1. Anasayfa
  2. Yaşam

Evcil Hayvan Bakımı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar


0

Günümüzde büyük ve gelişmiş ülkelerin birçoğunda insanlar, evlerinde hayvan besliyorlar. Bazıları büyük veya küçük hayvanları beslerken, bazıları ise bir tane ile başlıyor, sonrasında evi küçük bir şölen alanına dönüştürüyor. Ne şekilde olursa olsun, hayvanlarında bazı sorumlulukları oluyor, haliyle onlar da bakıma ve ilgiye ihtiyaç duyuyorlar. Doğru bildiğiniz yanlışlar ve yepyeni bilgiler ile kendinizi evcil hayvan edinme sürecine daha hızlı hazırlayabilirsiniz. Hadi gelin, hayvanseverler olarak dostlarımızı daha yakından tanıyalım ve evcil hayvan bakımı hakkında doğru bilinen yanlışlar konusunu ele alalım. Keyifli okumalar!

1. Sık Sık Yıkanmaları Gerektiğini Düşünmek

Evcil Hayvan Bakımı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Özellikle, yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde hayvan dostlarınızın o kalın ve gür tüy tabakası altında serinlemeye ihtiyaç duyduklarını düşünebilirsiniz. Fakat bunun pek de hoş bir fikir olduğu söylenemez çünkü evcil hayvanlarınızı sık sık yıkamak cilt kuruluğuna ve hassasiyete sebep olabilir, bu da onları hastalıklara açık hale getirir. Uzun vadede cilt problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Hayvanların tüyleri hava akımını rahatlıkla geçirebilecek bir yapıdadır ve sıcak aylarda tüylerini dökerek fazlalıklardan kurtulurlar. Yani tüyleri dostlarınızı, kış mevsiminde soğuktan, yaz mevsiminde Güneş’ten gelen UV ışınlarından korur.

2. İkiden Fazla Hayvana Aynı Kum Kabını Kullanmak

Evcil Hayvan Bakımı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Birçok kişi zamanla tek bir hayvanla yetinemediğini fark ediyor ve daha fazlasını evlat ediniyor. Tabi, bu arada ya bütçe darlığından ya da alan yetmediğinden dolayı ikiden daha fazla hayvan için aynı kum kabı kullanılabiliyor. Fakat bu da evcil hayvan bakımı hakkında doğru bilinen fakat yanlışlar arasına giren bir konudur. Örneğin iki kediniz varsa ve kedilerinizden biri iç parazit veya ishal problemi yaşıyorsa, aynı kum kabını paylaştığı arkadaşı da kuma yapılan temas sebebiyle parazit veya ishal kapabilir. Bu yüzden alan ve bütçe hesaplaması yaparak her dostunuza bir kum kabı ayırmalısınız, merak etmeyin kendi kaplarını hemen tanırlar.

3. Mama Kabını Sürekli Dolu Tutmak

Evcil Hayvan Bakımı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Hepinizin minik hayvan dostlarınıza kıyamadığınızı ve sürekli, aç olup olmadığından endişe duyduğunuzu da biliyoruz, özellikle de ilk zamanlar. Fakat mama kalıbını sürekli dolu tutmanın yanlış olduğunu söylemeliyiz. Hele ki zaten sürekli evde oluyorsanız, minik dostunuza veterineriniz tavsiye ettiği miktarda, tavsiye ettiği aralıklarla mama vermenizi öneririz. Çünkü ilk olarak, açık da bekleyen mama tazeliğini ve besleyiciliğini kaybeder. Bayatlamaya yüz tutmuş bir mamada, bağırsak problemlerine sebep olur. İkinci olarak ise dostunuz gözünün önünde duran mamayı yemeden duramayacağı için bu da uzun vadede obeziteye sebep olabilir.

4. Arabada Tek Başına Bırakmak

Evcil Hayvan Bakımı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Bazen bilmeyerek bazen de “hemen döneriz zaten” diyerek yapılan hatalardan biri de evcil hayvanınızı arabada yalnız bırakmaktır. Araba camını azıcık açmanın yeterli olduğunu düşünmek kulağa doğru geliyor olabilir fakat dostunuzu araba yalnız bırakmanız onun solunum sıkıntısı çekerek kalp krizi geçirmesine sebep olabilir. Unutmayın ki, bir çok hayvanın ter bezleri yoktur, hava yoluyla vücut sıcaklıklarını sabit tutarlar ve yirmi dakikalık bir sürede arabanın iç sıcaklığı 10-15 derece kadar artabilmektedir, özellikle güneşli bir günde. Bu da evcil hayvanınızın solunumu için yeterli olmayacağı için onun ölümüne sebep olabilir. Böyle bir durumda kaldığınızda onu geçici olarak hayvan bakım evine bırakabilirsiniz.

5. Ceza Yöntemi İle Eğitmeye Çalışmak

Evcil Hayvan Bakımı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Birçok kişi özellikle yeni bir evcil hayvan evlat edindiğinde, ne yapacağını bazen karıştırabilir. Kediniz vazoyu kırdığında, köpeğiniz su kabını devirdiğinde bağırıp ceza vermeyi bir yol olarak görüyor olabilirsiniz. Doğada ceza yöntemi olmadığı ve hayvanlar birbirlerine bağırmadığı için bu yöntemle onları eğittiğinizi düşünmek oldukça yanlıştır, hatta evcil hayvanınız içgüdüsel olarak kendini korumaya aldığında saldırganlaşabilir. Bunun yerine “ödül yöntemi” ile eğitmek daha olumlu sonuçlar verecektir. Yaptığı olumlu hareketleri ödüllendirmeniz, onun bu hareketleri alışkanlık haline getirmesine yardımcı olacaktır.

6. Çiğ Et İle Beslemek Veya Ödüllendirmek

Evcil Hayvan Bakımı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Belgesellerde, vahşi doğada yaşayan bazı hayvanların çiğ et ile beslendiklerini görürsünüz, bunun evcil hayvanlarınızda da geçerli olduğunu düşünebilirsiniz fakat bu da evcil hayvan bakımı hakkında doğru bilinen yanlışlar arasındadır. Çünkü sizin köpeğinizin sindirim sisteminin bir kaplanınkiyle aynı olmadığı aşikardır. Ayrıca, çiğ et birçok mikrop ve parazit taşır bu da dostunuzun bazı geri dönülemez hastalıklar kapması anlamına gelebilir. Örneğin çiğ balık, kedilerde B1 vitamini eksikliğine sebep olur. Tabi eğer, et kılçıklı veya kemikliyse hayvanınızın solunum borusunda hasara da yol açabilir. Veteriner kontrolünde, evcil hayvanınıza belirli aralıkla baharatsız, tuzsuz, kemiksiz pişmiş et vermeniz daha sağlıklı olacaktır.

7. Sağlığı Bozulur Diye Hep Aynı Mamayı Vermek

Evcil Hayvan Bakımı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Birçok evcil hayvan sahibi kişi, özellikle birden fazla evcil hayvanı varsa 15-20 kilogramlık mama paketleri almayı daha uygun görüyor, hele bir de fiyatı da uygunsa dostlarımız hep aynı mamayı yiyor. Veterinerler ise bu yöntemle evcil hayvanınızın sürekli aynı mamayı yemesinin belli bir süre sonra alerjik duyarlılığa veya emilim bozukluklarına yol açabileceğini söylüyor. Ayrıca, zamanla vücutlarında belli başlı vitamin ve mineral eksiklikleri ortaya çıkabilir. Dostlarımızın sağlığı için veteriner hekimlerin de tavsiyelerine uyarak, belli aralıklarla besin değeri yüksek farklı farklı mamalar dostunuzu mutlu edecektir. Siz de her gün aynı yemeği yemek istemezsiniz, değil mi?

8. Evcil Hayvanla Beraber Uyumaya Korkmak

Evcil Hayvan Bakımı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Birçok kişiden duyduğunuz ama sadece bir mit olmaktan ileri gidemeyen bir başka bilgi daha evcil hayvanlarla beraber uyunabilir mi, uyunamaz mı sorusudur. Dostunuzla beraber uyumanızın bilimsel olarak hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Eğer ikinizde yeterince sağlıklıysanız ve rahat bir uyku çekeceğinize eminseniz beraber uyumanızda hiçbir sakınca yoktur. Evcil hayvanınızla uyumanızın bir diğer olumlu etkisi ise stres seviyesindeki düşüştür. Eğer o gün modunuz düşük, moraliniz yerlerdeyse dostunuza sarılarak geçeceğiniz derin bir gece uykusu stres seviyenizi oldukça düşürecektir.

9. Yemeğinizden Bir Parça Da Onlara Vermek

Evcil Hayvan Bakımı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Çoğu kişinin yapmaması gerektiğini bildiği halde yaptığı o hata. Mahsun bakışlara dayanamayıp yemeğinizden bir parça da evcil dostunuza vermeniz oldukça yanlıştır. Unutmamalısınız ki, hayvanların metabolizmaları insanlarınkinden oldukça farklıdır, sizler için çok sağlıklı olan bir sebze onlar için sindirim bozukluğu demek olabilir. Örneğin, ekmek sadece tek başına bile köpeklerde cilt problemlerine sebep olabilir veya akşam yemeğinde yediğiniz tavuğun bir parçası onları için ani bir ishal problemi ile sonuçlanabilir. Veterineriniz onaylamadığı sürece, dostunuza mama dışında bir gıda vermemelisiniz.

10. Koruduğumuzu Zannederken Zarar Vermek

Evcil Hayvan Bakımı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Evinizi bir hayvanla paylaşmaya karar vermeden önce her şeyi iki kez kontrol etmek çok daha doğru olacaktır. Çünkü sizin gibi onların da hastalanacaklarını veya gezip tozmak isteyeceklerini bilmelisiniz. Evi kirletmesin diye evcil hayvanınızı tek bir alanında sınırlamak onlara zarar verir veya ”hasta zaten etrafa mikrop yaymasın” diyerek onu pusetinde tutmaya çalışmak, saldırganlaşmalarına sebep olabilir. Onun da evin bir bireyi olduğunu sizin gibi onunda evin içinde, bazen kontrollü bir şekilde sokakta gezmeye hakkı olduğunu unutmamalısınız. Aksi taktirde, dostunuzun depresyon gibi bir problemle karşılaşması kaçınılmaz olabilir.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim