1. Anasayfa
  2. Müzik

Şiirlerden Bestelenmiş En İyi 10 Şarkı


1

Şiir, edebiyatın bir ürünü olsa da müziğe de çok fazla katkıda bulunur. Sözlerin, ahengin, kelimelerin büyüsü ve bizde uyandırdığı hisler müziğe de ritim ve ezgi olarak yansır. Bu yüzden şiirlerden bestelenmiş birçok şarkı vardır. Bizi sevindiren, üzen, güldüren bazen de ağlatan şiirler şarkıların esin kaynağı olmuştur. Bazen dinlediğimiz şarkıyı sonrasında şiir olarak gördüğümüzde çok şaşırırız. Çünkü öylesine ezgi doludur ki şiir olması bizim için beklenmedik olur. Şiir müziğe kendini mükemmel şekilde bırakmıştır. Sizler için arkanıza yaslanıp duygular dünyasına dalacağınız şiirlerden özenle bestelenmiş seçtiğimiz en iyi 10 şarkı listesini hazırladık. Keyifli dinlemeler!

1. Bu Aşk Burada Biter

Aşk bazen biter ve biz çekip gitmekten başka bir şey yapamayız. Aşk bittikten sonra tek kelime edemez, bitmesin diye çabalayamayız. Çünkü bazı şeyler biter. Biz istesek de istemesek de. Bitmesi devam etmesinden çok daha iyi olur bizler için. Yüreğimizde kalan acısıyla, hatıralarımızda kalan anılarla tek başımıza kalırız. Tüm şehir anılarla doludur, her yerde sevgiliden izler vardır. Ancak bitmiş olan bitmiştir. Ataol Behramoğlu’nun yazdığı bu şiir, Haluk Levent tarafından yorumlanmıştır. Şiir, ezgiyle buluşunca adeta duygularımıza tercüman olmuştur. Haluk Levent’in de eşsiz yorumuyla sizi bu güzel şarkıyla baş başa bırakıyoruz. Keyifli dinlemeler!

2. Ben Gene Sana Vurgunum

Aşık olmak bazen ne olursa olsun sevmek, sevmeye devam etmek demektir. Ondan vazgeçmemek, onun uğruna kendimizi hiçe saymak… Karşımızdaki insan ne yaparsa yapsın onun her zaman yanında olmaya devam etmek, onun bir sözü için çabalamak. Darılmamak, sıkılmamak, bir nevi ona vurgun olmak. Uzakta olsak da başkalarına gülsek de onda kendimizi bulmak. Sabahattin Ali’nin şiirlerden biri olan ben gene sana vurgunum şiirinden bestelenmiş bizim sizler için seçtiğimiz en iyi olan 10 şarkımızdan biri de bu şarkı. Nükhet Duru’nun yorumuyla bize eski aşklarımızı hatırlatan, sevmenin ne olduğunu düşündüren bu güzel şarkıyı sizlere sunuyoruz. Keyifli dinlemeler!

3. Ayrılık Da Sevdaya Dahil

Ayrılıklar bize bir bitiş olarak görünür ancak ayrılanlar hala sevgili olabilir, gönülleri bir olabilir. Ayrılmanın da farklı bir tadı olabilir. Ayrılmış olmak yine de sevmeye engel değildir. Çoğu zaman birini kaybedince onun değerini anlıyoruz. Aynı şekilde ayrıldığımızda karşımızdaki insanı ne kadar sevdiğimizi görüyoruz. Bazen onun yokluğu bize fazla geliyor ve onu her yerde, herkeste arıyoruz ve içten içe biliyoruz ki kimsede; hiçbir yerde onu bulamayacağız. Attila İlhan’ın kaleme aldığı şiirlerden olan bu eser, bestelenmiş ve Zuhal Olcay’ın yorumuyla en iyi olan 10 şarkı listemizden biri olmuştur. Sizi bu şarkıyı dinlerken ayrılığın büyüsüyle bırakıyoruz. Keyifli dinlemeler!

4. Seni Düşünmek Güzel Şey

Sevdiğimiz insanı düşünmek, onunla ilgili hayaller kurmak güzel şeylerdir. Sevdikçe dünyanın daha iyi bir yer olduğunu düşünürüz. Bizi geleceğe karşı ümitli biri yapar. Şarkılar dinletir, şarkılar söyletir. Sevgiyi, birini sevmeyi, büyümeyi ve sevmenin her zaman acı bir şey olmadığını öğretir bize. Ama bazen sadece ümit etmek yetmez. Sevdiğimiz insanın da bizi sevmesini, onunla birlikte olmayı isteriz. “Fakat artık ümit yetmiyor bana, ben artık şarkı dinlemek değil şarkı söylemek istiyorum” dizeleri, bestelenince daha güzel anlatır bizim duygularımızı. Nazım Hikmet Ran’ın şiirinden bestelenmiş bu şarkı, Ezginin Günlüğü’nün yorumuyla daha keyifli bir eser haline gelmiştir. Keyifli dinlemeler!

5. Bekle Dedi Gitti

“Bekle dedi gitti, ben beklemedim o da gelmedi. Ölüm gibi bir şey oldu ama kimse ölmedi.” dizelerini yazan Özdemir Asaf, aşkın uğruna beklenilecek bir şey olduğunu anlatmaya çalışır. Bizim aşk için beklememizi, çabalamamızı söylemeye çalışır. “Ben beklemedim bakın neler oldu” der sanki… Kaan Tangöze’nin gitarı ve sesiyle bıraktığı etki ise inanılmazdır. Sanki gerçekten aşk acısı içindeymişiz gibi hissettirir. Birini ‘beklemeyip’ gelmediğini görmek, aşk ateşinin söndüğünü görmek, gönül yarasıyla yaşamak aşkın genellikle göz ardı edildiği yerlerdir. Biz aşkı toz pembe sanırız ancak aşkın çok karanlık, hüzünlü ve acı noktaları vardır. Bu şarkı onlardan birini anlatır. Keyifli dinlemeler!

6. Lavinia

Özdemir Asaf’ın kaleme aldığı şiirlerden biri olan ‘Lavinia’ şiiri, listemizde yer alan diğer şarkılardan bir tanesi. Aşkın çaresizliğini “gitme demeyeceğim” dedikten sonra nasıl da gitme diye yalvardığımızı anlatır. Sevdiğimiz insana yanımda kal demeye cesaret etmemiz gerektiğini, günün en güzel saatlerinde bile onu yanımızda istediğimizi ve aşka dair birçok şeyi anlatır, yaşatır. Aşk, bizi bırakıp gitmeye yeltendiğinde sevgimize sahip çıkıp onu bırakmamamızı söyler. Gururun aşka engel olmaması gerektiğini öğütler. Özellikle Feridun Düzağaç’ın mükemmel yorumuyla bize ilk aşkımızı hatırlatır. Onun adını gizlediğimiz, onu kimseyle paylaşamadığımız zamanlara götürür bizi. Keyifli dinlemeler!

7. Denge

Bazen insanların dediklerinden bunalır, sıkılırız. Onların dediği her şey, onların koyduğu kurallar bizi yorar. Buna karşılık Turgut Uyar’ın yazdığı şiirden bestelenmiş bu şarkı der ki: “Aşkım da değişebilir, gerçeklerim de. Pırıl pırıl bir dalgalı denize karşı yan gelmişim diz boyu sulara… Hepinize iyi niyetle gülümsüyorum. Hiçbirinizle dövüşemem.” İnsanlar ne derse desin, kendimize güvenmemiz gerektiğini ve her istediğimizden, inancımızdan vazgeçmememiz gerektiğini anlatır bu şarkı. İnsanların dünyası yerine kendi dünyamızda yaşamamızı söyler. Sezen Aksu’nun yorumuyla unutulmazlar arasına girmeyi başarır. Keyifli dinlemeler!

8. Mihriban

Abdurrahim Karakoç’un kaleminden çıkma Mihriban şiiri, Musa Eroğlu yorumu ile özdeşleşmiştir. Hikayesi şöyledir: Abdurrahim Karakoç’un köyüne düğün için misafirler gelir. Gelen misafirlerden biri güzel bir kızdır ve onun adı Mihriban’dır. O zamanlar genç bir delikanlı olan Karakoç, Mihriban’ı görür görmez ona tutulur, onunla tanışır. Aşkları git gide büyür. Bir gün Karakoç, Mihriban’ın ailesi ile birlikte köyden ayrıldığını öğrenir. Aşkı yüzünden yemeden içmeden kesilir, ailesi Mihriban’ı bulmuş olsalar da başkasıyla evleneceğini, nişanlı olduğunu söyler. Bu durumu öğrendikten sonra Karakoç için hayat artık anlamsızlaşmıştır ve bu şiiri yazar. Keyifli dinlemeler!

9. Terk Etmedi Sevdan Beni

Bazen biz sevdadan kaçmaya çalışırız bu sefer de sevda bizi bırakmaz. Perişan oluruz, bitap düşeriz ancak sevda yakamıza yapışmıştır; ondan kurtulamayız. Kaç gece uykusuz, susuz, aç kalırız. Sevda baş ucumuzda bekler bizi. Biz ayrılmayı başarabiliriz de sevda başaramaz. O denli yüce bir duygudur sevmek, sevilmek. Biz onu terk etsek de o bizi etmez. Ahmet Arif’in şiirlerinden olan, Funda Arar’ın efsane yorumuyla karşımıza çıkan bu şarkı, tam da bahsettiğimiz konuya değiniyor. Biz gitsek de bir şeyler hep ardımızda, yanımızda kalır. Anılar kalır, kokular kalır, sevda kalır… Bu şarkı bizden sevdadan, sevgiliden vazgeçen ama sevdası terk etmeyenlere gelsin… Keyifli dinlemeler!

10. Ceviz Ağacı

Nazım Hikmet Ran tarafından yazılan bu şiiri Cem Karaca yorumlamıştır. Bu şarkı bizi İstanbul’a, Gülhane Parkı’na götürür adeta. Lalelerin arasında, kulaklarımızda Cem Karaca’nın güzel sesi çınlar… Rivayet edilir ki şiir şöyle yazılmıştır: Nazım kaçakken, polisler tarafından aranırken Piraye’yle Gülhane Parkı’nda buluşmaya sözleşirler. Ancak buluşacakları zaman polisler gelir ve Nazım bir ceviz ağacına çıkar. Piraye gelir ve Nazım’ı göremez. Nazım Piraye’ye seslenir ancak Piraye onu duymaz. Sonra Nazım cebinden kağıtla kalem çıkarıp şu dizeleri yazar: “Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı’nda, ne sen bunun farkındasın ne de polis farkında…” Keyifli dinlemeler!

  • 1
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim

Yorum (1)

  1. Harika, eğlenceli ve bilgilendirici bir içerik olmuş. Kaleminize sağlık.🙏

Bir yanıt yazın