Batik Tarzın Yansıtıldığı Kumaş Boyama Sanatının Merak Edilenleri

5 dk okuma süresi


Giyim sektörü oldukça önemli ve her daim büyük bir rağbetle karşılanan yegâne bir alanı oluşturmaktadır. Moda ile birlikte kendini geliştirmekte ve değiştirmektedir. Durağanlıktan uzak ve çeşitliliğe alışkın olan bu sektöre batik kumaşlar damgasını vurmaktadır. Bez parçalarını yahut düz kumaşları süsleyen birbirinden güzel ve etnik batik desenler bazı tüketiciler tarafından oldukça fazla sevilmektedir. Tarihi Endonezya halkına ait olan bu sanatın tüm ilginçliklerini sizler için araştırdık. Batik tarzın yansıtıldığı zorluklarla dolu kumaş boyama sanatının herkes tarafından epey merak edilenleri listesini oluşturduk. Keyifli okumalar dileriz.

1. Batik

Batik Tarzın Yansıtıldığı Kumaş Boyama Sanatının Merak Edilenleri

Mum kullanılarak yapılan kumaş boyama tekniği, Endonezya ile özdeşleşmiş olan sanatla buluştuğunda adına “batik” denmektedir. Balmumu boyalar ile uygulanan teknik, kaynar sular ve renklerin karışımından oluşmaktadır. Endonezya’nın kendine özgü olan bu sanat biçimi, kültürel olarak aktarılan ve kendini sürekli değiştirip geliştiren bir alandır. Gündelik kıyafetlerinde genellikle batik kumaşları tercih eden Endonezya halkı, ritüel, tören ve geleneklerinde de bu sanata ayrı bir önem vermektedirler. UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras unvanını kazanan batik sanatı, kendi ulusal gününü bile yaratmıştır. Bununla birlikte 2 Ekim’de herkes batik kıyafetler giymekte ve bu günü kutlamaktadır.

2. Boyama

Batik Tarzın Yansıtıldığı Kumaş Boyama Sanatının Merak Edilenleri

Batik boyama sanatı uğraştırıcı, yaratıcılık ve yetenek gerektiren bir iştir. Çeşitli adımları ve malzemeleri bulunmaktadır. Dolayısıyla meşakkatlidir ama sonuçları insanı tatmin etmektedir. Boyamaya başlamadan önce kumaşın üzerinde lekeler varsa çıkarılmalıdır ve kumaş temizlenmelidir. Daha sonra ılık sabunlu su ile yıkamak en fazla önerilendir. Kumaşın bir kısmı katlanır, kırıştırılır ve sıkılır ardından ise boyalar üç renk şeklinde hazırlanır. Sıcak sular kaplara doldurulur ve her renk; pamuk, keten, iplik ile çeşitlenebilir. Kumaş boyası da ayrı bir yerde tutulur ve eldiven takılarak işlem başlatılır. İlk önce açık renk kumaşla boya buluşturulur sonra diğer renklerde ilave edilir. İşlem bitince bekletildikten sonra kumaş soğuk su ile durulanır.

3. Renk

Batik Tarzın Yansıtıldığı Kumaş Boyama Sanatının Merak Edilenleri

Batik tarzın doyasıya yansıtıldığı yetenek gerektiren kumaş boyama sanatının tüm merak edilenleri içeriğimizin üçüncü maddesinde batiğin özünü oluşturan renkler yer almaktadır. Batik boyama sanatında genellikle bir ve üç renk arası bir skala kullanılmaktadır. Birbiriyle uyumlu ve ahenk içeren renkler tercih edilmektedir. Sarı, pembe ve mavi en çok rağbet grenlerdir. Boyamaya en açık renkten başlanır, diğerleri üstüne atılır ve sıkıştırılan yer açılır buradan renkler her yere karışık bir biçimde dağılmaktadır. Evde yapılan batikler hazır boyalarla oluşturulurken orijinalinde balmumu, iplik, bitkiler ve su bulunmaktadır. Kargaşa içinde görünen renkler ve anlamsız desenler batiğe anlamını katmaktadır.

4. Kumaş

Batik Tarzın Yansıtıldığı Kumaş Boyama Sanatının Merak Edilenleri

Uzun bir yapım sürecini kapsayan batik boyama sanatının en önemli malzemesini kuşkusuz iyi seçilen bir kumaş oluşturmaktadır. Boş bir bez, batik desen yardımıyla göz alıcı bir kumaşa dönüşemez, bunun için ayrı bir çaba ve emek gerekmektedir. Birçok aşaması ve işlemi bulunan sanatın başlaması için ele geçirilen bezin güzelce yıkanıp temizlenmesi gerekmektedir. Kumaş yahut bez dövülmelidir ve boyalar reçine ile karıştırılmalıdır. Kumaşın dokusu, kalemlerle çizilecek olan desenler açısından basit ve düz olmalıdır. Kumaş kaynatılmaktadır ve desenler üzerinde belirginleşmektedir. Boyanan ve boyanamayan alanlar burada ortaya çıkmaktadır. Kontrast renkler vurgulanmaktadır.

5. Teknik

Batik Tarzın Yansıtıldığı Kumaş Boyama Sanatının Merak Edilenleri

Endonezyalılar için bir kültür simgesi olan batik sanatı uğraştırıcılığının yanı sıra pek çok farklı tekniği de bulundurmaktadır. Temelde üç teknik etrafında eklemlenen sanatın üç aşaması şu şekildedir: yazılı batik, damgalı batik, boyalı batik. En başlarda yazılı teknik yaygınken zamanla damgalı ve boyalıya doğru kayılmıştır. Yazılı batikte mum sıvısı kullanılarak istenilen yazı oluşturulmaktadır. Bu işlemin yapım süresi bir ve üç ay arasında değişmektedir. Damgalı batikte ise özel bir damgalama aracı bulunmaktadır. Renk sayısına bağlı olarak sürekli bir devinim ve değişim gerçekleştirilmektedir. Boyalı batik tekniğinde ise en önemli olay ressam ve onun yeteneğidir. Motifler ve desenler aktif olarak tercih edilmektedir.

6. Kültür

Batik Tarzın Yansıtıldığı Kumaş Boyama Sanatının Merak Edilenleri

Batik boyama sanatı sadece kıyafetlerde görsel bir şölen olarak değil; Endonezyalılar için umut, dua, derinlik ve inanç içeren bir aktivite olarak karşımıza çıkmaktadır. Kültürel bir unsuru teşkil eden batik, büyülü bir hissiyat sağlamasının yanı sıra uğraştırıcılığıyla da derinselliğine ayrı bir boyut katmaktadır. Eski Cava halkı için her desenin bir sembolü bulunmaktadır. İletişim aracı olarak da işe yarayan batik boyama, sosyal tabakalaşma ve statüyü dahi belirtebilmektedir. Ne kadınlar ne de erkekler batiği sıradanlaştırmamaktadır. Geleneksel ve törensel ritüellerde batik kıyafetlerin giyilmesi özel manalar teşkil etmektedir. Özelikle anne ve bebek arasında oluşan bağ, batiklerle anlatılmaktadır.

7. Desen

Batik Tarzın Yansıtıldığı Kumaş Boyama Sanatının Merak Edilenleri

Batik tarzın güzel bir şekilde yansıtıldığı kumaş boyama sanatının tüm merak edilenleri listemizin yedinci sırasında desenler bulunmaktadır. Kendini geliştiren ve değiştiren bir sanat olan batik boyama, her geçen gün desenlerine ve motiflerine bir yenisini eklemektedir. Endonezya’da özellikle yeni desenler ve motifler oldukça popülerlik kazanmaktadır. Tören kıyafetleri batiklerden meydana gelmekte ve her gün giyilen diğer batiklerden daha farklı bir tarzda işlenmektedir. Dil, din, ırk ve etniksel faktörlere göre çeşitlilik gösteren desenler batik için oldukça önemlidir. Japonlar kelebek ve sakura imgelerini tercih ederken, Hintliler tavus kuşu, Çinliler Anka Kuşu, yerliler ise kendilerine özgü isimleri olan desenleri seçmektedir.

8. Tür

Batik Tarzın Yansıtıldığı Kumaş Boyama Sanatının Merak Edilenleri

Kültürel bir miras olarak aktarılan batiğin bölgelere göre farklılıklar göstermesi de şaşılmaması gereken bir unsurdur. Bölgenin kendi kültürüne ve geleneğine göre şekillenen desen türleri yine ona göre isimlendirilmektedir. Solo, Yogyakarta, Pekalongan ve Madura gibi adlandırılmaktadırlar. Cava batikleri iç ve kıyı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İç batikler genellikle derin toprak renklerini ve kahve tonlarını içermektedir. Kıyı batikler ise canlı renklerden ve çiçek desenlerinden oluşmaktadır. Sunda batikler, aşiret halkının giydiği parlak pastel tonlarına yer vermektedir. Malay batikte, harfler aktif rol oynarken Bali batiğinde çiçekler, kuşlar ve balıklar görülmektedir.

9. Festival

Batik Tarzın Yansıtıldığı Kumaş Boyama Sanatının Merak Edilenleri

Endonezyalı moda tasarımcılarının batik desenleri güzel işlemeleri sonucunda sektörde batiğe olan ilgi giderek artmayı başarmıştır. Canlı renkler, kumaşlar ve desenlerden oluşan kıyafetler özellikle 21. Yüzyılda dünyadaki diğer tasarımcıların ilgisini çekmiştir. Bu tasarımların başarısı ve popülerliği üzerinde Endonezya da çeşitli festivaller düzenlenmeye başlamıştır. Festivaller adeta görsel birer şölen şeklinde hazırlanmaktadır. Endonezya Modası ve Batik Festivali, Jogja Uluslararası Batik Bienali, Pekalongan Batik Haftası, Banyuwangi Batik Festivali, Solo Batik Karnavalı şeklinde sıralanan eğlenceler sadece yapılan festivallerden bir kısmını kapsamaktadır.

10. Ülke

Batik Tarzın Yansıtıldığı Kumaş Boyama Sanatının Merak Edilenleri

Batik tarzın yansıtıldığı ilginç hobi kumaş boyama sanatının bütün merak edilenleri derlememizin son maddesinde farklı ülkelerde de ses getiren sanatın örneklerine yer verdik. Batik, küreselleşen ticaret ağları ile birlikte dünyanın her yerine yayılan ardından da seven kişiler tarafından epey rağbet gören bir alan haline gelmiştir. Endonezya’nın kültürel ve geleneksel bir mirası olan batik boyama sanatı; Malezya, Hindistan, Çin, Afrika, Sri Lanka gibi ülkelerde de aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Aynı zamanda Malezya’da da bu batik sanatı bir alışkanlık, kültür ve iş sektörü haline evrilmiştir. Hindistan’da balmumunun yanı sıra pirinç nişastası tercih edilmektedir. Afrika’da da özellikle renklere büyük önem verilmekte ve canlı tonlar epey ilgi görmektedir.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
7
Beğen
Mutlu Mutlu
1
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
2
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
4
İlginç

Yorum bırak