1. Anasayfa
  2. Edebiyat

Yazma Eylemini Zevke Dönüştüren Kalem Hakkında Bilgiler


0

İlk çağlardan günümüze değin insanın amacı, hayatı boyunca yaşadıklarını kaydetmek olmuştur. İnsan, çeşitli araçlar ve materyallerle bu amacını gerçekleştirmiş, ihtiyacına uygun icatlar yaparak hayatını kolaylaştırmıştır. Yazma eylemini zevke dönüştüren kalem de, yoğun bir arayış ve ihtiyaç sonrası icat edilmiş, farklı evrelerden geçerek günümüze kadar ulaşmıştır. Gelişen teknoloji ne kadar pratik olursa olsun, bizi tutkunu olduğumuz kalemden ayıramamıştır. Bu içeriğimizde, tutkunları için yazma eylemini zevke dönüştüren kalem hakkında faydalı bilgiler hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.

1. Kalemin Kelime Kökeni

Yazma Eylemini Zevke Dönüştüren Kalem Hakkında Bilgiler

Latince’de “küçük kuyruk” anlamına gelen kalem kelimesi, dilimize Arapça’dan geçmiştir. Yunanca “kamış” manasına gelen kelimeyi, Sibirya Türkleri “karataş” olarak adlandırırken, Ruslar ise kaleme “karandaş” ismini vermiştir. Sözlükteki anlamı ucu sivri, yontma işlerinde ihtiyaç duyulan keskin araç olarak kullanılsa da, esas manası Mısır ve Anadolu Toprakları’ndan getirilen, kamışlardan yapılan yazma aletidir. Tüylü kalemlerin ortaya çıkışıyla birlikte, Avrupa’da “penna” yani “tüy” anlamına gelen sözcükle özdeşleştirilmiş ve Germen dillerinde ise kalem kelimesi, “feder” olarak kullanılmıştır.

2. Kalemin İcat Serüveni

Yazma Eylemini Zevke Dönüştüren Kalem Hakkında Bilgiler

Kalemlerin tarihi oldukça eski zamanlara dayanır. İlk örnekleri Pompei Harabeleri’nde bulunmuş olsa da 19. yüzyıla kadar yeterince yaygınlaşamamıştır. Askeri araç gereç olarak kullanılan ve oldukça titiz bir şekilde muhafaza edilen kurşun kalem ise, 17. yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır. 1794 yılında mucit Nicolas Conte, toprak ve karbonu karıştırarak kalitesi düşük olan modern kurşun kalemi icat etmiştir. Kurşun kalemin ardından 1828 yılında John Mitchell İngiltere’de kullanıcılara sunduğu metal uçlu kalemi makine ile yapmıştır. Diğer bir mucit James Perry ise, metal uçlu kalemi esnekliğe kavuşturmuş, dolma kalemin icadında öncü olmuştur.

3. Dolma Kalemin Ortaya Çıkışı

Yazma Eylemini Zevke Dönüştüren Kalem Hakkında Bilgiler

İmzaladığı mühim belgelerde, mürekkebin sistemsiz bir şekilde akmasından dolayı resmi işlerinde rahatsız olan Waterman, mürekkebe sinirlenerek pek çok mürekkep besleme kanalı olan dolma kalemi icat etmiştir. Dolma kalemin icadından sonra belgelerini ve sözleşmelerini sistematik bir şekilde rahatça imzalayabilmiştir. Dolma kalemlerin ucunda bir hazne vardır ve siz kalemi kağıda değdirdiğiniz zaman yalnızca bir damla mürekkep kağıtla temas eder. 21. yüzyılda dolma kalemler oldukça popüler olmuş ve birer kültür simgesi haline gelmiştir. Edebiyatımızın ünlü yazarlarından Orhan Pamuk’un, yazılarını dolma kalemlerle yazdığını ve kalemleri bitse bile onları atmayarak evinde enteresan bir koleksiyon oluşturduğunu biliyor muydunuz?

4. Dünya Üzerindeki En Pahalı Kalem

Yazma Eylemini Zevke Dönüştüren Kalem Hakkında Bilgiler

Yazma eylemini zevke dönüştüren kalem hakkında bilgiler içeriğimizde sırada dünyanın en pahalı kalemi bulunuyor. Dünyaca ünlü kalemleri üreten Alman markası, kendisinden yalnızca üç tane bulunan, dünyanın en pahalı dolma kalemlerini üretti. Bir tanesinin fiyatı 1 milyon 900 bin euro olan dolma kalemlerin üzerinde, oldukça büyük işçilikler mevcut. Tanıtımı Pekin’de olan üç kalemin üzerinde de üç ejderha çizimi bulunuyor. Pahalı kalem tutkunuz varsa, altın köşeli elmas ve yakutla donatılan bu kalemlere bakmanızı öneririz.

5. Kuş Tüyü Kalemler

Yazma Eylemini Zevke Dönüştüren Kalem Hakkında Bilgiler

Kuş tüyü kalem ya da tüy kalem denilen zarif kalemlerin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Uzun yıllar kullanılan tüy kalemlerin en güzelleri kuğu tüylerinden yapılanlardır. Diğer alternatifler ise kaz, baykuş, hindi ve kartal tüyleridir. Bahar aylarında daha iyi olduğu düşünülen tüyler, sağ elini kullananlar için özel olarak; kuşların sol kanatlarındaki tüyler yolunarak yapılır. Kalemlerin mürekkebi tutabilmesi için, kalemler kumda tutulur ve keskin aletlerle uçları sivriltilir. Sizlerde kuş tüyü kaleme meraklı olanlardansanız, tüyleri yolunan zavallı kuşları düşünebilir ve bu fikrinize başka alternatifler getirebilirsiniz.

6. Adını Az Duyduğumuz İlginç Kalem Türleri

Yazma Eylemini Zevke Dönüştüren Kalem Hakkında Bilgiler

Yazma eylemini zevke dönüştüren kalemler, her daim moda olmaya devam ediyor. Kitaplarımızın altını çiziyor, küçük notlar alıyor ve bir şeyler karalıyoruz. Yaşamlarımızda önemli bir yer tutuyor kalemlerimiz. İlginç kalemlerin en başını Versatil çekiyor. Versatil, uçlu kalemlere verilen bir isim. Bir diğeri ise Roller kalem. Roller kalem ise, su bazlı bir mürekkebe sahip olan pilot kalem türü. Üçüncü ilginç kalemi, Jel kalem izliyor. Jel kalem, pilot kalem ve tükenmez kalemin arasında bir yerde bulunan, yazımı kolaylaştıran bir tür. Son olarak ise hepimizin sıklıkla kullandığı, alkol ve yağ bazlı mürekkebe sahip olan, renkleriyle bizi mest eden Keçeli diğer bir adıyla Marker kalem listeyi tamamlıyor.

7. Tükenecek Olan Tükenmez Kalemler

Yazma Eylemini Zevke Dönüştüren Kalem Hakkında Bilgiler

Yazı yazmaya düşkün olan ve ucu sivri kalemlerin kağıtları delmesi yüzünden kolayca yazı yazmayı beceremeyen Macar Biro kardeşler, rahat yazı yazabilmek amacıyla çalışmalara başladılar. Gazeteci olan kardeşlerden biri, tükenmez kalem için çok fazla zaman harcıyordu ve mesleğine yeterince önem veremiyordu. Kardeşler büyük çabalar sonucu kalemi ürettiler ve 1938 yılında ürünlerinin patentini aldılar. Avrupa’ya ilk fabrikalarını açtıktan sonra tükenmez kalemler yavaş yavaş tüm dünyaya yayılmaya başladı ve her dilde bir karşılığını buldu. Bitmez tükenmez emeklerin sonucunda ortaya çıkan kalemin adının da neden tükenmez kalem olduğu, yapılış öyküsünde yatıyor.

8. Farklı Kalem Tutuş Şekilleri

Yazma Eylemini Zevke Dönüştüren Kalem Hakkında Bilgiler

Yetişkinlerin çoğu ‘doğru’ olarak adlandırılan kalem tutma biçimini kavramış olsa da çocuklar okul çağlarında kalemleri farklı ve kendilerine uygun yöntemlerle tutma biçimleri geliştirebilirler. Kalemi doğru kavrayabilmek için birkaç farklı yöntem vardır. Bunlardan biri, avucun içine oyun hamuru ya da top koymaktır. Yüzük ve serçe parmak avucun içindekileri tutarken boşta kalan parmaklar ise kalem tutuşunu öğrenmiş olacaklardır. Son yıllarda oldukça yaygın olan Sassoon tutma tekniği ise, işaret parmağı ve orta parmak arasına alınan kalemin, yandan da başparmakla desteklenmesidir. Sevilen şarkıcı Taylor Swift’de kalemi Sassoon tekniği ile tutanlardan.

9. Kalem Kullanmanın Faydaları

Yazma Eylemini Zevke Dönüştüren Kalem Hakkında Bilgiler

Gelişen teknoloji ile birlikte kalem tutan parmaklarımız artık klavyelere dokunmaya başladı. Son zamanlarda yapılan araştırmalar ise, yaratıcılığın ve beyinsel faktörlerin gelişmesi için kalem kullanmanın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Özellikle günümüzde çocukların ve gençlerin okullarda dahi bilgisayarı kullanması, kaleme olan merakın gittikçe düşmesine neden oldu. Mesaj atmaya alışkın, her işini dokunmatik ekranlardan halleden yeni nesil için, kalemden uzaklaşmanın büyük bir tehlike yarattığı aşikar. Yazı yazarken yaptığımız parmak hareketlerinin hayalgücümüzü, düşünme ve konuşma becerilerimizi de büyük oranda arttırdığı gündemde yerini almakta. Anlaşılan kalem kullanmak hepimiz için faydalı bir gereksinim diyebiliriz.

10. Kalem Çevirmenin İpuçları

Yazma Eylemini Zevke Dönüştüren Kalem Hakkında Bilgiler

Kalemlerle yapılan oyunlara ve hareketlere genel anlamda “pen spinning” denir. 1990 yılının sonlarında Güney Kore’de ortaya çıkmıştır. 2000’li yıllarda online (çevrim içi) videolar ve forumlar ile oldukça yaygınlaşmıştır. Bir hobi ve spor dalı olan kalem çevirme, yaygın olarak Güney Kore’de ve Amerika’da görünür. Sizlerde kalem çevirmeye meraklıysanız 20 cm uzunluğunda, orta ağırlıkta, genişlik olarak ince olan ve tombul olmayan kalemleri tercih edebilirsiniz. Yazma eylemini zevke dönüştüren kalem hakkında bilgiler arasında bu eğlenceli hobiye yer vermeden geçemezdik. Kalemle yapacağınız aktivitelerde, şimdiden iyi eğlenceler dileriz.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim