Sürekli tüketim hali başta paramızı, sonra hayatımızı, daha sonra yaşadığımız dünyayı yok ediyor. Tüketimi azaltmanın yolu ise dengeli bir bütçeden geçiyor. Rutin bir bütçe düzenlemesi bizlere mutlu ve istikrarlı bir hayat sunacaktır. Sizlere tasarruf zamanında işinize yarayacak daha az para harcamanın yolları üzerine öneriler sıralayacağız. İşte paranızı idareli kullanmanın yolları…
1. Minimalist Yaşayın
Sadeleşmek sadece ruhani açıdan bir yolculuk ya da kendi kabuğuna çekilmek değildir. Sosyal ilişkilerinizde minimalist yaşadığınız kadar tüketimde de sadeleşin. Fazla eşya, fazla tüketim; fazla tüketimse daha fazla yük demektir.
2. Bilinçli Tüketici Olun
Tüketim, sadece para, yiyecek, barınma ile sınırlı değil. Fazla tükettiğiniz her şey yine dünyaya geri dönmekte. Hatta bazı tüketilen şeyler kendi yaşam evreninize atık olarak geri döner ve dünyayı kirleterek, geleceği de tüketmiş olursunuz. Bilinçsiz tüketim yaparak, alışıla gelen tüketim kültürüne ayak uydurmayın! Böylece daha az harcamalar yaparak, aşırı para harcamanın yolları kesilmiş olur.
3. Dengeli Bir Yaşam Sürdürün
Dengeli bir gelir-gider çizelgesi oluşturur ve bu çizelgeye uygun yaşamaya çalışın. Az alışveriş yapmanız sizin yaşam kalitenizi düşürmez! Dengeli harcama tablosu ile kendinize lüks olarak gördüğünüz şeyleri temin etme imkanı yaratabilirsiniz.
4. Hayat Kalitenizi Yükseltin
Dengesiz bir tüketim sizi, temel ihtiyaçlarınızdan da mahrum bırakır. Para kontrolünüzü sağlamaksa size kaliteli bir yaşam sunar. Örneğin, protein ihtiyacı için et tüketimi öneriliyor, bunu tüketmek için aşırıya kaçmanıza gerek yok. Harcamalarınızdan kısarak, bir porsiyon et satın alıp kendinize keyifli bir akşam yemeği hazırlayabilirsiniz.
5. Temel İhtiyaçlarınızı Belirleyin
Barınma, elektrik, su, ısınma, ulaşım, gıda vb. bunların dışında aylık kozmetik, giyim ihtiyaçlarınız gibi her ne varsa… Tüm bunların listesini yapın ve aylık gelirinizden düşün. Bu planlama, günlük rutindeki ekstrem harcamalarınız için ayırmanız gereken bütçeyi görmenizi sağlar.
6. Net Hesabınızı Bilin
Düzenli bir geliriniz olmayabilir, çalışmıyor olabilirsiniz ancak yaşamınızı sürdürmek için siz harcamasanız bile, size para harcayan aile, eş vb elbet vardır. Elinize geçen tahmini parayı bilirseniz, ay içinde kısıtlama yapacağınız giderlerin de farkında olursunuz.
7. Bazen Kendinizi Ödüllendirin
Hayat bir yolculuksa, bu yolculuktaki en kıymetli varlık sizsiniz. Bütçe hedefinizin dışına çıkmadıysanız, kendinizi ödüllendirin. Hayatta bazen şımarmaya da ihtiyacınız var. Sadece, o şık ayakkabı için indirim dönemini bekleyin yeterli!
8. Bütçenize Göre Yaşam Sürdürün
Gerçekten neye ihtiyacınız var bunu sorgulayın. İhtiyacınız doğrultusunda hareket edin. Diyelim sabun ihtiyacınız var; ancak gerçek ihtiyacınız sadece bir sabun mu yoksa ‘x’ markasının sabunu mu? Markaya ödediğiniz ek parayı normal sabunun ücretiyle karşılaştırın. Marka demek her zaman kalite anlamına gelmez.
9. Tüketim, Tüketimi Doğurur
Satın alacağınız her neyse, onun yalnızca bir istek mi yoksa reel bir ihtiyaç mı olduğuna karar verin. Tükettiğiniz her şey başka bir şeyi tüketmenize sebep olabiliyor. Satın almalar paranızı, parasız kalmanız ise yarattığı stresle sizi tüketir…
10. Dengeli Bütçe İle Konforlu Yaşayın
Medyada gördüğümüz ışıltılı hayatı her zaman yaşayamayız ama gereksiz harcama yapmazsak, kendimize kazancımızın üzerinde konforlu bir yaşam sunabiliriz. Bunun için tasarruf etmeniz ve birikim yapmanız şart!
Yorum bırak