Şarkılarıyla Caz Dünyasının Unutulmaz Müzisyenleri

5 dk okuma süresi


Konum itibariyle Amerika’dan çıkmış olsa da caz, Afrika kökenli bir müzik türüdür. 1600’ün başlarında Amerika’ya köle olarak getirilmeye başlanan siyahiler, 1800’lerde Amerikan İç Savaşı sonrası yavaş yavaş özgürleşmeye başlamışlardır. Kölelik dönemi süresince kimliklerini yansıtabilme şansları olmadığı için bu yeni dönemde kendilerini ifade etme yöntemi olarak müziği seçmişlerdir. Savaş sonrası kullanılmayan bando enstrümanlarının, kendilerinin doğaçlama yetenekleriyle birleşmesi sonucu caz müzik doğmuştur. Hayatı müzikle katlanılabilir kılmaya çalışan siyahilerin sesi olmuş ve oluşurken içinde barındırdığı farklı alt türlerle harmanlanarak hayatımıza girmiştir. Gelin şarkılarıyla caz dünyasının unutulmaz müzisyenleri listesine hep birlikte göz atalım!

1. Louis Armstrong

Şarkılarıyla Caz Dünyasının Unutulmaz Müzisyenleri

Şarkılarıyla caz dünyasının unutulmaz müzisyenleri listemizin başında Louis Armstrong var. Lous, 1901 yılında ABD’nin Louisiana eyaletinde, New Orleans’ta dünyaya gelmiştir. Babası evi terk ettikten sonra erken yaşta annesine ve kız kardeşine bakmaya başlamış, bu sayede hayatı çocukken öğrenmeye başlamıştır. Sokaklarda şarkı söylemenin yanı sıra bandolarda, gemilerde, vapularda da para kazanmayı deneyimlemiştir. Müzik kariyerine başarılı bir trompetçi olarak başlayan Louis Armstrong daha sonra caz müziğinin en başarılı vokallerinden biri haline gelmiştir. Caz tarihinin en iyi trompetçisi olarak bilinir ve aynı zamanda en büyük caz ustası olarak anılır. Caz müziğini çok büyük ölçüde etkileyip yön vermiştir. Yaşamı boyunca birçok Grammy ödülü almıştır. Aynı zamanda 30 civarı filmle rol almıştır.

2. Nina Simone

Şarkılarıyla Caz Dünyasının Unutulmaz Müzisyenleri

21 Şubat 1933 tarihinde Kuzey Karolina’da hayata gözlerini açmıştır. Asıl adı Eunice Kathleen Waymon olan sanatçının müziğe olan ilgisi ailesinden gelmektedir. Küçük yaşta yeteneği fark edildikten sonra, hayırsever birisi aracılığıyla piyano dersi almaya başlamıştır. İlk piyano resitalini 10 yaşındayken kasaba kütüphanesinde vermiştir. İlk müzikal çalışmasını hayata geçirdiği 1958 yılına kadar kendi adını kullanmış, daha sonra sahne adını değiştirmiştir. Satış rakamları milyonlara tekabül eden albümlere imza atmıştır. 1964 senesinde, Philips şirketiyle anlaşma sağlayarak 2 sene bu şirketle çalışmış, 1966’da ise RCA isimli şirkete geçmiştir. Sanat kariyerinin yanı sıra iyi bir insan hakları savunucusudur.

3. Miles Davis

Şarkılarıyla Caz Dünyasının Unutulmaz Müzisyenleri

26 Mayıs 1926’da ABD’nin Illinois eyaletinde doğmuştur. İlk trompetini, 13 yaşında babasının hediye etmesiyle elde etmiştir. Bir blues sanatçısı olan piyanist annesinin desteğiyle piyanoya başlar. 2 sene kadar Charlie Parker ile aynı grupta yer almıştır. 16 yaşından itibaren müzik gruplarında yer alıp para kazanmaya başlamıştır. Warner Brothers adı altında çıkardığı albüm (Tutu) ile 1987 yılında Grammy ödülüne layık görülmüştür. Kendi adını taşıyan bir otobiyografi kitabı da mevcuttur. 20. yüzyılın önde gelen müzik dehalarından kabul edilir.

4. Chet Baker

Şarkılarıyla Caz Dünyasının Unutulmaz Müzisyenleri

Orduda görevli olan Chet Baker, görevi sırasında değiştirdiği ülke ve şehirlerin caz kulüplerinden etkilenmeye başlar. Bunun üzerine bir caz bandosunda yer almayı umut ederek ordudaki görevinden ayrılır. Gerry Mulligan Dörtlüsü’nde yer alarak solosuyla ünlenmiştir. Bu dörtlü, kısa zamanda başarılı bir topluluk haline gelmiştir. Fakat bir süre sonra Gerry’nin uyuşturucudan tutuklanması sebebiyle dağılmak zorunda kalmıştır ve kariyerine tek başına devam etmiştir. Miles Davis gibi büyük bir ismin popülaritesi ile kıyaslanabilmekle kalmayıp kendisini bu anlamda geçebilmiş tek müzisyendir. Bu başarısı elbette Hollywood’un da ilgisini çekmiştir fakat kendisi müzik yolunda ilerlemek istediği için sıcak bakmamıştır.

5. Ella Fitzgerald

Şarkılarıyla Caz Dünyasının Unutulmaz Müzisyenleri

25 Nisan 1917 yılında doğan Ella Fitzgerald, küçük yaşlarda dansa heves etmiş olsa da çok geç olmadan müziğe yönelmiştir. Başlarda Harlem sokaklarında şarkı söyleyerek yerel bölgenin dikkatini çekmeyi başarmış, sonraki zamanlarda ise katıldığı bir amatör yarışmada elde ettiği birincilik sayesinde ünlü caz bateristi Chick Webb ile yolları kesişmiştir. Webb ile bir süre çalışmış, o öldükten sonra ise orkestranın liderliğini kendisi devralmıştır. Doğaçlamalarda, neredeyse bir trompet sesine yakın olan üç oktav aralığını da aşan sesiyle tanınır. Mükemmel diksiyonu, tonlaması, uyumu ve vokali ile caz tarihine adını kazımıştır.

6. Duke Ellington

Şarkılarıyla Caz Dünyasının Unutulmaz Müzisyenleri

Sıradaki müzisyenimiz de çocukluk yıllarında yolu sanat ile kesişenler kervanından, Duke Ellington. 28 Nisan 1899’da hayata gözlerini açmıştır. 6 yaşında piyano ve resim dersleri almaya başlayan Ellington, geliştirmeye devam ettiği yeteneği ve koruduğu çalışma azmiyle listemizde yerini alıyor. İkinci Dünya savaşı öncesinde, orkestrasıyla ABD ve birçok Avrupa ülkesinde sahne almıştır. 1959 yılında yapmış olduğu bir film müziğiyle, Hollywood tarihinde bir siyahi Amerikalı ile yapılan ilk büyük işe imza atmıştır. Yaşamı sırasında Grammy Yaşam Boyu Başarı Ödülü almaya hak kazanmış, Pulitzer Ödülü’ne ise aday gösterilmiştir.

7. Nat King Cole

Şarkılarıyla Caz Dünyasının Unutulmaz Müzisyenleri

17 Mart 1919’da Alabama doğumlu olan Cole, Broadway Tiyatrosu’nun da aralarında bulunduğu birçok tiyatroda, kilisede ve barlarda piyanistlik yapma fırsatı bulmuştur. Sanatçımızın dönüm noktası ise bambaşkadır. NBC kanalında yayınlanmaya başlayan ve siyahi bir Amerikalı’nın sunduğu ilk program olmasından ötürü tepki gören The Nat King Cole Show. Cole, bu programı 1 yıl devam ettirebilmiştir fakat bu süreçte TV aracılığıyla kitlelere hitap edebilmiştir. Daha sonra sponsor sağlayamadıkları için programın durdurulmasına karar verilmiştir.

8. Charlie Parker

Şarkılarıyla Caz Dünyasının Unutulmaz Müzisyenleri

29 Ağustos 1920’de Kansas’ta dünyaya gelen Charlie Parker’ın hayat öyküsü diğer müzisyenlerimize göre daha farklı ve muzip kalıyor. Kariyer lakabı olan Bird’ün çıkış noktası ile alakalı birçok hikaye olsa da henüz gerçek hikayenin hangisi olduğunu bilemiyoruz. Başlarda kötü bir saksafoncu olması sebebiyle bahşiş ile çalışıyor, daha çok bahşiş elde edebilmek içinde herkesten fazla mesai yapıyormuş. Bu sayede kendini belki de fark etmeden bu derece geliştiren Parker, bestelerini de caz duayeni olan Dizzy Gillespie’ye yazdırıyormuş.

9. Dizzie Gillespie

Şarkılarıyla Caz Dünyasının Unutulmaz Müzisyenleri

21 Ekim 1917 yılında Güney Karolina’da hayata gelmiştir. 4 yaşlarındayken müzisyen babasının yardımıyla piyano çalmaya başlayan Gillespie, babasının vefatının ardından kendi kendine trompet öğrenmeye başlamıştır. Hali hazırda sanatın içine doğmasının akabinde yeteneğini de doğru kullanınca, modern cazın oluşmasında çok büyük etki sahibi olmuştur. Caz tarihinin en önemli müzisyenleri arasında yerini alır. Birçok efsanevi isme ilham kaynağı olmasının yanı sıra, cazın alt türü olan Bebop’ın gelişmesine sağladığı katkıyla da tanınmaktadır.

10. Scott Joplin

Şarkılarıyla Caz Dünyasının Unutulmaz Müzisyenleri

Şarkılarıyla caz dünyasının unutulmaz müzisyenleri listesinin sonunda hepimizin hayranlıkla dinlediği Scott Jopli yer alıyor. 24 Kasım 1867 ya da 1968 yıllarından birinde doğan Scott Joplin’in tam doğum yılı bilinmemektedir. Cazın alt türlerinden Ragtime’ın Kralı, maddi zorluklarla dolu bir hayat sürmesine rağmen müziğin peşini hiç bırakmamıştır. Hayatta olduğu süre boyunca 44 tane beste yazmıştır. Kesik tempolu caz müziğinde akla ilk gelen isimdir. Aynı zamanda kompozisyon yazan ilk Amerikalı bestecidir. Ragtime, kendisiyle birlikte var olmuş, birlikte ölmüştür. Ölümünden 56 yıl sonra eserleri, The Sting filminde kullanılmıştır. Hatta Pulitzer ödülü de kendisine öldükten sonra verilmiştir.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
9
Beğen
Mutlu Mutlu
4
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
3
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
1
İlginç

Yorum bırak