1. Anasayfa
  2. Yaşam

Trafiğe Bisikletle Çıkacakların Dikkat Etmesi Gerekenler


0

Profesyonel kullanıcılarının tutkusu, profesyonel olmayanların da çocukluk anılarında güzel bir hatıradır bisiklet. Her ne kadar çocukluk anısı desek de en nihayetinde bisiklet bir taşıttır ve kullanımı belli kurallara tabidir. Özellikle şehir içinde bisiklet kullanırken kurallara uyulmazsa kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Tutkularınızı ve bisiklete dair anılarınızı hep güzel yaşatmanız için sizlere trafiğe bisikletle çıkacakların dikkat etmesi gerekenler listesini hazırladık. Keyifli okumalar!

1. Bisiklet Kanunlarını Bilmek

Trafiğe Bisikletle Çıkacakların Dikkat Etmesi Gerekenler

TCK Karayolları Trafik Kanununda bisiklet motorsuz bir taşıt olarak kabul edilmektedir. Kanunda sürücüsü için ehliyet ve taşıt için plaka gerekmediği belirtilmektedir. Bisikletin hız sınırlarının da belirlendiği kanunda, yerleşim yeri içinde 30 km/s, şehirler arası çift yönlü yollarda 45 km/s, bölünmüş yollarda 45 km/s hız sınırı bulunan bisikletler otoyollara giremez olarak vurgulanmaktadır. Şaşırtıcı bir bilgi olabilir fakat kurallara uyarak bisiklet sürmek için 11 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir. Çocuk yaşta bisiklet sürmenin zevki kanunlarla korunmuştur diye düşünülebilir.

2. Trafik Öncesi Son Kontrolleri Yapmak

Trafiğe Bisikletle Çıkacakların Dikkat Etmesi Gerekenler

Trafiğe bisikletle çıkacakların dikkat etmesi gerekenler listesinde en önemlisi trafiğe sağlam bir bisikletle çıkmaktır. Bunun için trafiğe çıkmadan önce bisikletinizi ayrıntılı olarak kontrol etmelisiniz. Otomobil gibi karmaşık bir yapıya sahip olmadığından bisikletinizdeki sorunları fark etmeniz kolay olacaktır. Bisiklet zincirindeki bir sorunu, tekerleklerinin havasının yeterli olup olmadığını gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Ayrıca bisikletin selesinin ve gidonunun yüksekliğinin size uygun olup olmadığını bisikleti kullanırken deneyebilir, gerekirse değiştirebilirsiniz.

3. Kişisel Güvenliği Sağlamak

Trafiğe Bisikletle Çıkacakların Dikkat Etmesi Gerekenler

Bisiklet küçük ve motorsuz bir taşıttır. Bu yüzden trafikte bisiklet kullanılırken sürücüler kendilerini belli etmek durumundadırlar. Bunun için fosforlu kıyafetler tercih edilebilir. Böylece trafikteki sürücülerin dikkatini çekebilir ve dikkatsizlikten doğabilecek kazaların önüne geçebilirler. Bununla birlikte kask ve dizlik olmadan bisikletle trafiğe çıkılması güvenlik açısından uygun değildir. Trafikte hayat kurtarıcı olarak görülebilecek malzemelerden biri de bisikletin zilidir. Zil ile gerekli uyarılar yapılabilir ve ani kazalar engellenebilir.

4. Bisikletle Yük ve Eşya Taşımak

Trafiğe Bisikletle Çıkacakların Dikkat Etmesi Gerekenler

Bisikletle yük ve eşya taşınırken kurallara çok fazla dikkat edilmez. Oysa bisiklet sürmek denge işidir. Dengeyi bozacak herhangi bir şey bisiklet sürümeyi zorlaştırabilir. Bisiklet sürmenin keyfini çıkarmayı engelleyebilir. Bunun için bisikletle yük veya eşya taşırken, taşınanların dengeyi bozabilecek ağırlıkta ve büyüklükte olmamasına dikkat edilmelidir. Taşınan yük ve eşyalar da mutlaka bisiklet bagajına konulmalıdır. Bisiklet bagajına sığmayacak büyüklükte yük ve eşya taşımaktan kaçınılmalıdır. Bu yüzden bisikletle trafiğe çıkarken size gereken eşyaları dikkatli belirlemeniz gerekmektedir.

5. Ana Caddelerde Bisiklet Sürmek

Trafiğe Bisikletle Çıkacakların Dikkat Etmesi Gerekenler

Her taşıtta olduğu gibi bisiklet sürücüleri de trafikte yolun sağından sürmelidir. Ters yönde süren bir bisiklet sürücüsü %100 suçlu kabul edilmektedir. Her zaman tek bir şerit izlenmelidir. Bisiklet yolu olmadığı takdirde her trafik kuralına olduğu gibi trafik ışıklarına da uyulmalıdır. Bisiklet sürücüleri ana caddelere girmeden önce bisikletten inip caddeyi kontrol etmelidir. Sürücüler, yoğun trafik akışı olan caddelerde bisikletten inip bisikletle birlikte yürüyerek caddeyi geçmelidir. Ana caddelerdeki trafik akışına maruz kalmamak için araçların sık geçmediği ara yollar tercih edilebilir.

6. Bisiklet Yolu Kullanmak

Trafiğe Bisikletle Çıkacakların Dikkat Etmesi Gerekenler

Bisiklet yolu yapımlarının gittikçe arttığı Türkiye’de bisiklet sürücüsü olarak pek çok yerde bisiklet yolu ile karşılaşmanız mümkündür. Bisiklet sürerken güzergahınıza uygun bir bisiklet yolu varsa mutlaka bisiklet yolunu tercih etmelisiniz. Bisiklet yolu kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey yayalardır. Yayalar genellikle sakin olduğundan bisiklet yollarından yürümeyi tercih etmektedir. Bisiklet yolunda bir yaya ile karşılaştığınız zaman yavaşlamalı ve zil ile uyarmalısınız. Ayrıca bisiklet yollarında bulunan trafik işaretlerine dikkat etmelisiniz.

7. El İşaretleriyle Sinyal Vermek

Trafiğe Bisikletle Çıkacakların Dikkat Etmesi Gerekenler

Diğer motorlu taşıtlarda bulunan sinyal lambaları bisikletlerde bulunmamaktadır. Fakat bisiklet sürücüleri de trafik içindeki hareketlerini diğer sürücülere bildirmek zorundadır. Bunun için kullanılan temel işaretler vardır. Bisiklet sürücüsü sağa dönerken sağ kolunu yola paralel uzatmalı, sola dönerken de sol kolunu yola paralel uzatmalıdır. Ayrıca durmadan önce sol kolunu yere paralel olarak uzatıp avuç içini arkaya dönük şekilde tutarak diğer sürücülere duracağını haber vermelidir. Sinyal vermek dışında her zaman iki elle bisiklet sürülmelidir.

8. Grup Halinde Bisiklet Sürmek

Trafiğe Bisikletle Çıkacakların Dikkat Etmesi Gerekenler

Grup halinde bisiklet sürerken ani hareketlerden kaçınmak gerekmektedir. Grup içindeki bir bisikletliyi geçerken mutlaka sesli olarak haber verilmelidir. İkişerli sıradan fazla sıra ile bisiklet sürülmemeli eğer ikişerli sıra ile sürülüyorsa yandaki bisikletliye 30 cm’den daha fazla yaklaşılmamalıdır. Bisikletli grup sürüşlerinde grubun hız ortalamasına uyulmalı ve belirlenen takip mesafesi değiştirilmemelidir. Kısa takip mesafeleri, ani fren ve manevralarda kazaya yol açabilir. Yolda karşılaşılan çukur, dal, cam parçaları ve diğer tehlikeli şeyler grubun diğer üyelerine haber verilmelidir.

9. Olumsuz Hava Şartlarında Bisiklet Sürmek

Trafiğe Bisikletle Çıkacakların Dikkat Etmesi Gerekenler

Olumsuz hava şartlarında bisiklet kullanmak her zamankinden daha çok dikkat gerektirir. Buzlu zeminde, karlı ve aşırı yağışlı havalarda ani frenden kaçınılmalıdır. Kötü havalarda bisiklet sürerken tercih edilen kıyafetlerin hem rahat hem de su ve rüzgardan etkilenmeyen kıyafetler olmasına dikkat edilmelidir. Diğer sürücülerin dikkatini çekmek için gündüzleri de bisiklette ışık kullanmak gerekmektedir. Diğer taşıtların sebep olduğu çamur ve su sıçramalarına maruz kalmamak için takip mesafesi daha uzun tutulmalıdır.

10. Bisiklet Kullanırken Yapılmaması Gerekenler

Trafiğe Bisikletle Çıkacakların Dikkat Etmesi Gerekenler

Bisiklet kullanırken hız limitlerini bilmek gerekmektedir. Bisiklet sürmenin keyfini çıkarmak adına kesinlikle kontrol edilemeyecek hızda bisiklet kullanılmamalıdır. Gidon asla parmak uçlarıyla tutulmamalıdır, avuç içleriyle tam kavranmalıdır. Trafikte bisikletle cambazlık yapılmamalıdır. Zikzak çizerek değil doğrusal bir şekilde sürülmeli yayalar ve diğer sürücüler şaşırtılmamalıdır. Kavşaklarda durmamak da büyük bir hatadır. Kavşaklarda mutlaka önce durulmalı, yol kontrol edilmelidir. Bisikletle yapılacak hatalar hayati hatalar olabilir, kesinlikle hafife alınmamalıdır.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim
İlginizi Çekebilir