Sinüzit Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

4 dk okuma süresi


Sağlıklı bir yaşamı kim istemez ki! Mutlu bir hayat için olmazsa olmazımızdır. Fakat her şeye rağmen bazı durumlarda vücudumuz birçok sorunla karşı karşıya kalabiliyor. Çeşitli etkenler ile birlikte maalesef hastalık kaçınılmaz oluyor. Özellikle kış aylarında en sık görülen hastalıklardan olan sinüzit ise, yaşam kalitenizi yüksek ölçüde düşürebiliyor. Hastanın sesine dahi etki eden bu hastalığı tabi ki de yenmek mümkün. Sadece biraz daha kendinize dikkat ederek, sinüzit hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler konusunda gerekli tedbirleri alarak bu problemden kısa sürede kurtulabilirsiniz. Öncelikle sinüzit nedir bunu öğrenelim ve daha sonrasında da tedavi şekillerine kısaca göz atalım.

1. Sinüzit Nedir?

Sinüzit Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sinüsler, göz ve burun etrafındaki boşluklardır. İçi solunum yolu hücreleri ile döşeli olan boşluklardır. Bu boşluklar soluduğumuz havayı ısıtıp, nemlendirirler. Aynı zamanda yabancı olan partikülleri de tutarlar. Kendi içerisinde mukus salgılayarak bakterileri tutup çoğalmasını önlerler. Bu boşlukların içerisinde burunun içine doğru açılan kanalların tıkanması ile iltihap oluşur. İşte bu olaya sinüzit adı verilir. Sinüs boşluklarının viral, bakteriyel veya mantar gibi etkenler aracılığı ile iltihaplanması sinüziti oluşturur. Oluşan sinüzit ile birlikte de maalesef hastalık başlamış olur.

2. Sinüzit Neden Olur?

Sinüzit Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Aslında sinüzitin oluşmasının birçok sebebi vardır. Bağışıklık sistemi düşüklüğü, burun eğriliği, geniz eti, kistik fibrozis, çok kuvvetli sümkürme gibi. Burun içerinde bulunan polip veya tümörler, burunun anatomik anormalliği, diş enfeksiyonları, burun içerisindeki herhangi bir yabancı cisim sinüzite neden olur. Soğuk havalarda başı soğuğa karşı korumamak gibi etkenler de sinüzite zemin hazırlamaktadır. Ayrıca sürekli su altında kalan yüzücülerde de sinüzit gelişebilir. Buna göre bedeni tanıyarak önlem alındığı takdirde sinüzit oluşumu engellenebilir.

3. Akut Sinüzit Nedir?

Sinüzit Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Akut sinüzit genelde grip veya nezle gibi bir üst yolunum yolu enfeksiyonun hemen arkasından görülür. En sık belirtileri ise; ateş, geniz akıntısı, sarı ve yeşil renkte burun akıntısı, burun tıkanıklığı, geceleri boy gösteren ve uykunuzu mahveden tahrişli öksürük, yüksek şiddette baş ağrısı gibi. Bazı durumlarda akut sinüzit göz çevresinde enfeksiyona neden olabilir. Yani çok da hafife alınabilecek bir olaydan bahsetmiyoruz. Maalesef, zaman ile daha fazla rahatsız hissetmenize neden olacak ve günlük rutin hayatınızı etkileyecektir.

4. Akut Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?

Sinüzit Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Akut sinüzitin tanısı fizik muayene yolu koyulur. Bazı durumlarda radyolojiden de yardım alınabilir. Bazı vakalar çok ağır ve tedaviye cevap vermeyen türden olabilir. Böyle durumlarda ise sinüs aspirasyonu yapılmaktadır. Aspirasyon ile sinüs kanallarında açılma meydana gelir. Eğer hastanın alerjisi var ise antialerjik ilaçlar tedaviye eklenir. Bu durum büyük bir rahatlama sağlayacaktır. Bunun dışında akut sinüzitte genelde hastaya uygun antibiyotikler, ağrı kesiciler ve burun spreyleri verilir. Birkaç gün içerisinde iyileşme görülür.

5. Kronik Sinüzit Nedir?

Sinüzit Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hayatı tamamen olumsuza çeviren berbat bir hastalıktan bahsediyoruz. En az 12 hafta sürüyor maalesef. Koku almada zayıflık, burun tıkanıklığı, geniz ve burun akıntısı, yüzde basınç ile birlikte aşırı bir ağrı ile kronik bir rahatsızlık. Bedende sürekli olan yorgunluk ise cabası maalesef. Tanısı sinüs endoskopisi veya sinüs tomografisi ile konulur. Enfeksiyonun yanı sıra kronikleşen sinüzitte, burun içi yapısal anormallikler, tümörler ve polipler de eşlik edebilir. Bu durum da çok da ağır bir şekilde yaşama işaret ediyor maalesef. Önlem alınması ve tedavi edilmesi büyük rahatlama sağlar.

6. Kronik Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?

Sinüzit Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yaşam konforunu çok fazla bozan kronik sinüzitte nedene yönelik olarak tedavi yapılır. Asla ama asla ihmal edilmemesi gereklidir. Her şeye rağmen bazen bazı hastalarda tedavi cevap vermeyebilir. İlaç tedavisinin her ne kadar yeterli olacağı düşünülse de kronik sinüzit çoğu hastada kalıcı olabiliyor. Bu durumda ise cerrahi müdahaleler ile iyileşme sağlanır. Çok kısa sürerek yapılan müdahale ile rahatlama sağlanıyor. Üstelik erken taburcu olma gibi rahatlıkları da mevcut. Yani aslında çok da korkulacak bir olay söz konusu değil.

7. Cerrahi İşlemden Sonra Sinüzit Tekrar Eder mi?

Sinüzit Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Maalesef böyle bir ihtimal bulunmaktadır. Eğer çok ağır bir nazal alerji var ise sinüzit ameliyat olunmasına rağmen tekrarlayabilir. Bunun yanında hasta ilaç tedavisi ile takip edilmez ise de sinüzit tekrar ortaya çıkabilir. Yani bu durumda alerjinin hafife alınmaması gerektiğinin göstergesidir. Sonuçta sinüziti tetikleyen bir rahatsızlık da olduğu düşünülürse, öncelikle alerji tedavisi olunması çok daha sağlıklı olacaktır. Daha sonra eğer sinüzit oluşmuş ve nazal alerji ile de pekişmişse ona göre uzman tarafından bir tedavi ve cerrahi işlem yapılması yeterli olacaktır. Önemli olan tekrarlamaması adına sonrasında daha dikkatli olmaktır.

8. Sinüzite Ne İyi Gelir?

Sinüzit Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bazı pratik ve doğal yöntemler ile de sinüziti rahatlatmak mümkündür. Bunlar arasında en bilindik olanı acı biberli bir yemek olabilir. Eğer midenizde sorununuz yok ise acı biber sayesinde tıkanan sinüsleriniz açılacaktır. Acının aynı zamanda ağrı kesici özelliği de göz önüne alınınca es geçememek bizce de iyi olacaktır. Sarımsak tüketmek de aynı etkiyi gösterecektir. Sarımsağın antioksidan özelliği solunum yolunda olan hastalıkların geçmesine yardımcı olacaktır. İyi gelen bir diğer bitki ise zencefildir. Özellikle sinüzitten kaynaklı olan o berbat baş ağrısını giderecektir.

9. Tuzlu Su Sinüziti Hafifletir mi?

Sinüzit Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Burununuz tıkandığı zamanlarda ve nefes alışınız değiştiğinde tuzlu su yardımı ile sinüzitinizi rahatlamanız mümkündür. Aslında bir nevi burun spreyi görevi görmektedir. Tedavi etmez fakat geçici de olsa nefes almanız düzelecektir. Hem de kimyasal yerine doğal yola başvurmuş olacaksınız. Bir diğer doğal bir yol ise buhar solumaktır. Sadece 20 dk süre ile başınıza havlu geçirerek soluyacağınız buhar burun tıkanıklığınızı anında geçirecektir. Yani aslında bireylerin evde uygulayabilecekleri basit işlemler yardımı ile sinüzit hastalığı hakkında bilinmesi gerekenlere dikkat ederek yaşam kalitesini arttırması mümkün. Daha ne olsun!

10. Sinüzitte Balon Tedavisi Nedir ve Etkili midir?

Sinüzit Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Balon sinoplasti yöntemi günümüzde sinüzitte en çok kullanılan yöntemlerden biridir ve ciddi bir rahatlama sağlamaktadır. Ameliyat sırasında balon, sinüs kanalında iken şişirilir ve bu sayede oluşan dokular balonun yaptığı basınç ile açılır. Böylece sinüs içerisindeki iltihaplı salgılar dışarı atılmış olur. Bu yöntemin en büyük avantajı da operasyon esnasında herhangi bir kesi atılmaması ve hastanede yatılmasına bile gerek olmamasıdır. Çok kısa sürede balon tedavisi ile sinüzite elveda demeniz mümkündür.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
7
Beğen
Mutlu Mutlu
2
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
3
Üzgün
Olamaz Olamaz
1
Olamaz
Kızgın Kızgın
1
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
2
İlginç

Yorum bırak