1. Anasayfa
  2. Bilim

Uzay Hakkında Hiç Tahmin Edemeyeceğiniz İlginç Bilgiler


0

Uzun yıllar boyunca araştırmalar yapılmış olsa bile uzay hala insanlık için bilinmezliklerle dolu! Esrarengizliği ile bütün güzelliği devamlı merak konusu… Halen aylar, yıldızlar, gezegenler ve daha birçok gök cismi ortaya çıkmaya devam etmektedir. Tabi bütün bu araştırmalar beraberinde bilinmezlikleri beraberinde getirmekte ve ortaya çıkarılan yeni bilgiler ise insanlığı şaşırtmaya devam etmektedir. Uzayın derinliklerine doğru yol alan astronotlar, bilim insanları ve NASA gibi kuruluşlar taze bilgileri bizlere sunmaya çalışmaktadır. İşte uzay hakkında hiç tahmin edemeyeceğiniz ilginç bilgiler…

1. Uzaya Gönderilen İlk Canlı Nedir?

Uzay Hakkında Hiç Tahmin Edemeyeceğiniz İlginç Bilgiler

Bilinenin aksine uzaya gönderilen ilk canlı maymun ya da köpek değildi! Bildiğiniz meyve sinekleri idi. Evet, yanlış okumadınız ve şaşırdınız biliyoruz. Bu sinekler 1947 yılında Amerika tarafından Alman yapımı olan V-2 füzeleri ile uzaya gönderilmiştir. Amaç ise, uzayın canlılar üzerindeki etkilerini gözlemlemekti. Peki, neden meyve sinekleri tercih edilmiştir diye merak ediyorsanız bunun tek bir sebebi var o da bu sineklerin hastalık ve genler bakımından insan ile benzerlik göstermesidir. Yapılan deneyler ise olumlu sonuçlar vermiş ve meyve sinekleri tarihe geçmeyi başarmıştır.

2. Beyaz Delik Var mı?

Uzay Hakkında Hiç Tahmin Edemeyeceğiniz İlginç Bilgiler

Uzay bilimi meraklıları tarafından bir dönem kara delikler var ise neden beyaz delikler yok sorunsalı gündeme gelmiştir. Bu konu hakkında matematiksel fikirler ortaya atılmıştır. Bilim insanlarına göre ise henüz beyaz delikler keşfedilmemiş olsa da matematiksel olarak var olmaları gerekiyor. Kara deliklerin etkilerine benzer etkiye sahip olup olmadığı ise tam bir merak konusu! Kara deliklerin karşıtı olarak kabul edilmiştir. Kara delikler gibi içlerine madde çekmek yerine beyaz delikler tıpkı bir çikolata çeşmesi gibi uzaya madde fırlatabilirler. Beyaz deliklerin etrafında tek bir madde bile barındırmaması gerekmektedir.

3. Apollo 11 Gerçek mi?

Uzay Hakkında Hiç Tahmin Edemeyeceğiniz İlginç Bilgiler

Ay yüzeyine ulaşabilen ilk uzay aracı bilinenin aksine Apollo 11 değildir. Zamanında uzaya yolculuk konusunda ABD ve Rusya arasında büyük anlaşmazlıklar çıkmıştır ve bu iki devlet tam bir yarış haline girmiştir. Defalarca yapılan başarısız denemeler sonucu Rus yapımı olan Luna-2 roketi ay yüzeyine ulaşan ilk uzay aracı olmayı başarmıştır. Fakat bu başarı yarım kalmıştır. Neden mi? Çünkü ay yüzeyine yüksek hızla çarparak roket infilak etmiştir. Bu sebeple Apollo 11 uzaya giden ilk uzay aracı olarak kabul edilmiştir. Hâlbuki Luna-2 ay yüzeyine her şeye rağmen değmeyi başarmıştır.

4. Samanyolu Galaksisi Nasıl?

Uzay Hakkında Hiç Tahmin Edemeyeceğiniz İlginç Bilgiler

Uzay hakkında hiç tahmin edemeyeceğiniz ilginç bilgiler listemize bir diğeri ile sizi şaşırtmaya devam ediyoruz. Samanyolu öyle güzel ve eşsiz bir galaksi ki! Çünkü bizim içinde bulunduğumuz gezegeni de ağırlayan bir galaksi… Bilim insanları bu galaksiyi araştırırken buldukları bir madde yardımı ile Samanyolu’nun nasıl koktuğunu ve tadının neye benzediğini bulmuşlar. Çok esrarengiz gelecek eminiz, çünkü buldukları madde olan ‘Ethly Formate’ gösteriyor ki, Samanyolu’nun tadı frambuaza benzerken, kokusu ise alkollü bir içki çeşidi olan roma benzemektedir.

5. Keşfedilen İlk Gezegen Hangisidir?

Uzay Hakkında Hiç Tahmin Edemeyeceğiniz İlginç Bilgiler

Malum modern zamanlarda yapılan araştırmalar ile eski zamanlarda yapılmış olan araştırmalar arasında büyük fark var. Bunu en büyük sebebi ise tabii teknoloji! Günümüzde uzayın derinliklerine kadar inebilse de keşfedilen ilk gezegen 1781 yılında Uranüs olmuştur. Dünyaya olan uzaklığı göz önüne alınırsa Neptün’den sonra gelen Uranüs’ün ilk keşfedilen gezegen olmuş olması bir hayli ilginç olsa gerek! William Herschel tarafından tesadüfen keşfedilmiştir. Adını ise Yunan gökyüzü tanrısı olan Uranos’tan alan Uranüs gezegeni buz devleri sınıfında yer almaktadır. Tabi bunun sebebi ise güneşe olan uzaklığıdır.

6. Her Gezegenin Uydusu Var mı?

Uzay Hakkında Hiç Tahmin Edemeyeceğiniz İlginç Bilgiler

Güneş sisteminde her gezegenin uydusu vardır diye akıllarda kalmış olsa da aslında bu bilgi doğru değildir. Nasıl ki dünyanın uydusu ay ise, evet diğer bazı gezegenlerin de uydusu vardır. Fakat 2 gezegenin uydusu bulunmamaktadır. Bunlar; Merkür ve Venüs gezegenleridir. Merkür aynı zamanda güneş sistemindeki gezegenler arasında en küçük boyutlu gezegendir. Venüs ise güneş sisteminin ikinci gezegenidir ve Merkür ve Mars’tan sonra en küçük üçüncü gezegendir. Toplamda güneş sisteminde 200 den fazla uydu bulunmaktadır. Bu uyudular ise farklı boyut ve şekillerdedir.

7. Dünya ve Uzay Arası Kaç Km’dir?

Uzay Hakkında Hiç Tahmin Edemeyeceğiniz İlginç Bilgiler

Dünya’dan ayrıldıktan kaç km sonra uzayda olabileceğiniz hiç merak ettiniz mi? Bilim insanları tarafından yapılan matematiksel işlemler gösteriyor ki dünya ve uzay arasındaki sınır 100 kilometredir. ‘Karman Line’ adı verilmiş olan çizgi ile yerden tam 100 kilometre yukarı doğru çıkarsanız evet artık uzaydasınız demektir. Bu ilginç bilgi sizi şaşırttı diye düşünüyoruz. Tabii bunun için saniyede 11 kilometrelik hıza ulaşmanız gerekmektedir. Eğer Neptün gibi daha küçük kütleli bir gezegenden uzaya çıkıyor olsaydınız hızınızın saniyede 23,5 km olması gerekirdi.

8. En Çok Uydulu Gezegen Hangisidir?

Uzay Hakkında Hiç Tahmin Edemeyeceğiniz İlginç Bilgiler

Güneş sisteminde en çok uyduya sahip olan gezegenin Jüpiter olduğu belirtilmiştir. Bilim adamlarına göre bu gezegenin keşfedilmiş tam 79 tane uydusu bulunmaktadır. Gaz devi olarak tanımlanan Jüpiter’in uydusu olan bilinen güneş sistemindeki en büyük boyutlu uydu uydusunun adı ise Ganymede’dir. Bu uydu, 1610 yılında Galelio Galilei tarafından keşfedilmiştir. Galilei bu uyduyu keşfederken Jüpiter’in diğer 3 büyük uydusunu da keşfetmiştir. Günümüzde Satürn gezegenine ait yeni uydular bulunması ile Jüpiter’i geçmiş olduğu söylense de, bu bilgi geçerliliğini korumaya devam etmiştir.

9. Evrendeki En Yüksek Dağ Hangisidir?

Uzay Hakkında Hiç Tahmin Edemeyeceğiniz İlginç Bilgiler

Güneş sistemindeki en büyük dağ, Mars’ta bulunan ve sönmüş bir volkanik dağ olan ‘Olimpos Mons Dağı’dır. Dünyanın en yüksek dağı olan Everest dağının tam 3 katı büyüklüğündedir. O kadar geniştir ki Arizona’yı veya İngiliz Adaları bölgesinin tümünü kapsamaktadır. Tepesindeki kriteri ise 72 kilometre genişliğindedir. Ve aynı zamanda 3 kilometreden fazla derinliğe sahiptir. Bu da demek oluyor ki Londra’yı yutacak büyüklüktedir. Bu dağ neredeyse 2400 km uzunluğunda olan devasa Himalaya-Karakroam-Hindu-Kus-Pamir sıradağlarının bir bölümüdür.

10. En Sıcak Gezegen Hangisidir?

Uzay Hakkında Hiç Tahmin Edemeyeceğiniz İlginç Bilgiler

Bu bilgi birçok insan tarafından yanlış bilinmektedir. Çünkü güneşe en yakın gezegenin en sıcak gezegen olduğu düşünülür. En yakın gezegen olan Merkür’ün bu özellikte olduğu düşünülmektedir. Halbuki Merkür konum itibari ile herhangi bir atmosfere sahip değildir ve sadece gündüzleri sıcaktır. Gündüzleri 435 dereceye kadar yükselirken geceleri ise -180 dereceye kadar düşebilmektedir. Venüs ise en sıcak gezegendir. Kalın bulutları güneşin sıcaklığını yükseltir ve Venüs her zaman 500 derece sıcaklıkta tam bir cehennemdir! Bu durumda hafızlardan Merkür’ün en sıcak gezegen olduğunu silmektedir.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim