1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Gerçeklik Algımızı Sarsan Hologram Teknolojisine Dair Her Şey


0

Bilimkurgu filmlerinde özellikle sıklıkla gördüğümüz üç boyutlu holografik temalar dikkatimizi çekmiştir. Kullanım alanı çok fazla olan bu teknolojinin yakın tarihte daha çok ön plana çıkacağı bilinmektedir. Son yıllarda çokça tercih edilen bu teknoloji, bir nesnenin lazer yöntemiyle somut bir boyuta gelmesidir. Bu teknoloji ile şu an var olmayan kimi sanatçıların üç boyutlu olarak yer alması dikkat çeken bir unsur. Çoğu markanın genellikle tercih ettiği hologram teknolojisi hayatımızda yer edinmeye başladı bile. Gerçeklik algımızı büyük oranda sarsan hologram teknolojisine dair aklınıza gelebilecek her şey bu içeriğimizde. İyi okumalar!

1. Hologram Teknolojisi Nedir

Gerçeklik Algımızı Sarsan Hologram Teknolojisine Dair Her Şey

Yakın gelecekte daha fazla kullanım sağlayan hologram, iki ayrı kelimenin birleşiminden oluşmaktadır. Yunanca bir kelime olan bu kavram, tam görüntü anlamına gelen ‘holos’ ve yazılı anlamına gelen ‘gram’ kelimelerinden oluşur. Gelecekte büyük bir yer kaplayan hologram teknolojisi, bir nesneden yayılan ışığı kaydeden ve onu üç boyutlu olarak yansıtan bir fotoğraf tekniğidir. Işığın yansıtılarak görüntünün tabaka şeklinde görüntülemesini sağlayan hologram teknolojisi, iki farklı lazer ışınlarının birleşmesiyle üç boyutlu olur. Böylece iki boyutlu görüntüler, hologram tekniğiyle birlikte üç boyutlu bir hale gelebilir.

2. Hologram Teknolojisinin Tarihi

Gerçeklik Algımızı Sarsan Hologram Teknolojisine Dair Her Şey

Hologram yöntemi, 1940’ların sonlarında İngiliz fizikçi Dennis Gabor tarafından bulunmuştur. Üzerinde çalışmalar yapan Gabor, bu çalışmalarıyla 1971 yılında Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır. 1962 yılında optik holografinin kurucularından biri olan Yuri Nikolaevich Denisyuk 3B nesneleri kaydeden pratik hologramlar elde etmiştir. Onun ele aldığı bu hologramlar, hükümet tarafından bilimsel bir keşif olarak belirlenmiştir. İlerleyen yıllarda hologramların alanı daha çok genişlemiştir. 1980 yılında, gökkuşağı hologramların kredi kartlarında kullanımı başlamıştır. 2009 yılında interaktif holografik görüntülerin ardından 3D hologramlar geliştirildi.

3. Hologram Nasıl Çalışır

Gerçeklik Algımızı Sarsan Hologram Teknolojisine Dair Her Şey

Hologram teknolojisine dair süregelen her şey bizim, gerçeklik algımızı sarsan ve bakış açımızı değiştiren bir yapıdadır. Bu sebeple hologram yöntemi sıklıkla duyulan ancak tam olarak ne amaçla ve nasıl çalıştığı bilinmeyen bir yöntemdir. Günümüzde var olan hologram teknolojisinin nasıl çalıştığı üzerinde duracağız. Holografide bir lazer ışını, iki özdeş ışına bölünür ve bölünmüş ışınlardan biri nesneye yönlendirilir ve kayıt ortamına yerleşir. Diğerinde ise aynalar kullanılarak nesneden geçmeden kayıt ortamına yönlendirilir. Bu iki lazer ışını daha sonra, kayıt ortamında kesişir ve birbirleriyle etkileşime girerek fotoğraf plakalarına kaydedilir.

4. Hologram Ne İçin Kullanılır

Gerçeklik Algımızı Sarsan Hologram Teknolojisine Dair Her Şey

Hologramların kullanım amaçları çeşitlilik göstermektedir. Ülkemizde ve dünyada markalı ürünler, kamuya ait kimlik kartları, nüfus cüzdanları gibi birçok ürün taklit edilmektedir. Bu gibi güvenlik durumlarında hologram yönteminin büyük bir önemi vardır. Bu sebeple tüm dünyada korsanları ve taktikçileri önlemek üzere hologramlar mevcuttur. Belge sahteciliğini imkânsız hale getiren hologramlar, bir güvenlik aracı olarak yer almıştır. Bunun yanı sıra, tüketim sisteminin aracı rolünü üstlenen hologramlar da mevcuttur. İyi markalama aracı olan hologramlar, tüketicilerin holografik ürünlere olan ilgisini de arttırmıştır.

5. Holografinin Kullanım Alanları

Gerçeklik Algımızı Sarsan Hologram Teknolojisine Dair Her Şey

Holografinin birçok alanda kullanımı mevcuttur. Bu teknolojinin kullanımı kolaydır ve birçok maddenin üzerinde kolaylıkla uygulanabilir. Maliyeti çok düşük olan hologram teknolojisi, kullanım alanının çok geniş olmasına da katkı sağlamıştır. Güvenlik amaçlı geliştirilen hologramlar daha sonrasında birçok alanda kullanılmıştır. Sanayide, organik tarımlarda ve kozmetik ürünlerde dahi kullanılmaktadır. Ayrıca ilaç sanayi, kırtasiye, resim ve gıda sektöründe kullanılan bu yöntem, büyük ilgi görmüştür. Bunlar gibi pek çok iş sahasında kullanılan holografi teknolojisine dair akla gelen her şey, gerçeklik algımızı sarsan bir boyuttadır.

6. Hologram Teknolojisinin Geleceği

Gerçeklik Algımızı Sarsan Hologram Teknolojisine Dair Her Şey

Hologramlar özellikle filmlerde sıklıkla gördüğümüz teknolojiler olarak karşımıza çıkar. Geçtiğimiz aylarda 3D grafik şirketinin sunucuları konferans toplantısına ışınlayan üç boyutlu bir görüntüleme şirketi oluşturmuştur. Ayrıca son yıllarda müzisyenlerin sahnede yansımasını sağlayan uygulamalar vardır. Her geçen yıl katlanarak gelişen hologram teknolojisi, yakın zamanda gündelik hayatın bir parçası olarak karşımıza çıkacaktır. Bir nesnenin herhangi bir yerde lazer yöntemiyle yansımasının gelecekte neredeyse her alanda işleve girmesi bekleniyor. Güvenlik alanının yanı sıra, eğitim, sağlık ve eğlence sektöründe yer alacağı bilinmektedir.

7. Veri Depolama ve Güvenlik Alanında Kullanımı

Gerçeklik Algımızı Sarsan Hologram Teknolojisine Dair Her Şey

Hologramın güvenlik amacıyla ortaya çıktığı ve pek çok alanda kullanıma sunulduğunu söylemiştik. Bunun ayrıntılarına inecek olursak, güvenlik alanında yapılan hologramların taklit edilmesi oldukça zordur. Bu yüzden para birimlerinde, pasaportlarda ve hatta kredi kartlarında ve birçok ekipmanda hologramlar bulunmaktadır. Veri depolamada ise hologram teknolojisi büyük öneme sahiptir. Holografik veri depolama teknikleriyle büyük miktarda bilgi saklanabilir. Bu tür veri depolama özelliğiyle kayıt ortamının tüm hacmini kullanılır. Bu tip holografik depolama, yeni nesil depolama alanı olma özelliğine sahiptir.

8. Tıp Alanında Kullanımı

Gerçeklik Algımızı Sarsan Hologram Teknolojisine Dair Her Şey

Hologramın tıp alanında kullanımı da mevcuttur. Tıp eğitimleri, içerisinde pek çok zorluğu barındıran bir sektör olarak bilinir. Uzun süreli eğitimi içeren bu alanda insan anatomisini öğrenmek zorlu bir uğraş olarak karşımıza çıkar. Hologram teknolojisi tam da bu alanda eğitimi görsel açıdan desteklemek amaçlı büyük bir öneme sahiptir. Klasik yöntem olarak karşımıza çıkan kadavra üzerinden uygulamalı çalışmalar, hologram teknolojisiyle üç boyutlu bir avantaj sağlar. Eğitimin görsel açıdan desteklenmesi ve kaliteli bir şekilde öne çıkması, tıp alanını da kolaylaştırmaktadır. Eğitimin dışında teşhis ve tedavi uygulamaları da kolay ve güvenlidir.

9. Haritalama ve Askeri Alanda Kullanımı

Gerçeklik Algımızı Sarsan Hologram Teknolojisine Dair Her Şey

Hologramın birçok alanda kullanımı gibi haritalama ve askeri noktalarda büyük öneme sahiptir. Hologramın önemli kullanım alanlarının başında gelen bu durum, arazilerin sivil ve askeri anlamda haritalanmasında önem taşır. Askeri amaçla yapılan üç boyutlu haritalar ülke güvenliği konusunda da son derece önemlidir. Bu durum ayrıca, sınır güvenliğinden sorumlu askeri birimin sorumluluk alanının daha çok tanınmasında işe yarar. Böylece faaliyetlerini buna göre yürütmelerinde büyük öneme sahiptir. Hologram teknolojisi askeri faaliyetlerin yanı sıra, sivil amaçlar için rahatlıkla kullanılabilir. Kent yönetimi, belediyecilik de buna örnek olabilir.

10. Eğitim Alanında Kullanımı

Gerçeklik Algımızı Sarsan Hologram Teknolojisine Dair Her Şey

Hologram teknolojisi tıp eğitimlerin dışında genel eğitimlerde de rahatlıkla kullanılabilir. Bu teknoloji, eğitim deneyimini ciddi oranda iyileştirebilir. Özellikle okullarda interaktif eğitimler bu doğrultuda sağlanabilir. Bu dijital dönüşüm, gerçekliği ve dijital dünyayı birleştirerek karma bir gerçeklik sunar. Bu doğrultuda öğrenciler için karmaşık konular, dijital eğitimler sayesinde daha basit bir duruma indirgenebilir. Öğrenciler bu tarz konular için holografik görüntüleri inceleyerek etkileşime girer. İlkokuldan üniversite eğitimine kadar birçok üç boyutlu dijital sunumlar, öğrenciler için çok fayda sağlar. Bu yüzden hologramlar, eğitim alanında kullanılabilir.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim