1. Anasayfa
  2. Seyahat

Türkiye’nin En Önde Gelen 10 Arkeoloji Müzesi


0

Tarihi eser ve yapıların zenginliğiyle bilinen Türkiye, yerli-yabancı gören herkesi kendine hayran bırakmaktadır. Geçmişte birbirinden farklı sayısız medeniyete ev sahipliği yapan bir konuma sahiptir. Günümüzde dahi sürdürülen arkeolojik kazılarda yeni kalıntılara ve izlere rastlanmasına yol açmaktadır. Çıkartılan eserlerin korumasını sağlamak amacıyla Türkiye’de pek çok sayıda arkeoloji müzesi de bulunmakta. Bunların içerisinde Türkiye’nin en önde gelen 10 arkeoloji müzesi ve daha fazlasını sizler için kaleme aldık. Siz de listemiz aracılığıyla sevdikleriniz ile kısa bir müze turuna çıkabilirsiniz. Hatta dergiCE’yi rehberiniz olarak kullanabilirsiniz. Keyifli okumalar!

1. İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Türkiye'nin En Önde Gelen 10 Arkeoloji Müzesi

İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Çinili Köşk, Eski Şark Medeniyetleri Müzesi ve Arkeoloji Müzesi bir araya getirilerek oluşturulmaktadır. Dünyanın en büyük müzeleri arasında bulunan bu yapılar, bir milyonu aşkın sayıda esere ev sahipliği de yapmaktadır. Müzenin içerisinde İskender Lahiti ve Sayda Kralı Tabnit’in mumyası gibi değerli çalışmalara yer verilmektedir. 1881 yılında müze müdürlüğüne Osman Hamdi Bey getirilmiştir. Hamdi bey çok farklı işlere imza atarak müzenin tarihine pek çok katkıda bulunmuştur. Aynı zamanda Neo-Klasik biçimdeki mimarisi ile de büyük ilgi gören bu muhteşem müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

2. Hatay Arkeoloji Müzesi

Hatay Arkeoloji Müzesi

Hatay Arkeoloji Müzesi, Tunus’tan sonra dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi olarak bilinmektedir. Hatay’daki Cumhuriyet alanında, Asi Irmağının hemen kenar bölgesinde yer alan müze, Hatay’ın ana vatana katılmasının onuncu yılında ziyarete açılarak günümüzde de hizmet vermektedir. Müze içerisinde ortalama 35 bin farklı kalıntı yer almaktadır. Mozaiklerin tek parça veya devasa boyutlarda sunulması, mimari mekânı canlandırarak ziyaretçilerine görsel bir ziyafet sunmaktadır. Türkiye’nin en önde gelen 10 arkeoloji müzesi listesinde ikinci olarak yer alan Hatay Arkeoloji Müzesi mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir.

3. Çorum Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Türkiye'nin En Önde Gelen 10 Arkeoloji Müzesi

Çorum Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, bünyesinde Helenistik, Roma, Bizans, Hitit, Frig, Eski Tunç ve Kalkolitik dönemlerine dair kalıntıları barındırmaktadır. Müzedeki eserlerin sergileniş şekilleri birbirlerinden farklılık göstermektedir. Örneğin, Kalkolitik Çağ gibi dönemlerden kalan eserlerin sergileniş şekli, kronolojik bir sırayı takip etmektedir. Bununla birlikte, Alacahöyük’teki prens ve prenses gibi önemli şahsiyetlerin mezarlarını L şeklinde biçimlendiren müze, tam anlamıyla gerçekliğe uygunluğuyla dikkat çekmektedir. Müzenin en nadide parçaları arasında ise Hitit Kralı II. Tuthaliya’nın çivi yazılı bronz kılıcı bulunmaktadır. 1968 yılında ziyarete açılan müze, günümüze kadar korumayı başardığı antik eserleri ziyaretçileriyle paylaşmaya devam etmektedir.

4. Gaziantep Arkeoloji Müzesi

Gaziantep Arkeoloji Müzesi

Yaklaşık 1752 farklı kalıntıya ev sahipliği yapan Gaziantep Arkeoloji Müzesi, yapılan kazı çalışmalarıyla çıkarılan ve satın alınan eserlerden oluşmaktadır. Dolayısıyla müzede oldukça enteresan eserler yer almaktadır. Müzenin zemin katında Gaziantep’in Roma Dönemi’nden kalan ender buluntular vardır. Ayrıca kireç taşıyla yontulan sanatsal heykeller ve yine Roma Dönemi’ne ait aile mezarı odası bulunmaktadır. Birinci kata gelindiğinde ise damga ve mühürler, taştan yapılan eseler ve çeşitli takılar göze çarpmaktadır. Ayrıca Dülük Antik Kenti, Demir Çağı, Pers Dönemi ve Kommagene Krallığı’na ait buluntular da sergilenmektedir.

5. Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi

Türkiye'nin En Önde Gelen 10 Arkeoloji Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi, dünya üzerindeki en önemli ve en büyük sergi alanına sahip mozaik müzeleri arasında yer almaktadır. Mozaik eserlerin tamamı ince bir işçiliğe sahiptir. Çingene Kızı gibi önemli mozaikleri içerisinde bulundurmaktadır. Zeugma Mozaik Müzesi, mozaik eserlerin haricinde Roma Dönemi’ne ait olan sütunlar, heykeller ve çeşmeler gibi yapılara da yer vermektedir. Bunların yanı sıra, Savaş Tanrısı Ares’in büyüleyici heykeli de bu müzede yer almaktadır. Zeugma Antik Kenti’nin buluntularının yer aldığı müze, ziyaretçilerine ilginç yapılarla donanmış bir antik kent turu sunmaktadır.

6. Denizli Hierapolis Arkeoloji Müzesi

Denizli Hierapolis Arkeoloji Müzesi

Pamukkale ili içerisinde bulunan Denizli Hierapolis Arkeoloji Müzesi, restore edilir, ardından Roma Hamamı da müzenin içerisine dahil edilir. Hierapolis’in en büyük yapıları arasında yer almaktadır. Roma Hamamı ise 1984 yılından itibaren aktif olarak hizmet vermektedir. Hierapolis Arkeoloji Müzesi, Lidya ve Tripolis gibi antik bölgelerden çıkartılan oldukça önemli ufak buluntuları da sergilemektedirler. Bunlara ek olarak, tiyatro salonu kalıntıları, Apollon ile Artemis’e ait sanatsal kabartmalar ve Dionysos’un eğlence alayları gibi önemli eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Aslında müze, ziyaretçilerine bir nevi görsel şölen yaratmaktadır.

7. Göreme Açık Hava Müzesi

Türkiye'nin En Önde Gelen 10 Arkeoloji Müzesi

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Göreme Açık Hava Müzesi, insanlar tarafından oyularak ev görünümünü andıran bir alanda yer almaktadır. Alanda bulunan kaya bloklarının içerisinde ise kiliseler, şapeller, evler, freskler, oturma yerleri ve yemekhaneler bulunmaktadır. Aziz Basil Kilisesi, Kızlar ve Erkekler Manastırı başta olmak üzere birçok farklı kiliseyi içermektedir. Yılanlı Kilise, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Çarıklı Kilise, Karanlık Kilise ve Tokalı Kilise gibi çok sayıda kilise bu duruma örnek olabilir. Müze, dinsel tarihin hüküm sürdüğü muazzam bir yapı olarak değerlendirilmektedir. İçerisinde birbirinden oldukça farklı yapılar bulundurmaktadır. Ayrıca Göreme Açık Hava Müzesi ziyaretçilerine detaylı bir inceleme yapma imkânı da sunmaktadır.

8. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Dünyanın tüm tarihsel sürecine tanıklık etmiştir. Türkiye’deki eşsiz Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Bodrum Kalesi içerisinde konumlanmaktadır. Liman çevresinde yapılan kazılar ile tarihe ışık tutması muhtemel sualtı buluntuları da elde edilmektedir. Olağanüstü olarak nitelendirilebilecek objelerin sergilendiği müzede, aynı zamanda dünyanın en büyük gemi batığı olan Uluburun Batığı da yer almaktadır. Bu muhteşem batık, Tunç Devri’nden günümüze gelmeyi başaran ender parçalardan birisidir. Geminin ahşap kısımları, yıllar içerisinde çürümeye başlamıştır. Bu yüzden gerçeğine uygun yapılmış bir maketi de müzede sergilenmektedir.

9. Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi

Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi

30.000 tarihi eseri bünyesinde barındıran Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi, Suriye, İç Anadolu ve Mezopotamya’nın çevresini sergilemektedir. Kahramanmaraş’taki ilk müze Taş Medrese’de kurulur, ancak daha sonra Kahramanmaraş Kalesi’ne taşınılmasına karar verilir. Müzenin içerisinde Antik fil, Maraş aslanı, Hitit eserleri yoğunlukla bulunmaktadır. Mozaik sergiler, taş eserler ve steller gibi birbirinden farklı eserlerin ve yapıların sergilendiği salonlara bölünmüştür. Domuztepe Höyük Canlandırma ve Kazı Sergi Salonu görenleri büyüleyecek derecede bir gerçekçiliğe sahiptir.

10. Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Türkiye'nin En Önde Gelen 10 Arkeoloji Müzesi

1997 tarihli Avrupa’da Yılın Müzesi ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca Türkiye’nin en önde gelen 10 arkeoloji müzesi listemizin son sırasında yerini almaktadır. Paleolitik Çağ’dan günümüze kadar Anadolu’nun tüm uygarlıklarına dair unutulmaz izlere rastlanmaktadır. Müze, Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han adındaki Osmanlı Dönemi’ne ait iki tarihi yapıdan oluşmaktadır. Daha sonraları, Atatürk’ün isteği üzerine Anadolu bölgesinden çeşitli eserler toplanmıştır. Bu eserler müzeye getirilerek günümüzde ziyaretçilerine enfes bir Anadolu turu yaşatmaktadır.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim