1. Anasayfa
  2. Yemek

Fazla Tüketildiğinde Yarardan Çok Zarar Veren Meyveler


0

Tabiatın bizlere sunduğu meyveler tüm canlılar için harika bir besin kaynağıdır. İçerisinde bulundurdukları maddeler sayesinde her zaman dinç hissediyor, hastalıklara karşı bağışıklığımız güçleniyor ve daha sağlıklı hissediyoruz. Bunun yanında rengârenk görüntüsü de içimizi açmaya ve bizi iştahlandırmaya yetiyor. Bolca vitamin ve mineral barındıran meyveler kısaca vücudumuzun ihtiyacı olan tüm besinleri karşılıyor. Fakat ne kadar yararlı olursa olsun diğer şeyler gibi meyvelerin de aşırı tüketimi insan vücudunda bazı sorunlara neden oluyor. “Her şeyin fazlası zarar!” sözü meyveler için de geçerlidir. Bir meyve fazla tüketilince ne kadar zararlı olabilir ki demeden önce bu listeye bir göz atmanızda fayda var. İşte fazla tüketildiğinde yarardan çok zarar veren meyveler!

1. Kayısı

Fazla Tüketildiğinde Yarardan Çok Zarar Veren Meyveler

İçerisinde bolca A vitamini bulunduran kayısı, göz sağlığı için çok yararlıdır. Tüketildiğinde ileride doğacak göz sorunlarının en aza indirilmesini sağlar. Aynı zamanda E vitamini sayesinde cildin daha parlak görünmesini sağlar. Genelde sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Kabızlık gibi sorunları gidermede birebirdir. Fakat aşırı tüketildiğinde ishal gibi sorunları getirir. Bununla birlikte kuru kayısı tüketimi de vücuda zarar getirmektedir. Nereden alındığına dikkat edilmelidir. Kuru kayısı gibi meyveler zamanla içlerinde kükürt biriktirmeye başlar. Bu kükürt te solunum yolu rahatsızlıkları bulunan kişiler için son derece tehlikedir. Bu nedenle bu hastalıkları taşıyanlar kuru kayısıyı fazla tüketmemelidir.

2. Portakal

Fazla Tüketildiğinde Yarardan Çok Zarar Veren Meyveler

Portakalın içerisinde bolca C vitamini bulunur. Bağışıklık sistemini güçlendirir, cildi daha genç gösterir. Kalp sağlığı için birebirdir. Ancak her meyvenin olduğu gibi portakalın da fazlası zarardır. Çok fazla portakal ya da portakal suyu tüketmek sağlık açısından sorun teşkil eder. İçerisindeki asitli yapı, sindirimi sürekli tetikleyeceği için böbrek taşı sorunları, kusma, mide yanması, ishal gibi problemler ortaya çıkar. Mide asidini arttırması da gastrit gibi problemi olan kişiler için hayat standartlarını çok aşağılara çekebilecek bir sorundur. Portakalın yüksek potasyuma sahip olması da fazla tüketildiğinde aynı şekilde vücuda zarar verir. Bu sebeplerle fazla tüketildiğinde yarardan çok zarar veren meyveler içerisinde yer alır.

3. Karpuz

Fazla Tüketildiğinde Yarardan Çok Zarar Veren Meyveler

%92’si sudan oluşan karpuz, yaz aylarının favori meyvelerinden biridir. Serinletici etkisi ve bol sulu yapısıyla sıcak günlerde vücudun hem su dengesini hem de ısı dengesini korur. Kansere karşı etkili olan laykopen maddesi bakımından çok zengindir. Tüketildiğinde mideyi şişirir ve tokluk hissi yaratır. İçerisindeki bol miktarda glikoz nedeniyle özellikle peynirle aşırı derecede tüketildiğinde kilo alımına neden olur. Ayrıca karpuz seçerken de son derece seçici olmak gerekir. Erken koparılmış veya uzun süre kalmış karpuzlar tüketildiğinde çeşitli mide ve bağırsak sorunlarını beraberinde getirir. Eğer pis bir koku alınırsa kesinlikle yenilmemesi gerekir. Ayrıca yemekten hemen sonra tüketilirse hazmı zorlaştırır.

4. Çilek

Fazla Tüketildiğinde Yarardan Çok Zarar Veren Meyveler

B vitamini ve potasyum açısından oldukça zengin olan çilek bir yaz meyvesidir. İnsan vücuduna çokça etkisi vardır. Metabolizmayı hızlandırır, depresyona ve strese iyi gelir, iyileştirmeleri hızlandırır. Özellikle gribal enfeksiyonları daha kolay atlatmaya yardımcı olur. Ancak gereğinden fazla tüketilince vücuda yarardan çok zararı olur. Gastrit ve reflü gibi mide rahatsızlıkları bulunan kişilerde sıkça görülen mide yanması, çileğin aşırı tüketilmesiyle hat safhaya çıkar. Beraberinde karın ağrısını da getirir. Dağlarda yetişen yabani çilekler ise kimi zaman zehirlenmelere neden olur. Bünyesinde bulundurduğu maddelerden dolayı deride şişme, kızarıklık, kaşıntı vücutta ise kusma, kasılma gibi reaksiyonlar yaratır.

5. Ananas

Fazla Tüketildiğinde Yarardan Çok Zarar Veren Meyveler

Tropik bir meyve olan Ananasın içinde bolca enzim, vitamin ve antioksidan bulunur. Özellikle C vitamini açışından büyük bir besin deposudur. Hazımsızlığın giderilmesine yardımcı olur, bağışıklığı güçlendirir, kemikleri sağlamlaştırır. Bu ve bunun gibi birçok yararı bulunur. Tropikal iklim şartlarında yetiştirilebildiğinden her yerde yetişemez. Özel bir çaba gerektirir. Taze tüketilmesi çok önemlidir. Fazla tüketildiğinde ise vücuda zararları büyüktür. Eğer dudaklarda soyulma ya da nefes alıp vermede zorluklar yaşanıyorsa büyük ihtimalle ananasa karşı alerjiniz vardır demektir ve kesinlikle tıbbı bir müdahalede bulunulması gerekir. İçerisinde çok fazla C vitamini barındırdığında aşırı tüketiminde baş ağrısı, kusma, kalp ağrısı, bulantı gibi sorunlar baş gösterebilir. Ayrıca bromelain maddesini bulundurmasından çok tüketilince ciltte döküntülere ve aşırı âdet kanamalarının oluşmasına neden olur.

6. Şeftali

Fazla Tüketildiğinde Yarardan Çok Zarar Veren Meyveler

Şeftali meyvesinin azımsanmayacak kadar yararı bulunur. A vitamini sayesinde göz hastalıklarına karşı riskleri azaltır. Yüksek lif oranı bulunur ki bu da sindirimi kolaylaştıran unsurlardan biridir. Dişlerin ihtiyacı olan florür maddesine sahiptir. Dolayısıyla dişlerin güzel ve sağlıklı görünmesini sağlar. Aşırı tüketildiğinde ise idrar yollarında sorunlar ortaya çıkartabilir. Çünkü şeftali idrar sökücü bir meyvedir. İçerisinde bulundurduğu bolca potasyumdan böbrek hastalarının çok tüketmemesi gereken bir meyvedir. Aynı şekilde şeftali gereğinden fazla yenildiği takdirde çeşitli cilt sorunlarını da beraberinde getirebilir. Ciltte kaşıntılar, kızarıklıklar ve kimi zaman da alerjik reaksiyonlar baş gösterebilir. Dahası ince kabuğa sahip olması nedeniyle kimyasal ilaçların meyvenin içlerine kadar işlenme riskini de bulundurur.

7. Kiraz

Fazla Tüketildiğinde Yarardan Çok Zarar Veren Meyveler

Kiraz, yaz meyvelerinin vazgeçilmezlerinden biridir. Kalsiyum, demir, potasyum, A ve C vitaminleri kısacası vücudun ihtiyacı olan her şeyi karşılar. Doğal bir ağrı kesicidir, kalp dostudur, hafızayı güçlendirir. Ancak kiraz da fazla tüketildiğinde bazı sorunları beraberinde getirir. Öncelikle kirazın kanı sulandırma etkisi vardır. Çok tüketilince kanın pıhtılaşması zorlaşabilir. Bu sebeple ameliyat veya operasyonlardan önce tüketilmemelidir. Başka bir durum ise aşırı tüketilince obeziteye davet çıkarabilir. İshale ve gaz çıkarmaya, midede şişkinliğe neden olabilir. Eğer alerjiniz varsa aşırı tüketmediğinizden emin olmalısınız. Bu sebeple kiraz fazla tüketildiğinde yarardan çok zarar veren meyveler arasında sayılmaktadır.

8. Kara Mürver

Fazla Tüketildiğinde Yarardan Çok Zarar Veren Meyveler

Kara Mürver meyvesi doğada kendiliğinden yetişen yabani bir bitkidir. Görünüş olarak yaban mersinine benzer. A, C ve B vitaminlerini bolca içermesinden çokça tüketilir. Özellikle soğuk kış aylarında yaşanan sağlık sorunlarını engellemek için aşırı tüketilen bir meyvedir. Sayılamayacak kadar çok yararı bulunur. Tabii ki bunun yanında yan etkileri de olmaktadır. Özellikle kullanım sürecindeki yanlış yöntemler kişiyi tehlikelere sokabilir. Tamamen olgunlaştığında tüketilmesi gerekmektedir. Henüz tam pişmemiş olanları yemek bulantı, kusma ve baş ağrılarına neden olur. Aynı şekilde yapraklarını, köklerini ve gövdesini tüketmek te insan vücudu için sakıncalıdır. Böbrek hastalığı ya da mide rahatsızlığı olan kişilerin tüketmemesi önerilir. Kaynatılma aşamasında dikkatli olunması gerekir.

9. Muz

Fazla Tüketildiğinde Yarardan Çok Zarar Veren Meyveler

Mükemmel bir besin kaynağı olan muz, yüksek kaloriye sahip olması sebebiyle sıkça tüketilen tropik bir meyvedir. Karbonhidrat bakımından zengin ve besleyicidir. Bolca vitamine ve potasyuma sahiptir. Ancak her ne kadar sağlıklı bir besin olsa da fazlası vücuda büyük bir zarar getirir. Her şeyden önce muz yüksek kalorisiyle sık tüketildiği takdirde kilo artışına neden olur. Bununla beraber içindeki potasyum değeri aşırılığından düzensiz kalp atışı, kas güçsüzlüğü gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Aynı zamanda kabuğunda bulunan tiramin maddesi, migreni tetikleyen bir maddedir. Dolayısıyla yerken iyice temizlenmesi gerekir. Fazla tüketimi sonucunda kabızlık oluşabilir. Olgunlaşmamış olan muzlar ise yüksek nişastaya sahip olurlar. Bu kadar nişastayı sindirmeye çalışan midede ağrılar meydana gelebilir.

10. Kivi

Fazla Tüketildiğinde Yarardan Çok Zarar Veren Meyveler

Bol miktarda C ve E vitamini bulunduran kivi, enerji değeri yüksek bir meyvedir. İçinde kalsiyum, potasyum, şeker, protein gibi mineraller bulunur. Yüksek miktarda lif içerdiği için sindirim ve bağırsak sorunlarını en aza indirir. Kan temizleyici özelliği vardır. Aynı zamanda solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkilidir. Aşırı tüketildiğinde ise bazı zararları mevcuttur. Özellikle alerjisi bulunan kişilerin tüketirken dikkat etmesi gerekir. Yine fazla tüketimi gastrit, ülser, mide yanması gibi mide problemleri olan kişileri için tehlikeli olabilir. Tansiyon hastası kimseler de çok tüketmeden önce doktora danışmalıdır.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim