Eski Kitap Kokusuyla Nostalji Yaşatan Sahaflar

4 dk okuma süresi


Sevgili kitapseverler, kitapların dostluğunu sizden iyi bilen yoktur. Kitap okuyarak her defasında yepyeni bir dünyanın kapısından içeri giriyorsunuz. Kitaplarla olan bağ gittikçe büyüyerek, bir sonraki kitaba kadar heyecanla bekliyorsunuz. Fakat bazen aranılan kitap bulunamıyor. Artık basımı yapılmıyor olabiliyor, kitabevlerinin stokları tükenmiş olabiliyor. İşte tam bu noktada imdadımıza bütün içtenliğiyle sahaflar yetişiyor. Bu içerikte sizlere kitaplar arasında dolaşırken, ortamıyla ve eski kitap kokusuyla nostalji yaşatan sahaflar listesini derledik. Keyifli okumalar!

1. Doğan Sahaf

Eski Kitap Kokusuyla Nostalji Yaşatan Sahaflar

Eski kitap kokusuyla nostalji yaşatan sahaflar listesinin ilk durağı İzmir’deki Doğan Sahaf. İzmir Alsancak’ta bulunan Doğan Sahaf, çeşitli içerikleri ile İzmirli okuyucularla buluşuyor. Çizgi roman, dünya edebiyatı, Türk edebiyatından eserler ve Yabancı dilde çeşitli kitapları Doğan Sahafın çatısının altında bulmanız mümkün. Sahafın içi kitaplarla örülmüş duvarlardan oluşuyor. İçerisini gezerken tarihte yolculuk yapıyor hissine kapılıyorsunuz. Sahafın üst katına çıktığınızda küçük bir alanda ahşap kokusu eşliğinde eski plakları inceleyebiliyor, dilerseniz orada dinleyebiliyor, dilerseniz de satın alabiliyorsunuz. Şehrin keşmekeşinden bir nebze uzaklaşmak isteyenler, Doğan Sahaf sizleri bekliyor.

2. Emek Kitabevi-Sahaf

Eski Kitap Kokusuyla Nostalji Yaşatan Sahaflar

Denizli Çınar’da bulunan bu tatlı sahaf, esprili ve kitap arayışınızda içtenlikle yardımcı olacak sahibiyle sizleri bekliyor. Roman, hikâye ve çeşitli edebi eserler dışında ders kitapları da bulmanız mümkün oluyor. Eski veya yeni birçok kitaba ulaşabileceğiniz bu sahafın geniş bir alanı olan üst katı da bulunuyor. İkinci el kitapların dışında sıfır kitaplar da satın alabiliyorsunuz. Bu sahaf kitaplarla dolu bir dünyanın içine düşmüş gibi hissettiriyor ve uğradığınızda, kolayca ayrılamayacağınız bir yer haline geliyor.

3. Sanat Kitabevi-Sahaf

Eski Kitap Kokusuyla Nostalji Yaşatan Sahaflar

Bu sahaf, mesleğe gönül vermiş kişiler tarafından küçük bir dükkân ve az bir sermaye ile Ankara Çankaya’da kuruluyor. Önceki yeri Karanfil Sokak’tan, şimdiki yeri olan Küçükesat’a taşınıyor. Sanat Kitabevinde ağırlıklı olarak sosyal bilimler alanında eserler bulunuyor. Türkiye ve Osmanlı olmak üzere Orta Doğu, Balkanlar ve Kafkasya ile ilgili eski kitaplar, her dilde okuyucusunu bekliyor. Dergi koleksiyonları, fotoğraf ve kartpostallar, berat ve fermanlar, harita ve eski evrak alımı satımı bile yapılıyor.

4. Son Gezgin Sahaf

Eski Kitap Kokusuyla Nostalji Yaşatan Sahaflar

Ankara Çankaya’da bulunan Son Gezgin Sahaf’ın sahibi Nebi Bey, “kitaplarım benim özgürlük alanımdır” diyor. Sahaflık mesleğine aynı dükkânda çırak olarak başlayan Nebi Bey yıllar sonra burayı devralıyor. Dükkanının ismini Hermann Hesse’nin Siddhartha adlı romanından esinlenerek koyuyor. Kitaplara olan bağlılığını her fırsatta dile getiriyor Nebi Bey. Tüm bunlardan bahsederken, günümüzde kitap okuma oranının azlığına değinerek ve şu cümleyi söylüyor: “eskiden insanlar kitap okurdu, şimdi ise izliyorlar” diyerek bir eseri okumaktansa, eserin beyaz perdedeki halini tercih edenlerin çokluğuna vurgu yapıyor.

5. Turkuaz Sahaf

Eski Kitap Kokusuyla Nostalji Yaşatan Sahaflar

İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Turkuaz Sahaf, zengin içerikleriyle kitapseverlerin ortak buluşma noktası haline gelmiş. İçerisinde başta Türkçe ve Osmanlıca olmak üzere; Ermenice, Rumca, İbranice eserler barındırıyor. Akademisyenler, çeşitli araştırmacılar, koleksiyoncular adeta kapısını aşındırıyor bu sahafın. Ülkemizde, kitaplarla ilgili tarihsel çalışmaları da her zaman desteklemiş olan Turkuaz Sahaf, kendi koleksiyonlarıyla da birçok sergiye, uluslararası fuarlara katılım sağlıyor. Sadece bununla da kalmayıp, ülkemizde ve yurt dışında bulunan kütüphanelere ve araştırma merkezlerine de referans kitaplar sağlıyor.

6. Simurg Kitabevi-Sahaf

Eski Kitap Kokusuyla Nostalji Yaşatan Sahaflar

Adını Anka Kuşundan alan bu sahaf İstanbul Beyoğlu’nda bulunuyor. Simurg Kitabevi’nin sahibi İbrahim Bey, TRT’de yayınlanmış bir röportajında kitaplardan aşkla bahsediyor. O kadar çok kitap okumuş ki, anlattığı kitapların analizini ustalıkla yapıyor. Bunu yaparken kitapseverlere kitap aşkını bir kez daha aşılıyor. Simurg Sahaf’ı ziyaret etmiş diğer okuyucuların izlenimlerini dinlediğimizde ise, burayı ziyaret etmenin aslında bir dostu ziyaret etme hissi verdiği anlatıyorlar. Çeşitli kategorilerde içerikler barındıran Simurg’da; Bilim, Dil, Tarih, Tasavvuf, Edebiyat, Sosyoloji, Felsefe ve daha birçok eser, meraklılarını bekliyor.

7. Narteks Sahaf

Eski Kitap Kokusuyla Nostalji Yaşatan Sahaflar

Narteks Sahaf, İstanbul Beyoğlu’nun Balık pazarı bölgesinde Aslıhan Pasaj içinde yer alıyor. Aslıhan Pasaj, onlarca sahafa ev sahipliği yapıyor. Eskiden meyhanelerin, berberlerin, kunduracıların yer aldığı bu bölgede Krepen Pasajı bulunmaktaymış. Bu pasaj 1982 yılında yıkıldıktan sonra yerine Aslıhan Pasajı inşa ediliyor ve şimdiki sahaflar 84-85 yıllarında pasaj içerisinde yerlerini almaya başlıyor. Buradaki Narteks sahafın sahibi Sıtkı Altuner, bir röportajda sahaflığın insanlık kültürü ile kitap kültürünün karışımı olduğunu anlatıyor. Sadece kitap satabilme amacı güdülmeden gelen okura bilgisel anlamda bir şey katabilme ya da okurdan bilgi alabilmenin kıymetini vurguluyor.

8. Gezegen Sahaf

Eski Kitap Kokusuyla Nostalji Yaşatan Sahaflar

İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Gezegen Sahaf; çizgi roman, çocuk kitapları, din, tarih ve daha birçok sayısız kategoride eser bulunduruyor. Sahafın açık artırma ile kitap satışı gerçekleştirdiği geleneksel günleri de bulunuyor. Bu günler birçok kitap dostunu bir araya getirdiğinden çeşitli kültürel etkileşimler de gerçekleşiyor. Sahafın sahibi Sedat Bey 1996’dan beri kitapçılık serüveni içinde olduğunu belirtiyor. Kitap kokusu eşliğinde nostalji yaşamak isteyen kitapseverlere kapısı her daim açık olan bu sahaf, bir çay molası eşliğinde ilgililerini bekliyor.

9. Müteferrika Sahaf

Eski Kitap Kokusuyla Nostalji Yaşatan Sahaflar

İstanbul Kadıköy’de bulunuyor Müteferrika. Sahibi Lütfü Sayman, bir röportajında teknolojiden pek hoşlanmadığını belirtiyor. “Arayan bulur zaten” deyip teknolojiyi elinin tersiyle itiyor. Bu işe Teksas, Tommiks toplayarak başladığını anlatıyor. Aslında daha çok tarihle ilgili kitaplarla ilgileniyor. 10-15 bin civarında kitabı bulunuyor. Eski harfle yazılmış kitaplara yönelik çalışıyor. Müdavimlerine yeni bir kitap veya aranılan bir materyal geldiğinde haber veriyor. Müteferrika isminde 1993 yılından beri yayımlanan bir dergi de çıkartıyorlar.

10. Elif Kitabevi-Sahaf

Eski Kitap Kokusuyla Nostalji Yaşatan Sahaflar

İstanbul Fatih’te Sahaflar Çarşısında bulunan bu sahafın sahibi Turan Türkmenoğlu ile oldukça fazla röportaj yapılmış. Baba yadigarı olan bu mesleğe bütün gönül bağlarıyla bağlı olduğunu belirtiyor. Aslında sahaflık mesleğinin babasına da dedesinden kaldığını belirtiyor. Kendisi de bu kültürü oğluna miras bırakacağını ifade ediyor. Kitaplardan bahsederken öyle içten ki, mesleğine duyduğu saygı ve kitaplara beslediği sevgi göz dolduruyor. Biraz da haklı bir söylemi var Turan Bey’in: “döküntü satanlar kitapçı oldu, kitapçılar sahaf oldu, sahaflar da yok oldu” diyerek günümüz koşullarına atıfta bulunuyor.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
13
Beğen
Mutlu Mutlu
6
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
5
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
0
İlginç

Yorum bırak