Sosyal Medyayı Sallayan Bulimia Nevroza Hakkında Bilinmesi Gerekenler

4 dk okuma süresi


Bulimia nevroza psikolojik tabanlı olup bir yeme bozukluğudur. Bulimia hastalığı iki kelime ile “aşırı ve temiz” olarak tarif edilebilir. Bulimikler kısa zaman dilimlerinde aşırı yeme eğilimi gösterip ardından pişmanlık, utanç, kirlenme gibi hislerle vücutlarından yediklerini temizlemek isterler. Bunun için kusma, dışkılama arttırıcı ilaçlara veya egzersiz yapmaya yönelebilirler. Son zamanlarda sosyal medyayı sallayan bulimia nevroza hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler neler ise, sizlere yardımcı olması adına dikkatlice inceledik. Keyifli okumalar!

1. Bulimianın nedenleri nelerdir?

Sosyal Medyayı Sallayan Bulimia Nevroza Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bulimianın nedenleri arasında en büyük pay özgüven eksikliğine verilmektedir. Kendi varlığını görünüşü üzerinden tanımlayan bununla birlikte kendine verdiği değer az olan kişiler Bulimik olabilmektedir. Ayrıca erken yaşlarda ebeveyn tutumları da bulimia nevrozayı tetikleyebilir. Yüksek beklentili baba figürü, çocuklukta aşırı kilo nedeniyle formda kalmayı vurgulayan aile çocukların psikolojilerinde sapmalara yol açabilir. Ayrıca yemek yeme ataklarının stres, kaygı gibi anlarda oluştuğu gözlemlenmektedir.

2. Bulimia kimlerde görülür?

Sosyal Medyayı Sallayan Bulimia Nevroza Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bulimia hastalığı psikolojik temellidir. Genellikle ergenlik çağı başlangıcı ile yetişkinliğin ilk dönemleri arasında bulimia gözlemlenmektedir. Depresif kişiliğe sahip kişilerde, özgüven eksikliği hisseden kişilerde, benlik değeri düşük kişilerde, çocuklukta fazla kilolarından dolayı ebeveynleri tarafından baskı gören kişilerde, mükemmeliyetçi ebeveyne sahip kişilerde sık gözlemlenmektedir. Bununla birlikte çocukluktaki cinsel istismar ya da internet ve televizyon yoluyla zayıf vücut algısını içselleştiren kişilerde de gözlemlenebilmektedir.

3. Bulimianın belirtileri nelerdir?

Sosyal Medyayı Sallayan Bulimia Nevroza Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bulimia nevrozanın en büyük belirtisi kilo alma korkusudur. Bunun getirisi olarak bulimik kişlerde kendini kusturma, vücuttan ödem ve dışkı attırıcı ilaçlar kullanma gibi durumlar gözlemlenebilir. Bulimikler gizli yiyecek stokları yapabilirler. Stres ve kaygı anlarında aşırı ve karbonhidrat ağırlıklı beslendiklerini gözlemleyebilirsiniz. Kendilerini sürekli başlayıp bozulan diyet döngüleri içine hapsederler. Mide problemleri sık gözlemlenir. Yediklerini gizleme eğilimindedirler. Kendi görünümlerinden hoşnut değillerdir. Düzenli olmayan egzersizler yapabilirler.

4. Bulimianın görülme sıklığı nedir?

Sosyal Medyayı Sallayan Bulimia Nevroza Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sosyal medyayı sallayan bulimia nevroza hakkında bilinmesi gerekenler içinde önemli bir nokta da hastalığın ne sıklıkta görüldüğüdür. Psikolojik yeme bozukluğu olan bulimia nevrozanın her 100 kişiden ikisinde görüldüğü vurgulanmaktadır. Kadınlar bu grubun içinde %90’lık payı oluşturmaktadır. Stresli yaşam düzeyinden etkilenen ataklar bazen bir kaç yıl boyunca tekrarlayabilir. Bazen ise yılda bir ya da iki kez gözlemlenir. Bulimik eğilimi olan kişilerde hastalığın görülme sıklığının azalması için stressiz yaşam en önemli unsurdur.

5. Bulimia nasıl tedavi edilir?

Sosyal Medyayı Sallayan Bulimia Nevroza Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bulimia nevroza teşhis konulduktan sonra nispeten kolay tedavisi olan bir hastalıktır. Tedavide ilaç uygulaması ile birlikte bilişsel davranışçı terapi uygulamaları yapılmaktadır. Hastanın beden ve benlik olumlaması üzerinde yoğunlaşılmaktadır. Öz yeterlilik duygusuna sahip olan kişilerde bulimia gözlenmediğinden psikolojik tedaviler genellikle işe yaramaktadır. Bununla birlikte erken dönem travma çalışmaları yapılarak çocukluğunda yaşanılan sorunlar giderilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca stresle mücadele ve dürtü kontrolü sağlanarak atakların önüne geçilmektedir.

6. Bulimianın anoreksiyadan farkı nedir?

Sosyal Medyayı Sallayan Bulimia Nevroza Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bulimia ve anoreksiya genel olarak karıştırılmaktadır. İkisi arasında belli farklılıklar olmakta birlikte bulimikler hastalığın ileri evrelerinde kusma eğilimini kontrol edemeyip anoreksik olabilmektedirler. Bulimikler genel olarak normal kilo sınırları içerisindeyken anoreksikler normal kilolarının altındadırlar. Bulimiklerde yoğun yeme atakları vardır fakat anoreksiklerin yeme isteği çok azdır. Anoreksik kişiler dışarıdan daha kolay gözlemlenebilirken bulimiklerin dış görüşünü hasta olduklarını ele vermez. Her iki hastalıkta psikolojik tabanlı olup tedavi gerektirmektedir.

7. Bulimianın psikoloji üzerindeki etkileri nelerdir?

Sosyal Medyayı Sallayan Bulimia Nevroza Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bulimia nevroza hastalığına sahip kişiler stres ve kaygıdan dolayı ani ve aşırı yeme atakları yaşarlar. Ardından utanma, pişmanlık hissi ve kilo korkusu yeni bir stres kaynağı olur. Bu kez bu hislerden arınmak için vücutlarından yediklerini atma eğilimine girişirler. Bu süreçte de stres ve kaygı doludurlar. Bu kısır döngü stresle baş etmelerini güçleştirir. Ayrıca yeme atakları yaşadıklarını gizlemek isterler. Bu durum bulimikleri yalan söylemeye ve asosyal yaşamaya itebilir. Dışarıya karşı mükemmel görünme eğilimi sergilemeye çalışarak kendilerini aşırı yorabilirler.

8. Bulimianın vücut üzerindeki etkileri nelerdir?

Sosyal Medyayı Sallayan Bulimia Nevroza Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bulimia hastalığına sahip kişiler sıklıkla kendilerini kusturma eğilimine sahiptirler. Bunun sonucunda mide asidi ses tellerine zarar verebilir ve sesleri bozulabilir. Mide asidi dişlerine de zarar verir ve bulimikler genellikle ağız problemleri yaşarlar. Ve kusma boğaz tahrişi nedeniyle öksürük ve baskı nedeniyle kanlı gözlere sebep olabilir. Mideyi ve bağırsakları temizleme çabası hemoroidlere, midede şişkinliğe sebep olabilir. Sık yaşadıkları dehidrasyon sonucu cilt kuruluğu oluşabilir. Cilt dökülmeleri, göz altlarında morluklar gözlemlenebilir.

9. Bulimianın genel sağlık açısından etkileri neler?

Sosyal Medyayı Sallayan Bulimia Nevroza Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bulimia nevroza olan kişiler yediklerindeki besin maddeleri vücutlarına kazandırılmadığından yetersiz beslenme tehlikesi yaşamaktadırlar. Ayrıca sık sık kusma ve dışkılama eğilimi genel vücut dengesini bozabilmektedir. Bulimikler düşük kalp atış hızı, tansiyon düşüklüğü, kalp ritim bozuklukları gibi çok ciddi sorunlar yaşayabilmektedirler. Vücut ısılarını düzenleme problemi yaşayabilmektedirler. Hastalık çok yoğun seyrediyorsa, sağlıkları hayati derecede riske girebilmektedir. Bulimia da ölüm oranı çok düşüktür fakat vücutta ömür boyu taşınacak hasarlar kalabilir.

10. Bulimiadan korunmanın yolları nelerdir?

Sosyal Medyayı Sallayan Bulimia Nevroza Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bulimia nevrozadan korunmanın en önemli yolu düzenli ve dengeli bir beslenme biçimi benimsemektir. Öğün atlamadan ve her besin maddesinden yeterli derecede alınarak beslenmelidir. Ayrıca stres ve kaygıdan uzaklaşacakları hobiler benimsemek bulimia olan kişilerin stres altında yeme atakları yaşamak yerine hobilere yönelmelerini sağlamak psikolojik dengelerinin korunması açısından fayda sağlayacaktır. Hepsinin yanında bulimia olan kişilere yakın çevresinden gelen destek duygularını daha kolay ifade etmelerine ve görünüşlerini benimsemelerine yardımcı olacaktır.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
4
Beğen
Mutlu Mutlu
1
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
2
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
1
Üzgün
Olamaz Olamaz
2
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
2
İlginç

Yorum bırak