Hepimiz yaşantımızda büyük veya küçük hatalar yapabiliyoruz. Sonuçları bazen iyi bazen kötü olsa da yanlış tercihler insan hayatıyla bütünleşmiş parçalardır. Bu yanlış tercihler ile şu an içinde olduğumuz yaşantıyı şekillendiririz. Ancak bazı hatalar var ki tarih sürecinde önemli değişikliklere yol açmıştır. Biz de sonucunda tarihin akışını değiştiren ve günümüzü şekillendirmede büyük katkısı olan ufak hatalar listesini sizler için derledik. Keyifli okumalar!
1. Atom Bombasını Tetikleyen Hata
2.Dünya Savaşı’nda Müttefikler tarafından yayınlanan Postdam Deklarasyonu; Japon kuvvetlerinin teslim olmasını isteyen sözlü bir bildiridir. Deklarasyona karşı yapılan basın toplantısının başında Japon Başbakanı Kantaro Suziki yer alıyordu. Açıklaması ise deklarasyona yönelik politikanın “Mokatsu” olacağı şeklindeydi. “Mokatsu” hem “mesajın alındığı ve değerlendirildiği” anlamını taşırken, hem de “görmezden gelmek” anlamını taşımaktadır. Maalesef ABD Başkanı Truman’a tercümanlar tarafından verilen anlamı ikinci seçenektir. Bu hata, Hiroşima ve Nagazaki’ye Atom bombası atılmasına ve en az 250 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştur.
2. Yanlışlıkla Keşfedilen Yeni Dünya
Kristof Kolomb için problem dünyanın şeklinden ziyade geçmeyi planladığı okyanusun büyüklüğüdür. Kristof Kolomb, 1492’de Hint Adaları’nın İspanya’dan batıya doğru yola çıkıldığında, Japonya’dan 3.000 milden daha az uzakta olduğunu düşünmüştür. Ancak Kolomb’un bu hesaplaması hatalıdır ve Japonya, İspanya’dan 3.000 değil, yaklaşık 12.000 mil uzaklıktadır. Hata sonunda Kristof Kolomb, Hint Adaları olduğuna inandığı Karayipler’e ulaşmıştır. Ancak Kolomb Asya’ya ulaştığı konusunda ısrarcı olmuştur ve Amerika’yı keşfettiğini kabul etmemiştir. İronik olarak, Kolomb tarafından keşfedilen Yeni Dünya, başka bir İtalyan kaşif Amerigo Vespucci’nin adını almıştır.
3. Hata Sonucu Ortaya Çıkan Penisilin
Alexander Fleming, İskoç asıllı doktor, farmakolog ve mikrobiyologdur. 1928’e kadar en büyük kariyer başarısı enzimler üzerine araştırma yapmaktı. Fleming, soğuk algınlığı yaşadığı bir gün Petri kabına bıraktığı salyasını masasında unuttu ve iki haftalık bir tatile çıktı. Döndüğünde Petri kabının küf kolonileriyle dolu olduğunu gördü. Sonrasında yaptığı incelemelerde bu küfün zatürre, menenjit, difteri, bel soğukluğu ve daha birçok hastalığa neden olan sayısız patojene karşı etkili olduğunu keşfetti. Sonucunda tarihin akışını değiştiren böyle ufak hatalar ile tıbbi bakımdan devrim yaratacak antibiyotik de tesadüfen keşfedilmiş oldu.
4. Amerikan Devrimini Değiştiren Not
Amerikan Devrimi; Kuzey Amerika kolonilerin Büyük Britanya güçlerine karşı girdiği bağımsızlık mücadelesidir. 1776’nın son dönemlerinde kolonilerin bağımsızlık çabaları pek iyi gitmiyordu. Bu nedenle George Washingthon(Amerikan kuvvetler zincirinin lideri) hızlı bir zafer kazanmak ve güveni yeniden oluşturmak için sürpriz bir baskın planladı. Rakip komutanın Amerikalıların neyin peşinde olduğu konusunda kendisini uyaran notu okumaması ona yardımcı olan bir hata oldu. Büyük Britanya güçleri, böyle bir baskını beklemedikleri için ağır bir yenilgi aldılar. Bu olay da tarihin sonucunu ve akışını değiştiren ufak bir hata sebebiyle sonuç bulmuş oldu.
5. Napolyon’un Yanlış Yolu Seçmesi
Napolyon Bonapart(Fransız asker, politikacı ve Fransa İmparatoru), Rusya işgali için düzenlediği seferinde barış görüşmeleri için ordusunu geri çekmek durumunda kalmıştı. Ancak ordusu geri çekilirken, Napolyon’un hatalı yolu seçmesi ile kışa ve soğuk havaya yakalandılar. Napolyon’un rota seçiminde iki seçeneği vardı. Ancak seçtiği rota şiddetli kış fırtınalarına ev sahipliği yapıyordu. Öte yandan seçebileceği diğer rota aynı yıl çok az kar görmüştü. Napolyon’un hatalı tercihinden dolayı ordusunun bir kısmı açlıktan ve soğuktan donarak öldü. Napolyon’un bu tercihi, sonucunda tarihin akışını değiştiren ufak ve gözden kaçan hatalar için güzel bir örnektir.
6. Yanlış Anlaşılma İle Yıkılan Duvar
Berlin Duvarı; Doğu ve Batı Almanya vatandaşlarını ayıran, 46 kilometre uzunluğunda bir duvardır. Doğu Almanya hükümetinin sözcü olan Günter Schabowski, Doğu ve Batı Almanya arasında ki yeni seyahat düzenlemelerini kapsayacak bir basın toplantısında görevlendirilmişti. Schabowski, toplantı öncesi konuşma taslağını inceleyecek vakti bulamamıştı. Toplantı esnasında Batı Almanya’ya yapılacak seyahatlerin “hemen” serbest olacağını dile getirmişti. Ancak bu yenilik daha sonra yürürlüğe girecekti. Günter Schabowski’nin açıklama yaptığı gece yaklaşık 20 bin insan duvarı geçti ve Berlin Duvarının yıkımına giden süreç başlamış oldu.
7. Ondalık Bir Noktanın Yanlış Yeri
1870 yılında Alman bilim adamı Erich von Wolf, sebzelerdeki demir miktarı üzerine bir araştırma yürütüyordu. Bu sebzelerden birisi de ıspanaktı. Wolf, Ispanağın 100 gramında 3,5 miligram demir içeriğine sahip olduğunu keşfetti. Ancak bulgularını düzenlerken bir ondalık basamağı yanlış yere yerleştirdi. Yanlış yere getirilen noktanın neticesinde ıspanak, 100 gramında 35 miligram demire sahip oldu. Bu hata 1937 yılında düzeltildi. Ancak o döneme kadar hepimizin bildiği Temel Reis ve ıspanağın gücü ikonikleşmişti. Bugün bile ıspanak, çocuklar için “güç” gıdası olarak gösterilmektedir. Bu yüzden ıspanak ve çılgın hikayesi efsaneleşmiştir.
8. Tarifi Yanlışlıkla Bulunan Coca-Cola
ABD iç savaşında gazi olmuş bir asker olan John Doc Pemberton; acılarını dindirmek için morfine yönelmiş ve bir bağımlılık kazanmıştı. Bu yüzden bağımlılığını yok edecek ve ağrılarına çözüm olacak bir şey aramaya başlamıştı. Pemberton kendine ait eczanesinde çalışmalar yürütürken, “Fransız Koka Şarabı” içeceğini ortaya çıkarmıştı. Ona göre bu ilaç her türlü tedavide kullanılabilirdi. Dahası bu şurup, dönemin saygın tıp insanları tarafından da onay aldı. Ancak şans eseri bir kazada, laboratuvar asistanı şurubu karbonatlı su ile karıştırdı ve Coca-Cola’nın ilk versiyonu ortaya çıkmış oldu. İlaç hastalıkları tedavi etmedi ama alkolsüz içecek endüstrisinde kendine bir krallık kurdu.
9. Dünya’yı Savaşa Sürükleyen Hata
Saraybosna’ya gezi için gelen Avusturya-Macaristan veliahdı Arşidük Franz Ferdinand ve eşi Arşidüşes Sophie’ye planlı bir pusu kurulmuştu. Teröristlerden birisi olan Princeps, şehir merkezinde Ferdinand ve eşini öldürmek için bekliyordu ancak kendisine yanlış bilgi verilmişti. Ferdinand’ın arabasının, Princeps’in beklediği alana uğraması planlanmamıştı bile. Ancak Ferdinand’ın şoförü yolu karıştırdı. Princeps, tam da beklediği yolda Ferdinand’ı ve eşini gördü. Kurbanlarının üzerine tüm mermiyi boşalttı ve 1. Dünya Savaşı fitillenmiş oldu. Şoförün anlık hatası sonucunda veya akışında tarihi değiştiren ufak hatalar arasında belki de en yıkıcı hadise olarak adını yazdırdı.
10. Saat Farkının Unutulması
Amerika Birleşik Devletleri; Küba’da, Fidel Castro’nun hükumetini devirmek için birkaç girişimde bulundu. En önemli çaba, Kennedy yönetimi altında gerçekleşen Domuzlar Körfezi İstilası’ydı. Amerikalılar, 17 Nisan 1961’de, yaklaşık 1.200 askeri, hava desteğiyle desteklenmesi gereken bir güçle Küba kıyılarına çıkardı. Altı adet B-26 uçağı, Hava Kuvvetleri onları Nikaragua’dan Küba’ya gönderirken bir saatlik zaman dilimi farkını dikkate almayı unuttuğu için destek güçleri olmadan Küba’ya ulaştı. Olay, tam bir başarısızlıktı ve ABD ile Küba arasındaki gerilimi büyük ölçüde arttırdı. Bu yanlışlık ise tarihe adını büyük harflerle yazdırmış Küba Füze Krizi ile sonuçlandı.
tebrikler, çok bilgilendirici ve okuması keyifli bir çalışma ????????????
Teşekkür ederim çok güzel bir çalışma olmuş. Çok beğendim. Başarıların daim olsun inşallah…
Tebrikler! Başarılarının devamını diliyorum. Seni çok seviyoruz❤️????
Tebrikler ????????????