1. Anasayfa
  2. Sinema

Oyuncu Olmak İsteyenlere 10 Altın Öneri


0

En eski çağlara uzanan oyunculuk mesleği günümüze gelene kadar pek çok evrim geçirmiştir. Eskiden daha farklı amaçlara hizmet etse de yöntem ve sonuç olarak hala aynı temeller üzerinde duruyor. Eğer ki, ‘ben masa başı elemanı ya da ticaret adamı değilim, benim yerim sahne diyorsanız’ farklı karakterlere bürünmeyi seviyorsunuz demektir. Oyunculuk düzenli ve toplumda oturmuş bir meslek değil tamamen yaşam biçiminiz olacak bir meslektir. Hangi yaşta veya nerede olursanız olun tutkunuzun peşinden giderek oyuncu olabilirsiniz. Oyunculuğa yükselmek için yeteneğiniz ve isteğiniz olduğu kadar bir çalışma planınızda da olmalıdır. Bu yazımızda oyuncu olmak isteyenlere yardımcı olacak yol gösterici 10 altın öneri ile karşınızdayız. Bu önerileri dikkate alarak oyunculuk kariyerinize doğru ilerleyebilirsiniz!

1. Gözlemleyin

Oyuncu Olmak İsteyenlere 10 Altın Öneri

Sahne veya beyaz perde hayatın farklı bakış açılarının yansımasıdır. Bu nedenle en çok hayatı gözlemleyerek karakter dağarcığınızı geliştirebilirsiniz. Her insan her olaya aynı tepkiyi vermez ve siz bunları gözlemleyerek benliğinize kaydedebilirsiniz. Bir aşçı ya da avukat, soğukkanlı ya da tez canlı biri, bir anne ya da bir dede… Gün içinde gördükleriniz sizin için birer karakter olmalı ve onların nasıl mutlu oldukları, nasıl sinirlendikleri ruhsal veya fiziksel sorunları gibi özelliklerini gözlemlemelisiniz. Daha sonra birikimlerinizi canlandıracağınız bir karakterde doğrudan veya karaktere göre harmanlayarak kullanabilirsiniz.

2. Merak Edin

Oyuncu Olmak İsteyenlere 10 Altın Öneri

Oyunculuk; ister sinema, ister televizyon isterse tiyatro olsun insanlara diğer insanları anlatan bir meslektir. Bu nedenle her kesim hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Oyunculuk sanatla iç içe bir meslek olduğundan sanat ile ilgili gelişmelerden daima haberdar olmalısınız. Diğer sanat dallarıyla da ilgilenmenizin oyunculuğunuza büyük etkisi olacaktır. Bunların dışında birçok mesleği, olayı araştırın ve özellikle genel kültürünüzü yüksek tutun. Çünkü farklı karakterleri canlandırmak sizin o kişiliğe bürünmeniz ve farklı olayların içinde yer almanız demektir. Merakınız sizi araştırma ve öğrenmeye teşvik ettikçe bilginiz ve tecrübeniz de artacaktır.

3. Eğitim Alın

Oyuncu Olmak İsteyenlere 10 Altın Öneri

Toplumun ayrılmaz bir parçası olması gereken eğitimin, her meslek gibi oyunculukta da yeri büyüktür. Oyuncu olmak isteyenler için yetenek tek başına yeterli bir faktör değildir. Oyunculuk eğitimi için konservatuara giderek bu işi okulundan öğrenmek en iyisidir. Fakat bu eğitimi desteklemek isteyenler veya eğitim imkanını bulamayanlar için farklı kaynaklarda yardımcı olabilir. Oyunculuk teknikleri, yaratıcı drama, kamera önü oyunculuğu, metod oyunculuğu gibi konularda kitaplardan veya videolardan kendinizi beslemelisiniz. Böylece terimlere aşina olarak oyunculuk kariyerinize daha yakın bir yerde durursunuz. Eğitim her zaman sizi diğerlerinden bir adım öne çıkarır. Sadece okuyarak veya izleyerek değil kendiniz de bunları uygulayarak pekiştirebilirsiniz.

4. Portfolyo Hazırlayın

Oyuncu Olmak İsteyenlere 10 Altın Öneri

Portfolyo sanatçı ve tasarımcıların bütün işlerini bir araya topladığı bir tanıtım şeklidir. Portfolyonun sahibi için katalog veya broşür niteliği görür ve yeteneğini, kapasitesini göstermesini sağlayarak kendisine iş bulmasına yardımcı olur. Çalışmalar iki boyutlu da olabilir üç boyutlu da ya da oyunculuk gibi hayatın içinden de olabilir. Oyunculuk için portfolyo olarak kendi videolarınızı oluşturabilirsiniz. Doğaçlama veya sevdiğiniz filmlerden bazı sahneleri benzer arkadaşlarınız ile reprodüksiyonlar düzenleyerek yapabilirsiniz. Bunun dışında kısa film yarışmalarına katılarak da portfolyonuzu genişletebilir ve görünürlüğünüzü sağlayabilirsiniz. Oyunculuk adı altında çalışmalar yapmak sizin belli kişiler tarafından fark edilmenizi sağlayacaktır. İlk başlarda tiyatro veya yardımcı oyunculuk gibi adınızın geçebileceği yerlerde seçmelere katılarak ilerleyebilirsiniz.

5. Sıkı Çalışın

Oyuncu Olmak İsteyenlere 10 Altın Öneri

Eğer oyuncu olmaya tam anlamıyla karar verdiyseniz ve eğitimlerinizde başarılı olduysanız kendinizi sahnelere atma zamanı gelmiş demektir. İlk başta çekincelerinizin olması sizi yıldırmasın. Uygun olduğunuzu düşündüğünüz rollere başvurarak çalışmaya başlayıp işin içine girmeye çalışın. Bir nevi eğitimden sonraki staj gibi kendinizi gerçek dünyada uygulamalı olarak yetiştirin. Ne kadar çok karakter canlandırırsanız o kadar çok tecrübe kazanır ve kadrajlara alışırsınız. Sadece kamera önünde değil kamera arkasında da çalışarak oyunculuğun mutfağını da öğrenmeye çalışın. Oyunculuk sadece kamera önünde değil aynı zamanda alt metinlerde de yer alır. Tiyatrolarda ya da setlerde arka kısımlarda çalışarak kostümlerden, makyaja, çekim hazırlıklarından provalara kadar çalışma tekniklerine hakim olursunuz.

6. Diksiyonunuza Dikkat Edin

Oyuncu Olmak İsteyenlere 10 Altın Öneri

Oyuncuların materyalleri bedenleri, konuşmaları ve mimikleridir. Eğer amacınız sadece ünlü olmak değil gerçek bir sanatçı olmaksa konuşma ve ses konusunda da kendinizi geliştirmelisiniz. Oyuncuların eğitimlerinde şan derslerinin olmasının sebeplerinden biri de nefeslerini ayarlayabilmek ve karakterin ruh haline uygun ses tonları ile konuşmaktır. Kendinizi diksiyon konusunda ilerletmek sizin hayat kalitenizi arttıracağı gibi oyunculuk kalitenize çok daha büyük katkısı olacaktır. Çünkü doğru ve güzel konuşamayan kimse oyunculuk için uygun değildir. Rol yapmak diksiyon ve ses kontrolünden ayrı düşünülemez. 10 altın öneri içinde yer alan diksiyon eğitimine önem verildiğinde oyuncu olmak isteyenlere çok faydalı olacak ve ileriye taşıyacaktır.

7. Okuyun

Oyuncu Olmak İsteyenlere 10 Altın Öneri

Okumak bilgi ve eğitim yönüyle size katkı sağlarken aynı zamanda diksiyonunuzu ve kelime dağarcığınızı da geliştirir. Okudukça; cümle kurmada, kelimeleri kullanmada daha rahat olduğunuzu fark edeceksiniz. Bu da size daha düzgün bir konuşma özelliği katacaktır. Kitaplardaki karakterlerin ruh hallerinin anlatılış biçimlerine, betimlemelere dikkat ederek doğaçlama ve karakter yorumlarınız için dayanaklar bulmuş olacaksınız. Kitap okumak hafızanızı geliştirirken genel kültürünüzün de artmasını sağlayacaktır. Bir oyuncu olarak sadece kitap veya dergileri değil filmlerin, sahnelenmiş oyunların senaryolarını bularak okuyabilirsiniz. Çünkü zaten oyunculuk mesleğiniz boyunca senaryolar hayatınızın bir parçası olacak.

8. Yabancı Diller Öğrenin

Oyuncu Olmak İsteyenlere 10 Altın Öneri

Yabancı dil artık hemen hemen her meslek için olmazsa olmaz durumlardan biri haline geldi. Oyunculuk için ise daha büyük bir öneme sahiptir. Farklı yabancı diller bilmek oyunculuk yeteneğinize katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda başka bir dil öğrenmek başka kültürleri de öğrenmek demektir. Bu sayede hem gözlem hem araştırma yaparak karakter belleğinizi doldurabilirsiniz. Oyunculuk her sanat dalında olduğu gibi bir iletişim şeklidir. Yabancı dilinizi geliştirmek diğer iletişim şekillerine adapte olmanızı ve farklı sesleri, vurgulamaları öğrenmenizi sağlar.

9. Beden Dilinizi Konuşturun

Oyuncu Olmak İsteyenlere 10 Altın Öneri

Bedeninizi doğru şekilde kontrol etmek bir oyuncu olarak görevinizdir. Oyuncu jest ve mimiklerini gerekli yerlerde kullanmasını bilmelidir. Ne abartılı ne de çok az olmalıdır. Bunu karakterin ruh yapısına ve olaylara verdiği tepkiye göre belirlemeniz gerekir. Yani karakterinizle bir olarak onu çok iyi tanımalı ve o olmalısınız. Beden dili, bir oyuncu için sahnenin ruh halini izleyiciye aktaran en büyük yeteneği olmalıdır. Vücut ve yüz hareketleriniz ile izleyiciye mesajlar ileterek repliklerinizi desteklemiş olursunuz. Yapılan veya yapılmayan hareketlerle duygu aktarımını sağlarsınız. Bir şeyi abartılı el kol hareketleriyle veya sadece gözlerinizle de anlatabilirsiniz. Beden dili eğitimi alarak kendinizi oyunculukta bir üst düzeye çıkarabilirsiniz.

10. Sabırlı Olun

Oyuncu Olmak İsteyenlere 10 Altın Öneri

Oyunculuk isteğinizi uygulamaya döktüğünüzde birçok zorlukla karşılaşacaksınız. Eleştirilerle, reddedilmelerle, seçilmeyişlerle veya haksızlıklarla karşılaşacaksınız. Ama bu sizin asla hevesinizi kırmasın ve yolunuzdan döndürmesin. Azimli olun, çalışmaya, ilerlemeye ve kendinizi geliştirmeye devam edin. Eleştirileri, yorumları dikkate alın ama başka fikirlere göre değil, fikirleri değerlendirerek ilerleyin. Oyuncu olmak ve başka karakterlere hayat vermek isteyenlere 10 altın öneri içinde en çok parlayanı sabırlı olmanız olacaktır. Yavaş ve emin adımlarla yürüdükçe yolun sonunda amacınıza ulaşmış olacaksınız.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim