1. Anasayfa
  2. Müzik

Bir Zamanlar Müzik Dünyasında Yasaklı Şarkılar


0

Vakti zamanında birçok şarkı; çeşitli nedenlerden dolayı yasaklanmış, müzisyenler birtakım cezalara çarptırılmıştır. Genellikle siyasi sebeplerden dolayı yasaklanan şarkıların önü arkası kesilmemiş. Gün gelmiş, arkadaştan eşek mi olur diyerek Barış Manço’ya sataşılmış. Gün gelmiş, Uğur Mumcu’nun bir yazısında kullandığı türküde “bayrak neden soldan sağa sallanıyor, bu kesin solculuk özendirmesidir!” denilerek anonim bir eser yasaklanmıştır. Tuhaflıklar ülkesi olduğumuzu kabul edip alınan bu tarz kararlara şaşırmıyor ve sizlere, bir zamanlar müzik dünyasında yasaklı şarkılar listemizi onurla sunuyoruz. Verimli ve keyifli dakikalar dileriz.

1. Hoşçakal Kardeşim Deniz

Bir Zamanlar Müzik Dünyasında Yasaklı Şarkılar

Her türlü zorluk bizleri daha güçlü yapar. Her darbede tekrar ayağa kalkarız. Teşekkürler Deniz, şimdi biraz daha adamız, bir şeyler anlattın bize, artık daha da umutluyuz… Zülfü Livaneli’ye ait olan bu şarkıda deniz elbette ki metafor olarak kullanılmış ve arka planda şarkı Deniz Gezmiş için yazılmıştır. Bu durum birtakım şahsiyetlerin hoşuna gitmemiş olacak ki şarkı yasaklanmıştır. Yine de unutmamamız gerekir ki siyasi görüşü ne olursa olsun aramıza girmiş her insan değerlidir. Bilinçli bir genç olmaktan başka hiçbir suçu olmayıp idam edilenler elbette ki anılmaya layıktır. Denizin mavisine, bir gencin umutlarına bir hoşça kal da siz deyin!

2. Lambaya Püf De

Bir Zamanlar Müzik Dünyasında Yasaklı Şarkılar

Araya biraz da şehvet ekleyelim. Öyle değil mi Barış Manço Bey? Eğer öyleyse lambaya püf de, hoh deme püf de, perdeyi ört kız, çekme de ört kız, gız ben yanıyom! Şehvetin bu boyuttaki anlatış şekli yüzümüzde bir tebessüm yaratmadı mı? Yine de toplumun ahlakını bozmayalım, bu şarkı yeterince erotik. Öyleyse yasaklayım demiş birtakım kişiler. Yine de şunu düşünmeliyiz ki yasaklı olan her şey toplumu saldırıya iter. Korunan şeyler saldırgana saldırı hakkı verir. Aynı şekilde bir adamın şarkısını yasaklıyorsanız emin olun ki daha güçlü bir şekilde geri gelecektir. Bu şarkı yüzünüze anlık gülümseme gönlünüze bir eğlence kondursun.

3. Güneye Giderken

Bir Zamanlar Müzik Dünyasında Yasaklı Şarkılar

Belki bir gün yolculuğa çıkarız ve bu şarkıyı dinleriz. Biz uykuya dalmışken muavin devam et der ve asfaltın solundan güneş yükselir. Güneş neden soldan yükseliyor, biraz da sağdan yükselsin demiş birileri. Adam güneye doğru gidiyor ustam, güneş nasıl sağdan yükselsin, diyememişler sanırım. Güneşi sağdan doğduracak tanrısal gücü edinememiş olacaklar ki hınçlarını bu şarkıdan çıkarmışlar. Soldan güneş yükseliyordu sözünü solculuk iması olarak yorumlamışlar. Onlara da hak vermek gerekir, bükemediğin eli kıracaksın derdi büyüklerimiz. Ya da bunun gibi bir şey… Siz yine de gelin; biz güneye gidelim, güneş de soldan yükselsin!

4. Namus Belası

Bir Zamanlar Müzik Dünyasında Yasaklı Şarkılar

Bir gün mahpus damına düşerseniz umarım öğüt vereniniz bol olur. Bu sözleri biz değil Cem Karaca yazdı. Söylediğine göre yüz bin kere tövbe etmiş ama yine şarap içmiş. Bu şarkı topluma kötü örnek oluyor demiş birileri ve yasaklayıvermişler. Soruyoruz sizlere sevgili okurlar ve dinleyiciler; müzisyen bestesini icra ederken kurguladıklarını özgürce yazıya dökmemeli midir? Müzik evrensel bir sanat dalıysa bestekar zihnindekileri özgürce işlemelidir. Kısıtlanmış bir bestenin notaları ne kadar samimi ve gerçek olabilir. Sahtelik yüreğimize ne kadar etki edebilir? Merak etmeyin, bu şarkıda sözler hiç kısıtlanmamış. Gelin birlik olalım, birlikte dinleyelim!

5. Arkadaş

Bir Zamanlar Müzik Dünyasında Yasaklı Şarkılar

Can dostunuzu düşünün, bir gün yollarınızın ayrıldığını. Sizi karanlıktan aydınlığa çıkartan, yürüdüğünüz yolu size öğreten can dostunuzla ayrıldığınızı. Bu arkadaşlığınızın sıcaklığını yok eder mi? Cevabını biliyorsunuz, asla etmez. Çünkü gönül bağınız asla kopmaz, el ele daima ileriye… İşte Arkadaş şarkısı bize bunları hatırlatır. Şarkı bazılarına bu mesajı iletememiş olacak ki komünizm propagandası sebebiyle şarkı yasaklanır. Yılmaz Güney’in kaleme aldığı, Melike Demirağ’ın mükemmel seslendirdiği bu şarkı arkadaşlığı, yoldaşlığı, el ele verip birlik olmayı ve zorlukları daima birlikte aşmanın sizler için en güzel örneği olacaktır.

6. Hayat Bayram Olsa

Bir Zamanlar Müzik Dünyasında Yasaklı Şarkılar

İnsanların el ele tutuştuğu gün, zorlukların aşıldığı gün olacaktır. Zorlukların aşıldığı günlerdeyse hayat bayram olacaktır. Şenay’ın anlatmaya çalıştığı gibi, keşke insanlar el ele tutuşsa, birlik olsa ve uzansak sonsuza… Olumlu düşüncelerle dolu olan şarkının yasaklanma sebebinin komünizm propagandası olduğuna inanabiliyor musunuz? Oysa yalnızca; birlik beraberliği, güzel günleri, hayatınızdaki enleri hatırlatacak sözlere sahip bir eser. Acıya gülün, insafa gelin, sevmeyi bilin, mutluluk verin ve gönül fethedin. Tüm zorluklara karşı; siyasi ve ayrıştırıcı her şeyden kaçınarak el ele verin. Dinlerken kalbinizin sevgiyle dolmasını dileriz.

7. Doldur Meyhaneci

Bir Zamanlar Müzik Dünyasında Yasaklı Şarkılar

Hiç bitmiyorsa dertleriniz, boş kalmasın kadehleriniz. Bu şarkıda çok derdi olup mezesi yalnızca peynir ve zeytin olan adamın feryadını duyacaksınız. Şarkı, acılar çekenlere hayatın ne beter göründüğünü anlatır. İçki mi bu şarkıyı açtırtıyor yoksa bu şarkı mı bir büyük açtırtıyor bilinmez. Yine de bazıları kararını vermiş olacak ki halkı içki içmeye özendirmesi sebebiyle şarkı bir dönem yasaklanıyor. Şarkının yasaklanması insanları daha da efkarlandırıp daha çok içtirtiyor. Biz yine de bu yanlış devlet politikalarıyla ilgilenmeyip şarkıya odaklanalım. Eğer içiniz yanıyorsa; bardağınıza buz küpleri, sofranıza meyve tabağı, kulağınıza da Adnan Şenses dileriz.

8. Batsın Bu Dünya

Bir Zamanlar Müzik Dünyasında Yasaklı Şarkılar

Şikâyeti yaradana olanlardan, kadere isyan edenlerdenseniz, bu şarkıyla birlikte karamsarlığın içerisine daha da sürüklenebilirsiniz. Saygıdeğer büyüklerimiz de böyle düşünüyor olacak ki mevcut düzene isyan ve insanların ruh halini olumsuz yönde etkilemesi sebebiyle şarkıyı yasaklamışlar. Orhan ağabeyimizin şu anki politik duruşunu ele aldığımızda bari ona yapmasaydınız da dedirtiyor bizlere. Sizler şarkıyı dinlemeden önce ufak bir uyarı yapalım. Bir zamanlar müzik dünyasında yasaklı şarkılar listemizde yerini alan şarkımız genelde kasvetli havalarda dinlenmekte olup bir büyük açtırmaktadır. Kulağınızın pasını süpürmesi dileğiyle.

9. Sarışınım

Bir Zamanlar Müzik Dünyasında Yasaklı Şarkılar

Sokak arasındaki bir mekândan; gel gel sarışınım gel, gel sana alışığım gel sözleri yankılandığı duyulmuştur. İnsanları dansa davet eden, eğlence dolu bu şarkı bir zamanlar müzik dünyasında yasaklı şarkılar arasındadır. Yasaklı şarkılar içerisinde yer alma sebebi şarkının bestecisinin Ermeni olmasıdır. Bir sanat eserinden keyif alınıyorsa, insanları eğlendirip keyiflendiriyorsa bestecisinin nereli olduğunun ne önemi vardır? Irkçılık sanata dahil edilmemeli, sanat eseri bu tür sebeplerden yasaklanmamalı ve yadırganmamalıdır. Bu şarkı yasaklandı ama ne siz unuttunuz ne biz, haydi gelin dinleyip daha da keyiflenelim.

10. Yolun Sonu Görünüyor

Bir Zamanlar Müzik Dünyasında Yasaklı Şarkılar

Feleğin çemberinden bakıldığında yolun sonu görünüyorsa bize ne yazdan bahardan, bize ne borandan kardan. Musa Eroğlu’nun vazgeçmişliği konu aldığı bu eseri; bir zamanlar, müzik dünyasında yasaklı şarkılar listemizin olmazsa olmazlarındandır. Şarkı, insanları intihara yöneltip özendirdiği için yasaklanmıştır. Size tekrardan soruyoruz sevgili okurlar: Kim bu şarkıyı dinleyip intihar etmiştir? Bu tarz mükemmel eserleri yasaklayıp toplumun yapı taşı olan sanata köstek olarak elimize ne geçecektir? Böyle giderse aşağıdan da baksanız yukarıdan da bizim için yolun sonu görünecektir.

11. Adı Bahtiyar

Bir Zamanlar Müzik Dünyasında Yasaklı Şarkılar

Suçu saz çalmakmış öğrendiğimiz kadar, adı Bahtiyar’mış tanıdığımız kadar… Cigara içerken, avlunun ortasında coplanırken rastlarız ona. Yine de o Bahtiyar sizi çok severdi. Bahtiyar adının bir militanın takma adı olarak kullanıldığı düşünüldüğünden şarkı yasaklanıyor. Bir sanat eseri daha karanlığın içerisine sürüklenmeye çalışılırken kendini aydınlığa çıkartıyor. Sizleri tanıyoruz bu şarkıyı yasaklayanlar, o karanlığın içerisinde bu şarkıları gizlice dinleyenler! Sanatın aydınlığını asla söndürtmeyeceğiz. Siz de bir köşede gizlice Ahmet Kaya dinleyenlerden değil, bu şarkıları haykıranlardan olun.

12. Ormancı

Bir Zamanlar Müzik Dünyasında Yasaklı Şarkılar

Aman ormancı, canım ormancı, köyümüze bıraktın yoktan bir acı der Müzeyyen Senar. Oysaki ormancılar devletimizin memurlarıdır. Peki ormancılara bu denli sitem edilmesi doğru mudur? Devletin memuruna yapılan olumsuz eleştiriler direkt olarak devlete doğrultulmuş bir namludur, diye düşünmüş olacaklar ki şarkıyı yasaklamışlardır. Şarkıyı dinleyip fark edeceksiniz ki eserin bu anlatılanlarla uzaktan yakından alakası yoktur. Bir zamanlar müzik dünyasında yasaklı şarkılar listemizde yerini alan bu mükemmel türküyü dinlerken içinizde hoş duygular kamaşacaktır. Yüreğinize çok mu çok hoş gelecek bu türküyü mutlaka dinlemelisiniz.

13. Anladım ki

Bir Zamanlar Müzik Dünyasında Yasaklı Şarkılar

Dün gece hiç tanımadığım bir erkeğe, sırf sana benziyor diye usulca sokulup merhaba dedim sözlerini hepiniz biliyorsunuz. Bu şarkının yasaklanma sebebiyse tam olarak içler acısı. Şarkı Türk kadınının ahlakını bozduğu için yasaklanıyor çünkü hiçbir Türk kadını yolda gördüğü tanımadığı birine merhaba dememelidir ve demez. Çünkü kadınlar genellikle evlerinde oturur ve tek görevleri anneliktir. 21. yüzyılda bile aşamadığımız bu düşüncenin mimarı olanlara tek parmağımızla el sallıyor, günümüzde öldürülen tüm kadınların tamamen bu gibi düşüncelere kurban gidildiğini hatırlatmak istiyor, hepsini rahmetle anıyoruz.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim