Ara sıra ilişkinizde rahatsız edici anlar yaşayabilirsiniz. Ancak sürekli huzursuzlukla karşılaşıyor ya da bir şeylerin eksik olduğunu hissediyorsanız, bu temel bir sorunun işareti de olabilir. Tabii ki, mükemmel ilişki diye bir şey yoktur ve devam eden sorunlar bir gecede çözülmez. Fakat güçlü ilişkiler vardır ve bu tür ilişkilerde güvensiz, rahatsız ya da dışlanmış hissetmezsiniz. Güçlü bir ilişkide asla olmaması gereken 10 temel şey ile sizde ilişkinizdeki sıkıntıları tespit edebilir ve bunları düzeltebilirsiniz.
1. Aynı Nedenlerden Kavga Etmek
Sağlıksız bir ilişkide olabileceğinizi gösteren en temel noktalardan biri sürekli aynı şeylerden dolayı tartışmaktır. Eğer çatışmaları etkili bir şekilde çözemiyor ve gerçek sorunları incelemiyorsanız, genellikle aynı sorunları tekrar tekrar tartışıyor olabilirsiniz. Her hafta aynı problemleri birbirinizin önüne getiriyorsanız bu ilişkiniz için epey yıpratıcı olabilir. Bu problemi kökünden çözmek için bir an önce derin ve detaylı bir şekilde neyden rahatsız olduğunuzu partnerinizle konuşmalısınız. Neyin yanlış olduğunu ve neyin düzeltilebileceğini kabul ederek bu problemleri düzeltmek için karşılıklı bir çaba göstermeye çalışın. Tüm sorunları çözemeseniz bile, en azından bir yerden başlamış olursunuz.
2. Birbirinizi Karşılaştırmak
Partneriniz, hayatta daimî olarak destekleyeceğiniz ve başarılarına en az kendi başarınız kadar sevineceğiniz biri olmalıdır. Güçlü bir ilişkide her iki tarafta birbirini başarıya ulaşmaya teşvik edecektir. Bu yüzden partnerinize işinizle ya da başarılarınızla ilgili iyi bir haber verdiğinizde tepkisini gözlemlemelisiniz. Eğer cevabı kıskançlık ya da öfke içeriyorsa (ya da tepkisiz kalıp sizin adınıza mutlu olmuyorsa) bu sizin sağlıksız bir ilişki içinde olduğunuzu gösteriyor olabilir. Sizin başarılarınız ile ilgi odağı olmanız, partnerinizi üzmemeli. Bir başarı elde ettiniz diye, karşı taraftan pasif agresif bir tepki alıyorsanız partnerinizle konuşmayı denemelisiniz.
3. Karakterlere Takılmak
Partnerinizle büyük bir kavga içinde olsanız bile, karşı tarafın ağzından çıkan şeylere dikkat etmelisiniz. Çünkü içinde bulunabileceğiniz en kötü durumda dahi olsanız otokontrolü asla kaybetmemelisiniz. Bu yüzden bir tartışmanın hararetinde bile, partnerinizin karakterinize saldırması uygun değildir. Çünkü kişilerin öfke ve çatışmayı nasıl ele aldığı, ilişkinizin devam edip etmeyeceğinin bir göstergesidir. Eğer partneriniz, sizin rahatsız olacağınızı bilmesine rağmen size kötü ya da kırıcı isimler takıyorsa ya da size başka aşağılama biçimleri ile yaklaşıyorsa ilişkinizi gözden geçirin. Çünkü bu partnerinizin hem size hem de ilişkinize saygısı olmadığını gösterir.
4. Başkasının Tarafını Tutmak
Başkası ile yaşadığınız bir anlaşmazlık ya da bir tartışma sırasında partneriniz hiçbir zaman sizi desteklemiyorsa, bu iyiye işaret değildir. Bir ya da iki kez olması durumunda belki tolere edilebilir. Fakat partneriniz hiçbir zaman sizin tarafınızı tutmuyorsa, ya da zor anlarınızda size destek çıkmıyorsa bu bir zaman sonra zorlayıcı olabilir. Bir süre sonra partnerinizin ilişkide size öncelik vermediğini ya da her zaman başkalarının yanında olduğunu düşünmeye başlayabilirsiniz. Parnerinizin başkalarının fikirlerine, sizin fikirlerinizden daha çok önem verdiğini düşünmeye başlarsanız partnerinizle konuşmalısınız. Sağlıklı bir ilişkide karşı taraf sizinle empati kurmaya çalışacaktır.
5. Ailenizi Kötülemek
Bir aile buluşmasından sonra çift olarak bir akrabanızın yaptığı bir şey hakkında konuşmak alışıldık bir durumdur. Belki de partneriniz amcanızın ya da teyzenizin söylediği sinir bozucu şeyden rahatsız olmuştur. Bu tamamen normal bir durumdur. Ancak partneriniz, ailenizin tüm yaptığı şeyleri eleştiriyor ya da sizin başınıza kakıyorsa bu bir sorun olabilir. Bu partnerinizin ailenize saygısı olmadığını ve söylediklerinize hiç dikkat etmediğini de gösterir. Belki de söylediklerine dikkat etmemesinin sebebi kendini o ailenin bir parçası olarak görmemesi ve sizinle uzun soluklu bir planı olmamasıdır. Eğer sizde bunun kabalık sınırları içine girdiğini görürseniz, partnerinizle bu konu hakkında konuşmak isteyebilirsiniz.
6. Özgüvensiz Hissetmek
Partnerinizin yanında tamamen kendiniz olabilmelisiniz. Bu da düşüncelerinizi özgür bir şekilde söyleyebileceğiniz ve zaman zaman savunmasız kalabileceğiniz anlamına gelir. Eğer hayatınızda olan şeyleri, karşı taraf dalga geçer ya da kötü bir yorum yapar diye söyleyemiyorsanız bu büyük bir sorun yaratabilir. Sağlam bir ilişkide, karşı taraf sizin özgüvenli hissetmenize yardımcı olmalıdır. Bu yüzden partnerinizden gelecek yorumları düşünerek kendinizi yıpratmamalısınız. Güçlü bir ilişkide asla olmaması gereken 10 şey arasında en önemlilerden biri, özgüvensizliktir. İstediğiniz şeyi istediğiniz zaman söyleyebilecek kadar özgüvenli hissetmelisiniz.
7. Aşırı Kıskançlık Duymak
Kıskançlık her ilişkide gerçekleşebilir. Hatta eğer dozu kaçırılmazsa hiçbir sorun teşkil etmeyebilir. Fakat partneriniz her an gereksiz kıskançlık yapıyorsa, bu sizi boğmaya başlayabilir. Çünkü kontrolsüz kıskançlıktan kaynaklanan öfke ve güvensizlikle, ilişkinizin uzun soluklu olması mümkün değildir. Bu yüzden kıskançlığın bile sınırları olmalı. Tıpkı karşı taraftan bunu beklediğiniz gibi, siz de her an kıskançlık krizleri içinde olmamalısınız. Partnerinize eskiden konuştuğu birinden mesaj geldiğinde nasıl hissedeceğinizi düşünün. Eğer partnerinizin konuyu kolaylıkla halledip bunu mesele yapmayacağını biliyorsanız, güçlü bir ilişki içindesinizdir. Fakat anında en kötü senaryoyu düşünüyorsanız bu kıskançlıkla beraber güvensiz de olduğunuzu gösterebilir.
8. Dışlanmış Hissetmek
Eğer partnerinizle güçlü bir bağınız varsa, zaten beraber çok vakit geçiriyorsunuzdur. Doğal olarak da ara sıra birbirinizin ailesiyle ve arkadaşlarıyla da buluşabilirsiniz. Bu zamanlarda partnerinizin davranışlarını iyi incelemelisiniz. Eğer başkalarıyla olduğu an tavırlarını değiştiriyorsa ve sizi dışlıyorsa bu partneriniz hakkında size çok şey söyler. Yanında arkadaşları ya da ailesi varken bile partnerinizin size karşı davranışları ve size söyledikleri değişmemeli. Başkaları ile iletişim kurarken siz hiç yokmuşsunuz gibi davranıyorsa ya da bunu bir fırsat olarak görüyorsa, bu ilişkinizin çok da güçlü olmadığına dair bir uyarıcı olabilir. Bir ortamda yanınızda partneriniz varken dışlanmış hissetmemelisiniz.
9. Kin Tutmak
Yaşanmış sıkıntıları ve aranızda olan problemleri ara sıra hatırlamakta sorun yoktur. Fakat partneriniz geçmişte yaşanmış şeyleri pişirerek sürekli önünüze koyuyorsa ve geçmişi bırakamıyorsa bu büyük bir sorundur. Güçlü bir ilişki, aynı zamanda affedici bir ilişkidir. Kin tutmak hem iletişim kurmayı hem de çatışmayı sağlıklı bir şekilde çözmenizi engeller. Özellikle sizin çoktan üzerini çizmiş olduğunuz küçük şeyleri, karşı tarafın size sürekli hatırlattığını fark ediyorsanız dikkatli olmalısınız. Bu yüzden eğer yaşanmışlıkların önüne bir çizgi çekip hayatınıza devam edemiyorsanız, ilişkiniz yerinde saymaya mahkûm olur.
10. Asla Uzlaşamamak
Eğer siz ya da partneriniz hiçbir problemi tam olarak çözemiyorsanız ve bir uzlaşmaya varmak çok zor geliyorsa, bu sağlıksız bir ilişkide olduğunuzu gösterebilir. Partneriniz ve siz bazen çok iki farklı pencereden hayata bakıyor gibi görünebilirsiniz. Fakat birinizin diğerinin görüşüne tamamen uymasını beklemek yerine orta yolu bulmayı denemelisiniz. Eğer ikinizde orta yolu bulmak için adım atmazsanız sürekli yerinizde sayarsınız. Sürekli ‘doğru’ ya da ‘haklı’ olma ihtiyacı sadece daha sık tartışmaya yol açar. Güçlü bir ilişkide asla olmaması gereken 10 şeyden biri de partnerinizi düşman olarak görmenizdir. Bunun yerine partnerinizle bir takımın parçası olmayı ve uzlaşmayı deneyin.