Ebeveynlerin Çocuklarına Kesinlikle Söylememesi Gereken Sözler

6 dk okuma süresi


Çocuklarınız gelecekte kuracağınız binanızın yapıtaşları gibidir. Günlük hayatlarında yaşadıkları olaylar bu yapıtaşlarını etkiler. Bu sebeple onların gelişimlerini nasıl desteklediğiniz çok önemlidir. Çocuklarınızla iletişim kurmanın en önemli aracı ise “sözleriniz”dir. Onları teşvik edici sözlerle beslerseniz binanız sağlam ve yıkılmaz olur. Fakat kırıcı ve incitici cümleler sarf ederseniz onların dünyalarında derin yaralar açabilirsiniz. Dolayısıyla ebeveynlere çocuklarını hayata hazırlamak için büyük sorumluluklar düşer. Çocuklarına kendilerini öz güvensiz ve yetersiz hissettirmemeleri için ebeveynlerin kesinlikle söylememesi gereken sözler bulunur. Bu sözlerden 10 tanesini sizler için derledik. İyi okumalar!

1. Beni Hiç Dinlemiyorsun!

Ebeveynlerin Çocuklarına Kesinlikle Söylememesi Gereken Sözler

Çocuklar yapıları gereği meraklı ve sabırsızdır. İlgilerini tek bir noktada tutup uzun süre orada kalmaları neredeyse imkânsızdır. Siz ona doğruyu öğretmek için cümleler sarf ederken çocuğunuz o sırada bambaşka şeyler düşünüyor olabilir. Yapılması istenen ya da istenmeyen davranışı uzun uzun anlatmak yerine kısa ve öz cümlelerle, uygun zamanda, yumuşak bir dille söylemek sizin işinizi daha kolaylaştıracaktır. Sizi dinlemediğini düşündüğünüz bir anda “Beni hiç dinlemiyorsun!” demek yerine “Beni dinlemeni istiyorum” diyerek olumsuz bir ifadeyi olumlu ifadeyle değiştirebilirsiniz. Ancak unutmayın ki çocuklarınız sürekli sözünü dinletmeye çalışan ebeveynleriyle pek de iyi geçinemezler. Bu yüzden onlara sözünüzü dinlemediği zamanlarda sabırlı ve hoşgörülü olmanız gerekir.

2. Kötü Çocuk!

Ebeveynlerin Çocuklarına Kesinlikle Söylememesi Gereken Sözler

Çocuklar daha büyüme evresindeyken onları “kötü”, “şımarık”, “yaramaz” gibi olumsuz ifadelerle etiketlemek onların duygusal gelişimi açısından hiç uygun olmayan davranışlardır. Bu şekilde yetiştirilen çocukların karakterlerine bu ifadelerin zamanla yansıdığı gözlemlenmiştir. Yanlış bir davranış sergiledikleri zaman olumsuz ve yıkıcı eleştiriler yerine sorunun temeline inerek aslında o yanlışı neden yaptığını anlayabilirseniz, çocuğunuzu da anlamaya başlamışsınız demektir. Çocuklar hata yaparak öğrenirler, onlara hata yaptıklarında aşağılayıcı ifadelerle cevap vermek öz güven problemlerine, kendilerini güvensiz hissetmelerine ve yetişkinlik döneminde kişilik bozukluklarına yol açabilir. Kızdığınızda, sinirlendiğinizde düşünmeden sarf ettiğiniz kelimeler daha sonra sakinleştiğiniz zaman pişmanlıklara sebep olabilir.

3. Seninle İlgilenemem!

Ebeveynlerin Çocuklarına Kesinlikle Söylememesi Gereken Sözler

Çocuklar, doğaları gereği sevgiye ve ilgiye muhtaç bireylerdir. Onlar siz önemli bir işinizi yapmaya çalışırken de, yemek yapmaya çalışırken de, iş toplantısındayken de, kendinize zaman ayırmak istediğiniz zamanlarda da sizden ilgi bekleyebilir. Bu davranış onlar için çok doğaldır. Çocuğunuza ilgi gösteremeyeceğiniz zamanlarda sizden ilgi bekliyorsa kaba bir dille “Çok meşgulüm şu an seninle ilgilenemem” ifadesini kullanırsanız onun kendini değersiz hissetmesine sebep olabilirsiniz. Bunun yerine “Şu an çok meşgulüm ama daha sonra birlikte vakit geçirebiliriz” demek çocuğunuzun dünyasında daha olumlu etkiler bırakır. Tabii sözünüzü tutmanız onun size güven duyması için de çok önemlidir. İşinizi bitirdikten sonra çocuğunuza ihtiyaç duyduğu ilgiyi göstermelisiniz.

4. Bunda Üzülecek Bir Şey Yok!

Ebeveynlerin Çocuklarına Kesinlikle Söylememesi Gereken Sözler

Çocukların duygusal gelişimi fiziksel, sosyal ve bilişsel gelişimine paralel olarak gelişir. Çocuğunuzun duygularının farkında olması, kendini tanıması, hangi durumlarda nasıl tepkiler vereceği onun duygusal gelişimini tamamlaması ve dengeyi kurabilmesi açısından oldukça önemlidir. Sağlıklı bir duygusal gelişim çocuğunuzun kişisel gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır. Üzgün olduğunu fark edip nedenini sorduğunuzda aldığınız cevap size komik gelse de onun dünyasında büyük bir problem yaşanıyor olabilir. Bu sebeple onun üzüntüsünü hafife alıp “Bunda üzülecek bir şey yok” demek ebeveynler olarak kesinlikle söylememeniz gereken sözlerden biridir. Çocuğunuzun dilinden anlamak istiyorsanız onun duygularını küçümsememeniz gerekir.

5. Çok Dağınıksın!

Ebeveynlerin Çocuklarına Kesinlikle Söylememesi Gereken Sözler

Çocuğunuza 3 yaşından itibaren öz bakım becerilerini vermeye başlamanız onun kişilik gelişimi açısından oldukça önemlidir. Kendi giysilerini giyip çıkarabilmesi, kendi oyuncaklarını toplayabilmesi, kendi başına yemek yiyebilmesi öz bakım becerilerinden birkaçıdır. Çocuğunuzun öz bakım becerilerinin gelişmesi kendine güveninin artmasını sağlar. Henüz bu özelliği tam olarak kazanmadığını düşünüyorsanız ona yardımcı olmalısınız. Eğer çocuğunuz odasını fazla dağıtıyorsa ona “Çok dağınıksın hemen burayı topla” demek onun kendisini dağınık olarak nitelendirip bu durumu içselleştirmesine sebep olabilir. Bu yüzden net bir ifadeyle “işlerini bitirince lütfen odanı topla” diyerek çocuğunuzun kendine güvenini kırmadan daha düzenli olmasını sağlayabilirsiniz.

6. Elinden Gelenin En İyisi Bu Mu!

Ebeveynlerin Çocuklarına Kesinlikle Söylememesi Gereken Sözler

Her çocuk ilerde potansiyel bir bilim insanı, yazar, filozof, sanatçı olma özelliğini taşır. Sürekli merak ve keşif duyguları aktiftir. Başarıları olduğu kadar başarısızlıkları da tatmalıdır. Bu konuda ebeveynlere düşen sorumluluk onları desteklemek, öz güvenlerini kırmamak, yeteneklerine yönlendirmek olmalıdır. Beklentilerinizi çocuğunuzun seviyesinin üstünde tutarsanız onun omuzlarına alabileceğinden daha fazla yük bindirmiş olursunuz. Çocuğunuzun yaptığı çalışmalarda başarısız olduğunu fark ettiyseniz “Elinden gelenin en iyisi bu mu” demek onun kendine güvenini zedeleyebilir. Bunun yerine “Gerçekten çok çabaladın ve çabanı takdir ediyorum” cümlesini kurmak daha faydalı olacaktır. Çocuğunuz sizin cümlelerinizden güç alır. Bu gücü; pozitif ve cesaretlendirici bir şekilde kullanın!

7. Senin Yaşındayken Daha Çalışkandım!

Ebeveynlerin Çocuklarına Kesinlikle Söylememesi Gereken Sözler

Çocuklar belli bir yaşa kadar kim olduğunu bulmaya ve özgüvenlerini geliştirmeye çalışırlar. Bu süreçte bir başkası kadar iyi olmadığını duymak onların kişilik gelişiminde zedelenmelere yol açabilir. Kıyaslamalar, çocukta rekabet ve kıskançlık duygusunun gelişmesine neden olur ve çocuğunuzun öfkelenmesine yol açar. Bu nedenle çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin. Nasıl ki siz başka ebeveynlerle kıyaslanmaktan hoşlanmıyorsanız çocuklarınız da başkalarıyla kıyaslanmaktan hoşlanmaz. “Ben senin yaşında senden daha çalışkandım” ya da “Komşunun oğlu senden daha iyi sonuç almış” demek onu olduğu gibi kabul etmediğinizi gösterir. Kabul edilmediğini gören çocuk kişisel gelişiminde eksiklik yaşar. Düşüncenizi direkt “Başaracağına inanıyorum” şeklinde söylemeniz çocuğunuzun kendine güvenini artırır.

8. Bir Daha Yaparsan Çok Fena Olur!

Ebeveynlerin Çocuklarına Kesinlikle Söylememesi Gereken Sözler

Çocuklar yetişkinler kadar olgun bireyler değildir. Çoğu zaman mantıklı düşünüp, hareket edemezler. Yaptıklarının sonuçlarını kestiremezler. Neyi, neden ve nasıl yaptıklarını çoğu zaman anlayamayız. Onlar da anlamazlar. Bu yüzden sizin istediğiniz şekilde hareket etmiyorlar diye onlara öfkelenip kızmak doğru bir davranış değildir. Çocuğunuzu tehdit ederek ve korkutarak ona kendi istediklerinizi yaptırmaya çalışmayın. Bu davranış bir yerden sonra güç savaşına dönüşebilir. Çocuğunuz size tepki olarak sizin isteklerinizin tam zıddı hareketler sergileyebilir. Ebeveynlerin “Şunu yaparsan böyle olur”, “senin oyuncağını saklarım”, “çikolata vermem” gibi tehditleri çocuklarına kesinlikle söylememesi gereken sözler arasındadır. Öfkeyle hareket edip zararlı çıkmak yerine soğukkanlılığınızı korumaya çalışın. Durup, derin nefes alarak sakinleşmeyi bekleyebilirsiniz. Sakinleşince çocuğunuzun olumsuz davranışının sebebini daha net görebilirsiniz.

9. Tabakta Yemek Bırakılır Mı Çok Ayıp!

Ebeveynlerin Çocuklarına Kesinlikle Söylememesi Gereken Sözler

Çocuğuna sürekli müdahale halinde olan bir ebeveynseniz çocuğunuz bir noktadan sonra sizi dinlememeye başlar. Çok fazla ısrar çocuğunuzun yemek yemeyi reddetmesine, sizinle güç savaşı başlatmasına sebep olabilir. Çocuğunuzu yemek yemeye zorlamanız onu kendi ihtiyacından fazlasını yemeye mecbur bırakır. İhtiyacından fazla yemek yemesi de akranlarından daha kilolu olmasına neden olabilir. Tabağına yiyebileceğinden fazlasını doldurup tamamını bitirmesini beklemek yanlış bir davranıştır. Tabii bazen ihtiyacından az yemek yediği zamanlar da olabilir. Her birey gibi çocuğunuzun da bazı zamanlar iştahsız olabileceğini kabul etmeniz gerekir. Bu durumu normal karşılamak ve onu daha fazlasını yemesi için zorlamamak ona birey olarak saygı duyduğunuzu hissettirir. Ebeveynlerin “Aa tabağında yemek kalmış çok ayıp!” ya da “hemen yemeğini bitir” cümleleri kesinlikle çocuklarına söylememesi gereken sözler arasındadır.

10. Saçın Çok Çirkin Olmuş!

Ebeveynlerin Çocuklarına Kesinlikle Söylememesi Gereken Sözler

Çocuğunuzun sağlıklı öz saygı gelişimi alacağınız en temel sorumluluklardan biridir. Onun fiziksel görünüşünü eleştirmek kendini beğenmemesine ve zamanla öz güven eksikliğine yol açar. Çocuğunuzu olduğu gibi kabul etmek koşulsuz sevginin en önemli anahtarıdır. Nasıl ki sevdiğiniz biri size sesini yükselterek “ne kadar çirkin görünüyorsun” derse bozulursunuz, modunuz düşer, kendinize güveniniz azalır. Aynı şekilde çocuğunuzun da gelişim aşamasında bir birey olduğunu unutmadan onun fiziksel görünüşüyle ilgili kırıcı eleştiriler yapmaktan kaçınmanız gerekir. Saçını düzgün toplayamamışsa “saçın böyle de güzel ama biraz düzeltilmeye ihtiyacı var galiba” diyerek güzel bir dille çocuğunuzun gönlünü hoş ederseniz sevgi bağlarınızı güçlendirebilirsiniz.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
18
Beğen
Mutlu Mutlu
3
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
3
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
2
Üzgün
Olamaz Olamaz
1
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
1
Komik
İlginç İlginç
4
İlginç

Yorum bırak