Dünyanın Teknoloji Merkezine Yolculuk: Silikon Vadisi

3 dk okuma süresi


Günümüzde teknolojiye olan ilgi bir hayli artmış durumda. Çeşitli markalar ürünlerinin modellerini sürekli yeniliyor. Farklı ve yeni yazılımlar ortaya çıkarıyorlar. Dünya devi şirketler bu çalışmalarını birbiriyle rekabet altında yapıyorlar. Ama dünyada söz sahibi olan markalar aslında birbirlerine komşu. Evet yanlış duymadınız, büyük şirketler San Francisco’da bulunan Silikon Vadisi’nde bulunuyorlar. Biz de dünyanın teknoloji merkezine yolculuk yapmanız için Silikon Vadisi ve teknoloji devlerini tanıtmak istedik. Keyifli okumalar!

1. Silikon Vadisi Geçmişi

Dünyanın Teknoloji Merkezine Yolculuk: Silikon Vadisi

Silikon Vadisi, dünyanın teknoloji merkezine dönüşme açısından yolculuk serüvenine ilk Stanford Üniversitesi’nde başlamıştır. Bu üniversite San Francisco’nun 40 km ilerisine kurulmuştur. Buhran sırasında Profesör Frederick Terman öğrencileri için daha çok iş fırsatı yaratmak istedi. Bu nedenle öğrencilerini teknolojik gelişmeler yapmaları için cesaretlendirdi. II. Dünya Savaşı’ndan sonra da okul araştırmaları için federal hibe almaya başladılar. Daha sonra Stanford Üniversitesi mezunlarından Bill Hewlett ve David Packard üniversitenin desteği ile okulun yakınlarında ki bir garajda HP şirketini kurdular. 1951 yılına gelindiğinde üniversitenin dekanı okulun çevresindeki arazileri teknoloji şirketlerine sattı. Böylelikle Silikon Vadisi’nin teknoloji merkezi olmasının yolu açıldı.

2. Silikon Vadisi Adı Nereden Geliyor?

Dünyanın Teknoloji Merkezine Yolculuk: Silikon Vadisi

Silikon Vadisi adı, San Francisco vadisinde bir parçası bulunan San Jone vadisine verilen bir isimdir. Bu isim de bölgede yoğun olarak üretilen çip (yonga) üretiminden gelmektedir. Türkçe karşılığı çip üretilen vadi anlamına geliyor. Vadi teknoloji alanında ki şirketlere ev sahipliği yaptıkça bu ismi yaygınlaşmıştır.

3. Silikon Vadisi Nerededir?

Dünyanın Teknoloji Merkezine Yolculuk: Silikon Vadisi

Dünyanın teknoloji merkezi olarak adlandırılan Silikon Vadisi’ne yolculuk Kuzey Kaliforniya’da bulunan San Francisco’dan başlıyor. Dünyaca ünlü teknoloji şirketleri, San Francisco’da bulunan San Jone vadisi yakınlarında bulunmaktadır. Bu alan Silikon vadisi olarak adlandırılıyor. Silikon Vadisi içinde birçok şehri barındırıyor. Büyük teknoloji şirketleri de Silikon Vadisi’nin içinde bulunan şehirlerde bulunuyor.

4. Neden Silikon Vadisi?

Dünyanın Teknoloji Merkezine Yolculuk: Silikon Vadisi

Silikon Vadisi’nin en önemli şirketlerinden olan HP, Google, Intel, Youtube gibi dev şirketlerin kurucuları Stanford Üniversitesi mezunudur. Bu nedenle vadinin bir kültür üzerine inşa edildiği söyleniyor. Bunun yanında Dünyaca ünlü teknoloji şirketlerinin bulunduğu vadinin pazar değeri de göze çarpan başka bir detay. Silikon Vadisi’nin değeri 1 trilyon dolardan fazladır. Bunların hepsi dünyadaki girişimcileri ve gençleri beyin göçü olarak Silikon Vadisi’ne çekiyor.

5. Silikon Vadisi Ortamı Nasıl?

Dünyanın Teknoloji Merkezine Yolculuk: Silikon Vadisi

Silikon Vadisinde çalışma saatleri 8 saattir. Ama bazen esneklikler olması da mümkün. Ev veya iş yerinde çalışmak kişinin kendi tercihine bırakılıyor. Silikon Vadisi’ndeki şirketlerden birçoğunda izin günü sınırı bulunmuyor. Silikon Vadisi şirketleri çalışanlarına yüzme havuzu, ücretsiz yemek, masaj, kuru yıkama gibi hizmetleri de sağlıyor.

6. Silikon Vadisi Firmaları

Dünyanın Teknoloji Merkezine Yolculuk: Silikon Vadisi

Silikon Vadisi’nin ilk şirketleri Kodak ve General Electric günümüzde de faaliyetlerini sürdürmektedir. Google ve Apple gibi vadinin en büyük şirketi olmak isteyen iki dev şirket de bulunuyor. Diğer şirketlerin Silikon Vadisi’ne taşınmasında önemli bir payı olan HP ise hala vadi de bulunmaktadır. Facebook, Netflix, Tesla Motors, Youtube Intel gibi teknoloji devleri de vadide bulunan diğer şirketlerden bazıları.

7. Silikon Vadisi Türkleri

Dünyanın Teknoloji Merkezine Yolculuk: Silikon Vadisi

Silikon Vadisi’nde Türkler daha çok mühendis ve girişimci ağırlıklıdır. Felicis Ventures, Mobile action, Udemy, Wallit, Koding, SocialWire şirketlerinin kurucuları da Türk’tür. Ayrıca Intel, Google Now, Hip Digital Media, Facebook gibi şirketlerde üst düzey görevde çalışan Türkler bulunmaktadır. Son zamanlarda Silikon Vadisi’nde melek yatırımcı Türkler de artmaya başladı.

8. Silikon Vadisi Nasıl Dünya Devi Oldu?

Dünyanın Teknoloji Merkezine Yolculuk: Silikon Vadisi

HP şirketi kurulduktan sonra şirket Silikon Vadisi’ne taşındı. Bu adım diğer şirketlerin de Silikon Vadisi’ne taşınmasının yolunu açmış oldu. Silikon Vadisi patlamasını bugünkü teknolojinin iki devini 1976 yılında şirket açmasıyla yaşadı. Steve Jobs ve Steve Wozniak Cupertino’da ilk şirketlerini açtılar. Böylelikle Apple marka bilgisayarların satışı başlamış oldu. 1998 yılında da bir diğer teknoloji devi Google kuruldu. Bu iki markanın birbirleriyle rekabeti Silikon Vadisi’nin popülerliğini arttırdı. 2004 yılında Mark Zuckerberg’in Facebook’u Palo Alto’ya taşımasıyla birçok kişiye göre Silikon Vadisi dünyanın teknoloji merkezine dönüşmüş oldu.

9. Silikon Vadisi’nde Maaş Ne Kadar?

Dünyanın Teknoloji Merkezine Yolculuk: Silikon Vadisi

Silikon Vadisi’nde çalışanların maaşı, uzmanlık alanlarına göre değişiklik gösteriyor. Bir uzman aylık ortalama 60,300 dolar, yazılım mühendisi yıllık ortalama 100,000 dolar, dış satış temsilcisi yıllık ortalama 60,100 dolar kazanıyor. Silikon Vadisi’nde çalışma fırsatı bulmak için teknoloji alanında uzman olmaya da gerek yok. Bir hizmetçi de Silikon Vadisi’nde saat başı ortalama 16,40 dolara çalışabiliyor.

10. Silikon Vadisinde Nasıl Çalışılır?

Dünyanın Teknoloji Merkezine Yolculuk: Silikon Vadisi

Silikon Vadisi’nde iş fırsatı bulmak için Amerika’nın prestijli okullarından birinin Silikon Vadisi’nde bulunan kampüsüne başvurmak gerekiyor. Başvuru yapıldıktan sonra bilgisayar programcılığı, proje yönetimi, işletme, pazarlama, yazılım mühendisliği gibi bölümlerden biri seçilmeli. Bölüm seçtikten sonra 6.5 IELTS veya 80 TOEFL puanı gerekiyor. Bu puanlardan herhangi birini aldıktan sonra üniversite transkripti ve gerekli evraklarla birlikte başvuru ücretini ödeyerek başvuruyorsunuz. Vize işlemleri de hallolduğunda 30 gün içerisinde ABD’ye giderek, çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. 6 aylık eğitim programının ardından 3 aylık staj süreci başlıyor. Üç aylık staj programını da tamamladıktan sonra Amerika’da bir yıllık çalışma iznini almış oluyorsunuz.


Bu içeriğe ifadenle renk ver!

Beğen Beğen
5
Beğen
Mutlu Mutlu
4
Mutlu
Eğlenceli Eğlenceli
5
Eğlenceli
Üzgün Üzgün
0
Üzgün
Olamaz Olamaz
0
Olamaz
Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
İlginç İlginç
2
İlginç

Yorum bırak