1. Anasayfa
  2. Ekonomi

Üretkenliğin Sınırlarını Zorlayan Bireylerin Ortak Özellikleri


0

Günümüzde herkes bir şeyler üretmeye çabalamaktadır. Ne işle meşgul olduğunuz ya da kaç yaşında olduğunuz önemli değil, herkes üretken olmanın yollarını aramakta. Bu dijital çağda dikkat dağıtıcı şeylerden kaçınmak her zamankinden daha zor. Oldukça üretken olan insanların alışkanlıklarını benimsemek, üretkenliğinizi en üst düzeye çıkarmanıza ve hayatta harika şeyler başarmanıza yardımcı olabilir. İşte üretkenliğin sınırlarını zorlayan bireylerin kendi belirlediği hedefe ulaşmasına yardımcı olacak ortak özellikleri ve yönleri… Keyifli okumalar!

1. Küçük Adımlar Atarlar

Üretkenliğin Sınırlarını Zorlayan Bireylerin Ortak Özellikleri

Büyük bir projenin başlangıcında her zaman büyük adımlar atmanız gerekmez. Masanızı temiz ve düzenli tutmak, kitaplığınızı düzenlemek veya yapışkanlı kağıtlar ile hatırlatıcılar yapmak da küçük bir başlangıç olabilir. İnsanlar genelde hedefleri ne kadar büyükse, o kadar çok ertelerler ve hedefleri için bir başlangıç yapmaktan korkarlar. Ancak üretken olan bireyler ve en zeki şekilde çalışanlar, büyük işleri küçük kilometre taşları ve ulaşılabilir adımlara bölerler. Büyük bir hedefe ulaşmak için küçük adımlarla ilerlemek hem süreci kolaylaştıracak hem de ertelemenizi engelleyecektir. Bu nedenle, büyük bir işin başlangıcı için öncelikle işinizi küçük parçalara bölerek yapılacaklar listesi hazırlamalısınız.

2. Zamanı Kontrol Ederler

Üretkenliğin Sınırlarını Zorlayan Bireylerin Ortak Özellikleri

Üretken insanlar, zamanın boşa gitmesine izin vermezler. Zaman kaybetmezler veya zaman öldürmezler. Zamanlarını kontrol ederler, görevlerini tamamlarlar ve üretkenliklerini takip ederler. Sadece yapılacaklar listesi hazırlamak her zaman işe yaramayabilir. Yapılacaklar listesi ile birlikte, yapılacak görevlerin yanlarına gerekli olan zamanı da yazmak zamanınızı daha iyi kullanmanızı sağlar. Bu liste ile birlikte, kaç saatlik bir çalışmanızın olduğunu ve her görevin ne kadar süre alacağını görebilirsiniz. Ayrıca üretken insanlar, 1 saatten fazla sürecek olan görevleri önem sırasına göre sıralamayı tercih ederler.

3. Enerjilerini Yönetirler

Üretkenliğin Sınırlarını Zorlayan Bireylerin Ortak Özellikleri

Zaman yönetimi, her ne kadar üretkenliğin büyük bir parçası olsa da, enerji yönetimi de en az o kadar önemli ve gözden kaçan bir unsurdur. Yorgunsanız ve zar zor düşünebiliyorsanız ne kadar zamanınızın kaldığı önemli değildir. Çünkü bu zamanı verimli bir şekilde kullanamazsınız. Üretkenliğin sınırlarını zorlayan insanlar, bir şeyler yapmak için sadece zamana sahip olmanın yeterli olmadığını bilirler. En zorlu görevleri yerine getirecek enerjinizin olması üretken olmanın ilk kurallarından birisidir. Yeterli uyku ve beslenme ile hem fiziksel hem de zihinsel olarak yeterli enerji sağlayabilirsiniz. Hatta bazen kısa süreliğine bir mola verdikten sonra kaldığınız yerden devam etmeniz de iyi gelebilir.

4. Odaklanmayı Başarırlar

Üretkenliğin Sınırlarını Zorlayan Bireylerin Ortak Özellikleri

Günümüzde ne yazık ki hemen hemen her yerde dikkat dağıtıcı şeylerle karşı karşıyayız. Mesajlaşma, sosyal medya uygulamaları ve e-posta özelliği, uygun olmayan şekilde kullanılırsa ciddi zaman kaybı haline gelebilir. Akıllı telefonlar ve internet bazen iyi olabilir, ancak aynı zamanda herkes için büyük bir dikkat dağıtıcıdır. Odağınızı ve üretkenliğinizi artırmak için telefonunuzu başka bir odaya koymayı düşünebilirsiniz. Üretken insanların birçoğu, hedeflerine ulaşmak için çalışırken tüm dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırarak, sadece görevlerine odaklanırlar. Ayrıca yalnız yapılacak işe odaklanmak için kullanabileceğiniz birçok mobil uygulama da bulunmaktadır.

5. Reddetmeyi Bilirler

Üretkenliğin Sınırlarını Zorlayan Bireylerin Ortak Özellikleri

Gerçekten üretken olan insanlar “hayır” derken kendilerini garip hissetmezler. Kendi zamanlarının değerini anlar ve onu değerli bir kaynak olarak görürler. İstemediğiniz ya da zamanınızın olmadığı durumlarda kibar bir şekilde reddetmesini bilmelisiniz. Bu, kaba veya küçümseyici olmanız gerektiği anlamına gelmez. Bu gibi durumlarda karşınızdaki kişiye sadece durumunuzu açıklayarak alternatif bir yardım yolu önerebilirsiniz. Hedeflerinize ulaşmak için, zamanınız konusunda bilinçli olmanız gerekir. Unutmayın, her gün sadece 1440 dakikanız var. Onları gereksiz şeyler için harcamayın ve kendinize vakit ayırmayı bilin!

6. 80/20 Kuralını Uygularlar

Üretkenliğin Sınırlarını Zorlayan Bireylerin Ortak Özellikleri

Pareto ilkesi olarak da bilinen 80/20 kuralı, sonuçlarınızın %80’inin eylemlerinizin %20’sinden geldiğini belirtir. Bu, on görev yapıyorsanız, iki görevinizin diğer sekizinden çok daha önemli olacağı anlamına gelir. Üretken insanların büyük bir çoğunluğu, 80/20 kuralını uyguladıklarını belirtmişlerdir. Vizyon sahibi insanlar çoğunlukla büyük tabloyu unutarak, başını eğip çalışmaz. Yapacakları işin önemini ve ilerisini düşünerek, üretken olmak için hangi eylemlerin kendilerine en iyi sonuçları getirdiğini bilirler. 80/20 kuralını uygulamak, üretkenliğin sınırlarını zorlayan bireylerin ortak özellikleri arasında oldukça yaygındır.

7. Çok Değil Verimli Çalışırlar

Üretkenliğin Sınırlarını Zorlayan Bireylerin Ortak Özellikleri

Daha uzun saatler çalışmak, daha fazla işi halledebileceğiniz anlamına gelmez. Aslında, sürekli olarak çok fazla çalışmak, üretkenlikte her zaman bir düşüşe yol açar. Pek çok yaratıcı ve üretken insan, odaklanmış bir şekilde yapılan bir veya iki saatlik verimli çalışmanın yeterli olduğunu düşünüyor. Bununla birlikte, ilham veya üretkenliğinizin azaldığını düşündüğünüzde, daha sıradan, yaratıcı olmayan çalışmalara geçebilirsiniz. Böylece ara ara farklı şeylerle ilgilenerek dinlenmiş olacaksınız. Gününüzü ve haftanızı planlarken de en uygun zamanı kollayarak daha verimli bir şekilde çalışıp, daha az eforla başarıyı elde etme şansı yakalayacaksınız.

8. Çoklu Görev Yapmazlar

Üretkenliğin Sınırlarını Zorlayan Bireylerin Ortak Özellikleri

Araştırmalar, çoklu görevlerin sizi önemli ölçüde yavaşlattığını göstermiştir. Siz birden fazla görevi aynı anda yaparak daha fazlasını yaptığınızı düşünebilirsiniz, ancak işler arasında geçiş yapmak aslında bilişsel işlemlerinizi engeller. Tabii farklı farklı şeyleri derleyip, tek bir bütün halinde sunmak çoklu görev anlamına gelmemeli! Ancak üretken insanlar, derin bir zihinsel odaklanma durumuna girerek mümkün olan en iyi sonuçları elde etmelerini sağlayan öncelikli bir görev için zamanlarını harcarlar. Bu nedenle, birden fazla işi aynı anda yapmak yerine her bir iş için farklı zaman aralıkları belirlemek ve tek bir işe tamamen odaklanmak sizleri başarıya ve üretkenliğe bir adım daha yaklaştıracaktır.

9. En Zorlu Görevden Başlarlar

Üretkenliğin Sınırlarını Zorlayan Bireylerin Ortak Özellikleri

Oldukça üretken insanlar sabah ilk iş olarak güne en zor görevleriyle başlarlar. Yapılacaklar listenizdeki en önemli ve zorlu şeyi listenin ilk sırasına koymanız, yüksek üretkenlik düzeylerindeyken bu görevi yerine getirmenizi sağlar. Listenizdeki en kötü ve zorlu aktivitenin üstünü çizerek, günün geri kalanına daha kolay görevleri bırakmalısınız. Böylece gününüzün geri kalanında diğer işlerinizin daha kolay olacağını bilerek motivasyonunuz yüksek bir şekilde devam edeceksiniz. Bugünün işini yarına bırakmadan, güne en kötü görevden başlamak da üretkenliğin sınırlarını zorlayan bireylerin en yaygın ortak özellikleri arasındadır.

10. Olaylardan Ders Çıkarırlar

Üretkenliğin Sınırlarını Zorlayan Bireylerin Ortak Özellikleri

Oldukça üretken insanların karşılaştığı zorluklardan biri, hızlı çalışmanın yanı sıra verimli çalışmayı sağlamaktır. Hızlı çalıştığınızda, hatalara yol açarsınız. Son derece üretken insanlar, bu riski mümkün olan her an öğrenerek ve geliştirerek ele alırlar. Bir şeyler ters gittiğinde, hataları analiz etmek ve bunları önlemenin yollarını aramak çok değerli bir öğrenme deneyimidir. Bununla birlikte en önemlisi ve daha az yaygın olanı, başarılardan ders almaktır. Başarılı olduğunuzda, şampanyayı patlatıp kutlamaya başlamak cazip gelebilir. Ancak başarılar da en az başarısızlıklar kadar incelenmeyi ve ders almayı gerektirmektedir.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim