Sağlıksız Beslenmenin Vücudumuzda Yaratacağı Etkiler

5 dk okuma süresi


Damak zevkleri, zararlı alışkanlıklar ve yoğun iş temposu derken yemeğe vakit bulamamak, mutfağa yeterli bütçe ayırmamak gibi sebepler sağlıksız beslenmenin başlıca nedenleridir. Kötü beslenme ve stres ise pek çok hastalığa kapı açar. Vücudumuzda meydana gelen hemen hemen her problem ihtiyacımız olan besin maddelerini tüketmemekten, işlenmiş GDO barındıran zararlı yiyecekleri tüketmekten kaynaklanır. Sağlıksız beslenmenin vücudumuzda yaratacağı etkiler bilindiğinden çok daha zararlıdır. Biz de bu etkileri sizler için listeledik. Keyifli okumalar!

1. Depresyon Riski

Sağlıksız Beslenmenin Vücudumuzda Yaratacağı Etkiler

Depresyon yaşadığımız kötü durumların bir sonucu olmaktan çok, kötü durumlara bakış açımızla ilgilidir. Bakış açımızı, düşüncelerimizi ve yönelimlerimizi enzimler ve hormonlar yönetir. İhtiyacımız olan besin maddelerini almazsak enzim ve hormonlar doğru çalışmaz, bu durum psikolojik sorunlara yol açar. B6 (piridoksin), B9 (folik asit), C, D vitaminleri ve çinko, magnezyum mineralleri duygusal sağlığımız için olmazsa olmaz besin maddeleridir. Bu vitamin ve minerallerin pek çok insanın tahlillerinde eksik çıkması sağlıksız beslenme sonucudur. Depresyonun önüne geçip duygusal sağlığımızı korumanın tek yolu kimyasal katkılı beslenme yerine vitaminlerin doğal olarak bulunduğu meyve, sebze, tahıl ve et ürünlerini tüketmektir.

2. Nörolojik Hastalıklar

Sağlıksız Beslenmenin Vücudumuzda Yaratacağı Etkiler

Hafıza problemleri, bilişsel bozukluklar, damar tıkanıklıkları, nöronların yenilenmemesi, uzayan tepki süreleri hatta inme gibi beynimizde gerçekleşen problemler sağlıksız beslenme sonucu meydana gelmektedir. Beynimizi besleyecek doğal şeker ve yağ asitleri yerine, rafine şeker ve işlenmiş yağ tüketmek, geri dönüşü olmayan hastalıklara yol açabilir. Ayrıca zeki olarak bilinen kişilerin beslenmelerine dikkat ettikleri bilinmektedir. Bizi biz yapan şey beynimizdir. Sağlıksız beslenmenin beyne etkilerini hafife almamalı, zararlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Beynin insanlığın sahip olduğu en büyük hazine olduğu unutulmamalıdır.

3. Kalp Hastalıkları

Sağlıksız Beslenmenin Vücudumuzda Yaratacağı Etkiler

Kalp hastalıkları, ülkemizde ölüm nedenlerinin %47,73’ünü oluşturmaktadır. Kalbin işlevini doğru şekilde yerine getirememesi ritim bozukluğu, kalp krizi gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Genel olarak genetik faktörlerle ortaya çıkan kalp hastalıklarının ilerlemesinde ve yaşam kalitesinin korumasında beslenmenin önemi yüksektir. Unlu gıdalar, az su tüketimi, alkol ve sigara tüketimi, yağlı yemek tercihi, vücudun ihtiyacından fazla şeker ve tuz tüketimi kalp hastalarının yaşamlarında acı sonuçlara yol açabilir. Sağlıksız beslenmenin vücudumuzda yaratacağı etkiler yaşamlarımıza mal olabilir. Kalp sağlığını korumak için sağlıksız beslenmekten uzak durulmalıdır.

4. Aşırı Kilo Alımı

Sağlıksız Beslenmenin Vücudumuzda Yaratacağı Etkiler

Sağlıksız beslenmenin vücudumuzda yaratacağı etkiler söz konusuyken kilo alımına değinmemek olmaz. Günümüzde yeterli ve dengeli beslenmenin yerini giderek sağlıksız beslenmenin aldığı bir gerçek. Yemek yerken vücudumuzun ilk tepkisi, harcayamadığı enerjiyi ve yakamadığı besin maddelerini yağ olarak depolamaktır. Depolanan yağlar fazla kiloya ardından obeziteye dönüşür. Ayrıca kimyasal yolla elde edilen tatlandırıcılar ihtiyaç anında bile vücut tarafından yakılmaz, sağlığımıza zarar verirken kilolu görünmemize de sebep olur. Obezite de yaşam kalitemizi etkilediği gibi pek çok hastalığı peşinde getirir. Türkiye obezite oranında dünyada 3. sırada yer almaktadır. Bu sıralama bile yeme alışkanlıklarımızı gözden geçirmek için yeterlidir.

5. Hipertansiyon

Sağlıksız Beslenmenin Vücudumuzda Yaratacağı Etkiler

Dengeli bir tansiyona sahip olmak için yapılması gerekenlere bakıldığında en büyük değişikliğin beslenmede olduğunu görürüz. Tüm şekerli, yağlı yiyecekler, kafein ve çay tüketimi, şarküteri ürünleri, aşırı tuz tüketimi gibi nedenler kan basıncımızı yükseltir. Hareketsizlik ve sağlıksız beslenme adeta hipertansiyona davetiye çıkarır. Hipertansiyon riskli hastalıklar grubundadır, dengelenemezse beyin kanaması ya da inmeye yol açabilir. Dengeli bir kan basıncına sahip olmanın yolu daha çok meyve sebze ve tam tahıllı ürünler tüketmekten geçer. Başlıca sağlıksız beslenme hastalıklarından olan hipertansiyon ancak doğru beslenme ile kontrol altına alınabilmektedir.

6. Cilt Problemleri

Sağlıksız Beslenmenin Vücudumuzda Yaratacağı Etkiler

Cildimiz yediğimiz her şeyi dışarıya yansıtan bir ayna gibidir. Cilt tonu ve dokusu nasıl beslendiğimizin haberini verir. Yeterli su tüketmemek en başta olmak üzere sigara ve alkol tüketimi, yağlı gıdalar cildimizin görünümünü bozar ve erken yaşlılık belirtileri göstermesine sebep olur. Sağlıksız beslenen kişilerin cildi soluk görünür ya da sivilce siyah nokta gibi problemler ortaya çıkar. Cildimizin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri yeterli bir şekilde almazsak çok erken dönemlerde maske, tonik gibi kozmetik ürünlerle hatta klinik müdahalelerle tanışmak durumunda kalırız. Cildimizin görünümünün kötü olması yaşamımızı riske sokmaz fakat öz güven kaybına yol açabilir, sosyal ortamlarda rahatsız hissetmemize sebep olabilir.

7. İştahsızlık

Sağlıksız Beslenmenin Vücudumuzda Yaratacağı Etkiler

Genelde çocuklarda görülmekle birlikte yetişkinlerde de oluşabilen iştahsızlık beslenme ile doğrudan etkilidir. Özellikle abur cubur tüketimi fazla olduğunda, ana öğünlere karşı istek azalır, daha lezzetli olan paketli gıdalar cazip görünür. Hazır gıdaları fazla tüketenler yeterli besin maddelerini almadan tokluk yaşadıklarından yemek yeme istekleri azalır. Bu durum vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklı irili ufaklı pek çok sağlık sorununa yol açar. Özellikle gelişim dönemlerinde dikkat edilmesi gereken iştahsızlık ciddi bir beslenme problemidir. Ancak sağlıksız beslenme alışkanlığı yerini doğru ve dengeli beslenme anlayışına bırakırsa bu problemin önüne geçilebilir.

8. Panik Atak İhtimali

Sağlıksız Beslenmenin Vücudumuzda Yaratacağı Etkiler

Sağlıksız beslenmeye son vererek kontrol altına alacağımız hastalıklardan bir diğeri de panik ataktır. Ataklar başladığında bireyler çok zorlanır ve psikolojik destek alırlar. Fakat aşırı yemek yeme, kahve ve çay tüketimi, şeker, zararlı alışkanlıkların hormonların da dengesini bozma ihtimali yüksektir. Dengesiz salgılanan adrenalin, insülin gibi hormonlar, çarpıntı, gerginlik, terleme, ateş basması gibi durumlara yol açarak panik atağa sebep olabilir. Hormonal dengesizlikler ancak mevsimine uygun sebze meyve tüketimiyle, az ve sık beslenmeyle kontrol altına alınabilir. Ayrıca serotonin, oksitosin gibi gerilim azaltan hormonları desteklemek için B grubu vitaminlerini ve omega yağlarını tüketmekte fayda var.

9. Raşitizm

Sağlıksız Beslenmenin Vücudumuzda Yaratacağı Etkiler

Çocuklarda görülen ve D vitamini alımıyla doğrudan ilişkili olan raşitizm kemik, kas, diş ve motor becerilerinin gelişimini engelleyen bir hastalıktır. Koyu ten rengi, çarpık bacaklar, büyük kafatası raşitizmin görülebilen belirtilerindendir. Çocuklarda sağlıksız beslenme hastalıklarına verilebilecek en önemli örnek raşitizmdir. D vitamini, bağırsaklarda kalsiyum, fosfor gibi minerallerin emilimini sağlayarak vücuda kazandırır. Güneş ışığında sentezlendiği gibi deniz ürünlerinde de bol miktarda bulunan D vitamini alınmadığında yetersiz büyüme ve vücutta gelişmeyen kemiklerden kaynaklı yapısal bozukluklar oluşur. Sağlıklı beslenmenin sağlıklı bir gelişim demek olduğu unutulmamalıdır.

10. Kansızlık

Sağlıksız Beslenmenin Vücudumuzda Yaratacağı Etkiler

Vücutta kan yapımında çok sayıda vitamin ve mineral rol oynar. B grubu vitaminleri, A, C, E vitaminleri, demir, selenyum gibi mineraller bunların başlıcalarıdır. Kansızlık her bakımdan saydığımız maddelerin eksikliğidir. Sağlıksız beslenme hastalıkları arasındaki kansızlık, yaşam kalitemizi önemli ölçüde etkileyen, verimliliğimizi azaltan, görünüşümüzü ve duygusal sağlığımızı etkileyen bir hastalıktır. Sağlıksız beslenmek yerine yaşamsal fonksiyonlarımız için önemli olan vitamin ve minerallerin bulunduğu sağlıklı yiyecekler tüketmeli, dengeli ve yeterli beslenmeliyiz. Unutmayın, beslenme konusunda dikkatli davranmak, kendinize verdiğiniz değerin bir göstergesidir!


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
13
Beğen
Mutlu Mutlu
6
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
4
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
0
İlginç

Yorum bırak