Geçmişten Günümüze Akıllı Telefon Teknolojisi

4 dk okuma süresi


İnsan, tarihi boyunca sosyal bir canlı olarak yaşamış ve haberleşmeyi ön planda tutmuştur. Sosyalleşmenin zorunluluğu olan iletişim için ise tarih boyunca farklı yollar denenmiştir. En başta ateş, haberci, posta kuşu gibi iletişim araçları kullanılmışsa da teknolojinin ilerlemesiyle telgraf, telsiz ve telefon kullanımı insanlar arasında hızla yaygınlaşmıştır. Günümüzde bunun en geniş örneği olarak cep telefonlarıyla gerçekleşmiş ve geniş kitlelerce benimsenip kullanılmaya başlanması gösterilebilir. Onlarca yıldır kullanılmaya devam eden cep telefonlarındaki teknolojik devrim ise akıllı telefonların keşfiyle başlamıştır. Biz de dergiCE ekibi olarak geçmişten günümüze son derece merak konusu olan akıllı telefon teknolojisi üzerine odaklandık.

1. Cep Telefonunun Keşfi Tek Yönlü Vericiler

Geçmişten Günümüze Akıllı Telefon Teknolojisi

Denemeleri 1921 yılında Detroid Emniyet Müdürlüğü’nde başlayan tek yönlü vericiler, cep telefonlarının atası kabul edilmektedir. Gelişerek ve değişerek 1993 yılına kadar gelen klasik cep telefonları, o yıl IBM’in çıkardığı Simon adlı cep bilgisayarıyla büyük bir devrim yaşamıştır.

2. Bilgisayarın Cebe İndirilmiş Hali

Geçmişten Günümüze Akıllı Telefon Teknolojisi

Dilimizde kişisel veri yardımcısı olarak da bilinen PDA’ler taşınabilir küçük cep bilgisayarlarıdır. İlk satılan ürünlerinde renksiz ekran, düşük enerji tüketimi ve sınırlı işlem gücü öne çıkmıştır. Teknolojik akımın en önemli öncülerinden biri Japon teknoloji firması Casio olmuştur daha sonra onu izleyen Apple, Windows, Palm gibi şirketlerden sonra cep bilgisayarlarının kullanımı insanlar arasında yaygınlaşmış ve Blackberry markasıyla tavana vurmuştur. 2007’ye kadar süren bu furya Apple’ın tanıttığı ilk iPhone model akıllı cep telefonunun ardından düşüşe geçmeye başlamıştır.

3. Devrimsel Teknoloji Akıllı Cep Telefonları

Geçmişten Günümüze Akıllı Telefon Teknolojisi

Apple, iPhone modelleriyle cep telefonu teknolojisinde devrimsel bir adım atıp ilk akıllı telefonu satışa sunmuştur. IPhone kendine has tasarımı ve olağan dışı dizaynıyla akıllı telefon sektörünü yaratmıştır. Geçmişten günümüze telefon sektörünün küçüleceği düşünülürken, Apple dokunmatik akıllı bir telefon teknolojisi ile yeni telefonunu piyasaya çıkarmış, sektöre yeni standartlar getirmiştir.

4. Akıllı Cep Telefonlarının Yayınlaşması

Geçmişten Günümüze Akıllı Telefon Teknolojisi

İlk iPhone’un çıkışından kısa bir süre sonra Samsung, Nokia, LG gibi firmalar benzer akıllı telefonlar üretip satışa geçmiştir. Apple 2008 yılında iPhone’u 3G desteği ile modernize edip iPhone 3G adıyla tekrardan satışa sunmuştur. Aynı dönem de Tayvan’lı HTC firması da ilk android işletim sistemli T-mobile G1 model akıllı cep telefonunu satışa sunmuştur.

5. Akıllı Telefon Pazarında Rekabet

Geçmişten Günümüze Akıllı Telefon Teknolojisi

Apple akıllı telefon sektörünü yaratmış ve yeni standartlar getirmiş dahi olsa ilerleyen dönemlerde sektördeki liderliğini zaman zaman diğer firmalara kaybetmiştir. Bu firmalar arasında adından en çok söz ettiren ise Samsung olmuştur. Apple sadece iPhone’u baz alırken Samsung model konusunda daha çeşitli davranmış, pek çok model serisi üretmiştir.

6. Ayak Uyduramayan Teknoloji Devleri

Geçmişten Günümüze Akıllı Telefon Teknolojisi

Apple, Samsung gibi firmalar akıllı cep telefonu teknolojisini geliştirip yenilikçilik konusunda bayrak taşıma yarışına girmişken çoğu teknoloji devi bu furyaya katılamamış katılsa dahi tutunamamıştır. Aralarında Sony Ericsson, LG, Motorola, Nokia gibi zamanında öncü olan firmalar da bulunmaktadır. Bu firmalar arasında hala akıllı cep telefonu üretenler vardır ama liderlik koltuğuna oldukça uzak oldukları da bilinmektedir.

7. Akıllı Cep Telefonları Genel Özellikleri

Geçmişten Günümüze Akıllı Telefon Teknolojisi

Akıllı cep telefonları genel olarak basit cep telefonlarından daha fonksiyoneldir. Kendine has işletim sistemleri bulunan akıllı cep telefonları hemen her iş kullanımına uygun olmaları için tasarlanmıştır. Çoğunda grafik işlemci de bulunan akıllı cep telefonları genel olarak grafik işlemciye de sahiptirler. Böylece poligon gerektiren işlemleri daha hızlı yapabilmektedir. İçlerinde GPS (Küresel Konumlama Sistemi) de bulunan akıllı cep telefonları çeşitli uygulamalar üzerinden bulunduğu bölgeyi gösterebilmektedir. Her akıllı cep telefonunda bulunan Bluetooth 2.0 ve üzeri ise radyo frekans sistemiyle dosya aktarımını sağlamaktadır. Özellikle son dönemde üretilen çoğu akıllı cep telefonu tuşsuz, çoklu algılama özelliği bulunan dokunmatik ekran bulundurmaktadır. Hemen hepsi HD ekranla üretilen akıllı cep telefonlarını yine çoğunda FM radyo da bulunmaktadır. Bunun yanı sıra internete bağlanmak için wi-fi sistemiyle üretilen cihazlar, EDGE protokolü başta olmak üzere 3g ve 4g destekli de üretilmeye başlamışlardır. 2020 itibarıyla 5g sistemi de konuşulmaktadır.

8. Akıllı Cep Telefonları Donanım Özellikleri

Geçmişten Günümüze Akıllı Telefon Teknolojisi

Akıllı cep telefonları, kullanıcılara yenilikçi bir bakışla dizayn edilmiş, rahat kullanım sunmaktadır. Video ve fotoğraf işlemleri ya da uygulamalardaki görsellerin kalitesi için akıllı cep telefonlarında ekran çözünürlüğü çoğunlukla 4:3 ya da 16:9 yani geniş ölçekli ayarlanmıştır. Bunun yanı sıra çözünürlük kaliteleri de günümüzde dahi hala geliştirilmektedir. İşletim sistemine ve dolayısıyla uygulamalara senkronize edilen hareket sensörleri de akıllı cep telefonu kullanıcılarının kullanım deneyimini arttırmıştır. Bağlantı konusunda da eksiksiz olan akıllı cep telefonlarının hepsi kablosuz ağlara (wi-fi) bağlanabilmektedir. Akıllı cep telefonlarının yine hepsi Bluetooth protokolüyle dosya aktarımı yapabilmekte ve yüksek anten performansıyla kaliteli konuşma sağlayabilmektedir.

9 Akıllı Cep Telefonları İşletim Sistemleri

Geçmişten Günümüze Akıllı Telefon Teknolojisi

Akıllı cep telefonları basit telefonların aksine kendilerine has işletim sistemleriyle ön plana çıkmaktadır. Genel olarak tanınan 4 farklı işletim sistemi bulunmaktadır. Android, iOS, Windows, Symbian… Bunların arasında dünyada en çok kullanılan işletim sistemi Android’dir. İkinci sırayı ise Symbian alır, eski nesil akıllı cep telefonlarında çok sık kullanılmasına rağmen günümüzde popülerliğini yitirmiş bir konumdadır. Üçüncü sırada iOS işletim sistemi bulunmaktadır. iOS işletim sistemi, rakiplerinin aksine sadece kendi üretimi olan iPhone model serisinde kullanılmaktadır. Son sırayı alan Windows işletim sistemi ise sadece Windows ve Nokia cihazlarında kullanılmaktadır.

10. 2020 yılı itibarıyla Akıllı Cep Telefonları

Geçmişten Günümüze Akıllı Telefon Teknolojisi

2009’daki Dünya Cep Telefonu Fuarı’nda şirketler arası yarışı kızıştıran bir hamle gerçekleşmiş ve Asus, Dell, Toshiba, HP, Acer, Lenovo gibi bilgisayar üreticileri de akıllı cep telefonu pazarına gireceklerini duyurmuşlardır. 2010 yılından sonra da liderlik koltuğunu Android işletim sistemiyle Samsung ele geçirmiştir, hala daha da birincilik koltuğunu korumaktadır. Arkasından hızlı çıkış yapan Çin merkezli Huawei şirketi yerleşmiştir. Teknolojinin yaratıcısı, devrimi başlatan Apple ise üçüncülük sırasına oturmuştur. Teknoloji yarışı ise hala devam etmektedir. Günümüzde onlarca üreticiden yüzlerce cihaz piyasaya sunulmaktadır.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
6
Beğen
Mutlu Mutlu
3
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
1
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
1
Olamaz
Kızgın Kızgın
1
Kızgın
Komik Komik
2
Komik
İlginç İlginç
3
İlginç

Yorum bırak