İyi Bir Seslendirme Sanatçısı Olmak İçin İpuçları

4 dk okuma süresi


Seslendirme herhangi bir film veya dizinin diyaloğunun kaynak dilden istenen dile aktarılmasıdır. Seslendirme sanatçısı da herhangi bir karakter için sesini ödünç veren kişiye denir. Seslendirme sadece film ve dizilerde kullanılmaz. Günümüzde özellikle popülerliğini iyice arttıran animasyon sektöründe, radyo ve televizyon reklamlarında hatta kurumsal anlatılarda seslendirme sanatçılarına ihtiyaç duyulur. Bu içerikte sizlere iyi bir seslendirme ve dublaj sanatçısı olmak için ipuçları sıralandı. Keyifli okumalar!

1. Sesiniz Enstrümanınızdır

İyi Bir Seslendirme Sanatçısı Olmak İçin İpuçları

Bir seslendirme sanatçısının şüphesiz ki sahip olduğu en değerli enstrüman sesidir. Seslendirme sanatçıları için dış görünüş, hangi sahne malzemesini kullanılacağı gibi geleneksel oyunculara geçerli olan elementler geçersizdir. Bu da seslendirme sürecinin çok olduğu anlamına gelir. Deneyimlerinizi kullanıp sesinizin güçlü ve güçsüz yanlarını, sınırlarını öğrenmeye çalışın. Unutmayın ki seslendirme sanatçıları bir metni okuyarak ona yaşam sağlar. Bu yüzden sesinizi tanımak ve onun önemini bilmek iyi ve başarılı bir seslendirme sanatçısı olmak için en önemli ipuçları arasında bulunmaktadır.

2. Her Gün Yüksek Sesle Okuyun

İyi Bir Seslendirme Sanatçısı Olmak İçin İpuçları

Elinizden geldiğince her gün bir metni, senaryoyu, diyaloğu veya öyküyü yüksek sesle okuyun. Bu sayede tonlama, noktalama, nefes alma ve ritim konusunda bir fikir sahibi olacaksınız. Kendi tarzınızı bulmanın en basit yolu pratiktir. Bahsi geçen bu teknikler çıkmayı düşündüğünüz ya da çıktığınız bu yolda sizin temelinizi oluşturacak ve kısa zaman içerisinde kat ettiğiniz ilerleme özgüveninizi geliştirecektir. İyi ve başarılı bir seslendirme sanatçısı olmak için size verilen ipuçları arasında en elzem olanı şüphesiz ki her gün pratik yapmak ve içeriğine bakmaksızın bir şeyleri yüksek sesli olarak okumak yatmaktadır.

3. Tüm Teknikleri Öğrenin

İyi Bir Seslendirme Sanatçısı Olmak İçin İpuçları

Söz konusu seslendirme olduğu zaman alanyazında öğrenilmesi gereken pek çok farklı teknik bulunmaktadır. Nefes almayı, noktalamayı doğru telaffuz biçimlerini ve seslendirme için pek çok farklı diksiyon tekniği bulunduğu gibi, dil sürçmesini ve seslendirme sırasında oluşabilecek ufak kekemelikleri de engelleyen pek çok farklı egzersiz tekniği bulunmaktadır. Bunun dışında eğer seslendirilen medya bir dizi, animasyon ya da film ise kaynak dilde repliğe ayrılan sürenin hedef dilde de aynı olmasına dikkat etmek gerekir. Bu durum her ne kadar seslendirme sanatçısının değil de çevirmenin görevi olsa da seslendirme sanatçısının da bu durumdan haberdar olması gerekir.

4. Bol Bol Araştırın

İyi Bir Seslendirme Sanatçısı Olmak İçin İpuçları

Seslendirme sanatçılığı ile ilgili araştırma yapmayı asla bırakmayın ve her zaman pek çok farklı kaynaktan faydalanın. Eğer bir yerden eğitim alıyorsanız bile bir tek eğitim aldığınız kuruma bağlı kalmayın. Diğer seslendirme sanatçılarının kayıtlarını dinleyen ve meslek ile ilgili fikirlerini okuyun. Seslendirme sanatçılığı her ne kadar oldukça prestijli ve tatminkâr bir meslek olsa da kendinizi sürekli güncel tutmanız gerektiğini unutmayın. Türkiye özellikle dublaj seslendirme konusunda oldukça başarılı bir ülkedir. Geleceğe Dönüş serisindeki Marty McFly karakterini seslendiren Yekta Kopan ve Yüzüklerin Efendisi’ndeki Gandalf karakterini seslendiren İsmi Betil’in yorumlarını ve performanslarını dinleyin.

5. Senaryo Okuyun

İyi Bir Seslendirme Sanatçısı Olmak İçin İpuçları

Elinize bir senaryo geçtiği zaman mutlak suretle önce onu bir inceleyin. İncelemeniz bittikten sonra okuma esnasında sesinizi kaydedin ve kaydı geri dinlerken her cümleye, sözcüğe, heceye ve nüansa dikkat edin. Eğer duyulması gerektiği gibi değilse tekrarlayın. Asla kendinizi konforlu hissetmeyin ve dikkatini hep üst seviyede tutun. Eğer kendinizi başlangıç seviyesinde hissediyorsanız arkadaşlarınızdan kayıt ettiğiniz sesi dinlemesini ve size geri bildirimde bulunmasını rica edin. Zamanlamanın önemini, repliklerin hissini senaryoda bulunan duygu durumlara yansıtarak okumaya özen gösterin.

6. Evinize Ufak Bir Stüdyo Kurun

İyi Bir Seslendirme Sanatçısı Olmak İçin İpuçları

Seslendirme endüstrisinde sesinizi eğitmek tek başına asla yeterli değildir. İyi ve başarılı bir seslendirme sanatçısı olmak için gereken ipuçları arasında iyi bir ev stüdyosu çok önemlidir. Müşterileriniz sizden sesin olabildiğinde iyi kalitede olmasını isteyeceklerdir ve eğer bunu sağlayamazsanız iyi işlere başvurmakta büyük zorluk çekmeniz oldukça muhtemel. Günümüzde son kullanıcı ürünleri artık oldukça uygun fiyatlara temin edilebilmektedir. İyi bir ses kartı ve iyi bir mikrofonla ev stüdyosu yolculuğunuza başlayabilir gerektiği durumlarda akustiği arttırıcı, yankı önleyici ve ses izolasyonu sağlayan ekipmanlarla stüdyonuzu büyütebilirsiniz.

7. Ses Düzenlemeyi Öğrenin

İyi Bir Seslendirme Sanatçısı Olmak İçin İpuçları

Stüdyonuzu oluşturup sesinizi kaydettikten sonra bir sonraki aşamanız kayıt ettiğiniz sesi düzenlemek olacaktır. Bu nedenle herhangi bir ses düzenleme programında temel bilgilere erişim sağlamak oldukça önemlidir. Pek çok işveren kendi kayıt düzenlemesini yapabilen seslendirme sanatçısını tercih etmektedir. Seslendirme sanatçısı olarak kariyerinize başlamadan önce herhangi bir ses düzenleme programında biraz deneyim kazandığınızdan emin olun. Pek çok seslendirme sanatçısı kullanımının kolay olması ve ücretsiz olması sebebiyle dijital ses işlemleme yazılımı olarak Audacity’yi tercih etmektedir.

8. Profesyonel Bir Deneme Kaydı Yaratın

İyi Bir Seslendirme Sanatçısı Olmak İçin İpuçları

Pek çok işveren portfolyosu olan seslendirme sanatçılarını tercih etmektedir. Bunun için olabildiğince farklı türde deneme kayıtları yaratıp bunları hazırda tutmak sizin için oldukça faydalı olacaktır. Hizmetinizden faydalanmak isteyenler için sizin vitrininiz hazırlamış olduğunuz bu deneme kayıtlarıdır. İyi bir deneme kaydı için ilk etapta kendiniz olmanız, herhangi bir aksan olmadan kendi sesinizi olduğu gibi kullanmanız oldukça önemlidir. Bunun dışında eğer farklı türlerde içerikler için seslendirme yapmak istiyorsanız bu türler için de deneme kaydı yapmanız gerekir çünkü insanlara neyi yapabildiğinizi en net şekilde göstermeniz gerekir.

9. Sesinizi Tanıtın

İyi Bir Seslendirme Sanatçısı Olmak İçin İpuçları

Bir deneme kaydınızın olması çıktığınız bu uzun yolculuktaki erken basamaklardan biridir. Kayıttan sonra insanlara kendinizi ve kaydınızı dinlettirmeniz gerekir. Bulunabilir olmanız hayati önem taşır. Bu yüzden kendi web sitenizi açın ve ana akım sosyal medya sitelerinde profilinizi açın. Deneme kayıtlarınızı bu sitelerde paylaşabilir, oyuncu seçim ajanslarına gönderebilir ve serbest çalışma imkânı sağlayan ve iş başına ödeme yapan firmalar ile seslendirme sanatçılarını buluşturan web sitelerinden faydalanabilirsiniz. Bu web sitelerin arasında Jooble, Upwork, Glassdoor ve Proz bulunmakta olup söz konusu web sitelerin hepsi ücretsizdir.

10. Kendinizi Eğitmeyi Asla Bırakmayın

İyi Bir Seslendirme Sanatçısı Olmak İçin İpuçları

Seslendirme sektöründe trendler her zaman değişmektedir ve bir seslendirme sanatçısı olarak sizin bu trendleri aktif olarak takip etmeniz ve uyum sağlamanız gerekmektedir. İnternet üzerinden ilgili trendlerle ilgili bilgileri araştırmayı ve arkadaşlarınıza işiniz hakkındaki fikirlerini sormayı asla ihmal etmeyin. İnsanların, özellikle diğer seslendirme sanatçılarının fikirlerini dinlemek ve tavsiyelerini almak konusunda asla tereddüt etmeyin. Seslendirilen işleri dinleyin ve o işlerden bir şeyler öğrenmeye çalışın. Seslendirme endüstrisinin bir parçası olabilmek için çok çalışmanız gerektiğini ancak bunun karşılığının oldukça tatminkâr olduğunu aklınızdan çıkarmayın.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
62
Beğen
Mutlu Mutlu
41
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
37
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
1
Olamaz
Kızgın Kızgın
2
Kızgın
Komik Komik
2
Komik
İlginç İlginç
3
İlginç

Yorum bırak