Kaliteli Bir Yazar Olmak İçin 10 Tavsiye

Hayal gücü zengin, anlatacak hikayeleri olan veya yaşadıklarını kağıda dökmekte zorlanmayan insanlar eninde sonunda alır kalemi eline. Yazar olmak; duyguları, düşünceleri, anıları kağıda geçirme yetisi doğuştan gelen bir özellik olabilir. Fakat bu özelliği beslemek ve ileriye taşımak bizim elimizdedir. Çeşitli yöntemlerle kaleminizi güçlendirebilir, yazım sürecinde karşınıza çıkan zorluklarla daha kolay baş edebilirsiniz. Bazen de sizlere yol gösterecek birilerinin varlığına ya da rehber olacak bilgilere ihtiyaç duyabilirsiniz. dergiCE olarak, kaliteli bir yazar olmak için 10 tavsiye listesini sizler için derledik.

1. Okumadan Yazılmaz

Yazar Olmak İçin 10 Tavsiye

Kaliteli bir yazar olmak istiyorsanız daima okumalı, farklı kalemleri görmeli, farklı hayatlardan haberdar olmalısınız. Böylece kelime dağarcığınız ve üslubunuz gelişir, size neyin ilham verdiğini ya da nelerden kaçınacağınızı anlarsınız. Usta yazarların eserlerini okuyarak onların bu işte nasıl ustalaştığını anlamanız mümkün. Çeşitli yazarlardan topladığınız birbirinden farklı anlatılar kendi eserinizin yapıtaşlarını oluşturur. Kaliteli bir yazar olmak isteyen kitap okumayı bırakmamalı, benim işim yazmak diyerek işin içinden çıkmamalıdır. Favori yazarlarınız daima olmalı, onlardan ilham almayı sürdürmelisiniz.

2. Gözlemci ve Tanık Ol

Bir Yazar Olmak İçin 10 Tavsiye

Bir yazar daima çevresini ve kendisini gözlemlemelidir. Dünyada, ülkesinde, toplumsal yaşamda neler olup bittiğine tanık olan kişi, insanlara aktarmak istediklerinde daha bilinçli bir hal alır. Gözlem yeteneği sayesinde yol gösterici konumuna gelir. Çünkü onu okuyan herkes eserlerinde kendinden bir şeyler bulur. Hayattan topladığı malzemeler ile yazmaya koyulan kişi daha çok insana dokunur ve daha çok okuyucuya erişir. Eğer yazı yazmakta zorlanan biriyseniz, dışarı çıkın ve insanları gözlemleyin. Onların davranışları, sözleri, tepkileri sizin kaynağınız olur. Böylelikle yazı yazma sürecinizi hızlandırırsınız.

3. İnsanları Dinle

Bir Yazar Olmak İçin 10 Tavsiye

İnsanları dinlemek yetenek ister. Kaliteli bir yazar da bu yeteneğe sahip olmalıdır. Dinleme becerisi kişilerarası iletişimi güçlendiren en değerli şeydir. Yazar olmayı hayal edenler için, insanlardan duyduğunuz hikayeler, onların yaşadıkları ya da karşılaştıkları zorluklar sizin gelecek eserinizin kaynağını oluşturabilir. Dinlediklerinizden yola çıkarak yeni bir yazı yolculuğuna çıkabilirsiniz. Fakat sabırlı olmakta da fayda var. Karşınızdaki kişinin aktardığı mesaja saygı duymalısınız. Ön yargılarınızdan arınmış bir biçimde dinlemelisimiz. Göz teması kurmak çok önemlidir. İyi bir dinleyici olup çevrenizin sesine kulak verin.

4. Sabır ve Emek

Bir Yazar Olmak İçin 10 Tavsiye

İyi bir konu bulmak kolaydır. Zor olan o konuyu doğru ve özgün bir teknikle hayata geçirip okurun beğenisine sunmaktır. Bu da sabır ve emek ister. Emek verilmeden, zaman harcanmadan yapılan işin değeri azalır. Aklıma ne gelirse, dağınık bir şekilde yazayım okuyucu almak istediğini alsın demek o yazının özensiz olduğunu, emek verilmediğini gösterir. Sabırla, ince ince işlenen yazılar onun değerini arttıracaktır. Kaliteli yazar olmak isteyen birisi, güzel şeylerin zamanla kazanıldığının farkındadır. Sabır ve emek, sizinle yürüyen iki yol arkadaşı gibidir. Bu arkadaşları daima yanınızda tutmalısınız.

5. Meselen Ne?

Yazar Olmak İçin 10 Tavsiye

Kaliteli yazar olmak isteyen biri önce kendini keşfetmelidir. Yetkin olduğu meselelerin farkına varmalı, buna göre yazmalıdır. Aktarmak istediği şeyler olmalıdır. Ancak böyle yaparsa okuyucuya ulaştırmak istedikleri bir anlam ifade eder. Okuyucuda karşılık bulur. Bilginizin olmadığı bir dünyaya atlamak, o dünyada debelenip durmanıza neden olur. Önce sevdiğiniz, ilginizin olduğu konuları seçin veya sorun olarak gördüğünüz konulara odaklanın. Temanızı oluşturun. Bu tema üzerinde ilerleyin. Daha sonra elde ettiğiniz bilgi birikimiyle yazmaya girişin. Bilmediğiniz şeyler hakkında yazmayın.

6. Eleştirilere Kulak Ver

Kaliteli Bir Yazar Olmak İçin 10 Tavsiye

Kaliteli bir yazar eleştirilere kulak verir. İyi ya da kötü her fikir onun için önemli olmalıdır. Eleştiriler de bir görüştür. Yazarı kötüleme, onu aşağı çekme amacı taşımaz. Yazdıklarınız da herkes tarafından beğenilmek zorunda değildir. Zaten kaliteli bir yazar, herkesin beğenisini kazanmak için yazmamalıdır. Önemli olan yapıcı eleştirileri dikkate alıp, size kazandıracaklarını hesaplamaktır. Çevrenizdeki insanlara yazdıklarınızı okutmalı, görüşlerini dinlemelisiniz. Eleştiriler, sizi hedeflerinize ulaştıran yol göstericilerdir. Onlarla beslenmelisiniz. Zamanla eksik yanlarınızın azaldığını, yazma tekniğinizin geliştiğini göreceksiniz.

7. Gezmeyi Sev

Yazar Olmak İçin 10 Tavsiye

Çok okuyarak bilmek mümkün olabilir. Fakat gezmeyi, yeni yerler, kültürler ve insanlar görmeyi severseniz bilgileri yerinden alırsınız. Gezdiğiniz yerler yazmak istediğinizde size rehberlik eder. Hikayelerinizde mekan arayışı içinde olursanız karşınızda belirirler. Belki de keşfettiğiniz bir müze gösterecekleriyle sizi yeni romanınıza hazırlar. Gezdikçe yeni insanlarla tanışır, ilham kaynaklarınızı arttırısınız. Yazınızın ya da kitabınızın içeriğine göre yurt içinde veya yurt dışında seyahatler düzenlemelisiniz. Bu seyahatler kaliteli bir yazar olma yolunda sizi geliştirecektir.

8. Araştırmaktan Vazgeçme

Kaliteli Bir Yazar Olmak İçin 10 Tavsiye

Kaliteli bir yazar olmak isteyen araştırmaktan ve yeni bilgiler öğrenmekten yorulmamalıdır. Kişinin öğrendiği şeyler onun yazarlık hazinesini güçlendirir. Yazı yazma sürecinde işini kolaylaştırır. Bu sayede okuyucuya kattıkları artar. Yapıtının içine birbirinden farklı, daha önce duyulmamış ögeleri ekleyen bir yazarın başarılı yakalaması kaçınılmazdır. Çünkü her insan, okuduklarından yeni bir şeyler öğrenmek ister. Kitapları kişisel gelişim amacıyla kullanan okuyucuların sayısı hiç de az değildir. Araştırmacı bir ruha sahip olan yazar, kendisini yenilerken okuyucularını da bu yeniliğe dahil eder.

9. Yaratıcı Ol

Kaliteli Bir Yazar Olmak İçin 10 Tavsiye

Sanat dallarında yaratıcı olmanın önemi büyüktür. Yaratıcılık bir sanatçının sahip olması gereken en değerli özelliktir. Yazarlar da yaratıcı ve özgün olmalıdır. Eğer kaleme alacağınız yazı edebiyatla ilgiliyse daha önce yazılmamış, değinilmemiş konuları ele almak farkınızı ortaya çıkarır. Taze bir gündemle okurlarınızın karşısına çıkmak onların da ufkunu açar. Sizden gelecek olan yeni yazılara daima hazır olurlar. Roman yazacaksanız bu roman ilginç konuları, mekanları, karakterleri barındırmalıdır. Böylelikle sıradanlıktan uzaklaşırsınız.  Kaliteli bir yazar olmak için yaratıcı yönünüzü besleyin.

10. Durmadan Yaz

Yazar Olmak İçin 10 Tavsiye

İyi bir yazar olmak için 10 tavsiye listemizin son maddesinde, disiplinli bir şekilde yazmak var. Duygularınızı, hayallerinizi, yaşadıklarınızı kağıda dökebilmek ve bunu sürekli hale getirmek için yazmaktan korkmamalısınız. Mesela iyi bir öykü yazmak için ilham perisinin gelmesini beklemeyin. Yazdıkça geliştiğinizin farkına varır, kaleminizin güçlendiğini hissedersiniz. Kısa notlar tutmaktan çekinmeyin. Çünkü o notlar zamanla bir denemeye, o denemeler de uzun hikayelere, romanlara dönüşebilir. Sevdiğiniz yazarların penceresinden bakmaktan da çekinmeyin. Onlara öykünerek kendi tekniğinizi bulmanız mümkün.

Mobil sürümden çık