1. Anasayfa
  2. Bilim

Tüysüz Sfenks Kedileri Hakkında Enteresan Gerçekler


0

Tüysüz Sfenks kedileri, Mısırlı olarak bilinse de aslında Kanadalıdır. Toronto’da doğal mutasyon sonucu ortaya çıkmış ve sonrasında dünyaya yayılmıştır. Oldukça sosyal ve sevecen bir kedi türüdür. Sfenks kedileri, beraber yaşadıkları insanlarla uyum içerisinde olan bir canlıdır. Çocuklar ve diğer hayvanlarla iyi iletişim kurabilmektedir. Çok enerjik ve hareketlidir aynı zamanda oyun oynamayı severler. Bu yazımızda tüysüz Sfenks kedileri hakkında enteresan gerçekler yer alıyor. Keyifli okumalar dileriz!

1. Tarihçesi

Tüysüz Sfenks Kedileri Hakkında Enteresan Gerçekler

Tüysüz Sfenks kedileri isminden dolayı Mısırlı sanılsa da Mısır kökenli değildir. Bilinen adları Sphynx ya da Sfenks kedisi olan Kanadalı bir kedi türüdür. Bu kediler 1960’lı yıllarda özel olarak üretilmiştir ve doğal bir mutasyon sonucu ortaya çıkmıştır. Toronto’da doğal mutasyon sonucu ortaya çıkan Sfenks kedilerinin en büyük özelliği tüysüz olmasıdır. İlk yavrular “Aytaşı” ve “Kanadalı Tüysüz” olarak adlandırılmıştır. Daha sonra efsanevi yaratık Sfenks’e olan benzerliği nedeniyle Sfenks kedisi olarak anılmıştır. 1970’li yıllarda oldukça çoğalmış ve dünyaya yayılmıştır. “Uluslararası Kedi Derneği” tarafından tanınmıştır.

2. Görünüşü

Tüysüz Sfenks Kedileri Hakkında Enteresan Gerçekler

Tüysüz Sfenks kedileri hakkında en enteresan gerçekler arasında doğduklarında az da olsa tüylerinin olması yer alır. 12 haftalık olduktan sonra bu tüyler dökülmeye başlar. Tüysüz derisi kırışık bir görünüme sahiptir. Kafa yapısı olarak belirgin elmacık kemiklerine, limon şeklinde büyük gözlere ve büyük kulaklara sahiptir. Orta uzunlukta kaslı ve güçlü bir boyuna sahiptir. Orta uzunlukta bir gövdeye sahip olan Sfenks kedisi, kaslı bir yapıya sahiptir. Fıçı göğüslü ve yuvarlak karınlıdır. Diğer kedi türlerine göre daha kalın ve perdeli pençelere sahiptir. Kamçıya benzeyen, ucuna doğru sivrileşen bir kuyruğa sahiptir.

3. Karakteri

Tüysüz Sfenks Kedileri Hakkında Enteresan Gerçekler

Sfenks kedileri, insanlara karşı oldukça sıcak kanlı ve cana yakındır. Köpekleri andıran özelliklere sahiptir. Beraber yaşadıkları insanlara karşı sadık ve arkadaş canlısıdır. Bu yapısıyla yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Sfenks kedileri, oldukça sosyal bir kedi türüdür. Çocuklar ve diğer hayvanlar ile de iyi anlaşır. Sfenks kedileri, çok meraklı, enerjik ve zekidir. Yüksek enerjileriyle oyun oynamayı severler. Sfenks kedileri, tüylerinin kısa olması nedeni ile sıcak yerleri severler. Psikolojik olarak sıkıntı yaşayan insanların terapilerinde kullanıldıkları için “terapi kedileri” olarak da anılmaktadır.

4. Bakımı

Tüysüz Sfenks Kedileri Hakkında Enteresan Gerçekler

Sfenks kedileri, tüysüz oldukları için az bakıma ihtiyaç duyan bir kedi olarak tanınmaktadır. Ancak bu algı yanlıştır. Sfenks kedileri oldukça hassas hayvanlardır. Derilerine bakım yapılması gereklidir. Tüysüz oldukları için vücut yapıları sıcak havalara uygundur. Bulundukları ortam bu yüzden sıcak olmalıdır. Güneşten korunması gereklidir. Hassas derisi güneş yanıklarına karşı korumasızdır. Ciltleri yağlı olan Sfenks kedilerinin düzenli olarak banyo yapması gereklidir. En az haftada bir banyo yapmalıdır. Yüksek enerjili kediler oldukları için sık sık oyun oynamak gereklidir.

5. Sağlık Durumu

Tüysüz Sfenks Kedileri Hakkında Enteresan Gerçekler

Birçok kedi türünde çeşitli sağlık sorunları görülmektedir. Tüysüz Sfenks kedileri cilt hastalıklarına karşı elverişli bir kedi türüdür. Bu yüzden cilt bakımına özen gösterilmelidir. Uzun süreli güneşle teması cilt kanseri riskini artırmaktadır. Yeni doğan yavrularda solunum enfeksiyonu riski yüksektir. 14 haftalık olana kadar yeni bir eve göndermek risklidir. Sfenks kedilerinde en çok rastlanan sağlık sorunları hipertrofik kardiyomiyopati ve mitral kapak displazisi gibi kalp rahatsızlıklarıdır. Kalp rahatsızlıkları için her yıl düzenli olarak veteriner kontrolüne girmesi gereklidir.

6. Beslenme

Tüysüz Sfenks Kedileri Hakkında Enteresan Gerçekler

Tüysüz Sfenks kedileri hakkında enteresan gerçekler arasında zayıf görünümüne rağmen oldukça iştahlı olmaları yer alır. Çok hareketli bir tür olan Sfenks kedileri, hızlı çalışan metabolizmaları ile diğer kedilere kıyasla daha fazla beslenme ihtiyacı duyar. Bu yüzden sağlıklı yaşam sürmeleri için kaliteli mamalara ihtiyaçları vardır. Sfenks kedileri, tüysüz bir kedi olmasından ötürü omega açısından zengin olan mamalar tercih edilmelidir. Tüysüz sfenks kedileri, fazla mama tüketmesi dolayısıyla oluşabilecek kilo problemleri için veteriner tavsiyesi ile mama verilmesi tavsiye edilir.

7. Ortalama Yaşam Süreleri

Tüysüz Sfenks Kedileri Hakkında Enteresan Gerçekler

Sfenks kedileri, diğer kedi türlerine kıyasla ortalama olarak daha az yaşamaktadır. Ortalama 9-10 yıl yaşayan Sfenks kedileri bakım kalitesine bağlı olarak 14 yıla kadar yaşayabilmektedir. Uzun bir yaşam sürebilmeleri için kaliteli beslenmelidir. Sfenks kedilerinin cilt bakımı ihmal edilmemelidir. Çeşitli losyonlarla derisi nemlendirilmelidir. Tüysüz Sfenks kedileri doğrudan güneş ışınına maruz kalmamalıdır. Güneşle temasları cilt kanseri riskini artırmaktadır. Sfenks kedileri, çok enerjik ve çok hareketli oldukları için yaralanmalara karşı dikkat edilmelidir. Ev içerisinde gerekli önlemler alınmalıdır.

8. Yaşama Koşulları

Tüysüz Sfenks Kedileri Hakkında Enteresan Gerçekler

Sfenks kedileri en cana yakın kedi türlerindendir. Özel olarak üretilen Sfenks kedileri sokakta yaşamaya uygun yapıda değildir. Hassas yapılarıyla tam anlamıyla ev kedileridir. Tüysüz oldukları için çabuk ısı kaybederler. Yaşayacakları ev her zaman 20 derece ve üstü olmalıdır. Çok meraklı oldukları için yaşadıkları ortamda tehlikeli olabilecek şeyler bulundurulmamalıdır. Sfenks kedileri çok sosyal hayvanlardır. İnsanlarla ve hayvanlarla çabuk anlaşırlar. Yalnız kalmak Sfenks kedilerine göre değildir. İlgiyi seven Sfenks kedileri yoğun bir hayata sahip insanlar için uygun değildir.

9. Hipoalerjenik Değiller

Tüysüz Sfenks Kedileri Hakkında Enteresan Gerçekler

Tüysüz Sfenks kedileri hakkında en enteresan gerçekler arasında, tüysüz oldukları için kedi alerjisi olan insanlar için uygun oldukları düşüncesi yer alır. Sanılanın aksine kedi alerjisi, kedi tüyü kaynaklı değildir. Kedi alerjisinin kaynağı kedilerin derisinde bulunan “Fel d1” isimli proteindir. Bu protein kedi tükürüğünde ve yağ bezlerinde bulunur. Sfenks kedilerinin derilerinde de bu protein bulunur. Sfenks kedileri tüysüz oldukları için doğrudan deriyle temas etmektedir. Bu nedenle Sfenks kedileri, diğer kedi türlerinden daha fazla alerjik tepkiye yol açabilmektedir.

10. Eğitime Yatkındır

Tüysüz Sfenks Kedileri Hakkında Enteresan Gerçekler

Tüysüz Sfenks kedileri oldukça zeki kedilerdir. Eğitimi kolay olan Sfenks kedileri bu özellikleriyle köpeklere benzemektedir. Beraber yaşadıkları insanlara çok kuvvetli bağlar kurmaktadır. Sfenks kedileri, çocuklarla çok iyi anlaşıp, onlarla sıkı bağlar kurmaktadır. Beraber yaşadıkları insanları dinler ve öğrenirler. Tüysüz Sfenks Kedileri, oldukça oyuncu bir kişiliğe sahiptir. Eğitim verildiğinde getir-götür oyunları oynayabilirler. Tüysüz Sfenks kedileri, diğer evcil hayvanlarla da anlaşabilmektedir. Evde bulunan kedi ve köpeklerle arkadaş olabilirler. Sfenks kedileri, ilgi görmediğinde ise küçük yaramazlıklar yapabilmektedir.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim