Türkiye’de tarih derindir ve uygarlığın kendisi dahi kökleşmiştir. Antik Dünya’da hemen hemen her büyük medeniyet kalıntıları ve inanılmaz sanatı bulunan Dünya Mirasımızı araştırdık. Sizlere sadece Türkiye’de bulunan ama mutlaka görülmesi gereken yerler listesi hazırladık. Avrupa ve Asya’da bir köprü vazifesi gören Türkiye’de, antik ve modern anlamda bu görülmesi gereken yerler listesine ilgi artmaktadır. Bunun nedeni yüksek dağlardan, kum plajları ve turkuaz deniz manzaralarına kadar Türkiye’nin kesinlikle bazı muhteşem peyzajlara ev sahipliği yapmasıdır. Eğer açık hava ve doğal ortama odaklandıysanız, bu sadece görünen kısımdır.
1. Ölüdeniz, Fethiye
Ölüdeniz Ege Bölgesi’nde bulunan Muğla Fethiye ilçesine bağlı adeta cennet gibi bir tatil beldesidir. Mavinin farklı tonlarını görebileceğiniz deniz, bembeyaz kumsallar, bol oksijenli havaya sahiptir. Aynı zamanda doğanın içerisine gizlenmiş tarihi kalıntıları ile Ölüdeniz dünyanın en güzel tatil yerlerinden biridir. Ölüdeniz’in güzelliği 2006 yılında tescillenmiş ve %82’lik oy ile “dünyanın en güzel kumsalı” seçilmiş olmasıdır.
2. Kapadokya (Cappadocia)
Kapadokya, İç Anadolu bölgesinde bulunan Nevşehir, Kırşehir, Kayseri, Aksaray ve Niğde etrafında şekillenen tarihi bir yerdir. Kapadokya, peribacaları etrafında bulunan sönmüş volkanların lavları ve eşsiz doğal görüntüsü sayesinde yabancıların ilgi odağı haline gelmiştir. Tarih boyunca Hristiyan kaynaklarda geleneksel olarak kullanılan cappadocia ismi, özellikle peribacaları ve benzersiz bir kültürel mirası karakterize etmek için uluslararası turizm kavramı olarak kullanılmaya devam etmektedir.
3. Likya Yolu (Lycian Way)
Likya yolu, Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yoludur. Fethiye’den Antalya’ya kadar uzanan ve tarihte Lycian way olarak adlandırılan bir yürüyüş yoludur. Teke Yarımadası’nda patikalarının belirlenerek 1992 yılında çalışmalara başlanmış ve 3 yıllık çalışmalar sonrasında 1995’te açılmış bir yürüyüş parkurudur. Parkurun toplam uzunluğu 535 kilometredir. Akdeniz’in güzelliğini ve Antik Likya döneminin gizemini yaşamak için Lycian yolunda yapılacak yürüyüş çok keyifli olacak ve el değmemiş küçük koylardan, dağ, ova köylerinden geçerek yolculuğunuzu manzaralar içinde sürdüreceksiniz.
4. Istanbul
İstanbul doğası, kültürel ve tarihsel zenginliği ile sadece Türkiye’nin değil, aynı zamanda dünyanın en önemli metropollerinden birisidir. Coğrafi olarak Asya ve Avrupa arasında bir köprü vazifesi görmektedir. 3 imparatorluğa başkentlik yapmış, Doğu ve Batı kültürünü bir arada buluşturan gözde bir şehirdir. İstanbul Türkiye’de metropol bir şehirdir, ayrıca kaleme aldığımız İstanbul’da mutlaka gezip görülmesi gereken yerler yazımızı da inceleyiniz.
5. Pamukkale (Cotton Castle)
Pamukkale, antik çağlardan beri birçok önemli kültür merkezi olmuş, şifalı kaplıcaları ile ünlü bir yerleşim yeridir. Kalsiyum oksit içeren ve termal suların oluşturduğu travertenler, dünyanın sayılı doğal alanlarındandır. Bu sebeple “Dünyanın 8. Harikası” olarak adlandıran Pamukkale (cotton castle) ölmeden önce görmeniz gereken yerler listenizde kesinlikle olmalıdır. Adını, pamuk gibi bembeyaz travertenlerin görüntüsünden almaktadır. Ayrıca iç içe olan Hierapolis antik kenti Denizli Pamukkale’nin turizm açısından önemini arttırmaktadır. Hierapolis antik şehrini kuran Bergama kralı, karısı Hiera’ya ithafen bu ismi seçmiştir.
6. Efes (Ephesus)
Efes, Türkiye’nin en iyi korunmuş ve restore edilmiş olan en önemli antik kentidir. 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan antik çağın en önemli merkezlerinden biri olan Efes, yaklaşık 9 bin yıllık geçmişe sahiptir. Hellenistik, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı Döneminde önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Çok önemli bir liman şehri ve kültür ticaret merkezi idi. İzmir’de yer alan bu bölge, Çukuriçi Höyüğü, Ayasuluk Tepe (Selçuk Kalesi, St. John Bazilikası, İsa Bey Hamamı, İsa Bey Camii, Artemis Tapınağı), Meryem Ana Evi ve Efes antik kentini kapsamaktadır.
7. Van Gölü (Van Lake)
Van Gölü, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinde Van ili sınırları içerisinde yer almaktadır. Türkiye’nin en büyük gölü iken, Orta Doğu’nun da ikinci en büyük gölüdür. Ayrıca dünyanın en büyük sodalı gölüdür. Bu sebeplerden dolayı halk dilinde Van Denizi olarak da adlandırılmaktadır. Antik Yunan coğrafyacıları tarafından Thospitis Lacus yada Arsissa Lacus olarak adlandırılan Van Gölü, 600 bin yıllık bir tarihe sahiptir. Göl’ün yüzölçümü 3.713 km2 iken, etrafı karadan 430 km ve ortalama derinliği 171 m’dir. En derin yeri ise 451 metredir. Van Gölü sodalı ve tuzlu bir yapıya sahip olması sebebiyle, içme ve sulama için elverişli değildir. Bu nedenden dolayı bünyesinde balık çeşitliliği de bulunmamaktadır. Van Gölü’nde yaşayan tek balık türü ise inci kefalidir. Ve tatlı suya sahip akarsuların göle karıştığı bölgelerde varlık göstermektedir.
8. Kaputaş Plajı (Kaputas Beach)
Akdeniz’in mükemmel plajlarından biri olan Kaputaş plajı, Antalya’nın Kaş ilçesinde Kalkan mevkisinde yer almaktadır. Kaş merkezi ve koyları, tarihiyle birlikte aynı zamanda berrak sulara sahip deniziyle meşhurdur. Türkiye’nin en popüler beldelerinden birisidir. Akdeniz bölgesinde yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği yer olması dolayısıyla fazlaca bilinmektedir.
9. Ağrı Dağı (Ararat Mountain)
Ağrı dağı, medeniyetler beşiği anlamına gelen Mezopotamya’nın önemli bir kolu olan Ağrı ilinde yer almaktadır. Eski Türkçede “Aghur Dağı”, modern Türkçede “Büyük Ağrı Dağı” ve Ermenicede “Ararat” dağı olarak bilinen Ağrı dağı, 5.137 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek dağıdır. Aynı zamanda doğal güzellikleri içinde barındıran noktalara sahiptir. Ağrı şehri ise, pek çok önemli kültürel mirasa ev sahipliği yapmaktadır. Şehir dışında İshak Paşa Sarayı, Doğubeyazıt Kalesi, Şoşik Kalesi gibi pek çok tarihi mekan da bulunmaktadır. Bunların büyük bölümü halen eski zamanlardaki gibi ihtişamını korumaktadırlar.
10. Kuzey Anadolu Dağları
Karadeniz bölgesinin doğusunda yer alan Kuzey Anadolu dağları, aynı zamanda karadeniz dağları diyede adlandırılır. Bu dağlar, Anadolu’nun kuzeyini kıyıya paralel olarak kaplayacak bir şekilde birkaç sıra halinde kuşatan sıradağlarıdır. Birçok dağı barındırmakla beraber Kuzey Anadolu Dağlarının doruk çizgisi hemen hemen her yerde 2 bin metrenin üzerindedir. Bu kıvrım dağları batıdan doğuya doğru şu şekilde sıralanmaktadır. Köroğlu Dağları, Ilgaz Dağları, Küre Dağları, Canik Dağları, Köse Dağları, Giresun Dağları, Doğu Karadeniz Dağları, Mescit Dağı, Yalnızçam Dağları, Tecer, Mercan, Allahuekber Dağları…
Yurt dışında bulunanlar daha çok hissediyor: Türkiye’nin siyasi ve zihniyet haricinde gerçekten cennet olduğunu anlıyorsunuz. Ama maalesef bu durum, her şeyi etkiliyor. Ah birde farklılıkların zenginlik olduğunu anlasak…