Tarık Buğra’nın Kaleminden 10 Başucu Kitabı

3 dk okuma süresi


Tarık Buğra, Cumhuriyet döneminde Türk edebiyatının ünlü yazarlarındandır. Günümüze kadar gazete, roman, fıkra ve oyun gibi türlerde yazılar yazarak, birçok eser vermiştir. Akıcı bir üslup ile yazılarını kaleme almış veher kesimden insana hitap etmiştir. Daha çok romanlarıyla tanınan Tarık Buğra’nın kaleminden 10 başucu kitabı listesini sizler için hazırladık. İyi okumalar dileriz!

1. Osmancık

Tarık Buğra'nın Kaleminden 10 Başucu Kitabı

Osmancık, Tarık Buğra’nın en etkileyici eserlerinden biridir. 1973 yılında yayımlanan bu kitap olay örgüsünü şiirimsi bir dile anlatmıştır. Kitapta Osman Gazi’nin hayatı ve Osmanlı’nın kuruluş dönemi anlatılır. Anlatırken Osman Gazi Han’ın hayatı ile ilgili bir çok bilgiye yer verilmiştir. Bu bilgiler ahenk unsurları ile hikayeleştirilerek okurlara yansıtılmıştır. Tarihi kurguları seviyorsanız, bu kitabı kesinlikle okumalısınız.

2. Dönemeçte

Tarık Buğra Kaleminden Top 10 Kitabı

Dönemeçte, Tarık Buğra’nın başarılı eserlerinden bir diğeri. Kitap, 1980 yılında yayımlanmıştır. Kitapta cumhuriyet döneminde, çok partili hayata geçiş denemelerinin yaşandığı zamanlarda aydın kesimi anlatılmaktadır. Tarık Buğra bu kitabında varlıklı kimseler üzerinden siyasi olayları konu almıştır. Dönemeçte romanı, sıkıcı bir yeri yansıtmıyor aksine sıkılacağınız tek bir nokta bile bulamazsınız diyebiliriz. Siyaset ve aksiyon severlere bu kitabı okumalarını mutlaka öneririz.

3. Küçük Ağa

Tarık Buğra'nın Kaleminden 10 Başucu Kitabı

Küçük Ağa; Milli Mücadele dönemini yansıtan bir eserdir. Romandaki olayların geçtiği dönem, 1. Dünya Savaşı’nın sona erdiği ve Osmanlının yenildiği dönemlerdir. Bu dönemde ki olaylara küçük bir kasabadan bakan ve o dönemde ki Türklerin yaşadığı zorluklara ve ihanetlere değinen önemli bir kitaptır. Kurtuluş mücadelesi veren Kuva-yi Milliye’yi konu edinen bu roman, 1963 yılında yayınlanmıştır. Milli mücadele dönemini merak ediyorsanız bu kitap tam size göre!

4. Gençliğim Eyvah

Tarık Buğra Kaleminden Top 10 Kitabı

Gençliğim eyvah, Tarık Buğra’nın ölümsüzleşen eserlerinden. Yetmişli yıllarda yaşanan sorunlara değinen yazar, boşa giden gençliklerden bahsetmekte. Gençliğim eyvah, 1979 tarihinde yayımlanmıştır. Yazar, olaylara karşı bakış açısıyla okurları kişiliklerini sağlam oluşturmaya ve harekete geçmeye davet etmiştir. Bu yönüyle kişisel gelişim açısından faydalı olan bu kitabı okumanızı tavsiye ediyoruz. Tarık Buğra’nın kaleminden top 10 başucu kitabı sayılacak bu eseri, okuduğunuza pişman olmayacaksınız.

5. Siyah Kehribar

Tarık Buğra'nın Kaleminden 10 Başucu Kitabı

Tarık Buğra tarafından kaleme alınan Siyah Kehribar romanı, çok fazla eleştirilmiştir. Sonu gelmeyen eleştiriler nedeniyle Tarık Buğra, yazı hayatına bu eserinden sonra bir süreliğine ara vermiştir. Siyah Kehribar’da konu olarak İkinci Dünya Savaşı öncesi İtalya’daki yönetim biçimine karşı çıkan bir grup insan anlatılmaktadır. Burada yaşayan Türk öğrencilerin hayatlarını da konu almasıyla ilgi çekmiştir. Aşkın ve vatan sevgisinin yer aldığı bu roman, 1955’te yayımlanmıştır.

6. Yalnızlar

Tarık Buğra Kaleminden Top 10 Kitabı

Yalnızlar, Tarık Buğra denilince akla gelen ilk kitaplar arasında. Çoğu insanın kendini bulduğu, karakterlerin içinde kaybolduğu Yalnızlar romanı, 1981’de yayınlandı. Kitapta gençliğinde çektiği yokluklar, doktor Rıza ile doktorun hayatını kurtardığı Şükrüye’nin ve kalbi sevgi dolu Hüseyin Bey’in hikayesi anlatılmakta. Karakterlerin toplum içindeki yalnızlıklarını anlatan bu yönüyle yalnızlığın insan üzerindeki etkilerine değinen bu romanı kesinlikle okumalısınız.

7. Yağmur Beklerken

Tarık Buğra'nın Kaleminden 10 Başucu Kitabı

Yağmur Beklerken, Tarık Buğra’nın ölümsüz eserlerinden bir diğeri. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu esnasında yaşanan olayları konu alan roman, 1981 yılında yayımlanmıştır. Romandaki rasyonel hava, karakterlerin konuşmaları ustaca kurgulanmıştır. Yazar, kitabında sade akıcı bir dil kullanmıştır. Türkiye’nin tarihini merak ediyorsanız, okuyabileceğiniz en iyi eserlerden birisi Yağmur Beklerken’dir.

8. Ayakta Durmak İstiyorum

Tarık Buğra'nın Kaleminden 10 Başucu Kitabı

Ayakta Durmak İstiyorum, Tarık Buğra tarafından kaleme alınmış eserlerdendir. Piyes şeklinde yazılan roman, 1966 yılında yayımlanmıştır. Tarık Buğra bu kitabı, Macar milletinin 1956 yılında hürriyet ve bağımsızlığını geri almak için mücadele eden, savaşta gaddarca öldürülen insanlarına sunmuştur. Tarık Buğra’nın kaleminden 10 başucu kitabı listemizde yer alan bu romanı, esefle okuyacaksınız.

9. Oğlumuz

Tarık Buğra Kaleminden Top 10 Kitabı

Oğlumuz kitabı, Tarık Buğra’nın yazdığı ilk öykü eseridir. Oğlumuz kitabında, sorunlu ergenlik dönemi geçiren ve son zamanlarda eve geç gelen Ömer adındaki çocukları için endişelenen anne-babanın hikayesi anlatılmaktadır. Ebeveynlerin çocuklarının büyümesinden ve artık onlardan uzaklaşmasından duyduğu üzüntüyü konu alır. 1949 yılında yayımlanan bu kitabı, elinizden bırakamayacaksınız.

10. İbiş’in Rüyası

Tarık Buğra'nın Kaleminden 10 Başucu Kitabı

İbiş’in rüyası, Tarık Buğra tarafından kaleme alınmıştır. Paşa’nın oğlu ve tiyatro oyuncusu Naşit’in hayatında bir bölümü konu edinen roman, tiyatroda canlandırılmıştır ve TRT’de dizisi yayınlanmıştır. Son derece başarılı olan ve 1970 yılında yayınlanan bu roman, TRT 1970 Sanat Ödülleri yarışmasında ödül almıştır. Bu hikayenin neden bu kadar ilgi gördüğünü merak ediyorsanız, mutlaka okumalısınız.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
8
Beğen
Mutlu Mutlu
3
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
2
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
1
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
1
İlginç

Yorum bırak