1. Anasayfa
  2. Yaşam

Evde Su Tasarrufu Yapmanızı Sağlayacak 10 Basit Yöntem


1

Küresel ısınma ve buna bağlı iklim değişikliğinden olumsuz etkilenen su kaynakları, günümüzde artan nüfus ve kentleşme oranıyla birlikte azalmaya devam etmektedir. Bu bağlamda Türkiye, su stresi altındaki ülkeler sınıfına dâhil edilmektedir. Dolayısıyla hem ülkemizde hem de dünyada bilinçli su tüketiminin önemi giderek artmaktadır. Bu konuda farkındalık kazanarak, su tasarrufu sağlamak adına günlük hayatınızda basit değişiklikler yapabilirsiniz. Listemizdeki 10 basit yöntem evde su tasarrufu yapmanızı ve su kaynaklarını bireysel olarak korumanızı sağlayacak. Keyifli okumalar, bol uygulamalar dileriz!

1. Musluğu Gerekli Olduğunda Açın

Evde Su Tasarrufu Yapmanızı Sağlayacak 10 Basit Yöntem

Ellerinizi yıkarken ya da dişlerinizi fırçalarken istemeden de olsa musluğu uzun süre açık bırakıyor olabilirsiniz. Bu noktada su tasarrufu yapabilmek adına, ellerinizi sabunladığınız veya dişlerinizi fırçaladığınız sırada musluğu kapalı tutmanız faydalı olacaktır. Bunu sürekli hale getirdiğinizde, yüksek oranda tasarruf sağlayabilirsiniz. Muslukların ucuna tasarruf aparatı takabilir, sensörlü musluklar kullanabilir veya arıtma sistemi kurabilirsiniz. Suyun sıcaklığını değiştirmek istediğinizde, bir süre beklemeniz gerektiği için o sürede akan suyu bir kaba alarak daha sonra kullanabilirsiniz. Ayrıca su vanasını kısık tutmakta ve borularda kaçak olup olmadığını kontrol etmekte fayda vardır.

2. Bulaşık İşini Makineye Bırakın

Evde Su Tasarrufu Yapmanızı Sağlayacak 10 Basit Yöntem

Bulaşıkları elinizde yıkarken gereğinden fazla su harcayabilirsiniz. Bulaşık makineleri, özellikle yeni nesil olanlar, yıkama işlemini daha az su kullanarak yaptığından su tasarrufu sağlamak adına elde yıkama işleminden daha elverişlidir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta bulaşık makinenizi tam dolduğunda çalıştırmaktır. Bu şekilde makineyi daha seyrek çalıştırarak daha fazla bulaşık yıkayabilirsiniz. Çok gerekmedikçe bulaşıkları sudan geçirmeden direkt makineye yerleştirebilirsiniz. Eğer elde yıkama yapmanız gerekiyorsa suyu uzun süre açık bırakmamaya özen göstermelisiniz. Yeni bir makine alacağınız zaman ise enerji tasarrufu özelliği olmasına dikkat etmelisiniz.

3. Temizlikte Su Kotası Koyun

Evde Su Tasarrufu Yapmanızı Sağlayacak 10 Basit Yöntem

Evlerin, iş yerlerinin temizliğini suyu bilinçli şekilde kullanarak yapmak gerekir. Dolayısıyla belli bir alanı temizlemek için kendinize bir su kotası koyup, bu kotanın dışına çıkmamaya özen gösterebilirsiniz. Sprey paspas, buharlı makine gibi temizlik ürünleri de suyu dengeli kullanmanıza yarayabilir. Ayrıca temizlik yaparken mümkün olduğunca doğal temizlik malzemeleri kullanmaya dikkat etmelisiniz. Bu sayede durularken daha az su harcarsınız veya durulamanıza gerek bile kalmaz. Eğer su sayacı edinirseniz, temizlik ve diğer işlerde ne kadar su kullandığınızı görebilir ve su tüketiminizi buna göre ayarlayabilirsiniz.

4. Çamaşırları Kısa Programda Yıkayın

Evde Su Tasarrufu Yapmanızı Sağlayacak 10 Basit Yöntem

Çamaşır makinesi evlerde en çok kullanılan makinelerdendir. Günümüzde bu makineler yüksek ölçüde enerji tasarrufu sağlasa da, bu tasarrufa katkıda bulunmak için onları elinizden geldiğince az çalıştırmalısınız. Bu bağlamda makinenizi tam olarak doldurduktan sonra çalıştırmaya dikkat etmelisiniz. Bunu yaptığınızda makinenizi çok sık çalıştırmanıza gerek kalmadan çamaşırlarınızı yıkayabilirsiniz. Ön yıkama ve ek durulama gibi işlemleri çok gerekmedikçe tercih etmemelisiniz. Ayrıca makinenizi düşük ısıda ve kısa programda çalıştırmak da evde su tasarrufu yapmanızı ve su kaynaklarını korumanızı sağlayacak 10 basit yöntem arasındadır.

5. Duşta Akan Suları Koruyun

Evde Su Tasarrufu Yapmanızı Sağlayacak 10 Basit Yöntem

Uzun süreli duş alındığında çok fazla su israfı meydana gelmektedir. Bu sebeple duş sürelerini azaltmak su tasarrufu sağlamak adına önem taşımaktadır. Duşa gireceğiniz zaman suyun ısınmasını beklerken, onu boşa akıtmak yerine bir kovaya doldurarak su kaybını önleyebilir ve sonrasında bu suyu farklı yerlerde kullanabilirsiniz. Mesela bitkilerinizi bu su ile sulayabilirsiniz. Bir başka önemli nokta ise saçlarınızı şampuanlarken suyu kapalı tutmanızdır. Bu şekilde gereksiz su kullanımını önleyebilirsiniz. Ayrıca banyonuzda düşük akışlı, tasarruf sağlayan duş başlıkları kullanarak duşta kullandığınız su miktarını önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

6. Yağmur Suyundan Yararlanın

Evde Su Tasarrufu Yapmanızı Sağlayacak 10 Basit Yöntem

Yağmur suyu ücretsiz ve alternatif bir su kaynağıdır. Onu depolayıp değerlendirerek, hem mevcut su kaynaklarını koruyabilir hem de ekonomik açıdan rahatlayabilirsiniz. İmkânınız varsa evinize bir depolama sistemi kurarak yağmur suyu hasadı yapabilirsiniz. Bu depolama sistemi oldukça basittir. Çatıda biriken yağmur suları borular aracılığıyla evin dışındaki bir tankere yönlendirilir ve su filtreden geçerek burada depolanır. En temiz yağmur suyu çatılardan toplanarak elde edilendir. Toplanan sular, mevcut su temin sistemi ile entegre edilebilmektedir. Eğer depolama sistemi kurma imkânı yoksa büyük kovalar ve variller yardımı ile daha basit şekilde depolama yapabilirsiniz.

7. Gri Suyu Değerlendirin

Evde Su Tasarrufu Yapmanızı Sağlayacak 10 Basit Yöntem

Gri su, tuvalet suyu (siyah su) haricindeki evsel atık sularının genel adıdır. Bunlar duştan, lavabodan, mutfaktan, bulaşık ve çamaşır makinelerinden gelen sulardır. Bazı alanlarda içme suyu kullanımının azaltılması amacıyla gri sudan yararlanılabilir. Bu suları değerlendirmeden önce mutlaka arıtma işlemi yapılmalıdır. Genellikle tuvalet rezervuarlarında, bahçeleri ve tarımsal alanları sulamada kullanılır. Özellikle kurak bölgelerde sulama yapmak ve bitki yetiştirmek için sıkça kullanılan gri suyun besin değeri yüksektir ve aynı zamanda bu su iyi bir gübre kaynağıdır. Siz de atık suları değerlendirerek gri su kullanımınızı artırabilir, böylelikle su tasarrufu yapabilirsiniz.

8. Sifon Sistemini Düzenleyin

Evde Su Tasarrufu Yapmanızı Sağlayacak 10 Basit Yöntem

Günümüzde akıllı tuvaletler, az su kullanarak çalışan rezervuar temizleme sistemleri ile su tasarrufu sağlayabilmektedir. Su tüketimini azaltmak adına tuvaletlerde kullanılan sifonların tasarruf fonksiyonu olması önem taşımaktadır. Eğer böyle bir sisteme sahip değilseniz, tuvaletin rezervuar kısmına içi su dolu bir pet şişe koyabilirsiniz. Böylece sifonu her çektiğinizde şişenin kapladığı hacim kadar su tasarrufu sağlamış olursunuz. Ayrıca şişenin içine bir miktar toprak koyarak dibe batmasını sağlayabilirsiniz. Bunun gibi alternatif yöntemler kullanarak ve bunları sürekli hale getirerek yüksek oranda su tasarrufu yapabilirsiniz.

9. Mutfakta Kullanılan Suyu Azaltın

Evde Su Tasarrufu Yapmanızı Sağlayacak 10 Basit Yöntem

Evde basit yollarla su tasarrufu yapmanızı sağlayacak 10 yöntem listesinde değinmek istediğimiz bir başka konu da yemek yapımı. Yemek hazırlarken, gerek malzeme temizliği gerekse pişirme aşamasında yüksek oranda su kullanılabilmektedir. Bu işlemler farklı yöntemler ile yapıldığında ise, su tüketimini azaltmak mümkündür. Bu bağlamda meyve ve sebzeleri musluk altında değil, su dolu bir kabın içinde yıkayabilirsiniz. Sebzeleri haşladığınız suyu dökmektense, bu su ile çorba yapabilirsiniz. Bazen ise haşlama yapmak yerine, buharda pişirme yöntemini tercih edebilirsiniz. Bunun için düdüklü tencere kullanabileceğiniz gibi, pişmekte olan bir yemeğin buharını da kullanabilirsiniz.

10. Sulama İşini Optimize Edin

Evde Su Tasarrufu Yapmanızı Sağlayacak 10 Basit Yöntem

Bahçe sulama konusunda daha dikkatli davranarak, gereksiz su kullanımının önüne geçebilirsiniz. Örneğin sulamada kullanmak için tetikli püskürtücüsü olan hortumları tercih edebilir ya da damlama su sisteminden faydalanabilirsiniz. Günün sıcak zamanlarında sulama yapmak yerine, sabah erken saatlerde veya akşam serinliğinde sulama yapabilirsiniz. Çimlerinizi fazla kısaltmadan onları kuraklığa dayanıklı hale getirebilirsiniz. Bahçenizi sık suluyorsanız, bunu aşamalı olarak azaltmanız gerekir. Böylelikle bitkilerinizin kökleri sağlamlaşır, su tüketimini de azaltmış olursunuz. Ayrıca sulama için gri su veya yağmur suyu da kullanabilirsiniz.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim
İlginizi Çekebilir

Yorum (1)

Bir yanıt yazın