Türkiye İçin Tasarlanmış En İyi Google Doodle’ları

5 dk okuma süresi


Google Doodle tasarımları başarılar, ulusal tatiller ve tarihte iz bırakan insanları kutlamak için geçici süreli yapılan Google logosu değişikliğidir. Doodle’lar 2000 yılına kadar dış yükleyiciler tarafından tasarlandı, bu tarihten sonra da Doodle’cılar (Doodles) ekibini oluşturdu. Fakat dileyenler isterlerse proposals@google.com adresine tasarım fikirlerini halen gönderebiliyor. Kim bilir belki yeni Türkiye Doodle tasarımı sizin yaratıcılığınızla olur. Bu bilgiyi verdikten sonra biz de sizlere görsel zekada bir fikir olması amacıyla Google Doodle’larını listelemek istedik. Hadi o zaman Türkiye ulusal bayramları ve önemli kişilikleri için şimdiye kadar tasarlanmış olan en iyi Google Doodle’ları listesi ile sizleri başbaşa bırakalım. Keyifli okumalar…

1. İstanbul 2010 Kültür Başkenti

Türkiye İçin Tasarlanmış En İyi Google Doodle'ları

Avrupa Birliği tarafından her yıl belirlenen kent veye kentlere Avrupa Kültür Başkenti unvanı verilir. 2010 yılında Türkiye’den İstanbul, Almanya’dan Essen, Macaristan’dan Pécs şehirleri Avrupa’nın Kültür Başkentleri olmuştur. İstanbul, Türkiye için tasarlanmış en iyi Google Doodle’ları listemizde 15 Ocak 2010 tarihli “2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul” tasarımı ile yer alıyor. 2010 yılında alınan bu unvan kapsamında İstanbul’da birçok sanatsal etkinlik düzenlendi. Etkinlikler kapsamında U2 360° Tour konseri gerçekleşti, Miguel de Cervantes’in “Büyük Sultan” eseri izleyiciyle buluştu. İstanbul’da kitap ve kültür fuarları, gösteri sanatları, sergiler gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapıldı.

2. Nasrettin Hoca Şenlikleri

Türkiye İçin Tasarlanmış En İyi Google Doodle'ları

Nasrettin Hoca’ya Google Doodle’da “Nasrettin Hoca Şenlikleri 2008” olarak 8 Temmuz’da yer verildi. Nasrettin Hoca, kayıtlara göre Anadolu Selçuklu döneminde Akşehir ve Hortu çevresinde yaşamış tarihi bir kişiliktir. Mizah anlayışı ve günümüze kadar gelen hikayeleriyle bilinir. UNESCO öncülüğünde 1996 yılı, tüm dünyada “Nasrettin Hoca Yılı” olarak kutlanmıştır. Ülkemizde de çeşitli etkinliklerle anılmaktadır. Zaman zaman yaşadığına şüpheyle yaklaşılıyor olmasına rağmen, gerçekliğine dair veriler bulunmaktadır. Akşehir’de türbesi vardır ve soyundan gelen kişiler olduğu bilinmektedir. Adına oluşturulan vakıfla ilgili Fatih Sultan Mehmet devrine ait belgeler bulunmuştur.

3. Türkiye Cumhuriyet Bayramı

Türkiye İçin Tasarlanmış En İyi Google Doodle'ları

Ülkemizin yeni toparlanmaya başladığı süreçte, bazı ülkeler Lozan Antlaşması’nın onayı için devlet rejiminin belirlenmesi istiyordu. Aynı zamanda İcra Vekilleri Heyeti’nin istifası da sorun oluşturmuştu. Neticede Atatürk ve arkadaşlarının bu sorunları konuşmak için toplandığı 28 Ekim 1923’te yeni yönetim şekli belirlendi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde alınan kararla 29 Ekim 1923’te cumhuriyet rejimi ilan edildi. 2 Şubat 1925’te 19 Ekim’in bayram olarak kutlanma teklifi değerlendirildi ve yayınlanan kararname ile bayram olarak kutlanmaya başlandı. Mustafa Kemal Atatürk 10. Yıl Nutku’nda Cumhuriyet Bayramı’ndan en büyük bayram olarak bahsetmiştir. 29 Ekim’i “Türkiye Cumhuriyet Bayramı” olarak on üç farklı Doodle tasarımıyla gördük.

4.Mimar Sinan’ın Doğum Günü

Türkiye İçin Tasarlanmış En İyi Google Doodle'ları

29 Mayıs 1489 doğumlu Mimar Sinan, Osmanlı baş mimarı olarak görev yapmıştır ve eserleriyle dünyaca tanınmaktadır. İstanbul’a devşirme olarak gelmiş ve Yeniçeri Ocağıyla seferlere katılarak yapı işlerinde görev almıştır. Zaman içinde rütbe edinerek isim yapmıştır. Boğdan Seferi sırasında ordunun karşıya geçebilmesi için Prut nehri üzerine kısa sürede kurduğu köprüyle takdir toplamıştır. Bu yeteneği sayesinde Osmanlı’nın baş mimarlık görevine getirilmiştir. “Ustalık eserim” dediği Selimiye Camii, Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan eseridir. Türkiye için tasarlanmış en iyi Google Doodle’ları olarak “Mimar Sinan’ın Doğum Günü” tasarımı, 15 Nisan 2009’da yer aldı.

5. Türkiye Öğretmenler Günü

Türkiye İçin Tasarlanmış En İyi Google Doodle'ları

Öğretmenler Günü, 1966 yılında UNESCO’nun yönergesiyle “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi” ile kabul edilmiştir ve 5 Ekim günü kutlanmaya başlamıştır. Çoğu ülke bu günü farklı tarihler belirleyerek uygulamaktadır. Türkiye’de ise ilk defa 1981 yılında kutlanmaya başlandı. Öğretmenler Günü olarak 24 Kasım’ın kabul edilme sebebi ise, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Millet Mektepleri Başöğretmenliği” unvanını 24 Kasım 1928 günü kabul etmesinden kaynaklanmaktadır. Ülkemizde tarihi önemine de vurgu yapılarak, 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kabul edilmiş ve kutlanmaya başlamıştır. Doodle’da 24 Kasım’a 2013, 2015, 2016 yıllarında “Öğretmenler Günü (Türkiye)” olarak yer verildi.

6. Müzeyyen Senar’ın 100. Doğum Günü

Türkiye İçin Tasarlanmış En İyi Google Doodle'ları

Müzeyyen Senar, 16 Temmuz 1918 doğumlu “Cumhuriyetin Divası” olarak da anılan Türk Sanat Müziği sanatçısıdır. 8 Şubat 2015’te İzmir’de vefat etmiştir. Dikkat çeken güçlü sesi sayesinde devrin önemli hocalarından ders almıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün davetlisi olarak birçok kez şarkı söylemiştir. Senar, katılacağı bir gazino programında solo program şartını öne sürerek, Türk gazino tarihinde solistlik müessesesini başlatmıştır. 16 Temmuz 2018 Goodle Doodle’da “Müzeyyen Senar’ın 100. Doğum Günü” tasarımında Senar’ı gördük. Aynı sene Kadıköy Plak Günleri’nde plaklarıyla anılmıştır, etkinlik alanında kendisine ait 1967 Anadol aracı da yer almıştır.

7. Türk Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

Türkiye İçin Tasarlanmış En İyi Google Doodle'ları

Kabotaj, bir ülkenin kendi karasu ve limanlarının işletme hizmetlerini kontrolünde bulundurma hakkıdır. Osmanlı İmparatorluğu’nda kapitülasyonlar çerçevesinde Batılı ülkelere verilmiş hakların, 24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması ile kalkmasıyla ülkemiz kabotaj hakkını elde etti. 1 Temmuz 1926 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Yeni kanuna göre kabotaj hakkı ile yabancılara açık olan faaliyetler Türk yurttaşlarına verildi. Yabancı ülkelerin sadece insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi. Bu sebeple 1 Temmuz günü ülkemizde “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutlanır. Google Doodle tasarımlarında 1 Temmuz 2011’de “Türk Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak yer verildi.

8. Semiha Berksoy’un 109. Doğum Günü

Türkiye İçin Tasarlanmış En İyi Google Doodle'ları

Semiha Berksoy, ilk Türk kadın opera sanatçısıdır. İstanbul Konservatuarı’nda başladığı eğitimine, devlet bursuyla Almanya Berlin Devlet Yüksek Müzik Akademisi ve Opera Bölümü’nde devam etmiştir. 1934’te Adnan Saygun’un Atatürk’ün isteği üzerine yazdığı ilk Türk operası “Özsoy”da “Ayşim” rolüyle sahne almıştır. 1939’da Richard Strauss’un Ariadne rolüyle Avrupa’da sahne alan ilk Türk opera sanatçısı olmuştur. Nazım Hikmet, Berksoy’dan “Pırlanta ne kadar toz toprak içine atılsa günün birinde yine pırlantalığını belli eder ve hakkını ister. Semiha bizim Türk kadın sesinin pırlantasıdır.” diyerek bahsetmiştir. 24 Mayıs 2019’da “Semiha Berksoy’un 109. Doğum Günü” Doodle tasarımında yer verildi.

9. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Türkiye İçin Tasarlanmış En İyi Google Doodle'ları

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı aslında üç ayrı bayramı temsil etmektedir. 23 Nisan 1920, TBMM’nin açılışıdır ve ilk milli bayram olarak kabul edilmiştir. 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılması ise Milli Hakimiyet Bayramı (Ulusal Egemenlik Bayramı) olarak adlandırılmıştır. Zamanla 1 Kasım Milli Hakimiyet Bayramı 23 Nisan’da kutlanmaya başlanmış ve 1 Kasım unutulmuştur. Savaştan dolayı yetim ve öksüz kalan çocuklar için yardım toplayan Himaye-i Etfal Cemiyeti (Çocuk Esirgeme Kurumu), 23 Nisan 1927’de bu günü “Çocuk Bayramı” ilan etmiştir. Atatürk’ün himayesinde gerçekleştirilen Çocuk Bayramı, çeşitli şenliklerle kutlanmaya başlanmıştır. 23 Nisan 1933’de Atatürk, çocukları makamında kabul edip onlarla sohbet etme geleneğini getirdi. Zamanla TRT, törenlere komşu ülkelerden çocuklar getirerek bayramı ulusal düzeye taşıdı. Aynı gün kutlanan bu bayramlar, 1981’de Milli Güvenlik Konseyi’nin kararı ile “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak birleştirildi. Doodle’da 23 Nisan’a on iki ayrı tasarımla “Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı” ve “Çocuk Bayramı” olarak yer verilmiştir.

10. Evliya Çelebi’nin 400. Doğum Günü

Türkiye İçin Tasarlanmış En İyi Google Doodle'ları

25 Mart 1611 tarihinde doğan Evliya Çelebi, Evliya Çelebi Seyahatnamesi ile bilinir. Sık sık gezmek için fırsatlar yaratmış ve Evliya Çelebi Seyahatnamesi’ni yazmıştır. Eser, 2013 yılında UNESCO Dünya Belleği Listesi’ne eklenmiştir. Nüfuzlu babası vasıtasıyla önemli hocalardan eğitim almıştır. İyi bir musiki ve hat sanatı bilgisine sahiptir. Sultan IV. Murad’ın emriyle sarayda iki yıl kalmış ve sanat eğitimine devam etmiştir. Çelebi, rüyasında şefaat dilemek istediği İslam Peygamberi Muhammed’e “Şefaat” yerine “Seyahat” dediği ve seyahat sevdasının da böyle başladığını anlatır. Seyahatname’de yöre halkının diline göre yazmaya dikkat etmiş, okuyucuyu cezbeden olaylara sık sık yer vermiş, bazen de fantastik bir anlatım tercih etmiştir. Google Doodle tasarımlarında “Evliya Çelebi’nin 400. Doğum Günü” olarak 25 Mart 2011’de yer verildi.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
8
Beğen
Mutlu Mutlu
4
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
7
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
1
Kızgın
Komik Komik
2
Komik
İlginç İlginç
1
İlginç

Yorum bırak