1. Anasayfa
  2. Yaşam

Vahşi Doğada En Güçlü Çeneye Sahip Hayvanlar


0

Güçlü çeneye sahip olan hayvanlar yaşam mücadelesinde büyük avantaja sahip olurlar. İnsanlar ortalama 162 PSI ısırma kuvvetine sahiptir. Hayvanlara nazaran insan çenesinin ısırık kuvveti çam fıstığı kabuğunu kırabilecek güçtedir. Hayvanların ısırma güçleri rakiplerinden kendilerini ayırırken, doğal yaşamda üstün olmalarını ve hayatta kalmalarını sağlar. Vahşi doğada ısırma gücüyle türünü öne çıkaran en güçlü çeneye sahip hayvanlar listemizi sizler için hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.

1. Büyük Beyaz Köpekbalığı – 4000 PSI

Vahşi Doğada En Güçlü Çeneye Sahip Hayvanlar

Dikburungiller (Lamnidea) familyasından bir köpekbalığı türüdür. IUCN Kırmızı Listesi (Uluslararası Doğayı Koruma Birliği Kırmızı Tehdit Altındaki Türler Listesi) kapsamında “Duyarlı (VU)” kategorisinde sınıflandırılmıştır. Ağırlığı 1.7 tona kadar ulaşabilmektedir. Dünya üzerinde ılıman sularda yaşar. Türkiye’de Marmara, Akdeniz ve Ege kıyılarında bulunur. Çenelerinde 3000 kadar kesici diş birkaç sıra halinde bulunur. İlk ilk sırayı ısırmak için, arka sırayı besini küçük parçalara ayırmak için kullanır. Yassı üçgen şeklinde kesici dişler kopma durumunda yeniden çıkmaktadır. 4000 PSI ısırık şiddetiyle en güçlü etkiye sahiptir. İnsan yemeyi sevdiği düşünülse de insan etinden pek hoşlanmaz, besinden ziyade merak olarak yaklaşmaktadır.

2. Tuzlu Su Timsahı – 3700 PSI

Vahşi Doğada En Güçlü Çeneye Sahip Hayvanlar

Timsahgiller (Crocodylidae) familyasından olan tuzlu su timsahı, 400-1360 kg arası ağırlığa sahiptir. Uzunluğu 4.0-5.1 metre arasında değişebilmektedir. Yaşlı olanların boyları değişebilmekle beraber, tespit edilen en büyük tuzlu su timsahı 7.2 metre boyundadır. Erkek timsahlar dişi timsahlara göre daha uzundur. Pusu kurarak avlanan hızlı bir avcıdır. Suda saatte 24-27 km hızla ilerleyebilmektedir. 3700 PSI ısırık şiddetine sahiptir. Besin skalası oldukça geniştir. 200 milyondan fazla dünya üzerinde varlıklarını sürdürmektedirler. Geçmişte sadece tuzlu suda yaşarlarken, zamanla tatlı suda da yaşamaya başlamışlardır. Tatlı suya da adapte olmaları varlıklarını sürdürebilmelerine etken olmuştur.

3. Amerika Aligatoru – 2125 PSI

Vahşi Doğada En Güçlü Çeneye Sahip Hayvanlar

Amerika Aligatoru, vahşi doğada en güçlü çeneye sahip hayvanlar arasında yer almaktadır. Aligatorgiller (Alligatoridae) familyasından sürüngen türüdür. Sadece ABD’de Kuzey Karolina, Güney Karolina, Arkansas, Mississipi, Georgia, Teksas, Florida, Oklahoma, Alabama, Louisiana eyaletlerinde bulunur. 1 ton basınç ile ısırmaktadır. 2125 PSI ısırık şiddetine sahiptir. Yavru aligatorler böcekle beslenir. Büyüdüklerinde kaplumbağa, kuş, yılan gibi daha büyük hayvanları avlamaktadır. Yetişkin aligatorler geyik, domuz gibi iri hayvanlar ve iri etçillerle beslenebilir. İnsanları av olarak görmeseler de insanları öldürebilirler. Bir kuyruk darbesiyle insanları devirebilir ve vücuda ciddi zarar verebilir.

4. Su Aygırı – 1800 PSI

Vahşi Doğada En Güçlü Çeneye Sahip Hayvanlar

Su aygırıgiller (Hippopotamidae) familyasından etobur, büyük memeli bir hayvandır. 1800 PSI ısırık şiddetine sahiptir. Omuz yüksekliği 1.50 m, vücudu 4.50 m uzunluğundadır. Genelde 2700-4500 kg arasındadır. İstediğinde 48 km/sa hıza ulaşabilir. Su aygırları 44 dişe sahiptir. Bir köpek dişi, her iki yanda 3 kesici diş, dört öğütücü azı dişi ve üç azı dişi bulunmaktadır. Geçmişte daha geniş alanları olsa da günümüzde Afrika Sahara’nın güney kesimlerinde, Nil ve Kap bölgesinde bulunmaktadır. IUCN Kırmızı Listesi sınıflandırmasına göre soyu tehdit altında kategorisinde “Duyarlı (VU)” olarak belirlenmiştir. Genel intibanın aksine barışçıl değildir. Afrika’da timsah ve aslan gibi hayvanlara nazaran daha çok ölüm vakasına sebep olmuştur.

5. Jaguar – 1500 PSI

Vahşi Doğada En Güçlü Çeneye Sahip Hayvanlar

Kedigiller (Felidae) familyasından Panthera cinsinin 4 büyük kedisi arasındadır. Ağırlığı genellikle 56-96 kg arasında değişmekte, daha iri olanları 131-151 kg ağırlığa ulaşabilmektedir. Boyları 1.62-1.83 metre arasında tespit edilmiştir ve güçlü kaslara sahiptir. Orta ve Güney Amerika jaguarların en çok bulunduğu bölgelerdir. Genel olarak yalnız avlanır ve avlarını izleyerek pusuya düşürür. Yetenekli bir yüzücü olduğu için su hayvanlarıyla da beslenir. 1500 PSI ısırık şiddetine sahiptir. Kuvvetli çenesi sayesinde kaplumbağa gibi kalın kabukları kırabilecek güçte basınç uygulayabilmektedir. Diğer memeliler arasında farklı öldürme tekniği vardır. Avının direkt kafatasından ısırmaktadır. Bu yöntemiyle beyne ölümcül darbeyi vurmuş olur.

6. Goril – 1300 PSI

Vahşi Doğada En Güçlü Çeneye Sahip Hayvanlar

Yaşayan en büyük insansı ve primat türüdür. 1300 PSI ısırık şiddetine sahiptir. İnsan DNA’sı ile %95 benzerlik göstermektedir. Afrika kıtasında yağmur ormanlarında yaşamaktadır. Batı Ova Gorili, Dağ Gorili, Doğu Ova Gorili olarak 3 çeşide ayrılır. Otçul olduğu için yaprak gibi bitkilerle ve meyvelerle beslenir. Erkek goriller 180-200 cm boya ulaşmıştır, 200 kg civarı ağırlığa sahiptir. Dişi goril en fazla 100 kg ağırlığa ulaşmaktadır. Tehdit algıladığında son derece saldırgan, hatta korkutucu olabilir. Az besinle bile rahat hissetmektedir. Gorillerin doğadaki tek düşmanı leopardır. Lider goril otorite oluşturmak için bazen kızgın şekilde göğsünü yumruklar. IUCN Kırmızı Listesi sınıflandırmasında “Tehlikede (EN)” kategorisindedir.

7. Kutup Ayısı – 1200 PSI

Vahşi Doğada En Güçlü Çeneye Sahip Hayvanlar

Ayıgiller (Ursidae) familyasındandır, soğuk kutup bölgesinde yaşamaktadır. 1200 PSI ısırma şiddetine sahiptir. Yetişkin bir kutup ayısı 2,6 metre uzunluğa erişebilmektedir. Karada, denizde, buzda rahatlıkla avlanmaktadır. Beslenmek ve dinlenmek amaçlı kullandıkları buz kütleleri, iklim değişikliği sebebiyle erimektedir. Hayatları daha da zorlaştığı için soyları tehdit altındadır. IUCN Kırmızı Listesi sınıflandırmasında “Duyarlı (VU)” kategorisinde yer almaktadır. En çok balıklar ve foklarla beslenir. Buz kütleleri üzerinde binlerce kilometre giderek besin arayabilir. Yüzerken dış katmandaki kürk, iç katmandaki kürkü ıslanmaktan koruyarak kutup ayısının kuru kalmasını sağlar.

8. Boz Ayı – 1160 PSI

Vahşi Doğada En Güçlü Çeneye Sahip Hayvanlar

Ayıgiller (Ursidae) familyasından olan boz ayısı, 1160 PSI ısırık şiddetine sahiptir. Silah olarak dişlerini ve pençelerini kullanır. Boyutları değişse de ortalama 1.4-2.8 m arasındadır. Erkek boz ayıların ortalama ağırlığı 217 kg, dişi boz ayıların ortalama ağırlığı 152 kg olarak belirtilmiştir. Hindistan, Çin, Rusya, Kanada, ABD, İskandinavya, Romanya, Anadolu, Kafkaslar ve Orta Asya’da bulunmaktadır. Renkleri bölgelere göre değişebilen, hem otçul hem etçil hayvandır. Bu sebeple kolayca besin bulabilir. Ölü hayvan ve leşlerle beslenmesi, doğanın temizlenmesine yardımcı olur. Kış uykusu için birden fazla bölgede in yapabilir. Genel kanının aksine tam bir kış uykusuna yatmaz. Kış uykusunda ses veya sıcaklık için ya da inini değiştirmek için uyanabilir.

9. Sırtlan – 1100 PSI

Vahşi Doğada En Güçlü Çeneye Sahip Hayvanlar

Sırtlangiller, etçil ve leş yiyiciliğiyle bilinen hayvanlardır. 1100 PSI ısırma şiddetine sahiptir. Sırtlan, saatte 60 km hızda koşabilir. Afrika, Güney Asya ve Batı Asya’da yayılmıştır. Türkiye’de sadece çizgili türü bulunmaktadır. Leş ve yakalanan avları yağmalayarak beslenir. Avlarını öldürmeden önce parçalamayı tercih eder ve ön bacakları arka bacaklarına göre daha uzundur. Tırnaklarını geriye çekebilme özelliği vardır. Kedigiller arasındaki en güçlü çeneye sahip hayvandır. Fil gibi büyük hayvanlar hariç pek çok hayvanı yakalayabilir. Sırtlanlar, rakiplerinin yakaladığı avları alabilmek için grupça kavgaya girerler. Rakiplerine karşı saldırgan, grupça hareket eden ve pes etmeyen tavırlar sergilemektedir.

10. Bengal Kaplanı – 1050 PSI

Vahşi Doğada En Güçlü Çeneye Sahip Hayvanlar

Bengal kaplanı, vahşi doğada en güçlü çeneye sahip hayvanlar sıralamasında 10’uncu sırada yer almaktadır. Kedigiller (Felidae) familyasından kaplan türüdür. 1050 PSI ısırık şiddetine sahiptir. Bengal kaplanı bölge olarak çoğunlukla Hindistan’da yaşamaktadır. 2.0-2.5 metre arası boya sahiptir. Ağırlığı 180-230 kg arasındadır. IUCN Kırmızı Listesi sınıflandırmasına göre “Tehlikede (EN)” kategorisindedir. Küçük ve büyük hayvanların çoğu bengal kaplanı için besindir. Bacak yapısı oldukça güçlüdür ve farklı yaşam ortamlarına uyum sağlayabilecek fiziki güce sahiptir. Keskin ve yüksek basınç uygulayan ön dişleri 7-10 cm arasındadır. Yavrularına bakan anneler dışında bengal kaplanları yalnız yaşamaktadır. Avlarını gırtlaktan ya da boyundan ısırıp, boğarak öldürmektedir.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim