1. Anasayfa
  2. Yaşam

Hayatınızı Organize Etmek İçin En Kolay Yöntemler


0

İnsana doğuştan verilen ilk sıfat aynı zamanda ilk sorumluluktur çocuk olmak. Ancak insan yaşadıkça sadece çocuk olmakla kalmayıp birçok sıfata daha sahip olur. Artık sadece çocuk değil, bir öğrenci, bir iş insanı hatta bir anne, baba olan insanoğlu, bu sıfatların getirdiği sorumlulukları bazen kontrol edemeyebilir. Çünkü her sıfat insana ayrı bir kılıf biçer. Peki insanların kendisine biçilenden ziyade kendi kimliği ya da kendine ait sorumlulukları da yok mudur? Elbette vardır. Şüphesiz ki kaliteli ve huzurlu bir yaşam sürmek insanın kendine olan daimi sorumluluğudur. Böyle bir yaşamı sizlere sunacak tek şey ise hayatı organize edebilme yeteneğidir. Biz de sizlere hayatınızı organize etmek için en kolay yöntemler listesini hazırladık. Bu yöntemleri bir alışkanlık haline getirerek, işleriniz ne kadar yoğun olursa olsun hayatınızı organize edebilirsiniz.

1. Zamanı Yönetin: Kanban Tekniği

​Hayatınızı Organize Etmek İçin En Kolay Yöntemler

Zaman yönteminde kullanılan Kanban Tekniği, 1940 yılında Toyota fabrikasında çalışan bir mühendis tarafından işçiler için geliştirilmiştir. Daha sonraki yıllarda Japonya halkı, bu tekniğin iş düzenini sağlamak ve işçilerin verimini artırmak gibi birçok olumlu etkisini görmüş ve kullanmaya başlamıştır. Japonya ve Toyota’yı etkisi altına alan bu teknik üç aşamadan oluşmaktadır. 1. aşama yapmanız gereken işleri bir başlık altında toplamaktır. Bu başlık “Yapmam Gerekenler” veya “Yaparsam Mutlu Olacağım Şeyler” gibi kendinize has cümleler olabilir. 2. aşama ise “Yapmaya Başladığım İşler” başlığı oluşturmak ve bu başlığın altına yapmakta olduğunuz işleri kaydırmaktır. Bu işlem içinizdeki bitirme arzusunu kamçılayacaktır. 3. ve son aşama ise “Yaptıklarım” başlığı oluşturup altına bitirdiğiniz işleri kaydırmaktır. Kağıtları çöpe atmak yerine bu bölüme yapıştırmak son derece önemlidir. Çünkü bu işlem beyninizde mutluluk hormonu dediğimiz serotonin hormonunu üreterek hayatta daha çok organize olmanızı sağlar.

2. Ajanda Tutun

Hayatınızı Organize Etmek İçin En Kolay Yöntemler

Unutmayı engellemek ve zamanı yönetmek için Kanban tekniğinin yanı sıra ajanda tutmayı da deneyebilirsiniz. Belki de hayatınızı organize etmek için hazırlanan en kolay yöntem ajanda tutmaktır. İster öğrenci olsun ister ev hanımı ya da iş insanı hiç fark etmez. Hayatını organize etmek isteyen her insan, önünü görmeye ve zamanı kontrol etmeye ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacı karşılamak için ajanda biçilmiş kaftandır. Bu yöntemden daha çok verim alabilmek için planlarınızı günlük değil haftalık ya da aylık yapmalı ve yaptığınız işleri silmek yerine üstünü çizmelisiniz. Ayrıca renklerin gücünden faydalanmanız ve ajandanızı her zaman yanınızda taşımanız da son derece yararlı olacaktır. Bu tavsiyelere uyarak sıradan bir defteri dili olmayan bir organizatöre çevirebilir ve ajandanızı başucu kitabınız kadar değerli kılabilirsiniz.

3. Ertelemeyin: 2 Dakika Kuralı

​Hayatınızı Organize Etmek İçin En Kolay Yöntemler

Ertelemek, özellikle sevmediğiniz şeyleri ertelemek hayatınızı organize etmek adına yapacağınız en kötü şeydir. Buna rağmen, hayatınızda zamanınız, imkanınız, enerjiniz varken ertelediğiniz işler ne kadar da çok öyle değil mi? Eğer cevabınız evetse ve hayatınızı organize etmek istiyorsanız “2 Dakika Kuralı”na uyarak erteleme alışkanlığınızdan kurtulabilirsiniz. David Allen’ın ilham kaynağı olduğu bu kural iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama eğer yapacağınız iş 2 dakikadan az sürecekse hemen işe başlamaktır. Çiçekleri sulamak, çöpleri atmak gibi iki dakikadan az süren bu işleri ertelediğinizde beyninizi ne kadar yorduğunu farkında değil misiniz? Eğer işiniz iki dakikadan az değil ise o zaman ikinci aşamaya geçmeli ve hiç düşünmeden başlayıp işin ilk 2 dakikasını yapmalısınız. Bu aşamadan sonra başlamak bitirmenin yarısıdır misali işi bitmiş sayabilirsiniz. Çünkü uzmanlara göre iki dakikasını yaptığınız bir işi bırakmak devam ettirmekten daha zordur.

4. Konsantre olun: 1… 2… 3… Tıp

Hayatınızı Organize Etmek İçin En Kolay Yöntemler

Unutmak insana verilen en güzel özelliktir. Siz de bu özelliğinizi kullanın ve unutun gitsin! Ancak yanlış anlaşılmasın yapacaklarınızı değil kaygılarınızı, stresinizi, bitmek bilmeyen dertlerinizi unutun. Unutun ve sadece tek bir işe odaklanın. Aynı anda birden fazla iş yapmaya kalkışmayın. Çünkü uzmanlara göre insanların sadece yüzde ikilik bir kısmı aynı anda birkaç iş yapabiliyor. Bu nedenle tek bir odak noktası belirleyin. Örneğin bitirmeniz gereken bir tez varsa, gözünüze takılan ve birkaç gündür silmediğiniz bir vazoyu silmeye kalkışmayın. Bırakın birkaç gün daha beklesin. Bu tür durumlarda beyniniz sizi yapılması zor bir işten kolay bir işe yönlendirebilir. Beyninizin sizinle oynadığı bu oyuna gelmek yerine kendi oyununuzu kurun. Küçüklüğünüzde oynadığınız gibi “1… 2… 3… tıp” deyin ve işiniz bitene kadar çevresel faktörlere kendinizi kapatın.

5. Zeigarnik Etkisi

​Hayatınızı Organize Etmek İçin En Kolay Yöntemler

Zeigarnik etkisi Rus psikolog Bluma Zeigarnik tarafından keşfedilmiştir. Bir tür psikoloji terimi olan Zeigarnik etkisi, bireylerin tamamlanmamış işleri tamamlananlara göre daha kolay hatırladığını ve bölünmüş işlerin zihnimizde yok olmadığını ifade eder. Yarım kalmış aşkları, tatilleri, kitapları unutmamamızın, keşke ve belki gibi kelimeleri sürekli kullanmamızın nedeni tam da budur. Hayatı organize etmek için tamamlanmayan işlerin beyninizin arka fonunda sürekli çalmasına izin vermemelisiniz. Bunun yerine işleri bitirmeyi tercih etmelisiniz. Bir işi illaki yarıda bırakmak istiyorsanız ya da zorundaysanız beyninize ikna edici sebepler sunmalısınız. Aksi takdirde yapamadıklarıyla meşgul olan biri yapması gerekenleri unutabilir ve kendini psikolojik olarak hazır hissetmeyebilir. Bu durum hayatınızı organize etmenizi zorlaştıran en temel unsurlardan biridir.

6. Kutulayın, Etiketleyin, Sıralayın

Hayatınızı Organize Etmek İçin En Kolay Yöntemler

Hayatınızı kolaylaştırmak için kullandığınız eşyaların size zarar vermesini engelleyin. Hayatınızı organize etmek için en kolay yöntemler evinizin içinde yapacağınız ufak tefek değişikliklerdir. Özellikle birden çok bulunan ve sık sık kullandığınız şeyleri kutulayın, etiketleyin ve sıralayın. Yani hayatı organize etmeye evinizden başlayın. Kendinize özgü kutulama, etiketleme ve sıralama stilleri belirleyin. Düzenlemeye masanızın üzerinden başlayın ve mutlaka bunun için kendinize ayrı bir zaman ayırın. Fakat bu düzenlemeyi yaparken dikkatli olun örneğin ıvır zıvır kutusu adı altında gereksiz eşyalar bölümü yapmayın. Bunun yerine ya her şeyi yerine koyun ya da bir sonraki öneriyi dinleyin.

7. Fazlalıklardan Kurtulun: Dispozofobi

​Hayatınızı Organize Etmek İçin En Kolay Yöntemler

Hayatı daha organize yaşamak için önünüze çıkan tek engel düşünceleriniz olmayabilir. Elinize ayağınıza hatta gözünüze takılan ufak tefek ama gereksiz eşyalar da hayatınızı organize ederken işinizi zorlaştırabilir. Bunu engellemek için düzenlemenin yanı sıra gerekirse çöp kutusunu bile çöpe atın. Çünkü organize bir yaşamda gereksiz olan hiçbir şeye yer yoktur. Buna rağmen hiçbir şeyi atamıyorsanız günümüzde tutucu ya da istifleyici gibi sıfatlarla anılıyor olsanız da dispozofobi hastası olabilirsiniz. Bu hastalık sağlıklı, sağlıksız, yararlı, yararsız hiçbir şeyi atamama hastalığıdır. Ancak birçok hastalık gibi bu hastalığında tedavisi vardır. Organize bir hayat için hastaysanız tedavi olmayı, “Hasta değilim ama yinede atmayı tercih etmiyorum. ” diyenlerdenseniz ise satmayı düşünebilirsiniz.

8. Büyük İşler Orkestrasını Susturun

Hayatınızı Organize Etmek İçin En Kolay Yöntemler

Her insan yapacağı işleri ister istemez büyük ve küçük olarak sınıflandırır. Büyük gibi görülen işler genellikle ertelenir de ertelenir. Oysaki yapılması zor ve zaman isteyen bu işler dururken küçük işleri halletmeniz beyniniz için tatmin edici değildir. Bu durum küçük işlere odaklanmanıza da engel olur. Çünkü beyniniz çoktan odak noktasını yapmanız gereken o büyük işe çevirmiştir. Bu olayı betimleyerek anlatmak gerekirse, büyük işlerin yapılmadığı zaman zarfında beyninizin içinde hemen bir “Büyük İş” orkestrası kurutulur. Melodisi hiçte hoş olmayan bu orkestrayı susturmakla meşgul olan beyniniz, yeni işlere yelken açmakta son derece zorlanır. Neyse ki bu orkestranın şefi sizsinizdir ve susturmakta sizin elinizdedir. Böyle bir durumdan kurtulmak için büyük işleri bitirmeli ve beyninizi tatmin etmelisiniz.

9. Aşırı Mükemmeliyetçi Olmayın

Hayatınızı Organize Etmek İçin En Kolay Yöntemler

Herkes sizden mükemmel olanı ister ancak herkesin mükemmel algısı farklıdır. Bu nedenle çevrenizden çok kendinizi ön planda tutun. Mükemmeliyetçi olmak bazen iyi sonuçları beraberinde getirebilir ama insanın üzerinde hissettiği baskı ruh sağlığı açısından son derece zararlıdır. Örneğin yapacağınız işlere mükemmel olmak arzusuyla başlamak, realist düşündüğünüzde kendinizi eksik hissettirebilir. Kendini eksik hisseden bir bireyin hayatını organize edebilmesi oldukça zordur. Yapılan birçok araştırma sonucunda mükemmeliyetçi insanların daha çabuk yorulduğu ve sinirlendiği açıklanmıştır. Bu durumda aşırı mükemmel olma arzusunun size zarar verdiğini kabul etmeli ve kendinize dur diyebilmelisiniz.

10. Pes Etmek Yerine Mola Verin

Hayatınızı Organize Etmek İçin En Kolay Yöntemler

Unutmamalısınız ki bu içerikte hayatınızı organize etmek için yer verilen en kolay yöntemler sadece ve sadece pes etmediğiniz zaman işe yarar. Bazen birçok yöntemi uygulamanıza rağmen işlerin kontrolden çıktığını hissedebilirsiniz. Böyle anlarda aklınıza getirebileceğiniz birkaç nota veya kahve için vereceğiniz kısa bir mola kurtarıcı olabilir. Organize bir hayat için tabii ki çalışmak, düzenli olmak, pes etmemek çok önemlidir. Ancak bu durum kendinize tanıyacağınız küçük imtiyazları yok etmek anlamına gelmez. Burada önemli olan kontrollü olabilmektir. Pes etmek yerine bir mola verin ve bu molaları verimli olmak için çıktığınız bir merdiven olarak düşünün.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim