1. Anasayfa
  2. Bilim

Ülkemizde En Sık Görülen Kanser Türleri


0

Kanser hastalığının ortaya çıkışının sebebi kesin olarak bilinmemektedir. İki grup risk faktörü altında değerlendirilen kanser hastalığı; değiştirebilir ve değiştiremeyen olarak sınıflandırılıyor. Değiştirebilir faktörler; sigara ve alkol kullanımı, radyasyon, kötü beslenme gibi çevresel etkenlerden oluşuyor. Değiştiremeyen faktörler ise kişinin yaşı, cinsiyeti ve aile hikayesinden kaynaklanıyor. dergiCE olarak, 4 Şubat Kanser Günü için T.C Sağlık Bakanlığı verilerince, ülkemizde en sık görülen kanser türleri listesini hazırladık!

1. Cilt Kanseri

Ülkemizde En Sık Görülen Kanser Türleri

Cilt hücrelerinin anormal büyümesi sonucu olan cilt kanseri, daha çok güneşe maruz kalan ciltlerde meydana gelir. Cilt kanserinin, bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanoma olmak üzere üç ana grubu bulunmaktadır. Deriye rengini veren melanin adlı renk pigmentleri, melanosit olarak adlandırılan cilt hücreleri tarafından üretilir. Bu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünüp çoğalması durumunda meydana gelen hastalık, melanom ya da melanoma olarak tanımlanır. Ülkemizde en sık görülen kanser türleri arasında olan cilt kanserinin tedavisi, her kanser çeşidinde olduğu gibi erken tanıyla mümkündür.

2. Meme Kanseri

Ülkemizde En Sık Görülen Kanser Türleri

Ülkemizde her 8 kadından 1’inde görülen meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücre gruplarından birinin değişmesi ve kontrolsüz olarak çoğalmasıyla ortaya çıkıyor. Kanserli olan doku, önce yakın çevreye sonra memeye yakın lenf bezlerine yayılıyor. Meme kanserinde erken tanı oldukça önemli. Çünkü zamanında tanı konulamazsa kanser, diğer organlara sıçrıyor ve tedavisi mümkün olmayan evreye geçiş yapıyor.

3. Akciğer Kanseri

Ülkemizde En Sık Görülen Kanser Türleri

Hastalığın ortaya çıkmasında en büyük etkenler arasında sigara kullanımı olan akciğer kanseri, yapısal açıdan, normal akciğer dokusundaki hücrelerin kontrol dışında çoğalarak, akciğerin içinde bir tümör oluşturmasıyla ortaya çıkıyor. Oluşan kitle, öncelikli olarak bulunduğu ortamda büyüyor ve ilerleyen aşamalarında da diğer organlara sıçrabiliyor. Ülkemizde genelde sigaraya bağlı bir şekilde ortaya çıkan akciğer kanseri, erken tanıda dahi tedavi edilemeyebiliyor.

4. Prostat Kanseri

Ülkemizde En Sık Görülen Kanser Türleri

Ülkemizdeki erkeklerde sıkça görülen prostat kanseri, prostat dokusunu oluşturan hücrelerin anormal bir seyirle, tümör oluşturması sonucu meydana geliyor. Bu tümörler, prostatın sadece bir kısmında gelişebileceği gibi birden fazla kısımda da kendini gösterebiliyor. Genelde 65 yaş ve üzerinde görülen bu hastalık, erken döneminde hiçbir belirti göstermeyebiliyor.

5. Mide Kanseri

Ülkemizde En Sık Görülen Kanser Türleri

Ülkemizde en sık görülen kanser türleri arasında olan mide kanseri, mide zarındaki kanserli hücrelerin olağandışı büyüyüp, tümöre dönüşmesi yoluyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Kesin sebebi net olarak bilinmeyen bu kanser türü; yaş, beslenme ve çevresel faktörler aracılığı ile ortaya çıkabiliyor. Mide kanserinin en temel belirtileri arasında, hazımsızlık, gaz oluşması ve mide ağrısı yer alıyor. Fakat her zaman bir belirti ortaya çıkarmayan mide kanseri, erken teşhis edilmesi en zor olan hastalıklardan biri.

6. Kolon Kanseri

Ülkemizde En Sık Görülen Kanser Türleri

Halk arasında bağırsak kanseri olarak da adlandırılan kolon kanseri, kolonda yer alan hücrelerde başlar. Hücre sayısı çoğaldıkça, dairesel bir şekilde kolonun etrafına yayılır. Erken teşhis edilmesi durumunda, kanser hücreleri sadece kolon içi ile sınırlandırılır. Erken teşhis edilmediği takdirse ise kanserli hücreler, başta akciğer olmak üzere diğer organlara sıçrar.

7. Rahim Ağzı Kanseri

Ülkemizde En Sık Görülen Kanser Türleri

Önlenebilir tek kanser türü rahim ağzı kanseri, “serviks” denilen rahim ağzında gelişen bir kanser türüdür. Rahim ağzının yüzeyini oluşturan hücre tabakasının normal olmayan hücrelere dönüşmesiyle “kanser öncülleri” denilen hücreler ortaya çıkıyor. Bu kanser öncülleri, erken saptanıp tedavi edilmezse rahim ağzı kanserine dönüşebiliyor.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim
İlginizi Çekebilir