1. Anasayfa
  2. Teknoloji

A’dan Z’ye SEO Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey


0

Teknoloji ile olan yakın bağımız, bizleri bilimin en ileri noktasına kadar taşımaktadır. Artık internet ayrılamaz bir parçamız olmuş ve bizlerle bütünleşmiştir. Günümüzde kariyer basamaklarını büyük bir rekabet hırsıyla çıkarken mutlaka bilinmesi gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Yaşadığımız çağda adı sıklıkla zikredilen en önemli internet materyallerinden birisi de SEO’dur ve bu önemli basamaklardan birini oluşturmaktadır. Yeni başlayanlar ve öğrenmek isteyenler için A’dan Z’ye dijital dünyanın yapı taşı olan SEO hakkında bilinmesi gereken her şey içeriğimizi hazırladık. Herkese faydalı ve keyifli okumalar dileriz.

1. SEO

A’dan Z’ye SEO Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Search Engine Optimization olarak bilinen SEO, bir arama motoru optimizasyonudur. İnternet sitelerindeki arama motorlarında istenilen hedefe hızlıca ulaşılabilmesini sağlamaktadır. Bir yazılım türü olan arama motorlarının taramasını büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır. Kriterlere ve sınıflandırmalara uygun bir biçimde sitenin optimize edilmesine yardımcı olmaktadır. SEO için en önemli araçları “anahtar kelimeler” barındırmaktadır. Anahtar kelimelerden yararlanarak optimizasyon yükseltilmektedir. Konuyla alakalı olarak yapmaktan kaçınmamız gereken davranışlara kısa bir araştırma sonucunda ulaşılabilinmektedir.

2. Site İçi

A’dan Z’ye SEO Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Birkaç ipucu kullanılarak SEO hakkında bize bazı kısıtlı bilgiler verilmektedir. Bu bilgiler yapılması gerekenden ziyade, yapılmaması gerekenlere odaklı paradigmalardır. SEO, günümüzde oldukça büyük bir yer teşkil eden dijital pazarlamanın alt alanlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Web’te yapılan işlemler iç ve dış olmak üzere iki kategoriye bölünmüş durumdadır. İnternet sitesinin iç kısmında yapılan çeşitli faaliyet ve düzenlemelere “site içi SEO” denilmektedir. Bu teknik düzenlemeler sağlıklı ve kesintisiz bir tarama için epey mühimlik arz etmektedir. Kullanıcılara daha iyi imkânlar sunabilmek adına algoritmalar, devamlı elden geçirilmektedir.

3. Site Dışı

A’dan Z’ye SEO Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Bir Web sitesinin kaliteli olması adına yapılan ve pek çok farklı tekniği bulunan işlemler “site dışı SEO” olarak adlandırılmaktadır. Bir sitenin diğer siteye verdiği linkler, bu tekniğin en yaygın şekilde kullanıldığı durumlardır. Bu işleme “backlink” ismi verilmektedir. Bazen hatalı, çelişkili ve spam yaratacak linklerle karşılaşılabilinir. Yapay referanslar yerine bizzat kullanıcılar tarafından oluşturulan linklerin oluşumu önemli bir noktadır. Mesela sosyal medyada içeriklerin paylaşılması buna bir örnektir. İlgi çeken, merak edilen ve eğlenceli paylaşımlarda bulunan bir site yaratıldığında, link konusunda sıkıntı yaşanması düşük bir ihtimaldir. Sinyaller ve algoritmalar yardımıyla da bilinirlik ve etkinlik seviyeleri ölçülebilmektedir.

4. Black Hat

A’dan Z’ye SEO Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

A’dan Z’ye SEO hakkında muhakkak bilinmesi gereken her şey içeriğimizin dördüncü sırasında black hat işlemi bulunmaktadır. Onaylanmayan ve kabul görmeyen bir takım etik dışı işlemler kullanılarak optimizasyonu meşgul etme süreci “black hat” olarak anılmaktadır. Bu uygulamalar arama motorlarının düzenli bir şekilde çalışmasını manipüle etmektedir. Bu teknikler çoğu zaman onaylanmamaktadır. Google, bu yasa dışı işlemler sonucunda çeşitli cezalar uygulamaktadır. Alan adı indekslerden çıkarılmaktadır. Kalite yönergesini yok sayan black hat, manüel cezalarla sonuçlanmaktadır. Bu tehlikeli tekniğin içinde; çıkış sayfaları, yığın olmuş anahtar kelimeler, küçük makaleler ve ikiz sayfalar bulunmaktadır.

5. Tarihçe

A’dan Z’ye SEO Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

2006 senesinde Bhargava tarafından ortaya çıkarılan SEO kavramı, bir makale ile teknoloji ve bilim dünyasına duyurulmuştur. Bu makalede yayınlanan beş maddelik bir listenin yanı sıra, sosyal medya optimizasyonundan stratejik bir şekilde bahsedilmiştir. Makale çalışması özellikle dijital dünya ile yakın ilişkiler kuran kişiler arasında epeyce tartışılmıştır. Tartışmalar sonucunda dikkat çeken SEO kavramı, listeyi büyütüp üç kat daha fazla madde eklenmesine neden olmuştur. İlk Rohit Bhargava’nın yaptığı bilimsel bir çalışma ile hayatımıza giren SEO, yaşadığımız yüzyılın en çok konuşulan ve üzerinde uğraşılan konularından biridir. Gün geçtikçe geliştirilmekte ve yeni yazılımlar çerçevesinde büyütülmektedir.

6. Hizmet

A’dan Z’ye SEO Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

SEO, teknolojinin tüm bir çağa hâkim olması ile hepimizin adını defalarca duyduğu bir terim haline gelmiştir. Özellikle şirketlerin içine kadar giren bu çalışmalar farklı alanlarda istihdamı ortaya çıkaran yeni nesil işlere ilk adımını atmıştır. Özel bir çalışma alanı gerektiren arama motoru optimizasyonları konusu, küçük bir bünye etrafında şekillenen şirketler tarafından pek kullanılmamaktadır. Şirketler bu tür işlemlerini dışarıdan yaptırmayı seçmektedir. Ancak büyük çaplı ve yıllara hükmetmiş firmalar, SEO çalışmalarını bizzat kendi özel bölgelerinde gerçekleştirmektedir. Bu şirketler SEO Uzmanları yetiştirir ve onları yanlarından ayırmazlar. Uzmanlar sayesinde arama motorları arındırılmaktadır.

7. Optimizasyon

A’dan Z’ye SEO Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Arama motorunun optimizasyon süreci çeşitli ve farklı adımlar sonucunda gerçekleştirilmektedir. Bu adımların bazıları sırasıyla şu şekildedir: statik IP, W3C geçerlemesi, link ile ilgili işlemler, LSI tekniği, başlık seçimi, robots.txt dosyası, meta etiketleri, breadcrumbs kullanımı, mobil uyum sağlanması, yüzde yüz özgün ve biricik şekilde oluşturulan içerikler, site içi dolaşım, başka sitelerle oluşturulan bağlantılar, yoğunluk, anahtar kelimelerin seçimi, CSS tabanlı sistem kurumu, link sayısına uygunluk, resim etiketleri ve metin ahengi, hız ayarlama, yasal “url” bağlantıları, yerel uzantılar, güvenlik sertifikası kullanımı, içerik-kod uyumu ve benzerleridir.

8. Terimler

A’dan Z’ye SEO Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Anahtar kelime işlemlerinin iyileştirilmesi “onpage”tir. Arama motorlarına verilen puan “trustrank” olarak adlandırılmaktadır. Verilen link ve köprüler, “outlink”tir. İnternet sayfasını Google’a tanıtmada kullanılan “metatags”, kodları oluşturmaktadır. Yasa dışı yollara başvuranların cezalandırılma işlemi “sandbox” şeklinde isimlendirilmektedir. Gizli arama motoru optimizasyonun bir diğer adı, “search engine hidden” olarak belirmektedir. Google tarafınca sunulan reklam sistemleri, “google ads”dir. Anahtar kelimelerin yinelenmesi, oldukça duyulan bir kelimeyi temellendirdiği için “spam”dır. Link alma ve çalma işlemi, “hacklink” kelimesi ile karşılanırken, bazı zararlı backlinkleri reddetme “disavow”dur.

9. Alan Adı

A’dan Z’ye SEO Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Oluşturulan bir Web sitesinin, ismini ve adresini kapsayan işlemler “domainler”dir. Domain olmazsa, IP kullanılarak siteye erişim sağlanabilmektedir. Ancak SEO çalışmalarında, domainler oldukça önemli etmenlerdir. Anahtar kelimelerin de etkisinin büyük olduğu açık bir bilgidir fakat, domainlerin anahtar kelimelerle aynı olması gibi bir şart bulunmamaktadır. Birkaç faktör kullanılarak alanadı yahut domainler, gerekli şartları sağlamış olmaktadır. Alanadının uzun zamandır kayıtlı oluşu, alan adının halen çalışır bir sitede aktif olarak kullanılması ve içeriklerinin devamlılığı, anahtar kelimelerin, sektör ile bir uyum teşkil etmesi üç önemli koşulu karşılamaktadır.

10. Hatalar

A’dan Z’ye SEO Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

A’dan Z’ye günümüzün vazgeçilmezi SEO hakkında mutlaka bilinmesi gereken her şey içeriğimizin son maddesini SEO da karşılaşılan hatalar oluşturmaktadır. Beş ana başlık şeklinde toplayabileceğimiz bu en bariz hatalar şu şekilde sıralanabilmektedir: anahtar kelimeleri seçerken gözden kaçırdığımız yanlışlıklar, site başlığının tercihini hatalı yapmak, Javascript menü kullanımı, güncel içerikler yerine popülerliğini yitirmiş ve bayat gündem maddeleri üretmek, spam backlink nedeniyle Google tarafından verilen cezai yaptırımlara maruz kalmak. Hatalardan kaçınmak için SEO’yu uygun kullanmak adına çeşitli programlar ve kursların da pek çok alternatif seçeneği bulunmaktadır.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim