1. Anasayfa
  2. Edebiyat

Düzenli Kitap Okumanın Bilimsel Açıdan Faydaları


0

Kitapların faydaları saymakla bitmez. Kitap okumak bizleri bambaşka bir insana dönüştürür. Edebiyat, insanı daha iyi anlamaya ve hayatı daha fazla hissederek yaşamaya olanak sağlar. Kitaplar bizi bambaşka dünyalara götürür. Hatta gerçek yaşamda gidemeyeceğimiz dünyalara yolculuk yapmamızı sağlar. İnsanlara hayal etme, yaratma cesareti verir. Kitap okumak kişinin ruhunu iyileştirmek için en etkili ilaçtır. Biz de sizler için bilimsel açıdan düzenli kitap okumanın faydaları neler araştırdık. Keyifli okumalar!

1. Stresle Mücadelemizi Artırır

Düzenli Kitap Okumanın Bilimsel Açıdan Faydaları

Stres çağımızın en büyük problemlerinden biridir. Yapılan bir araştırmaya göre düzenli bir şekilde kitap okumak kişinin stresini büyük ölçüde azaltmaktadır. Yoğun ve stresli geçen bir günün ardından, otuz sayfa kitap okumak günün yorgunluğunu atmak için etkili bir yöntemdir. Aynı zamanda kitap okumak zihnimizi dinginleştirmemizi de sağlar. Amerikalı filozof David Lewis sadece altı dakika kitap okumanın bile kasların gerginliğini azaltmak ve kalp atışını dengelemede etkili olduğunu belirtmiştir.

2. Zihinsel Sağlığımızı Geliştirir

Düzenli Kitap Okumanın Bilimsel Açıdan Faydaları

Düzenli kitap okumak kişinin zihin sağlığı üzerinde etkilidir. Yapılan araştırmalara göre düzenli kitap okumak insanlara kuvvetli bir hafıza yeteneği verir. Detaylara dikkat etmenizi sağlar. Sürekli bir şeylere odaklanmak ise hafızanızı güçlendirir. Araştırmalar zihinsel olarak uyarılmanın, Alzheimer ve Demans’ın ilerlemesini yavaşlattığını ve beyin fonksiyonlarını artırdığını göstermiştir.

3. Kelime Haznemizi Güçlendirir

Düzenli Kitap Okumanın Bilimsel Açıdan Faydaları

Kitap okumak insanın kelime dağarcığını arttırır. Hayat kalitesini arttırmakta büyük rol oynar. Ne kadar çok kitap okursak o kadar çok kelime öğreniriz. Öğrendiğimiz bu kelimeleri gerçek hayatta kullanmamız kültürümüzü ve özgüvenimizi artırır. İyi bir okuyucu olmak zengin bir kelime haznesine sahip olmaya ve devamında iyi bir konuşmacı olmamızı sağlar. Ayrıca kariyer gelişimimize de olanak sağlar.

4. Uyku Kalitemizi Arttırır

Düzenli Kitap Okumanın Bilimsel Açıdan Faydaları

Kitap okumak zihnimizi dinginleştirir ve uykuya dalmamızı kolaylaştırır. Uyumadan önce film izlemek veya telefonla oynamak uyku kalitemizi azaltırken kitap okumak zihni sakinleştirir ve kaliteli bir uyku çekmemizi sağlar. Stresli bir gün geçirdiyseniz ve uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, uyumadan önce yarım saat okuyacağınız bir kitap stresinizi azalttığı gibi uyumanızı da kolaylaştırır.

5. Empati Duygumuzu Güçlendirir

Düzenli Kitap Okumanın Bilimsel Açıdan Faydaları

Empati kurmak kişinin kendini başkasının yerine koyabilmesidir. Kitap okumak çeşitli karakterlerle tanışmamızı sağlar. Kendimizi o karakterlerin yerine koymamızı ve onları daha iyi anlamamızı sağlar. Araştırmalar, özellikle kurgu romanlar, okuyanların diğerlerine göre empati yeteneğinin daha gelişmiş olduğunu göstermekte. Kitaplar bizi kendi dünyamızdan uzaklaştırarak başkalarının dünyalarına götürür. Onların dünyalarına kapı açıp, hayatlarına tanık olmamızı sağlar.

6. Sosyalliği Artırır

Düzenli Kitap Okumanın Bilimsel Açıdan Faydaları

Düzenli kitap okumanın bilimsel açıdan faydaları arasında sosyal becerilerimizi geliştirmesi de yer almakta. Kitap okuyanlar okumayanlara göre vücut dilini daha iyi yorumlar ve iletişimde daha iyilerdir. Düzenli kitap okumak birçok konu hakkında bilgi sahibi olmanıza da olanak sağlar. Bu da sosyal çevre olarak tercih edilebilir olmanızı sağlar. Kısaca kitaplar, bizim dünyaya açılan kapımızdır.

7. Daha İyi Yazabilmeyi Sağlar

Düzenli Kitap Okumanın Bilimsel Açıdan Faydaları

Düzenli kitap okumak, birçok yazarın üslubuna ve yazı stiline aşina olmamızı sağlar. Okuduğumuz her şey bilgi düzeyimizi artırır. Bilgi düzeylerimizin artması, empati yeteneğimizin gelişmesi ve kelime haznemizin artmasını sağladığı gibi, konuyu okuyucu açısından ele alarak yazmamızı kolaylaştırır. İyi yazılmış eserleri okumak kendi yazarlık yeteneğimizin de gelişmesini sağlar. Onlardan ilham almamızı ve bu ilhamı kendi eserlerimize yansıtmamızı sağlar.

8. İyi Bir Dinleyici Olmayı Sağlar

Düzenli Kitap Okumanın Bilimsel Açıdan Faydaları

İyi bir okur olmak aynı zamanda iyi bir dinleyici olmaya da olanak sağlar. Kitap okumak insanları daha iyi anlamamızı sağlar. İnsanlarla etkili ve daha rahat iletişim kurmamızı kolaylaştırır. Empati yeteneğimizi geliştirdiği için bizleri, daha düşünceli birisi de yapar. Yapılan bir araştırma kitap okuyan insanların okumayanlara göre daha açık fikirli olduğunu ve daha çok insanla iletişim kurabildiğini göstermektedir.

9. Kitap Okumak Zekileştirir

Düzenli Kitap Okumanın Bilimsel Açıdan Faydaları

Kitap okuyarak bilgiye ulaşırız. Okuma alışkanlığı olan insan; kendisine ve diğer insanlara, hatta doğaya karşı meraklıdır. Kitap okuma düşünce gücünü geliştirir, insanın detaylara dikkat etmesini ve öğrendiği bilgileri süzgeçten geçirmesini sağlar. Okuyarak elde ettiğimiz bilgiler sayesinde beynimizde yeni nöral bağlantılar oluşur. Yani okumak tabir yerindeyse beyin jimnastiği yaparak zihnimizin kapasitesini artırır ve zekâmızı geliştirir.

10. Yaratıcılığı Artırır

Düzenli Kitap Okumanın Bilimsel Açıdan Faydaları

Düzenli kitap okumak sürekli hayal dünyamızı besler. Bizi farklı yerlere, bambaşka dünyalara götürür. Yeni hayatlar keşfetmemizi ve yeni bakış açıları edinmemizi sağlar. Kitap okumak ufkumuzu genişletir ve hayal gücümüzü zenginleştirir. Hayal gücümüzün gelişmiş olması yaratıcılığımızı da artırır. Bizlere üretmek ve harekete geçmek için gerekli cesareti fazlasıyla verir.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim