Adlarını Altın Harflerle Kazımamız Gereken Kadın Sporcular

6 dk okuma süresi


Ülkemizde çok sayıda başarılı kadın sporcular var. Bazen kendi istekleriyle bazen de etrafındaki kişilerin teşvikiyle spora başlamış olabilirler. Yüzmeden sörfe, güreşten jimnastiğe pek çok farklı alanda başarılarını sergiliyorlar. Çok küçük yaşlardan beri ilgilendikleri sporu bir adım daha ileriye taşıyabilmek için durmadan çalışıyorlar. Katıldıkları yarışmalarda madalyalar alıyor ve hatta rekorlar kırıyorlar. Biz de sizler için bu başarılı sporcular içerisinden adlarını altın harflerle kazımamız gereken 10 kadın sporcuyu listeledik. Keyifli okumalar!

1. Ayşe Begüm Onbaşı

Adlarını Altın Harflerle Kazımamız Gereken Kadın Sporcular

Ayşe Begüm Onbaşı, 2001 yılında Manisa’nın Akhisar ilçesinde doğdu. Üç yaşındayken sporla tanışan Onbaşı, Akhisar’da bale eğitimi almaya başladı. İspanyol bale öğretmeninin dikkatini çeken Onbaşı, hocasının yönlendirmesiyle jimnastiğe başladı. Onbaşı, sporunu geliştirmek için haftanın 5 günü antrenman yaptı. Antrenman yaptığı salona gitmek için her gün 50 kilometre yol giden Onbaşı, zaman içinde iyi bir jimnastikçiye dönüştü. 11 yaşında milli forma giyen başarılı sporcu, 2015’te Dünya Şampiyonası’nda üçüncülük elde etti. Bir sene sonra katıldığı Aerobik Jimnastik Dünya Şampiyonası’nda ise altın madalya kazandı. Kazandığı Dünya şampiyonluklarının dışında yurt içinde ve yurt dışında 60’ın üzerinde etkinliğe katıldı. Bu yarışmalarda 36’sı altın olmak üzere 60’tan fazla madalya kazandı. Son olarak 2021’de Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Aerobik Jimnastik Dünya Şampiyonası’na katıldı. Onbaşı, bu şampiyonada tek kadınlar kategorisinde altın madalya kazandı.

2. Lena Erdil

Adlarını Altın Harflerle Kazımamız Gereken Kadın Sporcular

28 Şubat 1989 doğumlu olan Lena Erdil, 10 yaşında sörfe başladı. 2003-2008 yılları arasında katıldığı tüm Genç Bayanlar Yarışması’nda 1.lik elde etti. 2005 yılında Profesyonel Rüzgar Sörfü Birliği (PWA) dünya turunu 6. olarak tamamladı. 2007 yılında ise ailesi ile Bodrum’da bir sörf okulu açtı. 2009 yılında aldığı sporcu bursu ile Sussex Üniversitesinde Politika ve Felsefe alanında eğitim aldı ve 2011’de mezun olup Türkiye’ye döndü. 2011’de PWA Dünya Şampiyonası’nda üçüncü, 2014’te ikinci oldu. 2012 yılında Namibya’da düzenlenen Dünya Rüzgar Sörfü Sürat Rekoru Yarışması’nda 45,74 knotluk hız ile Türkiye rekoru kırdı. Aynı zamanda bu hız ile dünyanın en iyi 2. derecesini de elde etti. Erdil, 2015 yılında katıldığı Pegasus Türkiye Ligi’nde şampiyon oldu. 2016 yılında IFCA Slalom Dünya Şampiyonası’nda da şampiyonluğu elde etti. 2017 Dünya Kupası sezonunda Güney Kore’deki ilk ayakta ikinci olurken, Japonya’daki yarışta üçüncü oldu.

3. Mizgin Ay

Adlarını Altın Harflerle Kazımamız Gereken Kadın Sporcular

Mizgin Ay, 22 Haziran 2000 yılında Batman’da doğdu. Okulda beden öğretmeninin öğrenciler arasında koşu yarışı düzenlemesi sonucu keşfedildi. Yapılan yarışlarda hiç kimsenin koşmadığı kadar hızlı koştuğunu gören öğretmen, Ay’ın 5 numara büyük ayakkabı ile koştuğunu gördü. Bunun sonucunda öğretmeni Ay’ı spora yönlendirdi. Ay, 14 yaşından beri katıldığı her yarışta birinci oldu. Kenya’da düzenlenen Dünya Yıldızlar Atletizm Şampiyonası’nda Ay, kızlar 100 metrede yarıştı. Ay, aldığı 11.62’lik derece ile altın madalya kazandı. Rüzgarın kızı lakaplı Ay, iki yılda 26 rekoru ele geçirdi. 2017 yılında düzenlenen İslami Dayanışma Oyunları Büyükler Kategorisi’nde üçüncülük kazandı. İstanbul’da düzenlenen 23. Balkan Salon Atletizm Şampiyonası’ndan altın madalya ile ayrıldı. Ayrıca bu şampiyonada 60 metrede 7.38’lik derece elde ederek, U20 Türkiye rekorunun da sahibi oldu.

4. Naz Aydemir Akyol

Adlarını Altın Harflerle Kazımamız Gereken Kadın Sporcular

Adlarını altın harflerle kazımamız gereken sporcular arasında olan Naz Aydemir Akyol, başarılı bir kadın sporcu. 14 Ağustos 1990 yılında doğan Akyol, anne ve babasının da sporcu olması nedeniyle spora yöneldi. Voleybol hayatına Eczacıbaşı altyapısında başladı. 15 yaşında A Takıma yükselen Akyol’un oynadığı takım 2005-2006 yılında şampiyon oldu. Bu şampiyonluk sonrası Akyol, bu başarıya ulaşan en genç pasör unvanını aldı. 2007 Dünya Yıldızlar Kızlar Voleybol Şampiyonası’nda gümüş madalya alarak, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi ve Yıldız Milli Voleybol Takımı’nın kaptanlığını yaptı. Akyol, üst üste 9 kez CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde Dörtlü Final oynayarak, şampiyonanın en değerli oyuncusu seçildi. 2009-2010 ve 2010-2011 Türkiye Ligi Final Serisi’nde en iyi pasör ödülünü aldı.

5. Nazmiye Muslu

Adlarını Altın Harflerle Kazımamız Gereken Kadın Sporcular

Nazmiye Muslu, 13 Haziran 1979 tarihinde Konya’da dünyaya geldi. Doğuştan engelli olan Muslu, 2004 yılında ailesi ve arkadaşlarının teşvikiyle spora başladı. Türk paralimpik halterci olan Muslu, 2010 yılında 100 kilogramlık ağırlık kaldırdı. Muslu, bu sayede 44 kiloda Türkiye rekoru kırdı. 2010 yılında Malezya’da düzenlenen Bedensel Engelliler Halter Dünya Şampiyonası’na katıldı. Muslu, ilk hakkında 102,5 kilo, ikinci hakkında ise 106 kilo kaldırarak altın madalya kazandı ve dünya rekoru kırdı. 2012 Londra Paralimpik Oyunları’nda kadınlar halter 40 kiloda yarıştı. Yarıştaki dördüncü hakkında 109 kilo kaldırarak, Dünya ve paralimpik rekoru kırdı ve altın madalyanın sahibi oldu. Aynı sene Milliyet Spor Ödülleri’nde Namık Şevik Şükran Ödülü’nün de sahibi oldu. 2016 Paralimpik Oyunları’nda da 104 kilo kaldırarak, Dünya rekoru kırdı. Bu sayede Muslu, Paralimpik’te üst üste altın madalya kazanan ilk Türk sporcu oldu.

6. İrem Yaman

Adlarını Altın Harflerle Kazımamız Gereken Kadın Sporcular

İrem Yaman, 4 Ağustos 1995’te Ankara’da doğdu. Babasının izinden giden Yaman, tekvandoya yöneldi. Spora 8 yaşında başlayan Yaman, ilk kez 2014 yılında katıldığı Ümitler Avrupa Şampiyonası’nda altın madalya kazandı. 2015 yılında Rusya, Chelyabinsk’te düzenlenen Tekvando Dünya Şampiyonası’nda ve 2016 Avrupa Şampiyonası’nda altın madalya kazandı. Yaman, üç yıl içinde katıldığı 25 turnuvadan 14 şampiyonluk ve 29 madalya ile ayrıldı. Ayrıca 2018’de Avrupa Şampiyonu unvanını da korumayı başardı. Ayrıca 2018 yılında Çin’de düzenlenen Grand Slam’da şampiyon olan ilk Türk kadın sporcu oldu. Yaman, Dünya Tekvando Federasyonu tarafından 2018 yılında “Yılın Kadın Sporcusu” seçildi. Muslu, kadınlarda üst üste 2 Avrupa ve Grand Prix şampiyonu olan tek kadın sporcu unvanını da elinde bulunduruyor.

7. Yasemin Adar

Adlarını Altın Harflerle Kazımamız Gereken Kadın Sporcular

Adlarını altın harflerle kazımamız gereken başarısını ödülleriyle ispatlayan kadın sporcular içindeki milli güreşçimiz Yasemin Adar, 6 Aralık 1991 yılında Balıkesir’de doğdu. Spor hayatına gülle atma ve atletizm ile başlayan Adar, sonrasında güreşe yöneldi. Türkiye’nin ilk Dünya Güreş Şampiyonu unvanına sahip olan Adar, sporun yanında beden eğitimi öğretmenliği de yapıyor. Adar, 2013 yılında Akdeniz Oyunları’nda ve 2016 yılında Avrupa Şampiyonası’nda altın madalya kazandı. 2017’de Paris’te düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonasında 75 kiloda şampiyon oldu. Ayrıca 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında Avrupa Güreş Şampiyonası’nda da altın madalyanın sahibi oldu. Bu sayede 4 kez üst üste altın madalya kazanma başarısını gösterdi.

8. Sümeyye Boyacı

Adlarını Altın Harflerle Kazımamız Gereken Kadın Sporcular

Sümeyye Boyacı, 5 Şubat 2003 tarihinde Eskişehir’de 2 kolu olmadan ve kalça kemiği çıkık olarak doğdu. Gittiği bir akvaryumda balıkları görerek, kolları olmadan yüzebilmelerinden etkilendi. Bunun sonucunda da 2008 yılında yüzmeye başladı. Boyacı, Brezilya’da yapılan Açık Yüzme Dünya Şampiyonası’nda altın madalya kazandı. Boyacı, kariyerinin ilk uluslararası mücadelesine 2016 yılında Berlin’de katıldı. 30. Uluslararası Alman Şampiyonası’nda 50 metre sırtüstünde altın madalyanın sahibi oldu. Boyacı, 2017’de Ligurya’da düzenlenen Avrupa Paralimpik Gençlik Oyunları’nda 50 metre sırtüstü kategorisinde bronz madalya kazandı. Yine aynı yıl aralık ayında Meksika’da düzenlenen Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda dört farklı kategoride yarıştı. 50 metre sırtüstünde dördüncü, 50 metre kelebekte altıncı, 50 metre ve 200 metre serbestte ise yedinci olarak yarışı tamamladı. 2018 de ise Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası’ndan altın madalya ile döndü.

9. İrem Karamete

Adlarını Altın Harflerle Kazımamız Gereken Kadın Sporcular

20 Haziran 1993’te doğan İrem Karamete, anne ve babası gibi eskrimci olmayı seçti. Kariyerine 10 yaşında başlayan Karamete, 5 yıl içinde milli takıma girdi. 2009 Yıldızlar ve Gençler Akdeniz Şampiyonası’nda bronz madalya aldı. 2013 Akdeniz Oyunları’nda ve 2015 Balkan Şampiyonası’nda gümüş madalya kazandı. Akdeniz Oyunları’nda aldığı madalya ile 1971’de kazanılan madalyanın ardından bu branşta madalya alan 2. sporcu oldu. 2016 Rio Olimpiyatları’na katılmaya hak kazanarak, 32 yıl sonra ülkesini temsil eden ilk eskrimci oldu. Sporun yanında eğitimine de devam eden Karamete, 2017 yılında endüstri mühendisliğinden mezun oldu. 2018’de Satellite Turnuvası’ndan bronz madalya ile ayrıldı. 2019 yılında da Boston Üniversitesi Pazarlama Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. Son olarak da 2021 Mart ayında Doha’da gerçekleşen Grand Prix’ye katıldı. Sekizinci olarak tamamladığı yarışta, bu tarihe kadar Türkiye eskrim tarihinde Grand Prix’deki en yüksek dereceyi aldı.

10. Nur Tatar

Adlarını Altın Harflerle Kazımamız Gereken Kadın Sporcular

Nur Tatar, 16 Ağustos 1992’de Van’da doğdu. Milli tekvandocu olan Tatar, ilk madalyasını 15 yaşındayken kazandı. Lise döneminde katıldığı turnuvada Türkiye 1.si oldu. İki defa Avrupa Küçükler Şampiyonu olan Tatar, Avrupa’da A sınıfı turnuvalarda da altın madalyalar kazandı. 2010’da Rusya St. Petersburg’da düzenlenen Avrupa Tekvando Şampiyonası’nda gümüş madalya aldı. 2012’de düzenlenen Avrupa Tekvando Şampiyonası’ndan ise altın madalya ile ayrıldı. 2012 Yaz Olimpiyatları’nda ise Türkiye’yi temsil ederek, gümüş madalyanın sahibi oldu. 2014 yılında katıldığı Avrupa Tekvando şampiyonasından bronz madalya ile ayrıldı. Ayrıca yine 2014 senesinde Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından yapılan açıklamada 2016 Rio Olimpiyatları’nda desteklenecek, madalya vadeden “16 altın sporcu” arasında yer aldı. Tatar, Rio Olimpiyatları’ndan bronz madalya ile ayrıldı. Son olarak 2019 yılında katıldığı Manchester’daki Dünya Şampiyonası’nda gümüş madalya kazandı.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
3
Beğen
Mutlu Mutlu
2
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
2
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
0
İlginç

Yorum bırak