2020 Yılında Dünyayı Sarsan Beklenmedik Olaylar

4 dk okuma süresi


2019’dan yeni umutlarla ve hedeflerle çıkarak, sevinçli ve eğlenceli bir şekilde 2020 yılına girdik. Hiçbirimiz böylesine felaketlerle, çaresizlikle dolu bir yıl olacağını beklemiyorduk. Hayatımızı etkisi altına alan bu kötü olaylar olurken biz umutla ve hayallerimize tutunarak yaşamayı hiç bırakmadık. Fakat hepimiz kişisel isteklerimizi bir kenara bırakıp dünya olarak sağlığımızın ve geleceğimizin daha iyi yaşanabilir olmasını diledik. Biz de dergiCE olarak 2020 yılında dünyayı sarsan en beklenmedik olaylar listesini sizler için sıraladık. Bakalım 2020 yılında neler yaşamışız?

1. Ukrayna Havayolları Uçağı Düşürüldü

2020 Yılında Dünyayı Sarsan Beklenmedik Olaylar

İran ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki gerginlik Ukrayna Havayolları’nı oldukça etkiledi. İran, ABD’ye misilleme yapmak amacıyla füze saldırılarına başladı. Boeing 737 tipi yolcu uçağı kalkmasından kısa süre sonra düştü. Sonuç tam bir kıyımdı, uçaktaki kimse kurtulamadı. Olay gerçekleştiğinde teknik arızdan düştü denildi ama sonradan İran’dan kalkan uçağı ABD füzesi sanan İran’ın düşürdüğü ortaya çıktı. İran ‘özür diledi’. İki füze isabet ettikten sonra düşen uçakta, 176 masum insanın hayatını kaybetmesi, 2020 yılı için kara bir olay olarak tarihe geçti.

2. Kasım Süleymani Öldürüldü

2020 Yılında Dünyayı Sarsan Beklenmedik Olaylar

İran Devrim Muhafızları’nın lideri Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, 3 Ocak gününde Irak’ın başkenti olan Bağdat’ta öldürüldü. ABD’nin sebep olduğu bu olay Irak’ta SİHA’larla gerçekleşen bir saldırı sonucunda gerçekleşti. Bu olay sonrasında İran’da 3 gün ulusal yas ilan edildi. İzdiham oluştuğundan cenazesi ülkede birkaç gün boyunca gömülemedi. Hatta izdihamda hayatını kaybedenler bile oldu. 2020 yılında dünyayı sarsan bu olaylar gün geçtikçe bizi şaşırmaya devam ediyor. Daha yıl başlayalı birkaç gün olmasına rağmen insanların mental sağlığını oldukça yoran olaylar yaşıyoruz diyebiliriz.

3. Avustralya Dev Yangınlar Çıktı

2020 Yılında Dünyayı Sarsan Beklenmedik Olaylar

Son dönemlerin en büyük yangınlarından birisi Avustralya’da gerçekleşti. Alevlerin yüksekliğinin 70 metreyi aştığı zamanlarda insanlar o kadar çaresiz kaldı ki ellerinden gelen sadece hayvanları kurtarabilmek oldu çünkü çalışmalar yetersiz kalıyordu. 28 kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kasaba boşaltıldı, milyonlarca hayvan yaşamını yitirdi. 8 milyon hektarlık orman ve yeşil alan kül oldu. Yaklaşık 2000 ev kullanılamaz hale geldi, yetkiler ülkede zararın en az 700 milyon Avustralya doları olduğunu açıkladı. Görüntüler sosyal medyada yayıldı. Binlerce insan ekranları başında yangının sönmesini bekledi.

4. Kobe Bryant Hayatını Kaybetti

2020 Yılında Dünyayı Sarsan Beklenmedik Olaylar

Basketbolu bizlere sevdiren, hepimizin hayatında önemli bir yere sahip efsane isimlerden biri olan Kobe Bryant 20 Ocak’ta geçirdiği helikopter kazasında hayatını kaybetti. Dünyayı sarsan bu haber herkesi olduka etkiledi çünkü herkesin en az bir anısı vardı. Görgü tanığı, paylaştıkları kayıtta, ”Uçak sesi duyduk ancak kendisini göremedik. Sanırım bulutların içindeydi. Sonrasında büyük bir patlama sesi duyduk, ardından sessizlik. Görebildiğimiz tek şey dumanlardı.” ifadelerini kullandı. Kobe ile birlikte kendisi gibi basketbolcu olan Gianna ve 13 yaşındaki kızı Kobe ile birlikte hayatını kaybetti. Bu beklenmeyen ölüm tüm basketbol camiasını ve sevenlerini derinden etkiledi.

5. Elazığ Depremi Herkesi Korkuttu

2020 Yılında Dünyayı Sarsan Beklenmedik Olaylar

Merkez üssü Elazığ- Sivrice ilçesi olan 6.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve yine deprem ülkesi olduğumuzu hatırladık. Depremin ardından günlerce arama-kurtarma çalışmaları yapıldı. Sonucunda 45 kişi enkazdan sağ çıkarıldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) yaptığı açıklamada 114 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Oldukça fazla can kaybı yaşanırken en az 1200 kişinin de yaralandığı öğrenildi. Depremden sonraki günlerde 1000’lerce artçı deprem yaşandı. Artçı depremlerden en büyüğü 5.5 olurken, 4’ün üzerinde toplam 22 artçı yaşandı.

6. Koronovirüs Tehlikesi Dünyaya Yayıldı

2020 Yılında Dünyayı Sarsan Beklenmedik Olaylar

Sırada 2020 yılında dünyayı sarsan olaylar listemizin olmazsa olmazı beklenmedik salgınımız var. Çin’in Wuhan kentinde oraya çıkan Coronavirüs dünyayı dehşete düşürerek etkisini altına aldı. Ülkenin 11 milyon nüfusa sahip şehri Wuhan’dan hızla yayılmaya başladı. Çoğu ülke Çin ile olan ilişkilerini mecburen askıya aldı. Devamında bütün dünyaya yayıldı, pandemi ilan edildi. Hayatımızı alt üst etti. Tüm dünya daha ne ile karşılaştığını anlamaya çalışırken, ani ölümler gerçekleşti. Durumun ciddiyeti ne kadar erken algılanmaya çalışılsa da bazı önlemler için geç kalındı. Bazı ülkeler sınır kapılarını kapatırken, bazıları ise sokağa çıkma yasağı gibi önlemlerle Covid-19 ile savaşmaya çalıştı.

7. İran’dan ABD’ye ‘Cevap’ Geldi

2020 Yılında Dünyayı Sarsan Beklenmedik Olaylar

Eski ABD başkanı Donald Trump’ın Irak’taki ABD karşıtı protestolardan sorumlu tuttuğu İran’dan ‘savaştan korkmuyoruz’ yazılı tehdit içeren bir açıklama geldi. Kasım Süleymani suikastı gerçekleştikten kısa bir süre sonra İran cevap vermek için ABD’nin Irak’taki üslerine saldırıda bulundu. Bu saldırı tam anlamıyla dünyaya korku saçtı diyebiliriz. Fakat ne kadar uğraşsa da sonucunda İran amacına ulaşamadı. Hedefi bu olmasa da yalnızca maddi hasar verebildi. Saldırı sonucunda ülkelerde ayaklanmalar yaşandı ve yavaş yavaş dünyada savaş çanları çalınmaya başladı.

8. Meghan-Prens Harry Çifti Saraydan Ayrıldı

2020 Yılında Dünyayı Sarsan Beklenmedik Olaylar

İngiltere Kraliyet Ailesi’nin en çok konuşulan isimleri bu yıl da kuşkusuz Meghan Markle – Prens Harry çifti oldu. Magazin dünyasında gündemden inmeyen isimler bu sefer aldıkları kararlarla yine tüm dünyayı şaşırtmayı başardılar. Çift kraliyet ailesindeki bütün haklarından vazgeçtiklerini ve artık birlikte yaşamayacaklarını duyurdu. Kraliyet çifti saraydan ayrılarak bir aile kurup Kanada’da yaşamaya karar verdiler. Bu ani karar ailesi başta olmak üzere tüm duyanları şaşırttı. Akıllarda kalan soru ise geride bıraktıkları aileleriyle görüşüp görüşmeyecekleri ve nasıl bir iletişimde olacakları oldu.

9. Afganistan’da Uçak Kazası Yaşandı

2020 Yılında Dünyayı Sarsan Beklenmedik Olaylar

Herat’tan Kabil’e gitmek üzere havalanan Ariana Afgan Havayolları’na ait bir uçak beklenmeyen bir kaza sonucu düştü. Yerel saat ile 01.15 sularında kazanın meydana geldiği açıklandı. Öncesinde uçağın kendilerine ait olup, olmadığını bilmediklerini söyleseler de Gazne şehri belediye başkanlığının sözcüsü Arif Noori, “Ariana Afghan Havayolları şirketine ait Boeing marka bir uçak Deh Yak bölgesinde düştü’ şeklinde açıklama yaptı. Afganistan’ın Gazne bölgesinde düşen bu uçakta, Afganistan’ın Cumhurbaşkanı Sözcüsü, uçakta 83 kişi olduğunu bildirirken, uçağın düşüş sebebinin halen bilinmediği belirtildi.

10. Katil Eşek Arıları Korku Saldı

NBA Parkelerinde Bir Efsane: Kobe Bryant

Amerika’da da Covid-19 görüldükten sonra Vespa Mandarinia olarak bilinen bir katil eşek arısı türü ortaya çıktı. Vespa Mandarinia, dünyadaki en büyük eşek arısı türü olarak biliniyor. Ilıman ve tropikal ülkelerin bazı bölgelerine özgü olan bu arı türü ovalardan ve yüksek rakımlı iklimlerde yaşamayı tercih etmez. Alçak dağlarda ve ormanlarda yaşamayı tercih eder. Washington eyaletinde görülmeye başlayan bu türün ülkenin doğu yakasına doğru yol aldığı biliniyor. Arıların ilk kez ABD’de tespit edildiği söylendi. Asya tipi katil eşek arılarının ülkeye nasıl giriş yaptığı ve ortaya çıkış sebepleri hala bilinmiyor.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
5
Beğen
Mutlu Mutlu
3
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
3
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
2
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
1
Komik
İlginç İlginç
2
İlginç

Yorum bırak