Aile sorunları, iş hayatında yaşanılan olumsuzluklar, şehir hayatının neden olduğu trafik ve gürültü problemleri gibi birçok etken strese neden oluyor. Stres fiziksel ve psikolojik yönden hastalanmamıza neden olur. İnsan vücudu üzerinde ağır durumlara sebep olan stres aynı zamanda çalışma hayatımızı ve aile yaşantımızı da olumsuz yünde etkilemektedir. Gelin stresin insan vücudu üzerindeki olumsuz etkileri listesini hep beraber inceleyelim.
1. Sindirim Problemleri
Çoğu kişi kendini gergin hissettiği zamanlarda normalden daha çok yemek yeme ihtiyacı hisseder. Yasadığı olumsuz durumu yemek yiyerek bastırmaya çalışır. Son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalar bu davranışın nedenini açıklıyor. Bilim insanları yemek yemenin endorfin ve seratonin hormonlarını artırdığını söylüyor. Bu yüzden kendini gergin ve stresli hisseden insanların çoğu tatlı veya karbonhidrat tüketme ihtiyacı hissediyor. Tabii bu durum bazı kişiler için geçerli değil. Bazı kişilerde bu durumun tam tersi olarak stres iştahsızlığa neden olabiliyor. Kilo problemleri de yaşanılan bu olumsuz durumun sonuçları arasında yer alıyor. Kilo problemiyle başa çıkmak için tatlı krizi yaşadığımız anlarda şekerli yiyecekler yerine meyve tercih edilebilir.
2. Saç Dökülmesi ve Tırnak Kırılması
Saçlarınız son zamanlarda her zamankinden daha zayıf ve kırılgan ise nedeni stres olabilir. Stres vücudumuzun hormonal dengesini bozar. Bu durum da saçlarımızın daha kırılgan olmasına neden olur. Tırnaklarımızın uzaması yavaşladıysa veya en ufak bir darbede kırılıyor veya çatlıyorsa sebebi stres kaynaklı olabilir.
3. Odaklanma Güçlüğü ve Unutkanlık
Arabanızı nereye park ettiğinizi hatırlamakta zorlanıyorsanız ya da dün akşam yediğiniz yemeği hatırlamıyor, okuduğunuz bir yazıyı tekrar tekrar okuma ihtiyacı duyuyorsanız odaklanma ve hafıza problemi yaşıyor olabilirsiniz. Stres algılama hızımızı yavaşlatır ve zihnimiz kaygılı olduğumuz anlarda odaklanma sorunu yaşar. Beslenme programınıza hafızayı güçlendiren ceviz gibi yiyecekler eklemek çözüm için iyi bir yol olabilir.
4. Cinsel İsteksizlik
Stres vücudumuzun hormonal dengesini bozar. Bu durum da kendimizi daha mutsuz, yorgun veya öfkeli hissedebiliriz . Bu durum aynı zamanda libido seviyesinde de düşüşe neden olur ve cinsel isteksizlik yaşanabilir. Böyle bir durumda partnerinizle hislerinizi paylaşabilir birlikte bir çözüm bulabilirsiniz. Sorunlara bir çözüm bulamadığımız noktada bir uzman yardımı almak iyi bir fikir olabilir.
5. Anksiyete
Son yıllarda çok sık duyduğumuz bir kelime anksiyete. Peki nedir anlamı? Anksiyete sürekli olarak kaygılı hissetme durumudur. Kaygı herkesin zaman zaman hissettiği normal bir his fakat anksiyete bu durumun olağandışı bir hal alması yani sürekli endişeli hissetme halidir. Eğer son zamanlarda kendinizi her zaman hissettiğinizden daha gergin ve sürekli endişeli hissediyorsanız anksiyete sorunuz olabiliriz. Bu durumla başa çıkmak için açık havada yürüyüş yapabilir, kendize bir hobi edinebilirsiniz.
6. Cilt Hastalıkları ve Alerjiler
Sebebi açıklanamayan cilt problemleri yaşıyorsanız bunun nedeni stres olabilir. Kaşıntı, kızarıklık, sedef, ciltte görülen döküntü ve yanma hissi, hepsinin sebebi gün içinde yaşadığımız olayların vücudumuz üzerindeki olumsuz etkileri olabilir. İş yerinde sorun yaşıyorsanız ya da sevmediğiniz bir işte çalışıyorsanız bu da bir sebep olabilir. Kendinize daha çok vakit ayırıp sevdiğiniz bir işle meşgul olmaya başlarsanız bu sorunların zaman içinde ortadan kalktığını göreceksiniz.
7. Tansiyon ve Kalp Rahatsızlığı
Uzun süreli strese maruz kalan kişilerde kalp krizi ve felç geçirme riski artar. Stres, kalp kaslarının gereğinden fazla kasılmasına ve nabzın artmasına neden olur.Damar sertliği de karşılaşılabilecek bir diğer problem. Nabız yükselmesi ve nefes darlığı da sık karşılaşılan stres kaynaklı bir sağlık sorunu. Gün içinde kısa süreli nefes egzersizleri yaparak kan basıncımızı dengeleyebiliriz.
8. Kas Ağrıları
Stresin, insan vücudu üzerindeki olumsuz etkileri arasında kas ağrıları da mevcut. Vücudunuzda sürekli olarak ağrı hissediyorsanız ve bunun fiziksel bir sebebi yoksa sorun stres kaynaklı olabilir. Pek çok hastalığa sebep olan stres bu durumda da önemli bir etkendir. Özellikle sırt bölgesinde ve kollarda hissedilen ağrıların nedeni psikolojik kaynaklı olabilir. Günlük programınıza basit egzersizler ekleyerek bu sorunu çözebilirsiniz. Vücudunuzun mineral dengesi de stres sonucu bozulabilir bu da kas ağrılarına neden olur. Diyetinize demir ve magnezyum yönünden zengin gıdalar eklemek de bir diğer çözüm yolu. Yeterli miktarda su tüketmek de stresin neden olduğu etkilerden kurtulmak için önemli bir adım.
9. Uykusuzluk
Başınızı yastığa koyar koymaz uyuyamıyorsanız, nedeni gün içinde yaşadığınız sizi strese sokan olaylar olabilir. Merak etmeyin bu sorunun da bir çözümü var. Yatmadan önce ılık bir duş almak, birkaç sayfa kitap okumak ya da sevdiğiniz müzikleri dinlemek rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Yatak odasındaki aydınlatmanın kalitesi de önemli mümkünse karanlık bir odada uyumak sağlık için en faydalı olanı ama ben karanlıkta uyuyamıyorum diyenlerdenseniz o zaman gözünüzü yormayacak loş bir ışık tercih etmeniz doğru olacaktır. Cep telefonunu ya da bilgisayarınızı yatak odasına almamak da önemli. Bu tür cihazların yaydığı radyasyon dalgası da sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
10. Bağışıklık Sistemi Bozuklukları
Sık sık grip oluyorsanız ve sebebi bir türlü açıklanamayan alerjik durumlar yaşıyorsanız bu durumun nedeni stres olabilir. Mevsimsel olarak yaşanabilecek bir hastalık olan grip veya nezle eğer daha sık yaşadığınız bir sorun haline geldiyse ve iyileşmeniz uzun zaman alıyorsa nedeni stres olabilir. Daha sık meyve sebze tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir bu sorunu kolayca çözebilirsiniz. Her gün en az beş dakika güneşe çıkmak da stresle başa çıkmak için iyi bir yol. Stanford üniversitesinden psikolog Kelly Mcgonigal yaptığı çalışmalar sonrasında strese karşı yaklaşımımızı değiştirebilirsek sağlımıza olan etkisini de değiştirebileceğimizi söylüyor. Eğer stresin neden olduğu sorunların geçici olduğunu hatta bazı durumlarda olumlu sonuçları da olabileceği fikrini benimsersek örneğin stres nedeniyle daha hızlı nefes almaya başladıysak bunun beynimize daha fazla oksijen gitmesine de faydası olacağını hatırlarsak bize kötü hissettiren bu sorunu daha kolay çözebiliriz.