Yarasalar Hakkında Bilinmeyen Çarpıcı Gerçekler

3 dk okuma süresi


Latince’de chiroptera sözcüğünden gelen yarasa, uçma yeteneğine sahip memeligiller takımında yer alır. Yarasalar hakkında hepimizin bildiği bir gerçek var ki, gündüzleri dinlenip geceleri ortaya çıkmalarıdır. Gece boyunca mağaralarında uçarak beslenir ve su içerler. Bu gibi gizemli yarasalar hakkında pek bilinmeyen en çarpıcı gerçekler ve özelliklerini sizler için derledik. Gelin, detaylarını hep birlikte inceleyelim!

1. En Korkuncu: Vampir Yarasalar

Yarasalar Hakkında Bilinmeyen Çarpıcı Gerçekler

Dünyada 1000’i aşkın yarasa türü vardır. Bu türlerden yalnızca 3’ü vampir yarasadır ve Latin Amerika’da yaşarlar. Vampir yarasalar parazit memelilerdir. İsminden de anlaşılacağı gibi genellikle uyuyan insanların ve kümes hayvanlarının kanını emerek beslenen vampir yarasalar, gün geçtikte Dünya’ya korku salmaya başlamıştır. Son iki yılda vampir yarasalar tarafından ısırılan insanların çoğu hayatını kaybetmiş durumda.

2. Duyu Organları Kuvvetlidir

Yarasalar Hakkında Bilinmeyen Çarpıcı Gerçekler

Sanıldığı gibi yarasalar kör değildir, hatta birçok yarasa çok iyi görüş yeteneğine sahiptir. Bunun dışında yankıya göre yönlerini belirlemektedirler. Yarasaların kulakları son derece hareketli ve sese duyarlıdır. Burun ve kulaktaki bu çıkıntılar, duyu organı görevi görerek ses titreşimlerini almaya ve iletmeye yarar. Ağız ya da burun yoluyla ultrasonik bir ses yayarlar ve yankıları ile besinleri olan böcekleri bu şekilde bulurlar. Ayrıca yarasaların koklama ve tat alma duyuları da çok iyi gelişmiştir.

3. Gübreleri Çok Kullanışlıdır

Yarasalar Hakkında Bilinmeyen Çarpıcı Gerçekler

Yarasalar tamamen hayvansal gıda ile beslendiğinden dolayı yarasa gübresi tamamen doğaldır. İçinde katkı maddesi yoktur. Yarasa gübresi uzun yıllar mağarada beklediğinden dolayı tamamen kompoze olmuştur. Gelişmiş ülkelerde ve Türkiye’de organik tarım hızla ilerlediğinden tercih edilmeye başlanmıştır. Sadece tarımla da kalmayıp kozmetik sektöründe de yeri azımsanmayacak kadar büyüktür. Fakat yarasa gübresini doğal haliyle kullanmak sağlıklı değildir. Mutlaka fabrikalarda işlenerek kullanılması gerekir.

4. Çok Farklı Yemek Alışkanlıkları Vardır

Yarasalar Hakkında Bilinmeyen Çarpıcı Gerçekler

Çoğu yarasa böcekle beslenmekte ve bunlar böcekçil olarak adlandırılmaktadır. Böcekçil yarasalar çoğunlukla sivrisinek, kınkanatlı böcek ve güve yemektedirler. Küçük bir kahverengi yarasa saatte 500’e yakın sinek yiyebilir. Bazı yarasalar böceklerle beslenirken bazıları da meyve, tohum ve polenle beslenirler. Bu yarasaların en sevdiği yemekler ise incir, mango, hurma ve muzdur. Bazı meyve yiyen yarasaların ise sinekkuşu suluklarında şekerli su içerek beslendiği bilinmektedir.

5. Baş Aşağı Uyurlar

Yarasalar Hakkında Bilinmeyen Çarpıcı Gerçekler

Yarasa, uçabilen tek memelidir. Yarasalar çok farklı yaratıklardır. Peki neden baş aşağı uyurlar? Bu sorunun iki cevabı var. Kemikleri, arka bacakları çok hafif ve zayıf olduğundan vücut ağırlığını taşımak için ve saldırı tehlikesinden kaçıp kendini koruyabilmek amacıyla mağara tavanlarına ya da ağaç dallarına tutunup uyurlar. Kanatlarını bedenlerinin etrafına sararak dev koloniler halinde toplarlar ve uzun tırnakları da onlara yardımcı olur.

6. Türleri Sanıldığından Çok Daha Fazladır

Yarasalar Hakkında Bilinmeyen Çarpıcı Gerçekler

Dünyamızda on sekiz familyaya bağlı olan yaklaşık 1000 tür yarasa bulunmaktadır. Bu türlerden sadece yaklaşık otuz tanesi Türkiye’de yaşamaktadır. Yarasaların doğadaki yaşamlarını ilk inceleyen 18. yy’da Lazzaro Spallanzani adlı bilim insanıdır. Yarasalar kemiricilerden sonra memelilerin ikinci en büyük takımıdır. 1.200’den fazla türü ile dünya üzerinde tüm sınıflandırılmış memelilerin yaklaşık %20’sini oluşturur.

7. Ömürleri Değişkenlik Gösterir

Yarasalar Hakkında Bilinmeyen Çarpıcı Gerçekler

Vahşi doğada ortalama 15-20 yıl ömürleri vardır. Doğumdan sonraki ilk 3 hafta onlar için çok önemlidir. Çünkü ilk üç haftadan sonra uçmayı öğrenirler ve bu hayatta kalma şanslarını arttırır. Fakat türlerine göre yaşam süreleri değişkenlik gösterir. Mısır meyve yarasası 22 yıl, nal burunlu yarasa ve akşamcı yarasa 5 yıl, uzun yanaklı yarasa ve Akdeniz geniş kanatlı yarasası 6 yıl, cüce yarasa ve uzun kulaklı yarasa 10 yıl kadar yaşayabilir.

8. Çift Organları Vardır

Yarasalar Hakkında Bilinmeyen Çarpıcı Gerçekler

Bazı tür yarasalar, memeleri ve döl yatakları çift olarak dünyaya gelir. Memeli hayvanlar içerisinde sadece dişi yarasa erkeğinin spermini depolayıp gerektiğinde kullanabilen tek memelidir. Gebelik süreleri yaklaşık 110 gündür. Genellikle 1 veya 2 yavru doğururlar. Yarasalarda annelik duygusu yüksektir. Dişiler, yavrularını büyüyünceye kadar kanatlarının altında taşırlar.

9. Bulaşıcı Hastalıklara Sebep Olabilirler

Yarasalar Hakkında Bilinmeyen Çarpıcı Gerçekler

Bazı sektörlere büyük ölçüde yararları olsa da zararları da oldukça fazladır. Yarasalar ile ilgili 60 civarında virüs türünün neden olduğu hastalık raporlanmıştır. Zoonoz, hastalıkların yayılması ve taşıyıcı olmaları bakımından önemli rol oynarlar. Dünya genelinde virüs, bakteri, parazit, mantar ve riketsiyal etkenlere bağlı olarak zoonitik hastalıkların yayılmasında rol oynadığı belgelerle ispatlanmıştır.

10. Yarasa Çorbası

Yarasalar Hakkında Bilinmeyen Çarpıcı Gerçekler

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Koronavirüsü’nün sebebi olarak görülen yarasalar, çok sayıda ölüme yol açan bu tehlikeli virüsün yayılmasıyla tartışmalara konu olmuştur. Böylece üzerinde araştırmalar tekrar yapılmaya başlanmıştır. Yarasalar hakkında pek bilinmeyen çarpıcı gerçekler arasına yarasa çorbasını da ekledik. Yarasa çorbası, etinin yoğun ve hoş olmayan kokusu sebebiyle yarasanın gövdesine ek olarak biber ve sarımsak sosuyla yapılan baharatlı bir sosla servis edilmekte. İlginçtir ki birçok Asya ülkesinde oldukça fazla tüketilen bir çorba türüdür.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
54
Beğen
Mutlu Mutlu
3
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
7
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
5
Olamaz
Kızgın Kızgın
3
Kızgın
Komik Komik
4
Komik
İlginç İlginç
20
İlginç

Yorum bırak