Günümüzde bilim, teknoloji, ticaret, e-ticaret ve sosyalleşme alanlarında çok fazla başarılı girişimciler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları sadece kişisel başarı elde etmekle kalmamış hayatımıza da ürünleriyle yön vermiştir. Gelin birlikte hayalleriyle günümüz dünyasına yön veren girişimciler olarak gördüğümüz hayatımıza da farklı bakış açıları getirmiş öncülerin başarı hikayelerine göz atalım. Keyifli okumalar!
1. Yenilenebilir Enerji Destekçisi: Elon Musk
1971 doğumlu Elon Musk için; son yılların olağan dışı girişimleriyle insanlığı etkileyen bir dahisi diyebiliriz. Yapay zeka teknolojileri, elektrikli batarya üretimleri, internet uydu ağı ve Mars’ta koloni kurmak gibi çeşitli hedefler doğrultusunda hareket etmekte. Musk’ın çalışmaları arasındaki en büyük ortak özellik; günümüz teknolojisinin ve biliminin sınırlarını zorlayıp aşmasıdır. Profesyonel olarak kariyerine; 1999 yılında X.com ile başlayan, daha sonra 2001 yılında PayPal olarak faaliyetlerini sürdüren çevrimiçi finans ve ödeme sistemini kurarak başladı. Uzaya olan ilgisi ve başarılı girişimciliği sayesinde 2002 yılında SpaceX isimli roket teknolojisini ilerletmeye odaklanmış bir firma kurdu. Çeşitli çalışmaları olan SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu’na bir araç gönderen ilk ticari şirket olarak tarihe geçti. Çalışmalarını bunlarla sınırlamayan Elon Musk; 2004 yılında, yüksek performanslı elektrikli araçlar üretmeyi hedefleyen Tesla ekibine katıldı. Güçlü batarya üretimi fikriyle yola çıkan Tesla markası, bunları otomotiv ile birleştirmiş ve günümüzün elektrikli araç üretiminde ilk akla gelen firması olmuştur. Yine yenilenebilir enerji felsefesiyle yönetim kurulu başkanı olduğu SolarCity’e de başlangıç konseptini vermiştir. Daha sonraları SolarCity, Amerika’da en büyük güneş enerji sistemi sağlayıcısı haline gelmiştir. Hayalleriyle ve ürettiği yeni teknolojilerle günümüz dünyasına yön veren girişimciler olarak Elon Musk’ı artık dünyada tanımayan yoktur.
2. Sosyal Medya Yatırımcısı: Mark Zuckerberg
Herkesin sıklıkla kullandığı ‘Sosyal medyada çocukluk arkadaşımı buldum.’ cümlesinin kaynağı olan Facebook’un kurucusudur Mark Zuckerberg. 1984 doğumlu genç bir girişimcidir kendisi. Projenin altyapısını, Harvard Üniversitesi’nde okumaya başladıktan sonra üniversite öğrencilerinin resimlerini ve bunların değerlendirilmesini içeren Facemash uygulaması ile başlatmıştır. Çeşitli tartışmalardan dolayı kapatılmaya zorlanan bu uygulamadan sonra; Mark Zuckerberg, birkaç arkadaşıyla birlikte Harvard öğrencileri için kendi ağ ve profillerini oluşturmayı sağlayan Facebook’u kurdu. Kısa sürede olağanüstü büyüyerek önce ABD’deki diğer üniversitelere, eyalet okullarına, kolejlere ve daha sonra tüm dünyaya yayıldı. Yatırımlarını sadece Facebook ile sınırlandırmayarak WhatsApp, Instagram, Oculus VR gibi şirketlerde satın almalar yaptı. Günümüz iletişim kanallarının önemli bir kısmında adını görmekteyiz.
3. En Büyük Nehir, En Büyük Firma: Jeff Bezos
1964 doğumlu Jeff Bezos, ‘İnsanların çevrimiçi olarak satın almayı isteyecekleri her şeyi bulmak ve keşfetmek için gelebilecekleri bir yer inşa etmek istiyoruz.’ diyerek, dünyanın en büyük e-ticaret sitesinin kurucusu. Site başlangıçta kitap satışı için kuruldu ve kullanıcıları okudukları kitaplar ve izledikleri filmler hakkında yorum yapmaya teşvik ederek yaygınlaştı. Sonrasında kapsamını genişleterek çeşitli sektörlere de girdi. Jeff Bezos, sitenin ismini daha önce awake.com ve relentless.com olarak düşündü; ancak daha sonra dünyanın en büyük nehri olarak bilinen Amazon ismini seçti. Bugün hala awake.com ve relentless.com siteleri amazon.com’a yönlendirilmektedir. Jeff Bezos, kitap satışı ile başlayan girişimine dijital kitap okuyucu olan Kindle ile farklı bir boyut getirdi. Kindle, insanlar tarafından oldukça benimsendi ve 2010 yılında satın alınan kitap adetinin basılı kitap satışlarının da üstünde olduğu açıklandı. Günümüz şartlarında insanların ihtiyaçlarını iyi tespit etmesi sayesinde, girişimleriyle dünyanın en zengin kişileri arasında yerini aldı.
4. Parıldayan Kariyeri İle Bill Gates
Her ev ve masada bir bilgisayar hayaliyle yola çıkan 1955 doğumlu Bill Gates, Microsoft şirketi ile günümüz dünyasına yön veren girişimciler arasında. Küçüklüğünden beri bilgisayara ilgili olan Bill Gates’in ilk yazılımı; arkadaşı Paul Allen ile geliştirdiği Seattle’daki trafik akışını hesaplayan Traf-O-Data isimli program oldu. 1973 yılında Harvard Üniversitesi’ne kabul edilen Gates, o dönemde arkadaşı Paul Allen ile bilgisayarın Meksika’daki üreticisi MITS’i arayarak Altair için popüler bir programlama dili olan BASIC’e sahip olduklarını söyledi. İkili, başlangıçta hayali olarak belirttikleri BASIC üzerine çalışmaya başladılar. Ellerinde Altair isimli bilgisayar olmadığı için test etme şansları olmasa da risk alarak yazılımı sundular ve başarılı oldular. Fikir altlığını bu şekilde kuran Gates, 1975 yılında Microsoft şirketini kurdu. Apple başta olmak üzere Tandy ve Commodore gibi kişisel bilgisayar üreticileriyle sözleşmeler imzalayarak kısa sürede başarıyı yakaladı. Daha sonra Microsoft sadece bir yazılım şirketi olarak kalmayarak eğlence ve iş dünyası gibi neredeyse her alanda adını duyurmayı başardı.
5. Telefon Değil, iPhone: Steve Jobs
Günümüzde herkesin kendisinin ya da yakın çevresinden birinin kullandığı telefon modeli olan iPhone’nun yaratıcısı 1955 doğumlu Steve Jobs’tır. Kariyerine bilgisayar üretimi yaptığı Apple firmasını kurarak başladı. Steve ve Wozniak ailesinin garajında yarattıkları anakartın, bilgisayar klavyesinden basılan harfin monitörde belirlenmesini sağlamasıyla bir ilki başardılar ve 1976 yılında Steve Jobs Apple’ı kurdu. Firmanın sonrasında ürettiği ürünler pek tutmadı ve zarara uğradı. Ancak 1998’li yıllarda sunulan renkli iMac masaüstü bilgisayar ile Apple tekrar yükselişe geçti. Bu süreçte Steve Jobs, Apple’ın CEO’luğunu yapıyordu. Sonrasında ürettiği iPod, iTunes Music Store, iPhone, MacBook Air ve iPad de Steve Jobs harikaları olarak piyasadaki yerini aldı. Başarısını günümüzde de ‘Telefon değil o, iPhone!’ şeklindeki çeşitli günlük ifadelerimizden de net olarak görmekteyiz.
6. Açıl Susam Açıl: Jack Ma
Enteresan bir girişimcilik örneği gösteren 1964 doğumlu Jack Ma’yı hepimiz dünyanın en büyük e-ticaret sitesi olan Alibaba’dan biliyoruz. Eğitim hayatı başarısızlıklarla dolu Jack Ma’nın başarı hikayesi, 1972 yılında dönemin Amerikan Başkanı Richard Nixon’un Çin’i ziyaretine dayanıyor. Bu ziyaret sırasında ülkelerine çok fazla turist gelmesiyle Jack Ma, turistlere gönüllü rehberlik yaparak İngilizce öğrenmeye başladı. Bu turistlerle olan iletişiminin bakış açısını çok değiştirdiğini çeşitli röportajlarında da belirtmekte. 1995 yılında ilk Amerika ziyareti sırasında internet ile tanışması da Jack Ma’nın hayatında ikinci bir dönüm noktası oldu. İnternette yaptığı aramalar sonrasında Çin ile ilgili bilgilerin çok az olduğunu tespit etti ve bunun üzerine bir web sitesi açmaya karar verdi. Herkesin bilebileceği bir isim üzerinden gitmek isteyen Jack Ma’nın aklına Alibaba ismi geldi. Başlangıçta sadece ürünler hakkında bilgi almaya yarayan site maalesef Jack Ma’ya para kazandırmadı. Daha sonra yasal prosedürleri aşarak Ali Pay ödeme sisteminin temellerini atmasıyla günümüzde herkesin adını bildiği, alışveriş yaptığı e-ticaret sitesini oluşturmayı başardı.
7. Evinizin Her Şeyi: Ingvar Kamprad
İsmini bilmeseniz de mağazalarını ve ürünlerini her yerde görebileceğiniz 1926 doğumlu başarılı girişimci Ingvar Kamprad, IKEA’nın sahibidir. Çocukluğunda incik boncuk satarak para kazanan Kamprad, kurduğu firması ve pazarlama stratejisi sayesinde günümüz mobilya devi haline geldi. 1943 yılında IKEA’yı kuran Ingvar Kamprad, ilk IKEA mağazasında çeşitli ev eşyaları satmış olsa da aralarında en çok talep görenler kalemler oldu. Bu süreçte mağazasına müşteri çekmek için ücretsiz kahve ve kurabiye ikramında da bulundu. Şirketi kurduktan iki yıl sonra mobilya satışına başlayan girişimci, olumlu tepkiler üzerine 1950’li yıllarda tamamen bu sektöre odaklandı. Taşıma ve montaj maliyetlerini düşürerek farklı bir pazarlama stratejisiyle mobilya pazarına giren Kamprad’ın bu girişimi oldukça tuttu. Günümüze kadar da etkisini sürdüren IKEA mağazalarına gitmek için bir sebep de yine herkesin beğendiği İsveç köftesi! Yenilikçi hayalleriyle günümüz dünyasına yön veren girişimciler arasında yerini alan Ingvar Kamprad, 2018 yılında zatürreden yaşamını kaybetti. Ancak evlerimizde ürünleriyle var olmaya devam ediyor.
8. Eğlence Denilince: Richard Branson
Virgin Şirketler Grubu’nun kurucusu olan 1950 doğumlu Richard Branson, hayayı boyunca “hatalarından asla utanma, yaptıklarından ders çıkar ve tekrar başla” felsefesiyle hareket etmiştir. İlk ticari başarısını henüz 16 yaşında çıkardığı Student adlı dergi ile kazandı. Daha sonra 1976 yılında kurduğu Virgin Megastores ile Londra’nın en işlek yerinde Oxford Caddesi’nde plak dükkanı zincirinin ilk mağazasını açtı. Sadece dergi ve müzik sektörüyle kalmayarak 1984 yılında Virgin Atlantic Airways firmasını kurdu ve bu şirketlerini büyütmeye odaklandı. 2004 yılında kurduğu Virgin Galactic ile ticari uzay yolculuğu programlarına da yatırım yapmaktadır.
9. Hayallerden Gerçeklere: Phil Knight
Başlangıçta sadece 50 doları ve hayalleriyle yola çıkan 1938 doğumlu Phil Knight, bugün spor ayakkabı denilince akla ilk gelen markalardan Nike’ın kurucusu. 1962 yılında Stanford Business School’da hazırladığı ödev sırasında aklına Japonya’dan ayakkabı ithal etme fikri geldi. Orada koşu ayakkabısı üreten Onitsuka Şirketi’ne gitti ve onlara tamamen hayal ürünü olan Blue Ribbon şirketi adına çalıştığını söyleyerek ABD piyasası için distribütörlük hakkı istedi. Bunun karşılığında ihtiyacı olan 50 doları ise babasını ikna ederek aldı. Onitsuka’dan gelen ayakkabıları koşu antrenörü Bill Bowerman’a göndererek satın almasını istedi; ancak Bill Bowerman bununla kalmayıp şirkete ortak olmak istedi ve Phil Knight hayallerine ulaştı. Adidas ile rekabeti de bu süreçte başladı. Daha sonra Knight, Onitsuka’ya alternatif olmak ve kendi markasını yaratmak için Nike’ı kurdu. Şimdi sadece logosundan bile herkesin tanıdığı Nike, sporcu olan olmayan herkesin bir numaralı markası haline gelmiş durumda.
10. Tutkudan Starbucks’a: Howard Schultz
1953 doğumlu Howard Schultz’ın kariyerinin temeli, Seattle’da kahve çekirdeği öğütüp taze kahve satarak, sürekli kahve makinesi siparişleri vermesi dolayısıyla Starbucks adlı dükkana duyduğu ilgiden oluşmuştur. Kafenin sahipleriyle güçlü iletişim kuran Schultz, pazarlama müdürü olarak işe alınır. Geldiği yerde iyi bir konum yakalamasına rağmen bir süre sonra Milano’ya bir ziyaret yapması, bakış açısını oldukça değiştirir. Milano’daki sokak kafelerini gördükten sonra insanların Amerika’da oturup sohbet edebileceği kafelerin olmamasının üstüne gider. Starbucks ortaklarıyla bu konuda anlaşmazlığa düşen Schultz, oradan ayrılarak Il Giornale markalı kahve dükkanı zincirini kurar. Bu dükkanda menünün tamamen İtalyanca olması gibi stratejik hatalar yaptıysa da sonrasında karşısına oldukça iyi bir fırsat çıkar. 1987 yılında daha önce çalıştığı Starbucks Coffee’nin satılacağının haberini alan Schultz, hiç vakit kaybetmeden şirketi alır ve günümüz Starbucks’ını oluşturma yolundaki güçlü adımlarını atar. Başlangıçta ABD’deki kahve tüketimi azlığı nedeniyle kimse başarılı olacağına inanmasa da Starbucks’ın şimdiki başarısı ortada. Dünyanın neredeyse her yerinde şubesi bulunan, insanların gerek sosyal buluşmalarını yaptığı gerekse çalışmalarını, iş görüşmelerini yaptığı bu mekanın fikir babası; hayalleriyle günümüz dünyasına yön veren girişimciler listesinde yerini aldı.