Fiziksel Ve Psikolojik Olarak Vücudu Dinlendiren Aktiviteler

Yoğun çalışma hayatı, düzensiz beslenme ve kötü alışkanlıklar vücudumuzu gün içinde çok fazla yorar ve yıpratır. Gereği kadar özen göstermediğimiz vücudumuz bu nedenlerle bitkin düşer ve bünyemiz, kas yapımız hayli zayıflar. Bu durumları yaşamak istemeyenler için fiziksel ve psikolojik olarak vücudu dinlendiren aktiviteleri barındıran rehber niteliğinde bir içerik hazırladık. Kolayca uygulayabileceğinizi düşünmüş olduğumuz, vücudu dinlendiren aktiviteler nelerdir, vakit kaybetmeden incelemeye başlayalım.

1. Ayakların Dinlenmesi Şart!

Vücudu Dinlendiren Aktiviteler

Gün içinde gerek otururken gerekse ayakta kalan vücudumuzda en çok etkilenen organımız ayaklarımızdır. Ayaklarımız, yer çekiminden ve vücut ağırlığımızdan dolayı tüm gün baskı altındadır. Otururken bile aşağıya doğru serbest bıraktığımız ayaklarımız, deforme olmaya da oldukça meyillidir. Peki ayaklarımız için ne yapabiliriz? Tüm gün yorulan ayaklarımızı akşamları yer çekiminin de etkisiyle üzerine binen yükten biraz olsun kurtarmaya çalışmak, vücudu dinlendiren aktiviteler arasında en öncelikli olandır. Bunun için birçok yöntem olmakla birlikte size önerebileceğimiz ve en kolay olan yoldan bahsedelim. Bir yere uzanarak ayaklarınızı yere paralel olacak şekilde yerden 30 cm civarı yüksekte tutun ve 15 dakika boyunca bu şekilde dinlenmeye çalışın. Bir yastık ve benzeri gibi bir nesneden yardım alabilir ya da direkt olarak duvardan destek sağlayabilirsiniz.

2. Ofis Egzersizlerini İhmal Etmeyin!

Vücudu Dinlendiren Aktiviteler

Bir çoğumuz zamanla meslek hastalığı denen kalıcı rahatsızlıklardan kaçamaz hale geliyor. Çalışma ortamı, çalışma ortamında bulunan eşyalar ve daha bir sürü şey vücudumuzu gün içinde fazlasıyla yorar. Bu yorgunluğun yanı sıra duruş bozuklukları, vücutta hareketsizlik ve yorgunluğa bağlı gerginlik ve kasılmalar meydana gelebilir. Gün içerisinde ayırabileceğiniz 10 dk ile bunların büyük ölçüde önüne geçebiliriz. İnternet üzerinde kolaylıkla bulabileceğiniz birçok egzersizden sizler için yararlı görebileceğimiz bir kaç tanesini seçtik. Bu egzersizleri gün içinde yorgun hissettiğinizde uygulayabilir, dilerseniz başka araştırmalar ile farklı egzersizlere de göz atabilirsiniz.

3. Gözlerimiz Bizim Her Şeyimiz!

Vücudu Dinlendiren Aktiviteler

Gözlerimiz en değerli ve en mucizevi organlarımızdandır. Vücudu dinlendiren aktiviteler denince eminiz ki akla ilk gelecek organlardan biri gözlerdir. Maalesef ki birçok kişi bu konuda zaman zaman rahatsız edici problemler yaşar. Gözlerimize iyi gelecek birçok şey bulunur fakat en başta dikkat edilmesi gereken konu yeteri kadar dinlendirmek olacaktır. Nasıl dinlendireceğimiz konusuna gelirsek, gözlerimizi günde en az 10-15 dakika boyunca karanlık bir ortamda kapalı tutmak, gözlerin gerçek anlamda dinlenmesi için çok önemlidir. Bu yöntem, gün içinde ışıktan ve ışık yoğunluğunun değişiminden kaynaklanan birçok problem için oldukça yararlı bir aktivitedir diyebiliriz. Ayrıca gözlerimizi gün içinde yoğun ışıktan korumak için alacağımız birkaç önlem, biraz olsun o baş ağrısıyla karışık göz yorgunluğuna iyi gelecektir. Bunlar güneş gözlüğü kullanma, bilgisayara ışık kırmak için ayrı bir ekran temin etme, kısacası göz yoran aktivitelerden olabildiğince uzak durmak örnek verilebilir.

4. Spor Yapın!

Bedeni Rahatlatan Egzersizler

Birçok araştırmacıya göre spor, sanılanın aksine vücudu daha dinamik hale getiren ve psikolojiye de oldukça iyi gelen birçok fiziksel aktivitenin birleşimidir. Vücudu dinlendiren aktiviteler denildiğinde tahmin edebiliyoruz ki aklınıza spor gelmiyor. Fakat işin aslı, sporun, en azından yürümenin vücuttaki birçok hormonun salgılanmasına yardımcı olduğudur. Spor yapamayanlar için yapılabilecek bir diğer aktivite yürümek olacaktır. Gün içinde belirlediğiniz bir saatte düzenli olarak, tempolu bir şekilde yürümek oldukça önemlidir. Hatta deniz olan bir ildeyseniz, sahilde yürümek bu aktiviteyi sizin için daha zevkli ve yararlı bir hale getirebilir. Sizin için ne kadar yararlı olduğunu ve sizi dinlendirdiğini, vücudunuz üzerinden o hareketsizliği atmaya başladığı anda hissedeceksiniz. Tek önerimiz pes etmeyin ve spor yapmaya ya da tempolu yürümeye özen gösterin!

5. Doğa İle İç İçe Olun!

Bedeni Rahatlatan Egzersizler

Doğa, insana oluşu itibariyle huzur veren en değerli şeylerden biridir. Bir ağaca bakmak, bir çiçeği koklamak ya da toprağa dokunmak sonsuz bir huzur, enerji ve pozitiflik verir. Sevdiğiniz bir aktiviteyi doğa ile baş başa kaldığınızda yapmak, temiz havanın da yardımıyla sizi dinlendirecek ve size huzur verecektir. Bu aktivite kimileri için bir ağaca yaslanıp kitap okumakken, kimileri için meditasyon yapmak ya da toprakla uğraşmak olabilir. Hatta bir evcil hayvanınız da varsa onunla bir doğa gezintisi yapmak ikinize de hem fiziksel hem de psikolojik açıdan oldukça iyi gelecektir.

6. Uyku Düzeninize Çok Dikkat Edin!

Bedeni Rahatlatan Egzersizler

Uykunun ne kadar önemli olduğunu hepimiz çok iyi biliyor, fakat gerekli özeni hiçbir şekilde tam olarak gösteremiyoruz. Uyuduğumuzda salgılanan birçok hormon gün içinde salgılanamıyor ve vücudumuzun yenilenmesi gereken zamanı çoğunlukla uyanık olarak geçiriyoruz. Uzmanlara göre bir yetişkinin toplam 6 saat uyuması ve gece 23:00 ile 01:00 arasında mutlaka uyuyor olması gerekmektedir. Uyku saati toplamını -düzenli bir şekilde- 6 saate çıkardıktan sonra vücudunuzun gerçek anlamda dinlendiğini hissedeceksiniz.

7. Hayvanları Sevin!

Vücudu Dinlendiren Aktiviteler

“Ne alakası var??” dediğinizi duyar gibiyiz. Fakat bu tavsiyemizin bilimsel bir tarafı da var desek belki sizlere daha ikna edici olabilir. Bilimsel araştırmalara göre bir hayvan -özellikle köpek- sevmek kalp hastaları için hatırı sayılacak derecede bir tedavi destek yöntemiymiş. Verdiğiniz sevgiden başka hiçbir şey istemeyen evcil bir hayvanınız yoksa bile dışarıda binlerce sevgi bekleyen hayvan var. Kendiniz sorumluluğunu alabilecek durumda değilseniz böyle bir çözüm olduğunu hatırlatıyor ve bir kez olsun denemenizi tavsiye ediyoruz.

Özetle, vücudu dinlendiren aktiviteler arasından seçtiğimiz bu egzersiz ve öneri niteliğindeki yazımız, hayatınızda ufak birkaç değişiklikle normalden daha rahat bir gün geçirmenizi sağlayacaktır. Son olarak, stresten uzak durarak yaptığınız bu egzersiz ve taktiklerin yararını daha fazla göreceğinizi unutmayın.

Mobil sürümden çık