Spor Yaparken Sakatlanmayı Önlemenin 10 Temel Yolu

4 dk okuma süresi


Sağlıklı yaşam ve fit bir vücut için mutlaka edinmeniz gereken alışkanlıklardan biri spor yapmaktır. Ancak spor yaparken dikkat edilmeyen bazı noktalar sonucu sakatlık ve yaralanma riski ile karşı karşıya kalmak mümkündür. Hemen hemen tüm spor dallarında bulunan bu risklere karşı önlem alınmaması oldukça kötü sonuçlar doğurabilir. Spora ara vermeden devam edebilmek için spor yaparken sakatlanmayı önlemenin ya da en az hasarla sıyrılmanın 10 yolu niteliğindeki temel noktaları sizler için listeledik. Keyifli okumalar!

1. Tıbbi Kontrol

Spor Yaparken Sakatlanmayı Önlemenin 10 Temel Yolu

Spor yapmaya yeni başlıyorsanız ya da daha önce doktora sağlık raporu için gitmediyseniz, mutlaka bir hekime görünerek tıbbi kontrolden geçmeniz ve spor check-up yaptırmanız gerekmektedir. Böylece farkında olmadığınız sağlık problemlerinizi öğrenip, spor esnasında oluşabilecek sorunlara karşı tedbirinizi alabilirsiniz. Bireysel antrenörünüzü de bilgilendirmeniz, olası bir sağlık probleminde doğru bir şekilde müdahale edilmesi için yararlı olacaktır. Bu, oluşabilecek herhangi bir sakatlanmayı ya da yaralanmayı en az hasar ile atlatmanızı sağlayacaktır.

2. Kişiye Özel Egzersiz Planı

Spor Yaparken Sakatlanmayı Önlemenin 10 Temel Yolu

Ne kadar sportif olsanız da vücudunuzun her spora elverişli olmadığını unutmayın. Yanlış spor dalı seçimi sonucunda oluşabilecek bir sakatlanma, sizleri ömür boyu spordan uzaklaştırabilir. Hekiminiz ve bireysel antrenörünüz eşliğinde fiziksel yapınıza uygun spor dalını seçin. Egzersiz planları, her insanın uygulayacağı şekilde hazırlanmamaktadır. Cinsiyet, yaş, boy, kilo, sağlık problemleri ve vücudunuzdaki yağ, kas oranı gibi etkenler egzersiz planınızda önemli rol oynar. Bu nedenle sadece size özel yapılmış olan egzersiz planına uyarak spor sakatlıklarını ve yaralanmalarını önleyebilirsiniz.

3. Isınma ve Soğuma Egzersizleri

Spor Yaparken Sakatlanmayı Önlemenin 10 Temel Yolu

Spordan önce ve sonra mutlaka ısınma ve soğuma egzersizleri yapılmalıdır. Spordan önce yapılan germe hareketleri kaslarınızı gevşeterek vücudunuzu spora hazırlar. Bu egzersizler sayesinde vücudunuza aniden yüklenerek oluşabilecek sakatlanma ve yaralanmaları önleyebilirsiniz. Yapılan araştırmalar da spordan önce ve sonra yapılan ısınma ve soğuma egzersizlerinin kas ve iskelet sistemi sakatlanmaları üzerine koruyucu bir etki oluşturduğunu göstermiştir. Bu temel kuralı uygulayarak spor esnasında vücudunuzu koruyabilir ve spor sakatlıklarına karşı önleminizi alabilirsiniz.

4. Uygun Ayakkabı Seçimi

Spor Yaparken Sakatlanmayı Önlemenin 10 Temel Yolu

Spor yaparken sakatlanmayı etkileyen diğer faktörlerden biri de spor esnasında kullanmak için seçtiğiniz ayakkabıdır. Ayakkabınız yaptığınız spora uygun olmalıdır. Dışarıda koşuyorsanız ona uygun, spor salonunda kullanıyorsanız ise oradaki zemine uygun ayakkabı tercih etmelisiniz. Ayağınız ile ilgili bir probleminiz var ise fizyoterapist ile görüşerek uygun bir tabanlık edinmeli ve spor esnasında kullanarak ayaklarınızı desteklemelisiniz. Böylece egzersiz sırasında iki ayağınıza da aynı oranda yüklenerek sakatlanma riskinizi azaltırsınız.

5. Uygun Spor Kıyafetleri

Spor Yaparken Sakatlanmayı Önlemenin 10 Temel Yolu

En az ayakkabı kadar önemli olan bir diğer etken de uygun kıyafet seçimidir. Spor kıyafetiniz terinizi emebileceği ve çabuk kurutabileceği, kumaştan yapılmış ve hareket özgürlüğünüzü kısıtlamayacak bir kıyafet olmalıdır. Bunun dışında kas hareketini destekleyici kıyafetler de spor esnasında seçebileceğiniz seçeneklerdendir, bu sayede kas yorgunluğu riskini azaltmış olursunuz. Göbek, baldır ya da bel kısmında baskı panelleri bulunan bir kıyafet seçerek spordan daha fazla verim alabilirsiniz. Böylece spor esnasındaki sakatlanma riskini azaltmanın yanında spor sonrasındaki ağrıları da önleyebilirsiniz.

6. Spor Öncesi Beslenme

Spor Yaparken Sakatlanmayı Önlemenin 10 Temel Yolu

Spor yaparken yapılan en büyük yanlışlardan biri yeterli beslenmemek ve öğün atlamaktır. Size özel planlanmış egzersiz planınızı, aynı şekilde hazırlanmış size özel bir diyet programı ile desteklemelisiniz. Vücudunuza yeterli miktarda kalori alarak ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamalısınız. Spor yapmadan en az 2 saat önce öğününüzü yiyerek egzersize kadar vücudun besinleri sindirmesine izin vermeniz sizin için daha yararlı olacaktır. Spordan önce tüketeceğiniz kaliteli karbonhidrat, spordan daha iyi verim almanızı sağlar ve kan şekeri düşmesine bağlı gerçekleşebilecek bayılmaları önler.

7. Bol Sıvı Tüketimi

Spor Yaparken Sakatlanmayı Önlemenin 10 Temel Yolu

Spor yaparken küçük hatalar sonucu oluşabilecek sakatlanmayı önlemenin 10 temel yolu listemizin bu maddesinde sıvı tüketiminin önemi yer almaktadır. Spor esnasında sarf ettiğiniz efor sonucu terleyerek vücudunuzdan su kaybedersiniz. Kaybettiğiniz bu suyu geri yerine koymak için egzersiz esnasında ve sonrasında sıvı tüketimi çok önemlidir. Susadığınız zaman su içmeyi ertelemek yerinde, durup su içmelisiniz. Böylece daha az yorgun hissedeceksiniz. Eğer spor esnasında çok terlediğinizi düşünüyorsanız, ortalama 15-20 dakikada bir 120-180 ml su içmek vücudunuzun susuz kalmasını önleyecektir.

8. Spor Esnasında Dinlenme

Spor Yaparken Sakatlanmayı Önlemenin 10 Temel Yolu

Egzersiz sırasında yorgun düşmeniz, yavaşlamanız gerektiği anlamına gelir. Yorulduğunuz zaman dinlenmediğiniz takdirde spor performansınız düşer ve yaralanmanıza neden olur. Bu nedenle eğer vücudunuz devam edemeyecek kadar yorulursa, kendinizi iyice zorlamak yerine bir ara vererek su içmeniz, nefes egzersizleri yapmanız daha yararlıdır. Vücudunuzu ara vermeden zorlamanız zaten düşük olan enerjinizin tükenmesine, performansınızın düşmesine ve yaralanmanıza neden olur. Ancak yorulduğunuzda verdiğiniz kısa süreli molalar ile bunu önleyebilirsiniz.

9. Spor Sonrası Beslenme

Spor Yaparken Sakatlanmayı Önlemenin 10 Temel Yolu

Spor yaparken sakatlanmayı ve yaralanmayı önlemenin 10 temel yolu listemizde de bahsettiğimiz gibi spor öncesi beslenme çok önemlidir. Spor sonrası beslenme de en az bunun kadar dikkat etmeniz gereken bir konudur. Yoğun bir egzersiz sonrasında bitkin düşen vücudunuzun besine ihtiyacı vardır. Vücudunuza gereken besin ve enerjiyi sağlamazsanız, yorgunluğa bağlı olarak bayılma gibi bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu sebeple spor sonrasında protein, karbonhidrat ve yağ oranlarını hesaplayarak, sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmelisiniz.

10. Spor Sonrası Dinlenme

Spor Yaparken Sakatlanmayı Önlemenin 10 Temel Yolu

Eğer uzun ve ağır bir antrenman yaptıysanız bunun sonrasında iyi dinlenmeniz çok önemlidir. Spordan sonra çalıştırdığınız kasların kendini yenilemesi ve bir dahaki egzersize kendini hazırlaması için egzersiz ve dinlenme periyotlarını iyi belirlemeli ve kendinize zaman tanımalısınız. Böylece kas ağrılarınız azalacaktır. Ayrıca sürekli aynı kas gruplarını çalıştırmak yerine, haftanın günlerine kas gruplarını paylaştırarak her kas grubunu dönüşümlü olarak çalıştırmalısınız. Bu sayede tüm vücudu dengeli bir şekilde çalıştırarak, sakatlanma risklerini azaltabilirsiniz.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
5
Beğen
Mutlu Mutlu
2
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
2
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
0
İlginç

Yorum bırak