1. Anasayfa
  2. Sinema

Türkiye’de Geçmişten Günümüze En İyi Sinema Dergileri


0

Ülkemiz, son yıllarda dergi cennetine dönmeye devam ediyor. Bu cennet, popüler kültürün getirdiği çeşitlilik ile de milyonlarca okura ulaşıyor. Gündem, teknoloji, magazin, tarih dergileri gibi farklı alanlarda dergiler olsa da, sinema dergilerinin okunma oranı da git gide artıyor. Tabii bu dergiler iyi kalemlerden çıkan yazılar sayesinde ayakta kalabiliyor. İçerikleri, görselleri ve yorumları ile en çok ilgi gören dergilerden favori olanlarını sizler için araştırdık. Türkiye’de film tutkunlarının vazgeçemediği geçmişten günümüze en iyi sinema dergileri listesini derledik. Keyifli okumalar dileriz.

1. Altyazı

Türkiye'de Geçmişten Günümüze En İyi Sinema Dergileri

2001 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde okuyan bir grup arkadaşın ortak kararı ile kurulmuş olan, bağımsız çabalar ile çıkartılan bir sinema dergisidir. Üstelik hiçbir yayın grubuna dahil değiller. Mottoları ise bağımsızlık ilkesine göre içerik hazırlamak! Film eleştirisi ve analizine önem vererek, ülkemizde vizyona giren filmler ile ilgili yorumlar yapıyorlar. 2 ayda bir olacak şekilde yayın yapıyorlar. Altyazı, öğrenciler, akademisyenler ve sinemaseverlerin yazdıkları yazıları yayına alarak, okuyucuya sunuyor. Hedefleri ise; sinema seminerleri ve festivaller ile işbirliği yaparak düzenledikleri etkinlikleri, dernek çatısı altında sunmak. Bunu da İstanbul-Beyoğlu’ndaki mekanlarında gerçekleştirmeyi hedefliyorlar.

2. Hayal Perdesi

Türkiyede Geçmişten Günümüze En İyi Sinema Dergileri

2003 yılında ‘Sinema Atölyesi’ne katılan öğrencilerin yazılarını verimlerinin devamı için fanzin olarak çıkmıştır. Daha sonra 2010 yılından itibaren ise iki ayda bir olmak üzere düzenli olarak yayınlanmaya başlamıştır. Hayal perdesi, 2015 yılından beri ise belli bir kitleye ulaşarak okuyucuyla arasında bağ kurmayı başarmıştır. Dergideki araştırmalar, makaleler ve söyleşiler ile yeni yazarlara hünerlerini gösterme fırsatı sunmuştur. Hedefi ise aslında başladıkları günden beri aynı… 90’lı yılların sonunda itibaren daha fazla önem kazanan Türk sinemasını farklı bir bakış açısı ile ortaya koymak. Dergi, sinema eleştirisi ile yetinmeyip aynı zamanda kısa filmler ve belgeseller gibi sinema ile ilgili olan alanlarla da ilgilenmeye çalışmıştır.

3. Film Arası

Türkiyede Geçmişten Günümüze En İyi Sinema Dergileri

Türkiye’de geçmişten günümüze en iyi sinema dergileri ne derseniz Film Arası’da bunlardan bir tanesidir. 2010 yılının Temmuz ayında okuyucu ile buluşmuştur. Röportajları ve kapak dosyaları ile her ay sinema gündeminde durmaya devam ediyor. Büyük bir okuyucu kitlesine sahip olması ise bu durumun kanıtı niteliğindedir. Derginin amacı; sanatın bağımsız bir alan olduğunu vurgulayarak bütün içeriklerde okuyucuların fikir dünyasına katkıda bulunmaktır. Tabii bunu ön yargılardan uzak kalarak sadece bir kesime hitaben değil, her kesimdeki insanların farklı düşüncelerine zemin hazırlayarak yapıyorlar.

4. Yeni Sinema

Türkiye'de Geçmişten Günümüze En İyi Sinema Dergileri

Türk Sinematek Derneği’nin yayın organı olan bir sinema dergisidir. İlk başlarda aylık olarak çıkmasına rağmen daha sonraları 3 ayda bir veya iki sayı bir arada gibi yayınlanmaya devam etmiştir. Bunu ilgi çekici dergi tam 5 sene boyunca yayın yapmaktan vazgeçmemiştir. Dergi ekibi başlangıçta kuramsal arayışlar içerisinde olsa da zamanla Toplumcu Gerçekçi Sinema Anlayışını benimsemiştir. Zaman ile ise bu anlayışı yerli ve milliyetçi yorumlara bırakmışlardır. Derginin belli bir süre sonra yayın yapmaması sebebi ise yazarlar arasındaki polemiklerden dolayı olduğu belirterek yayın hayatına son vermişlerdir. Yayın süresince yaptıkları röportajlar ile dikkat çekmeyi başararak, belli bir okuyucu kitlesine ulaşmıştır.

5. Sinecine Dergisi

Türkiye'de Geçmişten Günümüze En İyi Sinema Dergileri

Sinema araştırmasına meraklı olanları bu tarafa alalım! Yerli sinemada, Holloywood’a kadar uzanan film sektörünü incelikle ile ele alıyorlar. Sinecine, sanat sineması, klasik sinema, çağdaş sinema ve popüler sinema gibi türlerde araştırma yaparak yazarların enfes yazılarını sizlerle buluşturuyor. Herhangi bir konu sınırlaması olmaması ve akademik türlere daha fazla yer verilmesi ile dikkatleri çekiyorlar. Özgün yazıları ile belli bir okuyucu kitlesine sahip olan bu sinema dergisi, bir ay içerisinde 6 farklı makale yayınlıyor.

6. CineDergi

Türkiye'de Geçmişten Günümüze En İyi Sinema Dergileri

2008 yılının Mayıs ayında ilk sayısını sunan Cine Dergi, bağımsız bir şekilde okuyucu kitlesine merhaba demiştir. Hedefleri sinema adına sürekli kendilerini yenileyerek yıllarına devam etmektir. Türk sinemasının gündemini okuyucuyla buluşturarak özel röportajlarını hazırlamışlardır. Cinehaber, Film Kritik, TV Dergi, Cinetakvim ve Ekstralar gibi kategorilerde yayınları bulunmaktadır. Kendilerini sürekli yenileyerek sinemaseverlere ulaşmayı hedeflemiştir Cine Dergi yazarları. Eğer, sizde filmlere karşı ilgi duyuyor ve eleştirilerine göz atmak istiyorsanız, Cine Dergi platformuna uğrayın diyoruz.

7. Gece Yarısı Sineması

Türkiyede Geçmişten Günümüze En İyi Sinema Dergileri

Kült film severlerin vazgeçemediği bir dergi! Dergi ekibi, 1998 ve 2003 yılları arasında yayın yaparak, 19 farklı dergiye imza atmıştır. Korku, bilimkurgu, aksiyon türündeki filmlere yer verirken Yeşilçam, Amerikan ve Avrupa sineması gibi farklı türdeki filmlere de dergide yer vermeyi ihmal etmemişlerdir. Yazılarında genellikle detaycılık ve psikoloji ön plandadır. Özgünlüğe fazlasıyla önem vererek kültlüğü sevenlerin ilgisini çekmeyi başaran bir dergidir. Gece Yarısı Sineması, en ünlü yönetmenleri de es geçmeden onların da ilgi ile takip edilmesini sağlayarak okuyucuya ulaşmayı başarmıştır.

8. Empire

Türkiye'de Geçmişten Günümüze En İyi Sinema Dergileri

Empire, 1989 yılının Temmuz ayından beri İngiltere’de yayınlanana bir sinema dergisidir. Çok ünlü bir dergi olması ve meraklılarının beğenisi sayesinde ülkemizde de en çok okunan sinema dergileri arasına girmiştir. Bu derginin aynı zamanda Avusturalya’da edisyonu da bulunmaktadır. Derginin en önemli özelliği rutin olarak en iyiler kategorisi oluşturmasıdır. Bazen ise okuyucuların oyları sayesinde tüm zamanların en iyileri ve başyapıtlar gibi liste başlıkları ile gündemde kalmayı başarmıştır. Bu İngiliz dergisi, 2010 yılında ise 250. sayısını kutlamıştır.

9. Bir+Bir

Türkiye'de Geçmişten Günümüze En İyi Sinema Dergileri

2010 yılının Mart ayında ilk sayısını çıkarmıştır. Derginin içerisinde sinema, müzik, edebiyat ve spor gibi alanlarda yayınlar bulunmaktadır. Derginin adı ise Bir+Bir filminden gelmektedir. Dergiyi çıkaran ekip aslında Ocak ayında Godard’ın yapmış olduğu Sosyalizm filminin gösterim tarihinde yayın yapmak istemiş fakat film gösterime giremediği için isteklerinde başarılı olamamışlardır. İlk çıktığında büyük beğeni kazanmasına rağmen, dergide ters giden bir olay olmuştur. Bu da İstiklal Marşı’nın değiştirilmiş olarak bir versiyonunu yayınlamışlardır. Bu durumda ise D&R tarafından derginin satışı durdurulmuştur.

10. 25.Kare

Türkiyede Geçmişten Günümüze En İyi Sinema Dergileri

Amatör ruhu içeren, biraz farklı soluklu bir sinema dergisidir. 3 Aylık periyodlar ile 31. sayısına kadar ulaşmayı başarmıştır. Sinema dünyasının bilindik kalemlerinin yayınları yaparak büyük ilgi görmeyi hedefleyen bu farklı dergi, amatörce gözükmesine rağmen belli bir okuyucu kitlesine ulaşabilmiştir. Son sayılarında ise; Hithcook, Mustafa Altıoklar ve 12 Öfkeli Adam gibi yayınlara yer vermişlerdir. Alışa gelinenin dışında ve görsellikten çok yazılara önem verenlerin sevdiği bir sinema dergisi olmuştur. Her ne kadar az yayın yapmış gibi gözükse de hedeflerine ulaşabilmeyi başarmışlardır.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim