Hijyen hayatınızın her anında, sürekli olarak dikkat etmeniz gereken bir unsurdur. Yaşam alanlarınız olan evleriniz için de hijyen olmazsa olmazdır. Evde düzenli olarak yapacağınız temizlik ve püf noktalarına dikkat ederek, detaylı temizlikler ev ortamında size hijyenik bir ortam sağlayacaktır. Temizlik yaparken seçtiğiniz ürünler ve ürünlerin doğru kullanımıyla ev içerisinde daha rahat ve daha temiz bir yaşam alanına sahip olacaksınız. Evinizde hijyeni korumanız, sağlığınız için de olumlu etkiler doğuracaktır. Evde kusursuz ve etkili hijyen sağlamanın püf noktaları nelerdir sizin için listeledik. İyi okumalar!
1. Temizlik ve Hijyen Ürünleri
Temizlik yaparken en önemli nokta, temizlik sırasında en büyük destekçiniz olan doğru seçilmiş temizlik ve hijyen ürünleridir. Temizlik esnasında sık olarak kullanacağınız ürünler, temas ettikleri yüzeyler üzerinde etkili olmalıdır. Cam temizleyicileri içerisinde kullanılan ürünler dolayısıyla, tüm markalar birbirine yakındır. Fakat bilindik ve etkisinden emin olduğunuz markalar kullanılmalıdır. Kireç sökücü seçerken, içerisindeki çözücü maddelerin oranına bakmak gerekmektedir. Sizin ihtiyacınızı karşılayacak minimum oran, yeterli olacaktır. Yağ çözücüler seçilirken de içerisindeki maddelerin oranına bakılırken, püskürtme aparatı olan bir şişe tercih etmeniz önerilir. Temizlik ve hijyen ürünleri, evde yapacağınız temizlik ile kusursuz hijyen sağlamanın püf noktaları arasındadır.
2. Temizlik Öncesi Odaların Havalandırılması
Temizliğe başlamadan öce odaları havalandırmanız size daha ferah bir temizlik ortamı sağlayacaktır. Kötü kokuların çıkmasını sağlayacak ve eşyalarınızın da hava almasını sağlayacaksınız. Odaları havalandırırken, dolaplarınızın kapaklarını da açarak hava almalarını sağlamanız doğru olacaktır. Bakterileri ve kötü kokuyu ortadan kaldırmanızı sağlayacaktır. Odalar düzenli bir şekilde havalandırılmalı ve içeriye hava girmesi sağlanmalıdır. Temizlik sırasında da pencerelerin açık olması, tozların çabuk çıkmasına ve sizi rahatsız etmemesine yardımcı olacaktır. Evde yaptığınız temizlikte kusursuz hijyen sağlamanın en önemli püf noktaları arasında, odaların havalandırılması oldukça önemlidir.
3. Mutfak Temizliği
Mutfak temizliğine ilk olarak ocak ya da fırın ile başlayabilirsiniz. Ocağınızın tellerini kaldırdıktan sonra süngere bulaşık deterjanı dökerek, ocağın üzerindeki kirleri ve kalıntıları temizledikten sonra beş dakika bekletilmelidir. Beş dakika sonra çamaşır suyu ile yumuşayan kileri kolayca temizleyebilirsiniz. Ocak sonrasında fırın temizliğine geçilebilir. Fırınınızı uygun ve etkili bir ürünle temizledikten sonra dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, deterjan kalıntısı bırakmamaktır. Fırın temizliğinde en önemli adım durulamadır. Fırınınızı temizledikten sonra buzdolabı ve dondurucunuzu temizlemeye başlayabilirsiniz. Buzdolabınızı boşalttıktan sonra her noktasını silmeye ve dikkatli bir şekilde kurutmaya özen gösterin. Dolaplar da için boşaltılıp biraz havalandırdıktan sonra detaylı bir şekilde temizlenmelidir.
4. Yatak Odası Temizliği
Yatak odası temizliğinin ilk adımlarından bir tanesi gardırop temizliğidir. Kirlilerinizi ve giymediğiniz kıyafetleri ayırarak dolabınızı daha düzenli bir hale getirebilirsiniz. Vakumlu süpürge sayesinde dolap içerisindeki tozları ve kirleri temizledikten sonra, dolabınıza zarar vermeyecek bir ürünle silerek temizliğinizi destekleyebilirsiniz. Dolaplardan sonra yatağınızı yine vakumlu süpürge yardımıyla detaylı bir şekilde temizleyebilirsiniz. Yatağınızdan sonra, zemin döşemelerinize uygun temizlik ürünü ile zemin temizlenmelidir. Yatak odası içerisinde bulunan dekoratif eşyalar dikkatli bir şekilde temizlenerek, yatak odası temizliği bitirilebilir. Temizliğinizi bitirdikten sonra nevresimlerinizi değiştirerek, temiz ve ütülü nevresimleri kullanabilirsiniz.
5. Banyo ve Tuvalet Temizliği
Banyo ve tuvalet bakterilerin bolca bulunduğu, detaylı bir temizlik isteyen alanlardan en önemlisidir. Banyoda kullandığınız duş başlığın en az iki ayda bir fırça ve toz deterjanla ovalayıp, süngerle silinmelidir. Duşakabin perdesini çamaşır suyu katkılı bir temizleyici ürün ve fırça yardımıyla temizleyebilirsiniz. Silme işlemini yukarıdan aşağıya yağıp, her iki tarafa da uygulayabilirsiniz. Banyoda temizliğe en çok dikkat edilmesi gereken yerlerden bir tanesi de lavabodur. Lavaboda yeterli hijyeni sağlamak için, musluğa dezenfektan sıkar 10-15 dakika bekletilmelidir. Daha sonra dairesel hareketlerle lavabo temizlenmelidir. Klozet temizliğini de fırça yardımıyla ve bir temizlik ürünüyle detaylı bir şekilde yapabilirsiniz.
6. Salon ve Oturma Odası Temizliği
Temizliğe başlamadan önce salon ve oturma odasında bulunmaması gereken eşyalar toplanmalı ve dağınıklık giderilmelidir. Detaylı bir temizlik için öncelikle halı ver perdelerden başlamalısınız. Buharlı temizleyiciler ile pratik bir şekilde hali ve perdelerinizi temizlemekle başlayabilirsiniz. Daha sonra pencereler temizlenmelidir. Eğer eviniz yüksek katlarda ise, pencerenizin dış tarafını silmek için profesyonel bir ekipten yardım almanız daha doğru olacaktır. İç kısmını ise mikrofiber bezlerden ve cam temizleyicilerden yararlanarak silebilirsiniz. Eğer ürünün temizliğinden memnun kalmazsanız sirkeli su veya sodalı su kullanabilirsiniz. Vazolarınızı, dekoratif ürünlerinizi de temizledikten sonra zemin temizliğine geçebilirsiniz. Zemin döşemenize göre temizleyici ürün seçmeniz doğru olacaktır.
7. Koridor Temizliği
Koridorunuzdaki eşyalar, koridor tamamen boş kalana kadar çıkartılmalıdır. Eşyalar boşaltıldıktan sonra ilk olarak genel bir tozu alınmalıdır. Halılar temizlendikten sonra duvarlar temizlenmelidir. Duvarlarınıza uygun ve duvarlarınıza zarar vermeyecek bir temizlik ürünüyle kolayca temizleyebilirsiniz. Eğer duvarınız silinebilir özellikte değil ya da duvar kâğıtları ile kaplıysa hafif nemli bir bezle temizleyebilirsiniz. Duvarları silerken kartonpiyer ve tavan aydınlatmalarının üzerinde biriken tozlar da temizlenmelidir. Duvarları temizledikten sonra önceden tozunu aldığınız zemin, zemin döşemelerinize uygun ürünler ile temizlenmelidir. Koridor temizliği evde kusursuz ve detaylı hijyen sağlamanın püf noktaları arasındadır.
8. Mobilyaların Temizliği
Evde odaları detaylı bir şekilde temizlerken kullandığınız mobilyaları da aynı özen ve dikkatle temizlemelisiniz. Dekorasyonunuzun vazgeçilmez parçası olan mobilyalar, siz farkında olmadan üzerinde bir sürü bakteri ve mikrop barındırmaktadır. Eğer deri koltuklara sahipseniz, temiz ve nemli bir bezle tozunu aldıktan sonra sirke ve keten tohumu karışımını uyguladığınız bir kova su ile derinlemesine bir temizlik sağlayabilirsiniz. Tay türlü mobilyalarınız varsa, ilk olarak lekeyi çıkartmak için nemli bir bezle silebilirsiniz. Çıkmıyorsa sabunlu bez ya da en son ıslak mendil kullanabilirsiniz. Lake mobilyalara sahipseniz, temizlik sırasında kullandığınız bez çok önemlidir. Tüysüz, iz bırakmayan temizlik bezlerini seçmelisiniz.
9. Toz Alma Alışkanlığı
Toz almayı alışkanlık haline getirmek evdeki hijyeni korumanızı sağlayacaktır. Ev içerisinde sık kullanılmayan bölgelerde biriken tozlar, en ufak bir esintiyle diğer alanlara da kolayca ulaşabilir. Evde tozun bulunması sağlığınızı da olumsuz yönde etkileyecektir. Düzenli toz alma alışkanlığı edinirseniz, evdeki genel temizliğinizde daha kolay olacaktır. Dekoratif olarak kullandığınız mobilyalar ve eşyalar üzerinde sıkça toz birikebilir. Ayna üsteleri ve kenarları da toz birikmek için oldukça ideal alanlardır. Mutfakta, pencere önü ve az kullanılan dolap kapaklarında da toz birikebilir ve yemeklerinize karışabilir. Evdeki bitkilerinizde tozlanmaya müsait olduğu için, bitkilerinizin de özenle tozlarını almalısınız.
10. Düzenli Ev Temizliği
Haftanın belirli günlerinde ve ayın belirli günlerinde yaptığınız düzenli temizlikler ev içerisindeki hijyeni arttırmanızı ve korumanızı sağlayacaktır. Özellikle evde bebek varsa hijyen konusunda daha hassas olunmalıdır. Eğer evcil hayvanlarınız varsa, düzenli ev temizliği size çok yardımcı olacaktır. Haftanın belirli günlerinde toz alma, zemini temizleme ve gerekirse sık kullanılan mobilyaları temizleme hijyen açısından oldukça önemlidir. Odaları havalandırıp, ferah bir ortam oluşturduktan sonra eğer varsa balkonlarınızı da temizleyebilirsiniz. Özellikle yaz günlerinde balkonlarınızı yıkamak, evinize ferahlık sağlayacaktır. Ev temizliğinde minder ve örtülerinizi çırpıp, havalandırmanız önerilmektedir.