1. Anasayfa
  2. Müzik

Dünyanın Rengine Kananlar İçin Neşet Ertaş Albümleri


0

Abdallık kültürünün en önemli isimlerinden Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş 1938 yılında Kırşehir de dünyaya gelmiştir. Müzisyen bir babanın oğlu olmasından dolayı çok küçük yaşta keman ve bağlama çalmayı öğrenmiştir. Neşet Ertaş henüz 14 yaşındayken, sözlerini babasının yazdığı ‘Neden Garip Garip Ötersin Bülbül’ isimli ilk plağını çıkardı. Yaptığı müziklerle adını duyuran Neşet Ertaş’a, Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanı olduğu dönemde ‘Devlet Sanatçısı’ unvanı teklif edilmiştir. Neşet Ertaş bu teklifi ‘Herkes bu devletin sanatçısı’ diyerek reddetmiştir. Dünyanın rengine kananlar için Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş albümleri ve müziklerini listeledik. Şimdiden iyi dinlemeler!

1. Neden Garip Garip Ötersin Bülbül

Sözlerini babası Muharrem Ertaş’ın yazdığı ‘Neden Garip Garip Ötersin Bülbül’ isimli bu türküyü seslendirerek sanat kariyerinin ilk adımını atmıştır. Neşet Ertaş henüz 14 yaşındayken seslendirdiği türkünün bulunduğu bu taş plağın ardından, ün sahibi olmuştur. İki yıl İstanbul’da çalışan Neşet Ertaş, daha sonra Ankara’ya gitmiş ve bir gazinoda türküler söylemeye başlamıştır. Oyuncular ve müzisyenlerle birlikte farklı müzik türlerinde verdiği konserlerden sonra tek başına konserler vermeye başlamış ve Türkiye’yi dolaşmıştır. 1962 yılında askerliğini yapan Neşet Ertaş, dönüşte Leyla adında bir kadınla tanışıp evlenmiştir.

2. Cahildim Dünyanın Rengine Kandım

7’den 70’e herkesin bildiği bu türküyü Neşet Ertaş, eşi Leyla ile 7 yıllık evliliklerini bitirdikten sonra yazmıştır. Sözleriyle geniş bir kitleye hitap eden bu türkü, birçok kişiye ben de dünyanın rengine kandım hissini yaşatmıştır. Sazıyla ve sözleriyle, dostane bir sıcaklıkla dinleyenlerini sarsan ama aynı zamanda da saran bu türkü Neşet Ertaş’ın en çok sevilen türkülerinden bir tanesidir. Halk ozanı Neşet Ertaş, cahildim dünyanın rengine kandım derken, birçok insanın sesi olmuştur. Evvelim sen oldun ahirim sensin sözleriyle devam eden türkü, aşkın da en güçlü tarafını anlatmıştır. Dünyanın rengine kananlar için listelediğimizin Neşet Ertaş Albümleri arasında, bu türkü de oldukça önemlidir.

3. Yolcu

Eserlerinde genellikle gariplik, fakirlik, halkın yaşamış olduğu sıkıntılar, sevda, aşk ve tasavvuf temalarını işlemiştir. Yolcu türküsü de tasavvuf eserlerindendir. Dizeleriyle insanlara dünyaya geliş amaçlarını, dünyaya bakışlarını sorgulamıştır Neşet Ertaş. Yaşadığı dönemi eserlerine ustalıkla yansıtan sanatçı bu türküsünde sadece yaşadığı dönemi değil, kendisinden sonraki dönemleri ve nesilleri de anlatmıştır. Dünyanın fani ve geçici olduğunu anlatamaya çalışan Neşet Ertaş aynı zamanda sadece insandan insan doğmakla insan olunmayacağına da değinmiştir. Neşet Ertaş söylemek istediklerini sanatla bütünleştirmiştir.

4. Gönül Yarası

Yaşamı boyunca toplam 400 plak, onlarca kaset ve bir sürü albüm plak oluşturmuştur. Yoğun olarak aşk temasını ele alan sanatçının albümlerinden bir tanesi de gönül yarasıdır. Neşet Ertaş Gönül Yarası türküsünde aşka ve âşıklara seslenmiştir. Gönül Yarası albümünde Gönül Yarası, Bir Dost Arıyorum, Neden Garip, Bilmem Neden, Atı Olan Garipler, Bulgur Pilavı, Hoyratı Alemde, Varıp Bir Kız, Pınar Başında türküleri yer almaktadır. Türküleriyle bir çok insanın duygularına yön veren usta sanatçı Neşet Ertaş çok sayıda türkü yazmış ve seslendirmiştir. Gönül Yarası dünyanın rengine kananlar için türküler söyleyen Neşet Ertaş Albümleri arasında yer almaktadır.

5. Mühür Gözlüm

Neşet Ertaş’ın Mühür Gözlüm adlı eseri de yine aşk temasını ele almaktadır. 1998 yılında yayımlanan albümün içerisinde, Mühür Gözlüm, Ben Melamet Hırkasını, Suda Balık Oynuyor, Kara Gözlüm Efkarlanma, Ay Gibi Yüzler Sende, Dağlar Dağladı Beni, Sevda Olmasaydı, Geleli Gülmedim Bu Cihana, Kar mı Yağmış, Açma Zülüflerin, Karşıdan Karşıya Elmalı Dağlar, Nedir Bu Başımda Bu Sevda, Köprüden Geçti Gelin ve Kayalar Merdin Merdin türkülerinin olduğu toplam 14 eserin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Dünyanın rengine kananlar için dinleyebileceğiniz Neşet Ertaş albümleri arasında yer almaktadır.

6. Kendim Ettim Kendim Buldum

Kendim Ettim Kendim Buldum albümü 1971 yılında plak olarak çıkartılmıştır. Bu albümün içerisinde, Viran Dağlar, Gelin Gelin, Mahpushanelere Güneş Doğmuş, Ayaş Yolları, Avşar Bozları, Sen Çiçeksin Ben Arı, Kendim Ettim Kendim Buldum, Badı Sabah, Güzel Ne Edeceksin ve Sen Benimsin Ben Seninim türküleri bulunmaktadır. Türkiye’de oldukça bilinen ve birçok sanatçı tarafından seslendirilen bu türkü, Neşet Ertaş’ın en sevilen türküleri arasındadır. Kişinin kendi kendisine verebileceği zararı sesiyle ve sazıyla anlatmıştır Neşet Ertaş. Kendi hissettiklerini ve halkın hislerini seslendirerek genişi bir kitleye duyurmuştur.

7. Gönül Dağı

1999 yılında çıkan Gönül Dağı albümünde, Gönül Dağı, Ahu Gözlerini Sevdiğim Dilber, Gel Yanıma Gel, Acem Kızı, Küstürdüm Gönülü, Kızılırmak, Kaşların Karasına, Dane Dane Benleri Var türküleri yer almaktadır. 1976 yılında alkol ve sigara kullanımına bağlı olarak parmaklarından felç geçiren Neşet Ertaş, Türkiye’de iş bulamadığı için Almanya’ya gitmiştir. 1973-2003 yılları arasında Almanya’da kalan Neşet Ertaş’ın, Gönül Dağını da oradayken yazdığı bilinmektedir. Almanya’da kaldığı yıllarda toplam 20 tane kaset çıkarmıştır. Neşet Ertaş çıkardığı albümlerin sözlerini genellikle kendisi yazarken, bazen babasının yazdıklarını da seslendirmiştir.

8. Zahidem

Söz yazarı Arap Mustafa olan Zahidem türküsü 1999 yılında çıkmıştır. Küçük yaşlarda ailesini kaybeden Arap Mustafa akrabalarının yanında büyümüştür. Arap Mustafa, Arap lakabını babasının düğünlerde oynanan ‘Koca Oyun’adlı oyunda her zaman Arap rolünü seçmesinden dolayı almıştır. 10 yaşından itibaren köyde bir ağanın yanında çiftçi olarak çalışmaya başlayan Mustafa, genç bir delikanlı olunca ağanın kızı Zahide’ye âşık olmuştur. Aşkını kimseye anlatamayan Mustafa askere gidince de köydeki delikanlılardan Zahide hakkında haber almak istemiştir. Gelen haberde Zahide’nin bir hafta sonra düğününün olacağını duyunca Zahidem türküsünün sözlerini yazmıştır.

9. Niye Çattın Kaşlarını

2000 yılında Neşet Ertaş henüz Almanya’da iken çıkan bu albümde, Niye Çattın Kaşlarını, Yine Telli Turnam Yarelenmişsin, Ne Yaşamış Ne Yaşıyor Ne Yaşar, Yar İmiş Meğer, İncitme Canını İncitme, Bilmiyorum Bana Ne Oldu, Hele Bakın Şu Feleğin İşine, Niğde Bağları, Evvel Emirde, Bir Nazar Eyledim Hoş Cemaline, Gönül Arz Eyliyor Dostu Görmeyi, Bağa Gel Bostana Gel ve Bünyanlılar gibi eserler yer almaktadır. Neşet Ertaş’ın Niye Çattın Kaşlarını Albümü diğer albümlerine göre daha hareketli bir albümdür. Neşet Ertaş diğer albümlerinde olduğu gibi bu albümünde de genellikle aşk temasını işlemiştir.

10. Neredesin Sen

İsmi bağlama ile birlikte anılan Neşet Ertaş’ın en sevilen parçalarından bir tanesi de Neredesin Sen türküsüdür. Neşet Ertaş, Almanya’da verdiği bir konserden sonra Türkiye’ye dönüş yolunda ehliyetsiz araç kullanmasından dolayı Yugoslavya da üç ay hapse mahkûm olmuştur. Bu türküyü de hapisteyken sigara kâğıdına, kibrit çöpünün barutuyla yazdığını söylemiştir. Hatta Neşet Ertaş’ın hapiste olduğunu öğrenen Yaşar Kemal, Neşet Ertaş’a İnce Memed romanını gönderip, içine ‘Bozkırın Tezenesi, geçmiş olsun.’ Diye not bırakmıştır. Bu nottan sonra hayranları Neşet Ertaş’ı bu isimle anmaya başlamıştır.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    destekledim
    Destekledim