Türkiye’nin Doğal Güzelliği Güneydoğu Anadolu Gezi Rehberi

Tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Güneydoğu Anadolu bölgesi, içerisinde onlarca güzellik barındırıyor. 9 güzel şehre sahip bölgede; Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şırnak, Batman, Mardin, Siirt ve Diyarbakır şehirleri yer alıyor. Gelin hep birlikte sizler için hazırladığımız Güneydoğu Anadolu gezi rehberi listemizi daha yakından inceleyelim.

1. Kozmopolit Şehir Diyarbakır

Güneydoğu Anadolu Gezi Rehberi

Türkiye’nin en kalabalık on ikinci şehri olan Diyarbakır oldukça farklı milletten insanlara ev sahipliği yapıyor. Bu durumun nedeni şehrin tarihi kökleriyle bağlantılı. Şehir tarihinde Asurlulara, Urartulara, Perslere ve birçok medeniyete kucak açmıştır. Diyarbakır genel itibariyle zengin bir kültüre, tarihi yapılara sahip. Kökleri eskiye dayanan, kiliseden camiye çevrilen meşhur Ulu Cami yerli, yabancı turistin her zaman ilk tercihi olma özelliğine sahip. Şifalı olduğuna inanılan Sülüklü Han yine en çok tercih edilen noktalardan biri. Bunun dışında; Deliller Hanı, Dört Ayaklı Minare, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Diyarbakır Surları, Meryem Ana Kilisesi, Arkeolojik yapılardan olan Çayönü, Behram Paşa Konağı, Dicle Nehri üzerinde bulunan On Gözlü Köprü ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini alan Hevsel Bahçeleri’ni gezip görebilirsiniz. Ayrıca usta şair Cahit Sıtkı Tarancı Evi müzesini de görebilirsiniz.

2. Hasankeyf’in Batman’ı

Güneydoğu Anadolu Gezi Rehberi

Meşhur Hasankeyf’in yer aldığı şehir Batman, 599.103 bin nüfusuyla ülkenin en kalabalık otuz altıncı şehri. Şehirde görülecek birçok tarihi manastır, mağara, kilise ve doğal güzellik mevcut. Son dönemlerde oldukça gündem olan Hasankeyf, Hasankeyf Mağaraları ve Hasankeyf Ören Yeri Batman şehrinin görülmesi gereken en görkemli yapıları. Bunun dışında halk arasında ‘’Yol Geçen Hanı’’ olarak bilinen doğal mağara Hasankeyf Kalesi’nin altından Dicle Nehri’ne doğru açılmakta. Mahzen ve mağara gezmek isteyenler için oldukça keşfedilesi bir nokta. Bunun dışında; Memikhan ve Malabadi Köprüsü, Zeynel Bey Kümbeti gibi yapıları gidip görebilirsiniz.

3. Medeniyet Şehri Adıyaman

Güneydoğu Anadolu Gezi Rehberi

Meşhur Nemrut Dağı’nın bulunduğu şehir Adıyaman, 624.513 bin nüfusuyla ülkenin en kalabalık otuz üçüncü şehri. Yüzyıllar boyunca birçok medeniyetin yaşadığı bu şehirde tarihi miras oldukça fazla. Bunlardan en önemlisi güneşin en güzel doğduğu yer olarak adlandırılan Nemrut Dağı. 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan yer Kahta ilçesinde yer alıyor. Bunun dışında gezilecek çok fazla güzelliğe sahip şehirde Arsameia Ören Yeri, Yeni Kale, Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü, Haydaran Kaya Mezarları, Atatürk Barajı ve Besli Ulu Cami gibi yapıları gezebilirsiniz.

4. Kırsalın En Güzel Hali Kilis

Güneydoğu Anadolu Gezi Rehberi

1995 yılında Gaziantep’ten ayrılarak il olan Kilis şehri, 31 Aralık 2018 itibariyle 142.541 bin nüfusa sahiptir. Türkiye’nin en kalabalık 78. şehridir. Şehrin her yanı üzüm bağları ve zeytinliklerle çevrili. Şehrin lezzetli yemeklerini yerken gezecek birçok tarihi mekan bulabilirsiniz. Bunların en başında Revanda Kalesi gelmekte bunun dışında Oylum Höyük Köyü ve Mozaiği, Söğütlüdere, Neşet Efendi Konağı ve Aidesim Mozaikli Bazilikası’nı gezerek tarih içerisinde bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

5. Manevi Şehir Şırnak

Güneydoğu Anadolu Gezi Rehberi

Birçok rivayete ev sahipliği yapan manevi şehir Şırnak, 524.190 nüfusuyla ülkenin en kalabalık kırk üçüncü şehri. Nuh Tufanı’ndan sonra peygambere inananlarla birlikte o meşhur Nuh’un gemisinin durduğu yerin Cudi Dağı olduğuna inanılır. Bu bakımdan şehir birçok mezhep bakımından önemlidir. Bunun dışında Finik Ören Yeri, Cizre Kalesi, Bazebde Ören Yeri, Nuh Peygamber Türbesi, Kırmızı Medrese, Mor Gabriel Manastırı ve bunun dışında meşhur kaplıcalarıyla bölgenin önemli yapılarına ev sahipliği yapar.

6. Cilalı Taş Devri’nden Günümüze Miras Siirt

Türkiye'nin Doğal Güzelliği Güneydoğu Anadolu Gezi Rehberi

Anadolu ve Mezopotamya’nın birleştiği noktada yer alan şehir Siirt, 331.670 nüfusuyla ülkenin en kalabalık elli sekizinci şehri. Anadolu içerisinde Türklerin yerleştiği ilk topraklar Siirt topraklarıdır. Şehrin tarihi Cilalı Taş Devri’ne kadar dayanmaktadır. Bu nedenle gezilecek birçok yer mevcut. Botan Mağaraları, Saat Kulesi, Veysel Karani Türbesi, Dervin Kalesi ve Erzen Ören Yeri gibi tarihi yapıları görerek tarihte yolculuk edebilirsiniz. Bunun dışında büryan kebabı ve perde pilavı yiyebilirsiniz.

7. Hoşgörü Şehri Mardin

Türkiye'nin Doğal Güzelliği Güneydoğu Anadolu Gezi Rehberi

Bölgenin en gözde şehirlerinden olan Mardin, 829.195 nüfusuyla ülkenin en kalabalık yirmi altıncı şehri. Kültür turları içerisinde en çok tercih edilen şehirlerin başında gelen medeniyet ve kültür beşiği Mardin oldukça mistik bir şehir. Farklı din ve kültürleri içerisinde barındıran şehre halk arasında “hoşgörü şehri” deniyor. Gelelim gezilecek yerlere! Bu şehri keşfetmek isteyenler hiç durmadan günlerce gezmeli çünkü onlarca tarihi yapı mevcut. Meşhur Mardin Kalesi, Zinciriye Medresesi, Deyrulzafaran Manastırı, Mor Behnam Kilisesi, Mardin Dara Antik Kenti, Mardin Müzesi, eski Mardin Evleri ve Mardin Kültürel Peyzaj Alanı gibi onlarca tarihi yapıyı gezebilirsiniz. Bunun yanında Mardin’in yöresel yemeklerini kibbe, irok, soğan kebabı, kaburga dolması, dobo, firkiye, kiliçe, accin, harire tatlısı, zingil yiyebilir ve bonus olarak meşhur Süryani şarabının tadına bakmadan bu büyülü kente veda etmemelisiniz!

8. Doğu’nun İncisi Gaziantep

Türkiye'nin Doğal Güzelliği Güneydoğu Anadolu Gezi Rehberi

Yemekleriyle meşhur Gaziantep, 2.028.563 nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık dokuzuncu şehri. Şehir yemekleri dışında köklü bir geçmişe sahip. Bu geçmiş günümüze birçok tarihi yapı bırakmış durumda bunlar; Tarihi Antep Evleri, Bakırcılar Çarşısı, Bedestenler, Zeugma Antik Kenti ve Müzesi, Yesemek Açık Hava Müzesi, Gaziantep Kalesi, Oyuncak Müzesi ve Türkiye’nin en geniş alanına sahip hayvanat bahçesi. Ayrıca şehre özel lezzetlerin de tadına bakabilirsiniz. Antep Katmeri, Beyran, Yuvalama, Patlıcan Kebabı, İçli Köfte, Ekşili Köfte, Tahmis Kahvesi ve meşhur Antep Baklavası ve çok daha fazla lezzetiyle Gaziantep; Güneydoğu Anadolu gezi rehberi listemizde yerini alıyor.

9. Peygamberler Diyarı Şanlıurfa

Türkiye'nin Doğal Güzelliği Güneydoğu Anadolu Gezi Rehberi

Efsunlu şehir diye anılan Şanlıurfa, 31 Aralık 2018 verilerine göre 2.035.809 nüfusa sahip Türkiye’nin en kalabalık sekizinci şehridir. Bu şehre gittiğinizde meşhur sıra gecelerine katılabilir, yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. Mırra (acı kahve), çiğ köfte, Urfa kebabını denemenizi öneriyoruz. Ayrıca Balıklı Göl, Konik Harran Evleri, Aynzeliha Gölü, Çile Mağarası (Sabır Makamı), Rizvaniye Cami ve tarihi çarşılarını gezebilirsiniz. Harran’a gidip dünyanın ilk üniversitesine, Urfa Kalesi’ndeki sütunlara uğramadan geçmeyin.

10. Tarihin Sıfır Noktası Göbeklitepe

Türkiye'nin Doğal Güzelliği Güneydoğu Anadolu Gezi Rehberi

Güneydoğu Anadolu gezi rehberi listemizin son maddesinde Göbeklitepe yer alıyor. Tarihin sıfır noktası olarak adlandırılan Göbeklitepe son dönemlerde oldukça popüler hale geldi. Şanlıurfa’nın Örencik Köyü’nün yakınlarında yer alan tarihi alan, 1. derece arkeolojik sit alanı haline geldi. Buranın özelliği ise insanlık tarihiyle alakalı önemli kalıntıların bulunmuş olması, tarihi baştan yazan ve dinler tarihini sorgulatan önemli yapılar ortaya çıktı. Bölge son dönemlerde dizilere, kitaplara konu olarak yerli, yabancı turistin de ilgisini çekmeyi başardı. Bu mistik atmosferi hissetmek isteyen herkes Göbeklitepe’ye gitmeli!

Mobil sürümden çık