Türkiye’deki Gelmiş Geçmiş En Başarılı Kadın Tiyatrocular

11 dk okuma süresi


Tiyatro, hayatın en içten ve canlı örneğini önümüze seren çok boyutlu bir sanat dalıdır. Pek çok faaliyeti bünyesinde barındırır. İşitsel ve görsel alanları birlikte harmanlayarak izleyicisine sunan tiyatro, müdavimleri için vazgeçilmez bir ilgi odağıdır. Tatil günlerinin aranan aktivitesi ve genellikle uygun fiyatlı biletleriyle herkesin kolayca erişebileceği bir hobidir. Değerli sanatçıların pek çoğu tiyatro sahnelerinde yetişmiş ve beyazperdeyle tanışmadan önce kırmızı perdeli sahnelerle buluşmuştur. Hepimizin aklına tiyatro denilince birkaç oyun ve o oyunları canlandıran birkaç önemli tiyatro oyuncusunun ismi gelir. Bu içeriğimizde hiçbir zaman aklımızdan düşmemesi gereken başarılı kadın tiyatro sanatçılarını inceledik ve hatırlattık. Hepinize iyi okumalar dileriz. Türkiye’deki sahne tarihinde unutulmayacak performanslar sergileyen gelmiş geçmiş en başarılı kadın tiyatrocular listemizin on beş maddesi sizlerle…

1. Tilbe Saran

Türkiye’deki Gelmiş Geçmiş En Başarılı Kadın Tiyatrocular

1961 yılında İstanbul’da doğan sanatçı; tiyatro, sinema ve dizi oyunculuğu yapmaktadır. Aynı zamanda seslendirme sanatçılığı da başarıyla uyguladığı yetenekleri arasında yer almaktadır. İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve İstanbul Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümlerinden mezun olmuştur. Pek çok özel tiyatroda çalışmasının yanı sıra şehir tiyatrolarında da oyunculuk yapmıştır. 1995 yılında Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu’nun kurucuları arasında bulunmuştur. Aktif bir şekilde tiyatroculuğunu yapan Tilbe Saran, aynı zamanda Kadir Has Üniversitesi’nde eğitmenlik görevini üstlenmektedir. 2011 yılında “Düğün” isimli oyunu yönetmiştir. O kadar fazla ödül almıştır ki, bu içeriğe hepsini tek tek sıralamak imkânsızdır. Aldığı en önemli ödüllere örnek olarak: 22. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu, 48. Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, Afife Tiyatro Ödülleri “En İyi Komedi Kadın Oyuncu şeklinde (1998-2002) sıralanmaktadır. “Martı, Tek Kişilik Şehir, Kral Lear ve Tartuffe” oyunculuk yaptığı en önemli tiyatro eserleri arasında gösterilmektedir.

2. Meral Çetinkaya

Türkiye’deki Gelmiş Geçmiş En Başarılı Kadın Tiyatrocular

Türkiye’deki sahne tarihinin gelmiş geçmiş en başarılı kadın tiyatrocular listesinin ikinci sırasında başarılı ve usta oyuncu Meral Çetinkaya bulunmaktadır. 1945 yılında Bursa’da dünyaya gelen Meral Çetinkaya, tiyatroculuğunun yanı sıra oldukça başarılı bir dizi ve sinema oyuncusudur. Belediye Tiyatroları ve Dostlar Tiyatrosu’nda aktif bir şekilde oyunculuk yapmıştır. “Ayla Hanım” karakteriyle Bizimkiler; “Hasefe Babaanne” rolüyle ise döneme damga vuran Öyle Bir Geçer Zaman Ki dizilerinde başarılı bir performans sergilemiştir. 1979’daki “Hazal” filmi ile Altın Portakal Film Festivali En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık görülmüştür. Politik bir film olan “Suyun Öteki Yanı” ise oyuncuya ödül getiren bir diğer yapım olmuştur. Yer aldığı en önemli oyunlar arasında sırasıyla; “Keşanlı Ali Destanı, Ocak, Sezuan’ın İyi İnsanı, Oyun Sonu, Sivas 93 ve Tatyana” gösterilmektedir. 2019 senesinde Netflix’te yayınlanan “Atiye” isimli dizide Zühre rolüne hayat vermektedir. 2021 yılında yayınlanmak üzere hazırlanan “Sahibinden Kiralık” adlı tiyatro oyununda da önemli bir karaktere bürünmektedir.

3. Afife Jale

Türkiye’deki Gelmiş Geçmiş En Başarılı Kadın Tiyatrocular

1902 yılında İstanbul’un Kadıköy semtinde doğan Afife Jale, yine aynı şehrin 1941 senesinde oldukça erken bir yaşta aramızdan ayrılmıştır. Genç ve kısa ömrüne rağmen Türk Tiyatrosu’na unutulmaz anlar katmıştır ve büyük bir mirası arkasında bırakmıştır. “Yamalar” isimli tiyatro oyununda hayat verdiği” Emel” karakteriyle sahneye çıkan ilk Türk kadın oyuncu unvanını kazanmıştır. Kendi ismi Afife iken, rolünün gereği takma ad olarak kullandığı Jale ismi daha sonraları onunla bütünleşmiş ve bu şekilde anılmaya başlanmıştır. 10 Kasım 1918 tarihinde, tiyatro kursu sınavını kazanmıştır. O dönemler Müslüman kadınların sahneye çıkması yasal olmamakta ve buna izin verilmemektedir. Sahneye ilk çıkışının ardından “Tatlı Sır” oyunu ile buna devam etmiştir. Polisler tarafından yakalanmamak için sürekli kaçmıştır ve en sonunda işinden kovulmuştur. Kadınlara yönelik uygulanan baskı politikalarından Afife Jale’de nasibini almıştır ve çektiği şiddetli baş ağrılarını dindirmek nedeniyle morfinle, yaşama bağlanmaya başlamıştır. Turnelere çıkarak kadınların engelini yıkmış ancak kendi bağımlılığı yüzünden genç yaşta hayattan ayrılmıştır. Günümüzde adına düzenlenen belgesel ve tiyatro oyunlarıyla sık sık anılmaktadır.

4. Yıldız Kenter

Türkiye’deki Gelmiş Geçmiş En Başarılı Kadın Tiyatrocular

11 Ekim 1928 tarihinde İstanbul’da doğan Ayşe Yıldız Kenter, 2019 senesinde aramızdan ayrılmıştır. Ondan geriye asil ve entelektüel duruşu, başarılarla dolu oyunculuk hayatı ve kurduğu tiyatro geleneği kalmıştır. Devlet sanatçısı olan Kenter, tiyatro ve sinema oyunculuğunu yanı sıra “UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi’dir”. Ankara Devlet Konservatuarı Yüksek Bölümünü bitirmiş ve on yılı aşkın süre Ankara Devlet Tiyatrosu’nda çalışmıştır. Burslu bir şekilde kazandığı American Theatre Wing, Neighbourhood Play House ve Actor’s Studio’da oyunculuk eğitimleri almıştır. Mezun olduğu okula aldığı eğitimler sonrası akademisyen olarak atanmıştır. Çok önemli bir tiyatro oyuncusu olan kardeşi Müşfik Kenter ile birlikte “Kent Oyuncuları Topluluğu’nu” kurmuştur. Dünyanın her yerinde oyunlar sergilemiş ve yalnızca filmleriyle üç kez Altın Portakal ödülünü kazanmıştır. Yüzün üstünde oyun oynamıştır. En önemli tiyatro yazarlarının yerli ve yabancı eserlerini evrensel bir şekilde temsil etmiştir. Aldığı ödüller sıralamakla bitmeyecek kadar çoktur. Afife Tiyatro Ödülleri, Yılın Kadın Sanatçısı, Uluslararası Lions Kulübü The Melvin Jones Ödülü, Fonsla rolü ile “Olağanüstü Yorum” ve daha birçok yerli, yabancı ödülün sahibi olmuştur.

5. İpek Bilgin

Türkiye’deki Gelmiş Geçmiş En Başarılı Kadın Tiyatrocular

Türkiye’deki sahnelerin tozunu attıran gelmiş geçmiş en başarılı kadın tiyatrocular içeriğinin beşinci maddesinde İpek Bilgin kendine yer bulmaktadır. 1956 senesinde İstanbul’da doğan sanatçı tiyatro oyunculuğu, yönetmenlik, oyuncu eğitmenliği, dizi -film oyuncusu ve çevirmendir. Ankara Devlet Tiyatrosu’nda uzun yıllar oyunculuk yapmıştır. Televizyon dizilerine geç bir tarihte giriş yapmıştır ancak tanınmaya başladıktan sonra halk tarafından oldukça sevilmiştir. 48. Sanat Kurumu Tiyatro Ödüllerinde En İyi Kadın Oyuncu ödülüne takvimler 2000 yılını gösterdiğinde sahip olmuştur. “Karar Kimin?, Sıla, Gılgameş, Vur Yağmala Yeniden, Festen ve Kalp Düğümü” rol aldığı en önemli oyunlar arasındadır. 2004 yılında “Peynirli Yumurta” ve 2005 yılında ise “İkinci Caddenin Mahkûmları” adlı oyunların yönetmenliğini yapmıştır. “Hokkabaz, Karnaval, Hükümet Kadın, Kelebeğin Rüyası ve İstanbul Kırmızı’s”ı filmlerinde sinema oyunculuğunu konuşturmuştur. “Hırsız-Polis, Ezel, Bıçak Sırtı, 20 Dakika” gibi dizilerde de Türk televizyonlarındaki ününe ün katmıştır. Özellikle 2017 yılında yayınlanan ve büyük bir ilgiyle takip edilen “İstanbullu Gelin” isimli dizide hayat verdiği Esma Sultan rolüyle unutulmaz bir şöhretin sahibi olmuştur.

6. Serra Yılmaz

Türkiye’deki Gelmiş Geçmiş En Başarılı Kadın Tiyatrocular

Birbirinden çılgın saçları ve eğlenceli karakteriyle her daim ilgimizi çeken bir diğer başarılı kadın sanatçı Serra Yılmaz’dır. Eylül ayının 1954 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Yönetmenlik ve çevirmenlik mesleklerinin yanı sıra aktif bir şekilde, sinema, tiyatro ve dizi oyunculuğu yapmaktadır. Çok iyi bir Fransızca bilgisine sahip olan Serra Yılmaz, lise ve üniversite eğitimlerini de Fransız ekollerinde tamamlamıştır. Dostlar Tiyatrosu’nda sanat ile tanışmıştır. Fransa Kültür Bakanlığı bünyesinde özel bir tiyatrocudan tiyatro dersleri almıştır. Yönetmenlik, oyunculuk ve dramaturgluk yaptıktan sonra “Diğerlerinin Adı Ali” isimli eseri, sahneye koymuş ve ardından Şehir Tiyatro’larına katılmıştır. “Karşı Pencere” adlı filmde hayat verdiği karakterle büyük başarılara imza atmıştır. Papa I. Franciscus, Türkiye’ye geldiğinde onun çevirmenliğini yapmıştır. Dünyada, özellikle de İtalyan sanat sektöründe epey tanınan bir unvana sahiptir. “Komedi Kraliçesi” ödülünü almış ve 2011 senesinde ise Venedik Film Festivalinde jüri üyesi olmuştur. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu ve Şövalye Nişanı ödüllerini kazanmıştır.

7. Gülriz Sururi

Türkiye’deki Gelmiş Geçmiş En Başarılı Kadın Tiyatrocular

Haldun Taner’in en ünlü ve büyük eseri “Keşanlı Ali Destanı” oyunuyla geniş bir üne sahip olmuş ve tanınmıştır. 24 Temmuz 1929 tarihinde İstanbul’da doğmuş ve yine aynı şehirde 2018 yılında sevenlerine veda etmiştir. Tiyatro oyunculuğunun yanı sıra yazarlık da yapmaktadır. İki kez evlendiği eşi Engin Cezzar’la birlikte “Gülriz Sururi – Engin Cezzar Tiyatrosu’nu” kurmuştur. Edith Piaf’ın müzikal oyunu Kaldırım Serçesi’nde de dillere destan bir performans sergilemiştir. 1998’de devlet sanatçısı unvanını kazanmıştır. Annesi ve babası opera dünyasından gelmektedir. İstanbul Belediye Konservatuarı’nda şan ve tiyatro bölümlerinde eğitim görmüştür. Muammer Karaca Topluluğu’nda sanat dünyasında sağlam bir adım atmıştır. Dormen Tiyatrosu’nda sergilenen “Sokak Kızı İrma” oyununda oldukça başarılı bir performans sergilemiştir. İlhan İskender Armağanı’nı kazanmıştır. Keşanlı Ali’deki “Zilha” karakteri başarısıyla kapalı gişe oynamıştır. “Fosforlu Cevriye” eserini yönetmiş ve “Kısmet” adlı oyunu yazmıştır. En İyi Kadın oyuncu, Altan Artemis Ödülü, Süperstar Tiyatro Oyuncusu Ödülü ve 22. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri Onur Ödülü’ne layık görülmüştür.

8. Adile Naşit

Türkiye’deki Gelmiş Geçmiş En Başarılı Kadın Tiyatrocular

Esas ismi Adela Özcan olan Adile Naşit, hepimizin aklına Rıfat Ilgaz’ın muhteşem serisi Hababam Sınıfı’ndaki elinde zille gülümseye “Hafize Ana” olarak kazınmıştır. 1930 yılında İstanbul’da dünyaya gözlerini açmış ve 1987’de yine İstanbul’da hayata gözlerini yummuştur. Televizyon sunuculuğu, oyunculuk ve tiyatroculuk yapmaktadır. Adile Naşit’in annesi ve babası da ünlü tiyatroculardandır. Anneannesi ve dedesi de dönemlerinin meşhur kantocularındandır. Oğlunu henüz on altı yaşındayken kaybetmiştir. Canlandırdığı karakterle sayesinde “Yılın Annesi” seçilmiştir. On dört yaşında tiyatroya başlayan başarılı oyuncu; Naşit Tiyatrosu, Gazanfer Özcan – Gönül Ülkü Tiyatrosu’nda çalışmış; Hisseli Harikalar Kumpanyası, Neşe-i Muhabbet ve Şen Sazın Bülbülleri müzikallerinde rol almıştır. Çocuklara öyküler anlattığı televizyon programlarıyla “Masalcı Teyze” lakabı halk tarafından ona verilmiştir. Akıllara kazınan performanslar sergilediği filmlerin başında sırasıyla: “Lüküs Hayat, Sev Kardeşim, Süt Kardeşler, Kibar Feyzo, Neşeli Günler ve Milyarder” gelmektedir.

9. Hümeyra Akbay

Türkiye’deki Gelmiş Geçmiş En Başarılı Kadın Tiyatrocular

Fatma Hümeyra Akbay, 1947 yılında Ankara’da doğmuştur. Sahne adı olarak Hümeyra ismini kullanmaktadır. Film, dizi ve tiyatro oyunculuğunun yanında söz yazarlığı, şarkıcılık ve bestecilik de yapmıştır. Oldukça başarılı plakları bulunmaktadır ve ciddi bir müziksever kitlesine sahiptir. Gazete muhabirliği yapmış ve grafik tasarım dersleri eğitimi almıştır. “Olmasa” isimli bestesiyle sanat dünyasına adımını atmıştır. Yaptığı evliliklerden birinde ağır bir şiddet görmüş ve çok acı çekmiştir. Ünlü edebiyatçıların eserleri olan “Var Git Ölüm”, “Çıkıp Yücesine Seyran Eyledim” ve “Bana Kara Diyen Dilber “Güzelliğin On Para Etmez”, “Güzel Ne Güzel Olmuşsun”, “Ceylan” ve “Uzun İnce Bir Yoldayım”; “Yalan Dünya”; “Kördüğüm”; “Ben Sana Mecburum”; “Otuz Beş Yaş”; “Sessiz Gemi” ve “Anlatamıyorum” isimli şiirleri yorumlamıştır. Yaklaşık yirmi yıl Şehir Tiyatroları’nda oyunculuk yaptıktan sonra, “Melekler Korusun ve Avrupa Yakası’ndaki” başarılı performanslarıyla televizyon seyircisinin takdirini kazanmıştır. Çağan Irmağın yönettiği filmler silsilesiyle ününe ün katmıştır. Başrol oynadığı filmlerden bazıları: “Babam ve Oğlum, Dedemin İnsanları, Unutursam Fısılda’dır”.

10. Suna Selen

Türkiye’deki Gelmiş Geçmiş En Başarılı Kadın Tiyatrocular

1939’da İstanbul’da doğmuştur. Sinema, dizi ve tiyatro oyuncusudur. İstanbul Devlet Tiyatroları’nda uzun yıllar boyunca tiyatroculuk yapmıştır. Beşiktaş Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümü’ne başlamış ve aynı zamanda hukuk eğitimi almıştır. Dormen Tiyatrosu’nda çalışırken İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde resim dersleri eğitimi almıştır. “Şafakta Gelen Kadın” eseriyle profesyonel tiyatroculuğa adımını atmıştır. “Nicole Cerusier” rolüyle kısa bir zaman içerisinde büyük bir üne kavuşmuştur. Rahşan Ecevit’e hayat vermiş, Füruzan rolü ile çeşitli ödüller kazanmıştır. 2016 yılında Yaşam Boyu Nadide Küntay Ödülü’nü almıştır. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü ve En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, aldığı diğer ödüllerdendir.” Antigone, Yaban, Kanlı Düğün, Tartuffe, Budala ve Atçalı Kel Mehmet” eserlerinde başarılı performanslar sergilemiştir. “Yedi Kocalı Hürmüz, Çalıkuşu, Lüküs Hayat, Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri, Piano Piano Bacaksız, Sihirli Annem, Beyaz Melek ve Mucize” sanatçının filmografisinde yer alan yapımlardan yalnızca birkaçını oluşturmaktadır.

11. Zerrin Sümer

Türkiye’deki Gelmiş Geçmiş En Başarılı Kadın Tiyatrocular

Türkiye’deki sahne tarihinde yer alan gelmiş geçmiş en başarılı ünlü kadın tiyatrocular listemizin on birinci sırasında Zerrin Sümer bulunmaktadır. 1945 tarihinde İzmir’de hayata gözlerini açmıştır. Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nden mezun olmuştur. İzmir’de yer alan Bergama Halk Eğitim Merkezi ile tanışmasıyla hayatının dönüm noktası evrilmiştir. Orada katıldığı tiyatro topluluğu sanatını ve oyunculuğunu son derece ilerletmiştir. “Züğürt Ağa, Karılar Koğuşu, Vizontele, Kara Bela ve Hayat Öpücüğü” filmlerinde rol almıştır. “Üç İstanbul, Çalıkuşu, Kadın İsterse, En Son Babalar Duyar, Bir Demet Tiyatro ve O Hayat Benim” dizilerinde oynamıştır. “Yedi Kocalı Hürmüz, Uçlar, Otogargara ve Sen Hiç Ateşböceği Gördün Mü?” Oyunlarında başarılı performanslara sahnede yer vermiştir. En son 2017 yılında “Yaşamak, Nazım Gibi” adlı eserde dış ses olarak görev yapmıştır. Tiyatro hayatında aktif bir kırk yıl geçirmiştir ve seyircilerin aklına “Telviye Hanım” tiplemesiyle kazınmıştır.

12. Ayla Algan

Türkiye’deki Gelmiş Geçmiş En Başarılı Kadın Tiyatrocular

Hafızalarımıza “Sıdıka” dizisindeki Hala rolüyle kazınan Ayla Algan, 1937 Şubat ayında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Tiyatro ve sinema oyuncusu aynı zamanda şarkıcıdır. Yunus Emre’nin eserlerini tüm dünyaya tanıtmakta oldukça faydalı girişimleri olmuştur. Almanca, Fransızca ve İngilizce olarak Yunus Emre’nin eserlerini bestelemiştir. Tiyatro ve müziği harmanlayarak sanat hayatını bu şekilde yön vermiştir. “Koca Öküz” bestesiyle kamuoyu tarafından sevilmiş ve tanınmıştır. “Hamlet” rolünü harika bir performansla Türk Tiyatrosu’na kazandırmıştır. Devlet Sanatçısı unvanına sahip olan Algan, sanatla küçük yaşlarda tanışmış piyano, şan ve bale dersleri almıştır. 1965 yılında aldığı ödülü geri çevirmiştir. Tiyatro okulunda öğretmenlik görevinde bulunmuştur. “Karanlıkta Uyananlar” filmiyle sinemaya girişini başlatmıştır. “Ah Güzel İstanbul’da” başrol oynamıştır. Polonya Sopot Festivali’nde ürettiği şarkıyla Dünya Birinciliğini kazanmıştır. Birçok başarılı meslektaşıyla birlikte BİLSAK Tiyatro Atölyesini kurmuştur. Gümüş Ağaç Ödülü, İlhan İskender Ödülü, Altın Orfe Şarkı Yarışması İkincilik Ödülü, Olimpia Birinciliği ve Çolpan İlhan Sanata Değer Katan Kadınlar kazandığı ödüllerden bazılarıdır.

13. Defne Yalnız

Türkiye’deki Gelmiş Geçmiş En Başarılı Kadın Tiyatrocular

Denizli’de doğan sanatçı, tiyatro ve sinema oyunculuğu yapmaktadır. Aklımıza kazınan “Döndü” rolü ile Kaynanalar dizisinde yer almıştır. Ankara Devlet Tiyatrosu’nda eğitim görmüştür ve son yıllarda daha çok tiyatro alanına yönelmiştir. Öğretmenlik yapmıştır ve Gazino’da sahneye çıkmaya başlamıştır. Dönemin başarılı sanatçılarının taklitlerini yaparak ün kazanmıştır. “Curcuna” programının sunuculuğunu icra etmiş ve taverna şarkıcısı olmuştur. “Bir Avuç Tiyatro” adlı tiyatro grubunu eşi Mete Sezer ile birlikte kurmuştur. Belli bir dönem Antalya Devlet Tiyatrosu’nda müdürlük görevini icra etmiştir. “Haydi Karına Koş ve Kırkından Sonra”” eserlerini yönetmiştir. Sersem Kocanın Kurnaz Karısı, Cadı Kazanı ve Kadın Sığınağı” oyunlarında yer almıştır. “Hızır” dizisinin senaryosunu kaleme almış ve en son 2018 yılında “Jet Sosyete” dizisine bir bölüm konuk olmuştur. Türkiye’deki gelmiş geçmiş en başarılı kadın tiyatrocular içeriğinin on üçüncü sırasında başarılı performansıyla Defne Yalnız bulunmaktadır.

14. Gönül Ülkü Özcan

Türkiye’deki Gelmiş Geçmiş En Başarılı Kadın Tiyatrocular

Son yıllarda gündem olan rolü “Afife” ile zihinlerimize kazınan Gönül Ülkü Özcan, 1931’de İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Dizi, sinema ve tiyatro oyuncusudur. İstanbul Şehir Tiyatroları’nda çocuk bölümünden tiyatro camiasına girmiştir. Eşi Gazanfer Özcan ile birlikte “Gönül Ülkü – Gazanfer Özcan” Tiyatrosu’nu kurmuştur. On üç yıl süzen “Kuruntu Ailesi” dizisi uzun yıllar halkı televizyona kilitlemeyi başarmıştır. Gönül Ülkü, 2016 senesinde vefat etmiştir. “Bir Kavuk Devrildi, Dimyataya Giderken, Bir Gemim Vra, Öteki Gelişte ve Domino” oyunları yer aldığı eserlerden yalnızca birkaçını oluşturmaktadır. “Sabahsız Geceler, Satılmış Hayatlar, Burnumu Keser Misiniz?, Avrupa Yakası ve Yalan Dünya” televizyonda yaptığı işleri arasında bulunmaktadır. Rahatsızlandığı zamana kadar eşiyle beraber kurdukları tiyatroda aktif olarak sahne yapmıştır. Renkli saçları, desenli bandanaları ve her daim modanın sınırını aşan gözlükleriyle tiyatro ve sanat dünyasının unutulmaz isimleri arasında baş sırada durmaktadır.

15. Çolpan İlhan

Türkiye’deki Gelmiş Geçmiş En Başarılı Kadın Tiyatrocular

İzmir’de doğup İstanbul’da yaşamını sonlandıran Çolpan İlhan, yer aldığı sinema filmleri ve tiyatro sahneleriyle herkesin gönlüne taht kurmuştur. İstanbul Belediye Konservatuarı ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki eğitimlerini tamamlamıştır. Akademi Tiyatrosunu arkadaşlarıyla beraber kurmuş ve çeşitli oyunlar bu toplulukta sergilenmiştir. “Kamelyalı Kadın” filminde ilk kez başrole layık görülmüştür. “Sevgili Gölge” oynadığı ilk profesyonel oyunudur. Oda Tiyatrosu’nda “Tersine Dönen Şemsiye” eserini icra etmiştir. Tiyatro oyunculuğuna oğlu doğduktan sonra ara vermiş ve ardından sürekli aldığı başrol teklifleriyle sinemaya geri dönmüştür. Neredeyse üç yüzü aşkın filmde oynamış ve dönemin damga vuran kadın sanatçılarından biri olmuştur. Kendi gibi oyuncu ve komedyen olan Sadri Alışık ile evlenmiştir. Ünlü şair Atilla İlhan ile kardeştir. Devlet Sanatçısıdır ve Sadri Alışık Kültür Merkezinin yegâne kurucusudur. “Yalnızlar Rıhtımı, Ver Elini İstanbul, Turist Ömer, İdam Mahkûmu, Sinekli Bakkal, İnleyen Nağmeler ve Dansöz” rol aldığı yapımlar arasındadır.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
1
Beğen
Mutlu Mutlu
1
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
2
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
1
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
0
İlginç

Yorum bırak