1. Anasayfa
  2. Sinema

90’lı Yıllara İz Bırakan Efsane Türk Dizileri


0

Artan televizyon kanalı ve dizi izleme platformlarıyla birlikte, dizi severler için izlenecek yapıt seçeneği çoğalmıştır. İlerleyen teknoloji bizlere her dizide farklı renk, farklı tema ve bambaşka karakterler sunsa da 90’ların dizileri hepimizin gönlünde ayrı bir yer tutar. Biz de dergiCE ekibi olarak rotamızı geçmişe çevirip, siz değerli okuyucularımızın ruhunda nostalji rüzgarları estirmek istedik. 90’lı yıllara efsane gibi iz bırakan öyle Türk dizileri var ki; senaryolarıyla bizlere hala adlarından söz ettirebiliyor. O yıllarda yaşayan ve bu dizilerin müptelası olan izleyicilerin anıları film şeridi gibi gözlerinin önünden geçmiştir. O dönemi hatırlayamayan ya da o dönemde bulunmamış okuyucularımızın da bu dizilerin methini duyduğundan eminiz. İşte 90’ların gerek konusu gerek kurgusuyla Türk tarihine iz bırakan efsane dizileri…

1. Kaynanalar (1974-2004)

90'lı Yıllara İz Bırakan Efsane Türk Dizileri

Başlığımız 90’lar dizileri olsa da kaynanalar 30 yıl boyunca bizleri ekrana kilileyen bir Türk klasiğidir. İlk yayın yılı 1974 olan Kaynanalar, Türkiye’nin ilk sit-com dizisidir. Baş rollerinde Tekin Akmansoy, Leman Çıdamlı ve Sevda Aydan’ın oynadığı eserin yönetmenliğini Zeki Ökten ve Tekin Akmansoy yapmıştı. Dizi, Anadolu’dan İstanbul’a göç eden Nuri Kantar ve ailesinin yaşamını konu alır. Muhteşem kurgusu ve senaryosuyla herkesin beğenisini toplayan eser Türkiye’nin ilk uzun süreli yapıtıdır. Günümüzde hala en uzun Türk dizisi ünvanını taşıyan Kaynanalar oyuncularından kaybettiklerimizi rahmetle anıyor, hayatta olanlara uzun ömürler diliyoruz. Biz izleyiciler için; 30 yıl boyunca gösterdikleri özveri ve verdikleri emeğin karşısında saygıyla eğiliyoruz.

2. Gülşen Abi (1991-1994)

90'lı Yıllara İz Bırakan Efsane Türk Dizileri

2019 yılında Uluslararası Emmy Ödülleri’nde “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü kazanarak ülkemizin göğsünü kabartan Haluk Bilginer’in baş rolünde oynadığı bir eserin kötü olması elbette ki mümkün değil. 1991 yılında yayına başlayan Gülşen Abi, Türkiye’nin absürd mizah anlayışına sahip ilk dizilerindendir. Gülşen Abi, gazetede öğütleriyle bildiğimiz “Güzin Abla” köşesinin, Abidin isminde bir gazetecinin “Gülşen Abla” adı altında işlemesini konu alır. Elbette ki; Gülşen Abla köşesine yazılanlarda hepimiz kendimizden, çevremizden bir parça gördük. Abidin’in maceralarını mizahla süsleyerek izleyicinin beğenisine sunan dizi, oyuncularıyla da beğeni toplamıştır. Dizinin unutulmaz ismi Asım Bey’i canlandıran Selim Naşit’in ruhunu saygıyla selamlıyoruz.

3. Mahallenin Muhtarları (1992-2002)

90'lı Yıllara İz Bırakan Efsane Türk Dizileri

Kandemir Konduk ve Ece Yörenç yönetmenliğinde yayınlanan Mahallenin Muhtarları, dile kolay tam 337 bölüm yayınlanmış bir eserdir. Dizide; Temel, Muhtar Bey’in kızı Fadime’ye aşıktır. İlk başta hislerine karşılık bulamayan Temel, uğraşlarına karşılık alır ve Fadime’yi evlenmeye ikna eder. Ancak Fadime evlenecekleri gün, ütü yaparken ölür. Fadime’nin zamansız ölümüyle sarsılan Temel, uzun süre Fadime’nin yasını tutar. Temel’in bu aşkının anlatıldığı dizide, mahalle içinde dostluk, aşk ve çatışmalar konu alınır. Türk televizyon tarihinin unutulmaz dizisi Mahallenin Muhtarları, 2002 yılında final yapmış olsa da unutulmaz senaryosuyla hepimizin hafızasına kazınmıştır.

4. Süper Baba (1993-1997)

90'lı Yıllara İz Bırakan Efsane Türk Dizileri

Yeşilçam’ın unutulmaz ismi Şevket Altuğ’un baş rolünde oynadığı Süper Baba, 3 çocuklu boşanmış bir babanın aşklarını konu alır. En yakın arkadaşı Nihat’ın kız kardeşine aşık olan Fikret, büyük bir hata yapar ve zengin bir ailenin kızı Şule’yle evlenir. İpek’i bir türlü unutamayan Fikret’in Şule ile evliliği de uzun sürmez. Boşanmanın ardından Fikret’in çocuklarıyla yaşadıklarını ve aşklarını izleyiciye sunan Süper Baba, herkese mükemmel ebeveynlik nasıl olur göstermiştir. Yapımcılığını Jale-Şevket Altuğ çiftinin yaptığı dizi, unutulmazlar arasındadır. Süper Baba dediğimiz zaman aklınıza ilk gelenin dizinin unutulmaz müziği olduğundan kuşkumuz yok. Yeni Türkü- Oya Küçümen düeti olan “Bana Bir Masal Anlat Baba” dinleyen herkesin gözlerini doldurmayı başarmıştır.

5. Kaygısızlar (1994-1998)

90'lı Yıllara İz Bırakan Efsane Türk Dizileri

Ordulu ve çapkın biri olan Memnun Kaygısız’ın 3 evliliğinden 36 çocuğu olmuştur. Kaygısızlar, İstanbul’a taşınan bu büyük ailenin yaşadığı komik olayları anlatır. Kaygısızlar dizisine dair unutulmaz kare tencerede çay demlemeleridir muhakkak. Kalabalık bir ailede bu normal karşılanır tabii ki. Hepimizin bildiği “Taksi!, -Yolcu” diyaloğu da bu muhteşem dizide yaşanmıştır. Kaygısızlar ailesinin maceralarına kahkahalarla şahit olduğumuz bu diziyi sevmeyen yoktur. Dizi, ilginç karakter Eleman’ıyla da saflığı, aşkı bize göstermiştir. Bu şahane eserde emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sayenizde çok güldük, çok eğlendik. En önemlisi sizi çok sevdik. Hepiniz iyi ki varsınız!

6. Bir Demet Tiyatro (1995-2002)

90'lı Yıllara İz Bırakan Efsane Türk Dizileri

Türk televizyon tarihinin ilk seyircili sit-com eseri olan Bir Demet Tiyatro orta sınıf bir işçi ailesinin hayatını konu almaktadır. Çıtır ailesinin sosyal, ailevi, ekonomik sorunlarını mizahla süsleyen unutulmaz eser, hala adından övgüyle söz ettirir. Yılmaz Erdoğan’ın eşsiz kalemi, şahane oyuncular ile birleşince ortaya mükemmel bir yapıt çıkmıştır. Demet Akbağ’ın 3 farklı karaktere hayat verdiği Bir Demet Tiyatro’da herkesin net bir şekilde hatırladığı karakter şüphesiz Demet Akbağ’ın hayat verdiği Feriştah’tır. Bu komik karakterde ilginç fantezileri ve cinselliği mizahla harmanlamıştır Demet Akbağ. En komik ikililerden Yılmaz Erdoğan ve Demet Akbağ’a muhteşem bir ekip de eşlik edince ortaya yıllar sonra bile adından söz ettiren bu türünün ilk örneklerinden komedi dizisi çıkmıştır. Bir Demet Tiyatro deyince aklımıza ilk gelenlerden Ayberk Atilla, Erdal ve Gürdal Tosun kardeşleri buradan rahmetle ve sonsuz saygıyla anıyoruz.

7. Çiçek Taksi (1995-2003)

90'lı Yıllara İz Bırakan Efsane Türk Dizileri

Usta oyuncular Erol Günaydın, Eşref Kolçak, Bülent Kayabaş ve Ümit Yesin’i saygıyla yad ettiğimiz Çiçek Taksi dostluğu en güzel anlatan eserlerden biridir. Dizi, Çiçek Taksi durağında çalışan şoförlerin aile ve sosyal hayatını hem komik hem de duygu yüklü olarak konu alır. Çiçek Taksi şoförleri iş arkadaşından çok aile olmuştur. Durak sahibi Ramazan, babacan, yardımsever tavırlarıyla tüm çalışanlara baba edasıyla yaklaşır. Duraktaki tüm çalışanları oğlu gibi gören Ramazan, onların her sıkıntılarına koşar. 90’lı yıllara ait sosyal durumu bizlere aktaran efsane Çiçek Taksi, Türk sinema dünyasına iz bırakan kült dizileri arasındadır. Hepimiz bu güzel ekibi izlerken yer yer kahkahalarımızı tutamamış, yer yer duygu seline sürüklenmiştik.

8. Çılgın Bediş (1996-2001)

90'lı Yıllara İz Bırakan Efsane Türk Dizileri

90’ların lise dönemini, arkadaşlığını bu kadar güzel anlatıp bizi ekrana kilitleyen başka bir Türk dizisi daha yoktur herhalde. Yonca Evcimik’in başrolünde oynadığı Çılgın Bediş’te, Bediş ve arkadaşlarının enerjisine hayran kalmamak elde değil. O yıllarda ortaokul ve lise yıllarında olan tüm izleyiciler dizinin kıyafetlerinden etkilenmiş, gardrobunu ona göre düzenlemişti. Dizinin yayınlandığı yıllarda yaşamış olanlar hatırlayacaktır: yaklaşık 2 yıl boyunca genç nüfusun %70’i sarı kareli pantolon giymişti. Dostluklarıyla özendiren, danslarıyla hareketlendiren bu usta kadro sayesinde dizideki tüm karakterlerle bütünleşmiştik. Erkeklerde Oktay’ın saçının, kızlarda Banu’nun iki taraftan toplanan saçlarının moda olmasını sağlayan bu diziyi hepimiz çok özledik.

9. Baskül Ailesi (1997)

90'lı Yıllara İz Bırakan Efsane Türk Dizileri

Body Positivity akımının öncüsü olan Baskül Ailesi, 13 bölüm boyunca evlerimize misafir olmuştur. Aşırı yemek yemeye düşkün 3 çocuklu bir ailenin, bir seyyar satıcının onlara zayıflama ürünleri satmasından sonra başına gelenleri konu alan dizi, Türk televizyon tarihinin benzersiz komedi örneklerindendir. Baskül Ailesi’nin yönetmenliğini Berrin Dağçınar ve Uğur Erkır, senaristliğini ise Gani Müjde, Resul Ertaş ve Yılmaz Okumuş yapmıştır. Bu muhteşem ekip ve benzersiz oyuncular bizlere bedenimizi ve kendimizi sevmeyi mizahla harmanlayarak öğretmiştir. Kısa süreli yayın hayatı olan Baskül Ailesi, kısa zamanda gönlümüzü fethetmiştir.

10. Sıdıka (1997-2003)

90'lı Yıllara İz Bırakan Efsane Türk Dizileri

Sıdıka, günümüzde de Türk televizyon tarihinin en komik sit-com örneklerindendir. Ataerkil yapının tüm dayatmalarını mizahla sunan Sıdıka, Sinoplu Saka ailesinin maceralarını konu alır. Kaçık bir ağabey, sarhoş ve baskıcı bir baba, kendisini sürekli evlendirmeye çalışan bir anneyle büyüyen Sıdıka günlerini evde geçirir. Sıdıka, eğitim hayatını tamamlayamamıştır ancak kitap okumayı çok sever. Bu sayede kendini eğiten Sıdıka, dizide hazırcevaplığıyla dikkat çekmiştir. Zeki ve espritiüel yapıdaki Sıdıka karakterine usta oyuncu Hasibe Eren hayat vermiştir. Hasibe Eren’in canlandırdığı bir karakterin; elbette ki komik olmama ihtimali yok. Erkek egemenliğini ve İstanbul gecekondu hayatını hem gerçekçi hem de eğlenceli bir şekilde sunan bu kadro 6 yıl evimize misafir oldu.

11. Ruhsar (1998-2001)

90'lı Yıllara İz Bırakan Efsane Türk Dizileri

Ruhsar, Türkiye’nin fantastik türdeki ilk eserlerindendir. Dizide, Ruhsar’ın zamansız ölümüyle eşi Mazhar yıkılır. Ancak Mazhar’ı sevindirecek doğa üstü olaylar kapıdadır. Ruhsar, yağmur yağdığı zamanlar eşinin yanına gelebilen bir melek olmuştur. Sadece Mazhar’a görünen Ruhsar, eşini kıskanan deli dolu yapıdadır. Birbirlerine olan aşkı, Ruhsar’ın çılgınlıklarını romantik konu tadında işleyen dizi, farklı kurgusuyla yoğun ilgi çekmiştir. Ruhsar deyince tarihin ilk “stalker”ı Gözüm Abla’ yı unutmamız mümkün olabilir mi? Cennette, -nasıl olduğunu hala anlayamadığımız bir şekilde- bilgisayar kullanan Gözüm Abla öldükten sonra Ruhsar’ın en büyük yardımcısı olmuştur. 90’lı yıllara damgasını vuran Ruhsar dizisi, Cem Davran ve Hande Ataizi ikilisinin mükemmel oyunculuğuyla birleşince Türk izleyicilerine iz bırakan efsane fantastik dizileri arasında yer aldı diyebiliriz.

12. Yılan Hikayesi (1999-2002)

90'lı Yıllara İz Bırakan Efsane Türk Dizileri

Başlığı okur okumaz: “E be köylü kızı” repliğinin kulağınızda çınladığından eminiz. Yılan Hikayesi, komiser Memoli ve köyden taşınan Zeyno’nun maceralarını anlatır. Memoli karakterinin saçlarının o dönem moda olması, dönemin gençlerine günde bir kutu saç jölesi kullandırmıştır. Günümüzde bile “Memoli Saçı” tabirinin kullanılmasını sağlayan Memoli karakterine birçok kadın hayran kalmıştır. Dizide unutulmaz Kürşat ve Gülsüm ikilisi yerli “Roket Takımı” olarak tarihe adını yazdırmıştır. Mehmet Ali Alabora’nın yakışıklılığını, Meltem Cumbul’un güzelliğini ve sempatikliğini izlediğimiz Yılan Hikayesi’nin yapımcılığını usta yapımcı Osman Yağmurdereli yapmıştır. 2008 yılında, 55 yaşında kanserden kaybettiğimiz değerli isim Osman Yağmurdereli’yi saygıyla anıyoruz.

13. Deli Yürek (1999-2002)

90'lı Yıllara İz Bırakan Efsane Türk Dizileri

Deli Yürek, Kenan İmirzalıoğlu’nun ilk oyunculuk deneyimi olmuş ve yakışıklı oyuncu bu yapıtta herkesi kendine hayran bırakmıştır. Dizi, tamircide çalışan Yusuf’un, Feraye’nin ailesini ve malikanesini görmesiyle başlar. Mafya babası Süslü, Yusuf’un hayatını değiştirecektir. Kenan İmirzalıoğlu’nun mizacına mükemmel uyum sağlayan Yusuf karakterini hepimiz çok sevmiştik. Aksiyon, polisiye, dram konularını efsane oyuncu kadrosuyla şerbetleyen Deli Yürek, 3 sezon bizi macera türüne doyurmuştur. Usta yönetmen Osman Sınav her yapıtında olduğu gibi bu yapıtta da tüm izleyenleri büyülemiştir. Dizinin final yapmasının üzerinden geçen bunca yıla rağmen hala “Kuşçu” dendiği zaman akla ilk gelenin Deli Yürek olması da; dizinin unutulmaz bir eser olduğunu gösterir.

14. Ayrılsak Da Beraberiz (1999-2004)

90'lı Yıllara İz Bırakan Efsane Türk Dizileri

90’lı yıllara ait komedi tufanı dizileri arasında, Türk televizyon dünyasında iz bırakan efsane bir dizidir. Dizi, sürekli kavga eden ancak bir türlü boşanamayan Berna ve Teoman’ın başına gelenleri mizahla romantizmi birleştirip bize sunmuştur. Janset’in asaletinden ve Hakan Yılmaz’ın sempatikliğinden etkilenmeyip Ayrılsak Da Beraberiz’i izlemeyen birinin varlığına asla inanmıyoruz. Ayrılsak Da Beraberiz demişken, Hakan’ın en yakın arkadaşı Feridun’un “Teo, yırttık abicim yırttık!” repliğine değinmemek olmaz. Berna’nın en yakın arkadaşı Serpil’in evlenme tutkusu, kapıcı İdris’in şarkıcılığa terfisi, çiftimizin renkli aileleri; Ayrılsak Da Beraberiz’in unutulmazları arasındalar. Tüm karakterli birbirinden renkli olan bu aile komedisi her bölüm ilginç olaylarla karşımıza çıkmıştır.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim