Pangolin Hakkında Bilinmeyen İlginç Bilgiler

3 dk okuma süresi


Koronavirüs’e sebebiyet vermesiyle anılan pangolin hayvanı, ağaç veya toprak üzerinde yaşayan memelilerdendir. Genelde termit ve böceklerle beslenirler. Pangolinler 25 cm güçlü dillere sahiplerdir. Dişleri olmadığından, besin ihtiyaçlarını dilleri sayesinde karşılarlar. Kiremit gibi dizilmiş pulları olduğundan görünümleri kozalağı andırır. Afrika ve Çin bölgesi etinden ve pullarından sağlıklı olduğu düşüncesiyle bilinçsizce avlanır. Bu sebeple nesilleri tükenme noktasına gelmiştir. İşte bu ilginç pangolin hayvanı hakkında bilinmeyen bilgiler sizin için hazırlandı. Gelin birlikte inceleyelim.

1. En Çok Yasa Dışı Ticareti Yapılan Hayvan

Pangolin Hakkında Bilinmeyen İlginç Bilgiler

Pangolin, hayvan kaçakçıları tarafından en çok ticareti yapılan memelilerden bir tanesi. Son 10 yılda 1 milyondan fazla pangolin kaçakçılar tarafından avlandı. Pangolin hayvanının tüm illegal kaçakcılık ticareti yapılan türler içerisindeki yeri yaklaşık %20 olduğu düşünülüyor. Nesli gün geçtikçe tehlikeye giren Pangolin için Güney Afrika’da Uluslararası Sözleşme Konferansı toplandı. Bu konferansta yasadışı avlanma sebebiyle nesli tükenmekte olan hayvanlar için yeni önlemler alındı.

2. Pulları Tıpta Büyük Öneme Sahip

Pangolin Hakkında Bilinmeyen İlginç Bilgiler

Pangolinler, dünya üzerinde vücudu pullarla kaplı olan tek memelidir. Pulları sayesinde kendilerini korurlar. Doğduklarında beyaz ve yumuşaktır. Ancak doğumdan birkaç gün sonra sertleşir ve koyulaşır. Kimyasal olarak tırnağa benzeyen pangolin pullarının bazı tedavi edici özellikleri vardır. Çin tıbbında sinir, histerik ağlama, felç ve emzirme sorunları gibi pek çok konuda işe yaradığı gözlemlenmiştir. Vücutları insan saç ve tırnaklarını besleyen keratinden oluşur. Faydalı olduğu bilinen pullarından 1 kg elde edilmesi için 3-4 hayvan öldürülmesi gerektiğinden hızla nesli tükenme noktasına gelmiş ve bu yüzden avlanması yasaklanmıştır.

3. Koronavirüs Taşıyıcısı Pangolin

Pangolin Hakkında Bilinmeyen İlginç Bilgiler

Dünya’nın her yerinden bilim insanları Koronavirüs’ün insanlara nasıl bulaştığını bulmaya çalışıyorlar. Virüs’ün nasıl yayıldığına dair çeşitli senaryolar yazılmış durumda. Bunlardan en çok dikkat çekenleri yarasa ve pangolin hayvanlarından bulaştığı söylentisi. Geçtiğimiz haftalarda virüs kaynağı pangolin olarak tespit edilip açıklanmıştı. Sebebi ise insanlardaki ile pangolinlerdeki Virüs’ün uyuşması. Nasıl olduğu ise şu şekilde açıklanıyor; virüs vahşi yaşamda enfekte olmuşken, avcılar tarafından yakalanan hayvanlar yendiğinde veya temas edildiğinde insana da bulaşıyor. O kişi de Çin’in Wuhan kentinde, hayvan pazarındaki işçilere aktarınca küresel bir salgına dönüşüyor.

4. Yaşam Alanları

Pangolin Hakkında Bilinmeyen İlginç Bilgiler

Hayvanlar aleminde bilinen 8 farklı pangolin türü bulunmaktadır. Bunlardan 4’ünün Asya diğerlerinin ise Afrika’da yaşadığı biliniyor. Pangolinler tropikal alanlarda, sular altında kalan ormanlarda, ekili alanlarda ve savan otlarının bulundukları habitatlarda yaşamlarını sürdürürler. Karıncalar ve termitlerle beslenirler. Özellikle Asya pangolinleri, tarımın artması ve insanların doğayı bilinçsiz kullanmasından dolayı türleri tehlike altındadır. Uyuyabilmeleri ve üreyebilmeleri için derin yuvalar kazar. Bu derin pangolin yuvaları hakkında bilinmeyen ve ilginç olan bilgiler ise yuvaların bir insanın içinde sürünebileceği ve hatta ayakta durabileceği kadar büyük olduğudur. Bazıları ise üreme dönemi ve yaşam koşulları farklılığından, ağaç dalları ve ağaç kovuklarında hayatlarını sürdürebilir.

5. Yalnız Yaşam

Pangolin Hakkında Bilinmeyen İlginç Bilgiler

Pangolinler, çiftleşme dışında yalnız yaşayan canlılardır. Erkekleri, idrarda, dışkılarında yaydığı kokudan ve anal bezler sayesinde bölgelerini belli ederler. Dişileri sonbahar veya yaz aylarında çiftleşmek amacıyla kokuların izini sürer. Yavrularını doğurmak için bir yuva kazarlar. Gebelik süreleri türlerine göre 70-140 gün arasında değişkenlik gösterir. Doğumdan sonra anne ve yavru ilk iki hafta yuvada kalırlar. Bu yavruyu emzirmek ve dış tehditlerden korumak amaçlıdır. Yaşama alışana dek yavrular annenin kuyruğuna tutunarak hayatına devam eder. Büyüdükçe sırtına binmeye başlar. Yavrular yaklaşık 3 aylıkken sütten kesilirler fakat 2 yaşına, cinsel olarak olgunlaşana dek anneleriyle birlikte kalırlar.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
15
Beğen
Mutlu Mutlu
1
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
2
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
1
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
2
Komik
İlginç İlginç
7
İlginç

Yorum bırak