Şevket Çoruh, nam-ı değer “Mesut Komiser”, tiyatro sanatına verdiği emeklerle son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz oyuncudur. Anlat İstanbul, Arka Sokaklar, Çakallarla Dans gibi yapımlarda yer alan usta ismi ekranlarda görmeye alışığız. Beyaz perde ve televizyon dışında tiyatroya da gönül veren oyuncu, sayısız tiyatro oyununda da yer almıştır. Kendi imkanlarıyla kurduğu “Baba Sahne” ile tiyatro geleneğini canlı tutmak için gösterdiği çaba gözler önündedir. Öyle ki gelenek haline gelen altıncı teslim töreninde güldürü nişanesi olan kavuğun en genç sahibi Şevket Çoruh olmuştur.
1. Hayatı
30 Haziran 1973 yılında İstanbul’da doğan Şevket Çoruh aslen Artvinlidir. Ailesinin tek çocuğu olan Çoruh’un annesi terzi babası ise şofördür. Rusların güneye inme isteğinin ardından gerçekleşen Osmanlı-Rus Savaşı’nın bir sonucu olarak ailesi Artvin’den İstanbul’a göç etmiştir. İlk ve orta öğrenimini Üsküdar’da gerçekleştiren ünlü oyuncu lise eğitimini ise Kartal Anadolu Lisesi’nde tamamlamıştır. Ardından geleneksel Türk Tiyatrosu eğitimi veren ilk kurum olan Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde tiyatro eğitimi almıştır. 90’lı yıllarda bir reklam nedeniyle gerçekleştirdiği “kokoreççi” tiplemesiyle sesini duyurmaya başlamıştır.
2. Kariyeri
Bir internet firmasının reklamında oynayarak adını duyurmaya başlayan Şevket Çoruh, birçok sinema filminde ve televizyon dizilerinde oynamıştır. 1989 yılından itibaren başladığı tiyatro serüvenine halen devam etmektedir. Bir internet firmasının reklam filminde “kokoreççi” rolüyle televizyon hayatına atılmıştır. 2017 yılında kendi birikimleriyle “Baba Sahne” adında bir tiyatro açmıştır. 2006 yılında yayın hayatına başlayan ve günümüzde hala yeni bölümlerini izleyebildiğimiz “Arka Sokaklar” dizisinde “Komiser Mesut Güneri” olarak rol almaktadır. Güldürü geleneğinin bir simgesi olan kavuğun sahibi, komedi türünün yanı sıra dram ve aksiyon türlerinde de oyunculuğunu kanıtlamıştır.
3. Tiyatro Oyunları
Şevket Çoruh, Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nden mezun olduktan sonra çeşitli tiyatro oyunlarında sahne almıştır. Broadway geçmişinde sahnelenen en uzun tek kişilik oyun olarak rekorlar kitabına girmiş olan “Caveman (Mağara Adamı)” adlı komediyi Şevket Çoruh, Alper Kul’un ardından sahneleyen sanatçıdır. 2004 yılında Şener Şen’in de yer aldığı “Mucizeler Komedisi” adlı oyunda “Şeytan” rolünde oynamıştır. 2010 yılında “Mağara Adamı” oyununda, 2015 yılında “Tamamen Doluyuz” adlı oyunda seslendirme sanatçısı olarak yer almıştır. Türk Tiyatrosuna verdiği önemi gösteren sanatçı, geleneğin bir savunucusu olarak tiyatroya katkılar sağlamaktadır.
4. Bir Baba Hamlet
Şevket Çoruh 2017 yılında “Bir Baba Hamlet” oyununda yer almıştır. Baba Sahne’de sergilenen ilk oyun olması nedeniyle özel bir oyundur. Murat Akkoyunlu ile beraber sahnelediği komedi oyunu “Bir Baba Hamlet” izleyiciler tarafından oldukça beğenilmektedir. Yeni dönemde ikiliye Günay Karacaoğlu da eşlik etmektedir. Sebastian Seidel’in orijinal metnine sahip olduğu oyunu Yücel Erten çevirmiştir. Yönetmenliğini ise Emrah Eren üstlenmektedir. “Hamlet” karakterini dönüşüme uğratarak değiştiren oyun seyircilerden tam not almaktadır. Politik mizah ögelerini içinde barındıran oyun iki cüretkar oyuncunun serüvenini anlatmaktadır.
5. Filmografisi
1996 yılında “Köşe Kapmaca” adlı dizisiyle televizyon oyunculuğuna başlayan Şevket Çoruh, sayısız film ve dizilerde oynamıştır. İstanbul’da yaşayan birden fazla kişinin hikayesinin konu edindiği “Anlat İstanbul” adlı filmde “Recep” karakterini canlandırmıştır. Uçak yapma hayaliyle yaşayan bir adamın hikayesine odaklanan 2008 yılı yapımı “Usta” filminde “Ersun” karakterine hayat vermiştir. Zengin bir müteahhiti canlandırdığı “Hayat Sana Güzel” adlı komedi türündeki film ise 2014 yılında yayınlanmıştır. 2017 yılında senaryosunu Gülse Birsel’in kaleme aldığı “Aile Arasında” adlı komedi türündeki filmde yer almıştır.
6. İnşaat
2003 yapımı Ömer Vargı’nın yönetmenliğini üstlendiği filmde Şevket Çoruh “Sudi” adlı karakteri canlandırmaktadır. Emre Kınay (Ali) ile birlikte baş rolleri paylaşmaktadırlar. Ali ile Sudi geçimlerini sağlamak için bir inşaatta çalışmaktadır. Patronlarının zorunlu tutması nedeniyle inşaatın arka bahçesine ölü bir adamı gömmek için çukur kazarlar. Bu çukur tek seferde kalmayacaktır ve ikili bir şekilde kendilerini öldürülen adamları gömmek için çukur kazarken bulurlar. İşin içinden çıkmakta zorlanan karakterler buradan kurtulmak için bir çıkış yolu ararlar. 2014 yılında devam filmi yayınlanan yapımda ikili kendilerini yine bilinmeyen bir cesetle uğraşırken bulur.
7. Çakallarla Dans
İlk filmi 2010 yılında çıkan Çakallarla Dans, beş ayrı filmden oluşmaktadır. Komedi, aksiyon türündeki yapım, Şevket Çoruh’un tanındığı bir diğer eserdir. Başrollerinde Şevket Çoruh’un yanı sıra İlker Ayrık, Timur Acar, Murat Akkoyunlu yer almaktadır. Film, hesaplarına gizlice para aktarmak için planlar yapan dört arkadaşın başına gelenleri anlatır. Kendi aralarında da samimi olmayan arkadaşlar kurnaz aynı zamanda da saflardır. Komedi-suç türündeki filmde Şevket Çoruh, “Gökhan” adlı karakteri canlandırmaktadır. İkişer yıl arayla beş filminin çekildiği yapımda oyuncu kadrosu aynı kalırken konular sürekli değişmektedir.
8. Baba Sahne
Şevket Çoruh’un birikimlerinin yanı sıra kredi çekerek kurduğu tiyatro “Baba Sahne” İstanbul’un Kadıköy ilçesinde yer almaktadır. 2017 yılında kurulan sahnede tiyatro oyunları sergilenmektedir. Bununla beraber konser mekanı olarak da kullanılan Baba Sahne, 1967 yılından itibaren tiyatro olarak kullanılmaktadır. Bu süre içerisinde tiyatro salonu olmaktan çıkıp atari salonu, sinema gibi çeşitli aktiviteler için de kullanılsa da 2017 yılı itibariyle tekrar tiyatro olarak kullanılmaktadır. Ünlü aktör Savaş Dinçer’in doğum günü olan 1 Nisan’da açılan sahnede Şevket Çoruh, Müjdat Gezen’den tuluat fesini almıştır.
9. Kavuğun Sahibi
Kovuk teslim törenleri yüzyıllar boyunca süre gelen bir gelenektir. “Kavuklu ve Pişekar” adlı oyunun karakteri olan “Kovuklu” Kel Hasan Efendi güldürü nişanesini öğrencisi İsmail Hakkı Dümbüllü’ye devrederek kovuk teslim geleneğini başlatmıştır. Ardından kovuk Münir Özkul’a verilmiştir. Yirmi bir yıl boyunca kavuğu taşıyan Özkul, nişaneyi Ferhan Şensoy’a devretmeyi uygun görmüştür. Şensoy ise kavuğu Rasim Öztekin’e teslim etmiştir. Öztekin, hastalığı nedeniyle kavuğu erken bırakmak zorunda kalmış ve tiyatroya verdiği değeri görüp nişaneyi Şevket Çoruh’a teslim etmeye karar vermiştir. Böylece tiyatro geleneğini yaşatmaya çalışan Şevket Çoruh, güldürü nişanesi kavuğun altıncı sahibi olmuştur.
10. Ödülleri
Güldürü nişanesi olan kavuğun altıncı sahibi Şevket Çoruh, 2003 yılında oynadığı “İnşaat” filmiyle “En İyi Erkek Oyuncu” alanında üç ayrı ödüle layık görülmüştür. Bunlar arasında 11. ÇASOD Ödülleri, 25. Siyad Türk Sineması Ödülleri, 23. İstanbul Film Festivali yer almaktadır. Baba Sahne’de sahnelenen ilk oyun olan “Bir Baba Hamlet” Şevket Çoruh ve rol arkadaşı Murat Akkoyunlu’ya ödül kazandırmıştır. Bu oyun ikiliye, 2018 yılında “Tiyatro Dergisi Emek ve Başarı Ödülleri” Komedi/Müzikal dalında “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü” kazandırmıştır. Bununla beraber eser, 22. Afife Jale Ödülleri’nde oyunun yönetmeni olan Emrah Eren’e “En İyi Yönetmen” ödülünü kazandırmıştır.